شناسهٔ خبر: 64166242 - سرویس گوناگون
نسخه قابل چاپ منبع: پارس نیوز | لینک خبر

طرز تهیه نان فوکاچیا یک نان ایتالیی پر خاصیت

طرز تهیه نان فوکاچیا یکی از خوشمزه ترین و معروفترین و ساده ترین نان های کشور ایتالیا را در این مطلب برای شما به همراه تمامی نکاتش آورده ایم.

صاحب‌خبر -

طرز تهیه نان فوکاچیا که یکی از نان های معروف کشور ایتالیا به حساب می آید بسیار ساده و راحت است.در این مطلب از پارس نیوز ما طرز تهیه نان فوکاچیا را به شما آموزش می دهیم.

می‌گویند خاستگاه نان فوکاچیا جنوا (شهری بندری در شمال غربی منطقه لیگوریای ایتالیا) بوده است، اما باید گفت پیش از اینکه این نان به ایتالیا برسد، در فرهنگ یونانی و اتروسکی جای داشته و از آن زمان تاکنون دستخوش تغییرات متعددی شده است. در یونان، خمیر نان فوکاچیا را با روغن زیتون، سنگ نمک، گیاهان خشک و موادی همچون پیاز یا زیتون طعم‌دار می‌کردند.

فوکاچیا یکی از انواع نان ‌های ایتالیایی و نوعی نان تخت است که ورز داده شده و روی اجاق پخته می‌شود. این نان ظاهر و بافتی مانند نان پیتزا دارد، تا جایی‌ که به این نان «پیتزا بیانکا» هم گفته می‌شود.

نان فوکاچیا را گرد، مستطیلی یا مربعی درست می‌کنند و می‌توانید آن را همراه با غذا یا همچون نان ساندویچی مصرف کنید. علاوه‌بر اینها، در توصیف نان فوکاچیا باید گفت که خوشبو، گرم، مرطوب و تا حدی نرم است.

در جدول زیر، ارزش غذایی ۵۷ گرم نان فوکاچیا را مشاهده می‌کنید:

همچنین در پارس نیوز بخوانید : طرز تهیه نان قهوه به روش بازاری و با طعمی بی نظیر

برخی از افراد بر این باورند که نان فوکاچیا هیچ فایده‌ای ندارد، اما چون برای درست‌کردن این نوع نان از روغن زیتون استفاده می‌شود، نان فوکاچیا فواید متعددی برای بدن دارد. در واقع این نان حاوی پروتئین،‌ ویتامین‌های ضروری و مواد معدنی است و افزودن آن به رژیم غذایی‌تان فکر خوبی است. در ادامه، برخی از فواید نان فوکاچیا را بیان کرده‌ایم.

اگر نان فوکاچیا را به‌شیوه سنتی با روغن زیتون فرابکر آماده کنید، سالم‌تر از نان‌های دیگر می‌شود و پروتئین و چربی سالم بیشتری به بدنتان می‌رساند. چربی‌ها و پروتئین‌ها کندتر از کربوهیدرات‌ها هضم و از معده خارج می‌شوند، به همین دلیل با افزودن چربی سالم و پروتئین بیشتر به رژیم غذایی‌تان احساس سیری طولانی‌مدتی خواهید داشت. در ضمن سیری طولانی‌تر به‌معنای کمتر غذاخوردن و کاهش وزن بیشتر است. بنابراین نان فوکاچیا در کاهش وزن هم نقش دارد.

نان فوکاچیا منبعی عالی از آنتی‌‌اکسیدان سلنیوم است و اثری مثبت روی عملکرد سیستم ایمنی بدن دارد. این آنتی‌اکسیدان می‌تواند با تأثیر روی التهاب و واکنش سیستم ایمنی از بدنتان در برابر عواملی بیماری‌زا چون ویروس‌ها، باکتری‌ها و انگل‌ها محافظت کند. در ضمن سلنیوم از سلول‌های بدن در برابر تنش اکسایشی ناشی از سیگارکشیدن، مصرف نوشیدنی‌های الکلی و اضطراب‌های روزمره محافظت می‌کند.

