شناسهٔ خبر: 64235507 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

انتخاب محصول فناورانه دانشگاه بیرجند به عنوان محصول برتر کشور

خبرگزاری صدا و سیما

محصول فناورانه گروه پژوهشی تولید و کاربرد پرتو‌ ها و انرژی چگالی بالای هیدروژنی (طلوع) دانشگاه بیرجند، در بیست و چهارمین نمایشگاه دستاورد‌های پژوهش، فناوری و فن بازار برای رونمایی انتخاب شد.

صاحب‌خبر -

انتخاب محصول فناورانه دانشگاه بیرجند به عنوان محصول برتر کشور

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای خراسان جنوبی، ۲ هزار و ۲۰۰ اثر از سراسر کشور به نمایشگاه دستاورد‌های پژوهش، فناوری و فن بازار ارائه شد که از بین این آثار ۲۰ طرح انتخاب و رونمایی شدند.

محفظه واکنش کوانتوم - هیدروژن ارائه شده از سوی دانشگاه بیرجند به عنوان یکی از ۲۰ طرح برتر کشور انتخاب و رونمایی شد.

دکتر محمدمهدی فیروز آبادی، مسئول گروه پژوهشی طلوع دانشگاه گفت: این سامانه برای تولید انرژی با روش کاملا متفاوت و جدید ساخته شده است و در مرحله بهینه سازی فرایند‌های آن هستیم.

وی افزود: این سامانه، همچنین پتانسیل کاربرد‌های متعددی ازجمله تولید گرما، تبدیل عناصر خطرناک و با آلایندگی پرتویی بالا به عناصر بی خطر، تولید عناصر مورد نظر از جمله طلا و ... را می‌تواند داشته باشد که این طرح خوشبختانه در بیست و چهارمین نمایشگاه دستاورد‌های پژوهش، فناوری و فن بازار به عنوان یکی از بیست طرح فناوری منتخب کشور در نمایشگاه رونمایی شد.

دکتر فیروزآبادی گفت: این طرح برمبنای ثبت اختراعات در سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۲ توسط آقای ایوامورا از کشور ژاپن و بر اساس تجارب و امکانات داخل کشور و نیز برمبنای فکر و تجارب آزمایشگاهی داخلی ساخته شده است.

وی افزود: این طرح فناورانه در واکنش هیدروژن داغ با ساختاری از نانو ذرات ساخته شده و کار تحقیقاتی برای تولید نمونه پایلوت آن در حال انجام است، در واقع دریک فرایند دما و فشار مشخص که گاز و فلز در تماس هستند، انرژی چگالی بالا درمحدوده میلیون ژول برگرم وپرتو‌ها به صور ت آنی و عناصرجدید قابل تولید هستند.

مسئول گروه پژوهشی تولید و کاربرد پرتو‌ها و انرژی چگالی بالای هیدروژنی گفت: محفظه واکنش، یک محفظه خلأ تا محدوده منفی ۶ میلی بار است و انواع لایه نشانی داخل آن قرار می‌گیرد، یک شیشه کوارتز اطراف عناصرگرما قرار دارد و حسگر دما نیز نزدیک آن است و دمای سنسور مرکزی و سنسور نزدیک المان‌های واکنش، توسط میکرو کنترلر یا پی ال سی هر ۵۰۰ میلی ثانیه ذخیره می‌شوند.

محفظه و مواد و فرایند راه اندازی واکنش می‌تواند به گونه‌ای انتخاب شود که کارکرد نهایی دستگاه یکی از کاربرد‌های تولید حرارت غیرعادی، تولید پرتو‌های پرانرژی یا حتی تولید عناصر نجیب باشد.

دکتر فیروزآبادی افزود: توانایی طراحی و ساخت کوره خلاء و نیز طراحی و ساخت میکروکنترلر و نیز تولید لایه‌های نازک درحد دو نانومتر و اندازه گیری فعال پرتو‌های پالسی پر انرژی پرتوی به صورت لیست مد و توانایی کار با داده‌های حجیم با هوش مصنوعی، بخشی از دستاورد‌های این محصول داخلی است.

وی درباره مشخصه اساسی این طرح، گفت: پسمان این نوع واکنش که یک روش جدید تولید انرژی چگالی بالا و در واقع سومین مسیر تولید انرژی هسته‌ای (جدا از شکافت هسته‌ای و همجوشی هسته ای) است، می‌تواند عناصر نجیب مانند طلا، پلاتین باشد و یا می‌تواند برای حذف عناصر نامطلوب مانند سزیم پرتوزا بهینه سازی شود.

دکتر فیروزآبادی در خصوص سرمایه‌گذاری و هزینه صورت گرفته برای این طرح، افزود: در قالب دو پروژه مصوب ازجمله یک پروژه مشارکت راهبردی تاکنون حدود ۲۵ میلیارد ریال هزینه شده است و امیدواریم با حمایت معاونت محترم علمی فنآوری ریاست جمهوری و حمایت استانداری خراسان جنوبی بتوانیم گام‌های بلند تری جهت تولید و تجاری سازی محصول برداریم.

در یک دهه گذشته پیشرفت‌های چشمگیری درحوزه فناوری شالوده شکن موسوم به کوانتوم -هیدروژن (QHe) انجام شده و ازمرحله اثبات دانش به مرحله اثبات فناوری رسیده است، به گونه‌ای که کشور‌های مختلف و شرکت‌های گوناگون در سراسر جهان بر روی این فناوری کار میکنند.

از جمله شرکت Planet Clean ژاپن حدود ۷۰ اختراع به زبان‌های مختلف ثبت کرده و قرارداد ساخت مشترک یک دیگ بخارتا ۲۰۲۴ با شرکت برق MURA منعقد کرده است. همچنین اتحادیه اروپا و آمریکا جمعا حدود ۲۰ میلیون دلار تا ۲۰۲۴ بری دستیابی به آزمایش مرجع اختصاص داده اند.

نظر شما