گروه سياسي: تمديد چندباره مذاکرات، انفعال چين و روسيه و مواضع پارادکسيکال آمريکا،ابراز اميدواري در کنار خستگي موگريني مواردي است که گنگ بودن مذاکرات پشت درهاي بسته کوبورگ وين را دوچندان کرده است اما پرواضح است در اين بين جهان براي گسترش صلح و بهبود وضعيت اقتصاد بينالملل منتظر بلند شدن دود سفيد از هتل کوبورگ وين است از اين رو تلاشها براي نهايي شدن متن توافق نهايي ادامه دارد. ايران و آمريکا صبح شنبه با رياست محمد جواد ظريف و جان کري وزيران خارجه ايران وامريکا مذاکره براي دستيابي به توافق را از سر گرفتند.در اين مذاکره سيد عباس عراقچي و مجيد تخت روانچي و وندي شرمن معاونان وزيران خارجه ايران و آمريکا هم حضورداشتند.لوران فابيوس که روز جمعه از وين به پاريس رفته بود صبح شنبه به هتل کوبورگ بازگشت تا به مذاکرات 1+5 بپيوندد.فرانک والتر اشتاين ماير وزير خارجه آلمان هم که عصر جمعه به وين بازگشته بود صبح شنبه با جان کري همتاي آمريکايي خود ديدار و گفتوگو کرد.
وزير امور خارجه آمريکا گفت: هنوز مسائل سخت حل نشدهاي وجود دارد که بايد رفع شوند.به گزارش ايسنا، جان کري وزير امور خارجه آمريکا در پيامي در صفحه توييتر خود نوشت : در چارچوب مذاکرات هستهاي، با ظريف و فدريکا موگريني، مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در وين ديدار کردم.کري همچنين نوشت: هنوز مسائل سختي در اين مذاکرات وجود دارد که بايد حل شوند.مذاکرات روز شنبه با گفتوگوهاي ظريف و کري در هتل کوبورگ محل مذاکرات ايران و گروه 1+5 آغاز شد.در حالي که مذاکرات روز پنجشنبه با تلخي در اظهارات مقامات ايران و آمريکا همراه بود در پايان روز جمعه جان کري، وزير خارجه آمريکا از حل بخش قابل توجهي از مسايل باقي مانده و پيشرفت در مذاکرات سخن گفت.کري روز جمعه در گفتوگو با برخي از خبرنگاران در هتل کوبورگ گفت: فکر ميکنم برخي از موضوعاتي که مورد اختلاف دو طرف بود در طول گفتوگوها حل شده است و پيشرفتهايي را داشتهايم.وي افزود: همچنين چندين نشست ميان اعضاي مختلف تيمهاي مذاکره کننده برگزار شد و هماکنون بحث در مورد دو موضوع جداگانه در حال انجام است.
معاون سخنگوي وزارت امور خارجه آمريکا نيز گفت: اگر مذاکرهکنندگان براي ادامه کار روي توافق تلاش نميکردند در وين نميماندند.به گزارش ايسنا، مارک تونر، معاون سخنگوي وزارت امور خارجه آمريکا در نشست خبري خود در پاسخ به سوالي درباره روند مذاکرات هستهاي ميان ايران و گروه 1+5 و تمديد دوباره اين رايزنيها تا روز دوشنبه، بيان کرد: ما همچنان به مذاکرات بر سر برنامه هستهاي ايران تا روز دوشنبه ادامه ميدهيم و تا زماني که با متحدانمان در گروه 1+5 و اتحاديه اروپا براي رسيدن به توافق با ايران همکاري ميکنيم تمام آنچه در برنامه اقدام مشترک آمده ادامه خواهد داشت.
بر اساس گزارش پايگاه اينترنتي وزارت امور خارجه آمريکا، تونر ادامه داد: واضح است که وزير امور خارجه طي روزهاي آتي در وين باقي خواهد ماند و با ديگر اعضاي گروه 1+5 و اتحاديه اروپا ديدار خواهد کرد. همانطور که وي روز گذشته تأکيد کرد ما بر اين باوريم که به پيشرفتهايي در خصوص يک توافق جامع دست يافتهايم. با اين حال چند مسأله سخت هنوز حل نشده باقي ماندهاند و به همين دليل است که ما در روزهاي آينده به کار خود ادامه ميدهيم.وي در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه اگر روز دوشنبه توافقي حاصل نشود چه اتفاقي خواهد افتاد، گفت: اگر توافقي حاصل شود چيزي که ما روي آن کار ميکنيم يک توافق خوب خواهد بود. ما اين را بارها تکرار کردهايم که نميخواهيم ضربالأجلها ما را هدايت کنند. ما ترجيح ميدهيم به بهترين توافق ممکن دست يابيم. يک کارشناس نزديک به مذاکرات هستهاي ايران و گروه 1+5 نيزگفت که بيشتر موضوعات فني هستهاي، حل و فصل شده و سازوکار لغو تحريمهاي مالي و اقتصادي هم مشخص شده است. اين کارشناس نزديک به تيممذاکرهکننده به خبرنگار اعزامي ايلنا به وين گفت: بحث اصلي عمدتا روي تحريم تسليحاتي است و گفته ميشود در اينباره نيز با آمريکا درباره لغو آن تفاهم وجود دارد و تنها، مکانيسم آن مشخص نيست.اين کارشناس تاکيد کرد: روسها در اين دور از مذاکرات ابتکار عمل خاصي نشان ندادهاند و طرف چيني نيز آنطور که انتظار ميرفت، با ما همکاري نداشته است.وي افزود: نگراني اصلي آمريکا واکنش عربستان و اسراييل به لغو احتمالي تحريمهاي تسليحاتي ايران است. ايران نيز تاکيد دارد که براي لغو اين تحريمها فشار زماني وجود ندارد ولي زمان دقيق و مکانيسم لغو اين تحريمها بايد مشخص شود.اين منبع آگاه با اشاره به اينکه گذر از ضربالاجل 9جولاي نشانه بسيار مثبتي بود، گفت: عبور از اين ضربالاجل نشانه آن است که تصميمگيريها تحت فشار زماني صورت نگرفته است. اوباما نيز ميتواند از اين امر استفاده مثبتي کرده و تاکيد کند که منافع آمريکا را به عامل زمان نفروخته است. گذر از اين تاريخ، کار اوباما را سخت کرد ولي روي فعاليتها و اقدامهاي طرف ايراني هيچ تاثيري نداشته و نخواهد داشت.
∎