۲ نوع چربی سالم داریم: تک‌اشباع‌شده و چنداشباع‌شده. روغن زیتون منبع خوبی از چربی‌های تک‌اشباع‌شده است. چربی‌های تک‌اشباع‌شده موجود در نان فوکوچیا (به‌دلیل استفاده از روغن زیتون در تهیه این نان) از احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی می‌کاهند. در واقع مصرف مواد خوراکی سرشار از چربی‌های سالم از کلسترول بد می‌کاهد و کلسترول خوب را افزایش می‌دهد و این‌گونه احتمال بروز بیماری‌های قلبی کاهش می‌یابد.

پتاسیم موجود در نان فوکاچیا نیز این نان را برای افراد دچار سنگ کلیه پرفایده می‌کند. بنا بر بررسی‌ها، هرچه پتاسیم بیشتری وارد بدن شود، از احتمال ابتلا به سنگ کلیه کاسته می‌شود.

نقش اصلی کربوهیدرات‌ها تأمین انرژی بدن است. از آنجایی‌ که کربوهیدرات‌ها به‌سرعت هضم می‌شوند، جذب آنها خیلی سریع اتفاق می‌افتد. به‌ همین دلیل نان، از جمله نان فوکاچیا، چیزی است که صبح‌ها موقع صبحانه نیاز دارید. علاوه‌بر این،‌ ویتامین‌های B ضروری تیامین و نیاسین هم انرژی تولید می‌کنند. تیامین عاملی مهم در سوخت‌وساز کربوهیدرات‌هاست و بدون این ویتامین بدن‌ نمی‌تواند به‌اندازه کافی از انرژی کربوهیدرات‌ها بهره‌مند شود.

همچنین نیاسین با یاری‌رساندن به آنزیم‌ها برای تولید انرژی به بدنتان کمک می‌کند از غذای مصرفی‌تان انرژی بگیرید و نبود آن موجب خستگی و بی‌حالی‌ می‌شود.

فوکاچیا، این نان تخت سنتی ایتالیایی، با استفاده از آرد، نمک، مخمر، آب و روغن زیتون تهیه می‌شود و درنهایت نانی شبیه نان پف‌دار پیتزا به دست می‌آید. روی این نان را می‌توان با چاشنی‌های متنوعی چون رزماری،‌ زیتون، آویشن، کنگر فرنگی، دانه کاج، فلفل قرمز سرخ‌شده، گوجه‌فرنگی سرخ‌شده و پنیر ریکوتا پوشاند که همگی از مواد اصلی رژیم غذایی مدیترانه‌ای هستند. افرادی که از رژیم غذایی مدیترانه‌ای پیروی می‌کنند، می‌توانند با خیال راحت نان فوکاچیا را به رژیم غذایی خود اضافه کنند.

نان فوکاچیا همچون نان‌های دیگر با آرد گندم یا آرد چندمنظوره درست می‌شود و بدون گلوتن نیست. بنابراین افرادی که به گلوتن حساسیت دارند یا به بیماری سلیاک مبتلا هستند، باید از مصرف نان فوکاچیا پرهیز کنند.

نان فوکاچیا سرشار از سدیم است. بنابراین اگر به بیماری پرفشاری خون مبتلا هستید یا باید رژیم غذایی کم‌سدیم داشته باشید، از نان فوکاچیای خانگی یا کم‌سدیم استفاده کنید.

مصرف بیش‌ازحد هر نوع ماده خوراکی مضر است و نان فوکاچیا هم از این قاعده مستثنا نیست. فوکاچیا سرشار از فسفر است و بنا بر بررسی‌ها، مصرف فسفر بیش‌ازحد موجب بیماری مزمن کلیوی، ناراحتی‌های قلبی‌عروقی و اختلال متابولیک استخوانی می‌شود.

