به گزارش ایسنا، حجتالاسلام والمسلمین محسن قمی -معاون امور بینالملل دفتر مقام معظم رهبری -در دومین روز از نخستین اجلاس منطقهای رایزنان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کشورهای منطقه که در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در حال برگزاری است اظهارکرد:بخش بزرگی از مشکلات در حوزههای مختلفی همچون سیاسی، اقتصادی و امنیتی، در حسن همسایگی حل می شود. اهتمام به سیاست همسایگی در دولتهای قبلی وجود داشت اما در دولت فعلی به صورت عملی مورد توجه قرار گرفت. سفرهای متعدد رییس جمهوری به کشورهای همسایه و سفر روسای کشورهای همسایه به ایران و تشکیل کمیسیون های مشترک و رفت و آمدها باعث شده که امروز نتایج سیاست همسایگی، بروز و ظهور بهتری پیدا کند.
وی با بیان اینکه در سیاست همسایگی نباید فقط به همسایه بودن توجه میکنیم، گفت: باید منطقهای فکر کنیم و جهانی عمل کنیم. حوادث جهانی را بیدخالت در مسائل منطقهای ندانیم. همچنان که منطقهای کار می کنیم نگاهی به تحولات جهانی نیز داشته باشیم.
معاون امور بینالملل دفتر مقام معظم رهبری تشکیل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی را ودیعه رهنمودهای مقام معظم رهبری دانست و ادامه داد: تشکیل این سازمان، جزو منویات و پیگیریهای ایشان بوده است. از تصویب اولیه تا انتخاب اعضای شورا با پیگیری های مقام معظم رهبری صورت گرفته است. این موضوع، یک سرمایه بزرگ برای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی است و باید قدر این سازمان را دانست.
معیار کار، منویات رهبری باشد
حجتالاسلام والمسلمین قمی همچنین ابراز کرد: تلاش ما باید این باشد که این پیوند با رهبری را در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی روز به روز افزایش دهیم و عمق ببخشیم. بنابراین رهنمودهای مقام معظم رهبری باید مورد توجه قرار بگیرد و خودمان را شرعا و قانونا مکلف بدانیم که معیار کارمان منویات مقام معظم رهبری باشد.
وی با تاکید بر اینکه مقام معظم رهبری، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی را یک قرارگاه عنوان کردهاند که سیاستهای کلی را به آن ابلاغ میکنند تا اجرا شود. قرارگاه خودش سیاستهای کلان را تعیین نمیکند. پس آنکه رهبر معظم انقلاب مطالبه کرده ساید در این قرارگاه باید اجرا شود.
معاون امور بینالملل دفتر مقام معظم رهبری، در ادامه به اهمیت جهاد تبیین و پیچ تاریخی که رهبر معظم انقلاب بر آن تاکید دارند اشاره کرد و افزود: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی میتواند در این زمینه، نقش تاثیرگذاری ایفا کند. بر این اساس، رایزنان فرهنگی تدابیری را که مقام معظم رهبری عنوان کردهاند باید سرلوحه کار خود قرار دهند.
وی همچنین ابراز کرد: اصولا مجوز شرعی در عرصه رایزنی فرهنگی، اجرای مویات رهبری است اگر از این منویات، فاصله گرفته شود، از نظر شرعی حجتی برای کار و هزینه بیتالمال وجود نخواهد داشت، ضمن آنکه مساله قانون هم در میان است.
حجتالاسلامی والمسلمین قمی، با بیان اینکه همه تشکیلات نظام جمهوری اسلامی ایران، نماینده مقام معظم رهبری هستند و در برابر سیاستهای کلانی که رهبری تبیین کردهاند مسئول هستند، اضافه کرد: با توجه به برداشت از صحبتهای رهبری نسبت به سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، میتواند نتیجه گرفت که ایشان بر چند نکته تاکید دارند. نخستین نکته، در حوزه وظایف رایزنی، مساله فلسطین است. فلسطین مهمترین مساله جهان اسلام است. رایزنان فرهنگی باید برای برپایی روز قدس تمام تلاش خود را به خرج دهند.
تمام سال روز قدس است
معاون امور بینالملل دفتر مقام معظم رهبری به عملیات طوفان الاقصی اشاره کرد و گفت: این عملیات غرورآفرین که روز گذشته انجام شد علتاش چیست؟ علتی ندارد غیر از اشغالگری. رفتار وحشیانه رژیم صهیونیستی را در مسائل مختلف باید از عوامل شتابانگیز این اتفاق بدانیم. بنابراین می توانیم بگوییم که روز قدس یک روز نیست، بلکه تمام سال است.
