وی گفت: «هر کدام که مسئول طی این روند قانونی شوند، میتوانند این توافق را در کلیت رد یا تأیید کنند و این امکان وجود ندارد که بخشی از این توافق رد یا تأیید شود یا اینکه اصلاحاتی در بخشی از آن صورت بگیرد بلکه باید کلیت آن یا رد یا مورد تأیید قرار بگیرد. مثلاً اگر کلیت آن رد شود ما باید دوباره به میز مذاکره برگردیم و برای آن مذاکره کنیم و اینکه این توافق با اصلاحاتی تصویب شود مقدور نیست.» عراقچی گفت: «قطعنامه جدیدی که در شورای امنیت به تصویب میرسد در کلیات از فصل هفت منشور ملل متحد خارج میشود و در آن به بند 41 اشاره میکند، البته در چند پاراگراف مشخص در جاهایی که شورای امنیت می خواهد یک موضوع الزامآور را بیان کند، به فصل هفت اشاره شده است.»
تحولی اساسی در تاریخ شورای امنیت
عراقچی تأکید کرد: «این قطعنامه یک تحول اساسی در تاریخ تحولات شورای امنیت سازمان ملل است.» این عضو تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان در ادامه با بیان اینکه قطع نامه شورای امنیت که تأیید برجام را در بر دارد، یک نقشه را ه را تعریف میکند، افزود: «طبق این نقشه راه همه موارد و اقداماتی که دو طرف باید انجام دهند، مشخص شده است و در محدوده مشخص زمانی این قطعنامه نیز لغو خواهد شد.» وی افزود: «این نخستین و آخرین قطعنامهای است که درباره ایران در شورای امنیت است مگر آنکه نقضی آشکار پیش آید. این قطعنامه با نقشه راهی که در خود دارد از ابتدا تا انتهای مسیری را که در چارچوب برجام باید طی شود، مشخص میکند. برنامه برجام ضمیمه این قطعنامه است و به تأیید آن میرسد و اساساً بخشی از قطعنامه میشود.» معاون ظریف با بیان اینکه این قطعنامه برنامه غنیسازی ایران را مورد تأیید قرار میدهد، گفت: «در تاریخ شورای امنیت بیسابقه است که برنامه غنیسازی یک کشور که برنامهای ویژه و خاص برای کشورهاست توسط این شورا تأیید شود. این در حالی است که همه قطعنامههای قبلی علیه ایران در شورای امنیت خواستار توقف فوری فعالیتهای غنیسازی ایران شده بود اما در این قطعنامه فعالیتهای غنیسازی ایران مورد پذیرش و حتی ادامه و استمرار آن مورد تأیید قرار میگیرد.» عراقچی با بیان اینکه در چارچوب قطعنامه مذکور تمامی 6 قطعنامهای که علیه ایران در گذشته در شورای امنیت صادر شده است یکجا لغو میشود، گفت: «قطعنامههای قبلی همگی در چارچوب فصل 7 منشور ملل متحد بوده است ولی در قطعنامه مذکور این شمولیت وجود ندارد.» وی گفت: تاریخ اثرگذاری لغو قطعنامههای قبلی از زمانی است که برجام اجرایی شود.
محو رژیم تحریمها
عضو تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان ویژگی دیگر قطعنامه شورای امنیت در تأیید برنامه جامع اقدام مشترک را از بین رفتن رژیم تحریمها و کمیته تحریم شورای امنیت عنوان کرد و گفت: «محدودیتهایی که در قطعنامه مذکور به آنها اشاره شده است به عنوان تحریم شناخته نمیشوند. یکی از این موارد کالاهای دومنظوره است که ممکن است این کالاها در صنعت نظامی هستهای کاربرد داشته باشند که فروش آنها به ایران براساس قطعنامههای قبلی ممنوع بوده است اما در قطعنامه جدید از طریق یک کانال جدید که تعیین شده، میتواند این کالاها برای مصارف صنعتی خریداری شود.» وی ادامه داد: «همچنین در زمینه تسلیحات محدودیتهایی قید شده است. قطعنامههای قبلی شورای امنیت خرید و فروش تسلیحات از سوی ایران و از سوی کشورهای دیگر به ایران را ممنوع کرده بود و بویژه خرید تسلیحات کلان ممنوع شده بود. این قطعنامه ممنوعیت را به محدودیت 5 ساله تبدیل میکند که اگر خرید و فروشی باشد از طریق کسب اجازه مورد به مورد توسط شورای امنیت صورت میگیرد.»