نان تخت فوکاچیا را می‌توان با مواد مختلفی تهیه کرد و به انواع متفاوت این نوع نان دست یافت. در ادامه، برخی از انواع این نان‌ را معرفی کرده‌ایم.

اسفینچونه نان فوکاچیای سیسیلی است که روی اجاق درست می‌شود و روی آن با سس گوجه‌فرنگی با طعم پونه کوهی پوشانده می‌شود. علاوه‌بر این، برخی از افراد روی این نوع نان را با پیاز، آنچوی‌ماهی و پنیرهای محلی ایتالیایی می‌پوشانند.

این نوع نان با استفاده از روغن زیتون و نمک درشت آماده می‌شود. نان آلا جنوا برخلاف انواع دیگر نان‌ فوکاچیا، معمولا به‌شکل نان تخت مستطیلی‌شکل تهیه می‌شود.

فوگاس نوع دیگری از نان فوکاچیاست که در فرانسه پخت می‌شود و مواد اصلی آن آرد، مخمر، نمک، شکر، آب و روغن زیتون است. این نان گرد و به‌رنگ قهوه‌ای متمایل به طلایی آماده می‌شود و بسیار ترد است.

کادورونی یکی دیگر از انواع نان‌ فوکاچیاست که خاستگاه آن شهر لنتینی (Lentini) در استان سیراکوز است. مواد اصلی این نوع نان خمیر ترش مولد،‌ آرد گندم سخت، نمک و آب است. گاهی‌ اوقات روی این نان را با پیاز، برگ‌ چغندر، کلم بروکلی،‌ گوجه‌فرنگی، پنیر شیر گوسفند و روغن زیتون می‌پوشانند.

این نوع نان ایتالیایی از آرد، سمولینا، مخمر، آب ولرم، روغن زیتون، نمک و شکر درست می‌شود. روی این نوع نان معمولا با موادی چون آنچوی‌ماهی، پنیر توما (نوعی پنیرپیتزای ایتالیایی)، کاسنی فرنگی و گوجه‌فرنگی پوشانده می‌شود. گاهی‌ پیش از پخت این نان، کمی فلفل سیاه هم به خمیر اضافه می‌شود.

نان فوکاچیا را در دمای اتاق می‌توان تا چند روز سالم نگه داشت. ماندگاری این نان در فریزر ۱ ماه است. در ضمن اگر فوکاچیا با موادی چون پنیر یا گوشت تهیه شده است، آن را فقط در یخچال یا فریزر نگه دارید. موقع فریزری‌کردن این نان هم باید بین نان‌ها کاغذ پخت یا روغنی قرار دهید تا نان‌ها با هم تماس نداشته باشند. نان‌ها را در پلاستیک قرار دهید و فریز کنید.

 

شیوه آماده‌سازی خمیر نان فوکاچیا باعث می‌شود هرکسی به سراغ پختن آن نرود، اما با فوت و فنی که در این رسپی مجله تصویر زندگی فرا می گیرید، می‌توانید این نان خوشمزه و خاص را به راحتی در منزل تهیه کنید.

مایه خمیر را در آب ولرم حل کرده و نیمی از روغن زیتون و نیمی از آرد را اضافه کنید.

مواد را هم بزنید تا مایه یکدست شود.

بعد از ۱۰ دقیقه حباب های ریزی داخل مایه تشکیل می شود که نشانه فعال شدن مایه خمیر است.

حالا بقیه آرد و نمک را کم کم و با احتیاط به مواد اضافه کنید تا خمیری مانند تصویر زیر بدست آید.

نکته : خمیر نان فوکاچا باید شل و چسبنده باشد.

کف ظرفی را به روغن زیتون آغشته کرده و خمیر را درون آن قرار دهید.

حالا مانند تصویر خمیر را ورز دهید.

ورز دادن این خمیر با خمیرهای دیگر متفاوت است؛ باید هر بار ظرف را بچرخانید و لایه لایه خمیر را روی هم بیاورید.

حدود ۱۰ بار این کار را تکرار کنید تا خمیر ابریشمی و نرم شود.

