خبرنامه دانشجویان ایران: فوادایزدی با اشاره به تغییر موضع احتمالی آمریکا در آینده درباره برجام گفت: مشکل اینست که در سازمان ملل ما شهروند درجه دو هستیم و در شورای امنیت و حق وتو نداریم و اگر رئیس جمهور بعدی آمریکا نخواهد با ایران ادامه دهد، ایران نمی تواند اعتراضی داشته باشد.
به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»، سهشنبه هفته پیش ایران و 1+5 سرانجام پس از 18 روز مذاکرات سخت و نفس گیر در وین بر سر متن برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام به جمع بندی رسیدند. برجامی که برای اجرا نیازمند عبور از چند مرحله، از جمله شورای امنیت سازمان ملل، کنگره آمریکا، شورای عالی امنیت ملی و مجلس شورای اسلامی ایران است. حالا اولین مرحله از این فرآیند به گفته دیپلماتها صبح دوشنبه به وقت نیویورک با رأیگیری در شورای امنیت سازمان ملل آغاز میشود تا برجام و مفاد مصرح در قطعنامه، به تائید سازمان ملل برسد.
مهم است که بدانیم پیش نویس قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل متحد چیست و چه مفادی دارد؟
فواد ایزدی استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل سیاسی و میر شهبیز شافع استاد دانشگاه و کارشناس حقوق بین الملل با حضور در استودیوی برنامه "تیترامشب" به بررسی جزئیات قطعنامه شورای امنیت درباره تحریم های ایران پرداختند.
فواد ایزدی استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل سیاسی با تاکید بر این که نتایج حاصل از کمیسیون های شورای امنیت الزام آور نیست گفت: قبل از اینکه به شورای امنیت برسیم یکسری کمیسیون وجود دارد تا به شورای امنیت برسیم، و نظر این کمیسیون ها در تصمیم شورای امنیت الزام آور و حائز اهمیت نیست.
وی با اشاره به رای منفی احتمالی آمریکا در آینده افزود: مشکلی که وجود دارد ما شهروند درجه دو هستیم در شورای امنیت و حق وتو نداریم، و اگر رئیس جمهور بعدی آمریکا نخواهد با ایران ادامه دهد، ایران نمی تواند اقدامی داشته باشد، بحث اوباما و کری نیست زیرا بحث درباره دولت بعدی آمریکاست.
میر شهبیز شافع استاد دانشگاه و کارشناس حقوق بین الملل در پاسخ به ایزدی، واژه شهروند درجه دو را رد کرد و گفت: نباید که برچسب زد، و نباید احتمالات را آنقدر بزرگ کرد و نیمه خالی را فقط دید.
اما ایزدی با تاکید بر اینکه آمریکایی ها بدون توجه به منشور سازمان ملل در 70 سال اخیر کشورهای متعددی را اشغال و تجاوز کردند، گفت: برجام فرصتی را فراهم می کند تا ایران زیر تیغ ساتور پنج کشور باشد و اگر مشکلی بین ایران و یکی از کشورهای مذاکره کننده ایجاد شود، کشورها همپیمان می شوند و بدعهدی خواهند کرد و خلاف منشور سازمان ملل عمل خواهند کرد ولو این اقدام آبروریزی است.
وی تاکید کرد که مشکل اوباما و کری نیست، مشکل دولت های بعدی آمریکا در 10 سالی است که در برجام دیده شده است.
میر شهبیز شافع ضمن تایید سخنان ایزدی گفت: آمریکایی ها هیچ سابقه خوبی ندارند اما دولت های دیگر از جمله شوروی و فرانسه و انگلیس هم سابقه خوبی ندارند و به دیگر کشورها لشکرکشی کرده اند.
وی به پیشینه اشاره کرد و گفت: با توجه به محدودیت ها باید ببینیم که چه مسیری را باید پیش بگیریم.
ایزدی درباره نقش کنگره در رابطه با برجام گفت: بر اساس ساختار حقوقی آمریکا قوانین فدرال و قوانین بین المللی هم سطح هستند، و اگر قانونی در سازمان ملل تصویب شود، و کنگره با آن مخالفت کند، آمریکا ناگزیر است به قانون کنگره توجه کند.
وی افزود: تصویب نشدن برجام در کنگره اگرچه آبروریزی در پی دارد، اما در نهایت تصمی بر اساس تصویب کنگره گرفته می شود.
این استاد دانشگاه به اهمیت دادگاه لاهه اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه قطعنامه سازمان ملل اجباری برای کنگره ایجاد نمی کند به نظر می رسد که این دادگاه با توجه به اینکه آمریکا در آن حق وتو ندارد قابل اعتماد تر است.
ایزدی با بیان اینکه ما اکنون هم توسط سازمان ملل تحریم هستیم و تفاوت اساسی اکنون و بعد از توافق در اینست که ما تحریم ها را نپذیرفته ایم و اعتراض داریم، تا به امروز با مخالف قطعنامه سازمان ملل تحریم بودیم و اگر تصویب بشود یعنی ما موافقت کردیم که قطعنامه علیه ایران صورت بگیرد و جای اعتراض هم نداریم.
وی تاکید کرد: امضای یک بند و تعهد به یک بند زمانی که داوطلبانه انجام می شود بار سنگین تری در پی دارد.
میر شهبیز شافع گفت: در سازمان ملل مکانیسمی برای اعتراض وجود ندارد.
∎