ایران فعالیتی در برنامه موشکی مرتبط با هستهای ندارد
عراقچی همچنین در رابطه با محدودیتها بر سر فعالیت موشکی ایران گفت: «براساس بند 9 قطعنامه 1929 فعالیتهای موشکی ایران به طور کامل ممنوع شده است و حتی اجازه میداد به کشورها که علیه ایران به زور متوسل شوند ولی الان شورای امنیت در قطعنامه مذکور میخواهد فعالیتهای موشکی که برای حمل کلاهک هستهای طراحی شده یا میشود، انجام نگیرد. این در حالی است که ایران اساساً در برنامهاش فعالیت موشکی مرتبط با هستهای ندارد.» وی ادامه داد: «شورای امنیت موضوع محدودیت در فعالیتهای موشکی را نه تحت ماده 41 و نه فصل هفت بیان نمیکند و فقط به عنوان «یک خواسته» آن را مطرح میکند.»
صدور بیانیه ایران پس از قطعنامه شورای امنیت
عراقچی گفت: «پس از تصویب قطعنامه شورای امنیت بیانیهای از سوی ایران صادر میشود و تأکید میکنیم که همچنان مشروعیت تحریمها را که در قبل گذاشته شده بود به رسمیت نمیشناسیم و این سیاست ما در آینده نیز خواهد بود.» معاون ظریف درخصوص بازگشتپذیری تحریمها در قطعنامه شورای امنیت و برجام اظهار کرد: «موضوع بازگشتپذیری برای هر دو طرف است. اگر طرف مقابل به تعهداتش عمل نکند بلافاصله ما به برنامه هستهای خود برمیگردیم. این امکان برای طرف مقابل نیز وجود دارد در قطعنامه هم پیشبینی شده اگر نقضی هم از سوی ایران و هم کشورهای دیگر صورت گیرد، میتوانند مراجعه کنند. البته برای این کار یک پروسه 60 روزه در نظر گرفته شده است و این حق برای هر دو طرف است.» عراقچی درخصوص الزامآور بودن تعهدات مورد پذیرش در برجام و قطعنامه شورای امنیت گفت: «از نظر حقوق بینالملل الزامآور است اما طبعاً حقوق داخل کشورها بر حقوق بینالملل تفوق دارد. از نظر ما تا وقتی روال قانونی برای اجرایی شدن توافق در کشورها طی نشود، توافق وین یا برجام قابل اجرایی شدن و عمل نیست و برای امریکا یا برخی کشورهای اروپایی هم همین طور است. در یک فاصله 90 روزه کشورها باید این برنامه را در روال قانونی خود بررسی و تأیید کنند. در ایران نیز مجلس شورای اسلامی یا شورای عالی امنیت ملی این مرحله را باید طی کند تا برجام به یک قانون تبدیل شود.» قطعنامه جدید شورای امنیت دارای 12 بند مقدماتی و 30 بند اجرایی خواهد بود و برنامه اقدام جامع مشترک یا همان توافقنامه وین ضمیمه آن خواهد بود. این قطعنامه همراه با نامه کشورهای 1+5 و درخواستهای آنها به شورای امنیت است.
ادامه از صفحه یک
عراقچی: تغییر متن توافق ممکن نیست
صاحبخبر -