بعد از ورز دادن خمیر، روی آن را بپوشانید و به مدت ۲۰ دقیقه در جای گرم قرار دهید.

سپس دوباره خمیر را ورز دهید.

ورز دادن و استراحت خمیر را ۳ تا ۴ بار تکرار کنید.

پس از اتمام مراحل ورز دادن روی ظرف خمیر را با سلفون بپوشانید و برای یک شب در یخچال قرار دهید تا خمیر پف کند.

بعد از استراحت خمیر را از یخچال دربیاورید.

کف قالب فر را با کاغذ روغنی بپوشانید و با دو قاشق روغن زیتون چرب کنید.

خمیر را به آرامی و طوری که حباب‌های داخل خمیر آسیب نبینند به قالب منتقل کنید.

روی خمیر را هم کمی چرب و با دست چرب‌شده سوراخ‌هایی روی آن ایجاد کنید. خمیر را آهسته در قالب باز کنید.

حالا باید خمیر را ۴۰ دقیقه در جای گرم یا داخل فر با دمای ۴۰ درجه‌ی سانتی‌گراد قرار دهید تا استراحت کند و کاملا پف کند.

بعد از استراحت آخر خمیر، سیر له شده را با ۳ قاشق غذاخوری روغن زیتون مخلوط کنید و روی خمیر بریزید.

گوجه‌ی گیلاسی نصف‌شده، زیتون، آویشن و نمک دریایی را هم برای تاپینگ روی خمیر قرار دهید.

خمیر را برا مدت ۲۰ دقیقه در فر با دمای ۱۸۰ درجه‌ی سانتی‌گراد قرار دهید تا بپزد.

در آخر برای طلائی شدن روی نان، ۱۰ دقیقه گریل فر را روشن کنید.

نان را در سینی قرار دهید و بعد از خنک شدن برش بزنید.

برای این نان می توانید از خمیر مایه فوری استفاده کنید که می توانید بدون عمل آوری مستقیم استفاده کنید ولی اگر خمیرمایه فوری ندارید از آب گفته شده ۱/۲ پیمانه بردارید و خمیرمایه و شکر را روی آن بپاشید و هم بزنید و برای ۱۰ دقیقه کنار بگذارید تا پف کند و خمیر مایه عمل بیاد.

حالا داخل یک کاسه باقی مانده آب ولرم را به همراه نمک و خمیرمایه مایه عمل آمده بریزید و هم بزنید حالا روغن را نیز اضافه کنید و کم کم شروع به اضافه کردن آرد کنید تا جایی که خمیر جمع شود سپس خمیر را به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه با دست ورز دهید تا نرم شود می توانید برای ورز دادن از دستگاه میکسر خود استفاده کنید خمیر را به شکل توپ دربیاورید و برای ۱ الی ۲ ساعت استراحت دهید تا حجم بگیرد.

در ادامه بعد از گذشت ۱ الی ۲ ساعت حجم خمیر را با دست بگیرید و آن را به دو تا چانه تقسیم کنید و هر کدام را داخل تابه یا دیس گرد که از قبل چرب کردید پهن کنید و ابتدا روی خمیرها را با روغن زیتون رومال کنید و بعد گوجه های گیلاسی را خرد کنید و روی خمیر قرار دهید سپس زیتون بدون هسته را نیز خرد کنید و اضافه کنید و بعد پنیر سفید را خرد کنید و به همراه پیاز قرمز خرد شده روی نان ها قرار دهید.

در ادامه یک پارچه تمیز روی نان ها انداخته و برای ۲۰ دقیقه استراحت دهید تا مجدد حجیم شود سپس نان ها را در فر از قبل گرم شده قرار دهید و برای ۲۵ دقیقه در دمای ۱۸۰ قرار داده تا پخته شود و همان طور که داغ است با مخلوط روغن زیتون و کره ذوب شده و سیر له شده روی نان ها را رومال کنید و برش بزنید و سرو کنید. نوش جان

نظر شما