حجتالاسلام قمی توجه جدی به پیچ تاریخی در کلام رهبری را امری مهم دانست و ابراز کرد: تغییر نظم بینالملل در حال انجام است. نظام بینالملل هم آیا تغییر و تحول مییابد؟ کشورها سه گروه هستند. غربیها به صورت طبیعی مخالف تغییر نظام بین الملل هستند و حاضر نیستند دیگران را در این نظام دخالت دهند. گروه دوم تمایل دارند نظام تحول یابد اما میترسند از نظام سلطه غربی و حاضر نیستند خود را در خطر بیندازند. گروه سوم کشورهایی هستند که اراده دارند برای اینکه در نظام بینالملل حضور فعال داشته و کنشگر جدی باشند و در آینده نظام بینالملل را سهیم باشند و تماشاگر نباشند.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران این اراده را از قدیم داشته با شعار نه شرقی، نه غربی، و در این راستا نیز هزینه داده است و خواهد داد.
وی در ادامه توصیه کرد رایزن فرهنگی با نخبگان دانشگاهی، علما، روشنفکران و رسانهها در کشورهای همسایه ارتباط بیشتری داشته باشند و موضوع این پیچ تاریخی را تبدیل به گفتمان و مطالبه عمومی کنند.
معاون امور بینالملل دفتر مقام معظم رهبری ادامه داد: بدون همسایگان نمی توانیم حضور موفقی در جهان داشته باشیم و تمدن سازی نیز بدون همسایگان انجام نخواهد شد.
گزارش خود را به خدا دهید
وی با بیان اینکه بحث ارزیابی کار فرهنگی مهم است، توضیح داد: ارزیابی عملکرد بنگاه اقتصادی کار زیاد مشکلی نیست اما مشکلتر از آن ارزیابی یک واحد آموزشی است و از اینها مشکلتر، ارزیابی عملکرد نهادهای فرهنگی است. رایزن فرهنگی را چگونه می شود ارزیابی کرد؟ مقام معظم رهبری فرمود که سعی کنید گزارش خود را به خدا دهید. کار فرهنگی چون ارزیابی اش مشکل است رضایت خدا و امام زمان را کسب کنید. تلاش برای گزارش دادن به مرکز اصل نباشد این با فرمایشات رهبری سازگاری ندارد.
حجت الاسلام قمی ادامه داد: در حین حال، تاکید مقام معظم رهبری به خروجی محور بودن کارها است. کارهایی که میکنید نگاه کنید ببینید خروجی آن چه چیز است. فعالیتها، باید خود را نشان دهد.
معاون امور بینالملل دفتر مقام معظم رهبری، توجه به مساله تبلیغ را موضوع مهم دیگری دانست که رایزنان فرهنگی باید به آن اهتمام بورزند و ابراز کرد: رهبری فرمودند تبلیغ در درجه اول است. دیپلمات فرهنگی ما باید مبلغ باشد. همچون طبیبی باشد که به دنبال بیمار است، نباید بنشیند تا کسی به او مراجعه کند. از طرفی، رایزنان فرهنگی باید مبلغها در کشورهای میزبان را نیز سر و سازمان دهند. رایزنان فرهنگی باید از شبکه مبلغین که موهبت خدایی است مراقبت کنند و آن را توسعه دهند. همچنین اندیشمندان دانشگاهی ما زمینه حضور در کشورهای همسایه حضور یابند و تبلیغ با هدف توسعه مخاطب را انجام دهند.
حجتالاسلام قمی، نکته مهم دیگر در عرصه دیپلماسی فرهنگی را مساله پاسخ دادن به پرسشهایی دانست که درباره دین و انقلاب اسلامی در منطقه ایجاد میشود و افزود: مقام معظم رهبری چند بار تاکید کردند مرکزی راه بیندازیم تا شبهههای موجود را برطرف کنیم. شبهه ها وقتی در جوامع رسوخ کند مشکل به وجود میآورد.شبهه هایی که در مطبوعات و بر سر زبان هاست باید پاسخ دهیم یا به کمک مرکز، آنها را پاسخ و در کشور مقصد نشر دهیم. شبهه را بدون پاسخ نگذاریم.
وی با تاکید بر اینکه در شبکههای مجازی تلاش کنیم از هویت انقلاب، هویت ملی و هویت تشییع دفاع کنیم، بیان کرد: مهم ترین اصل در جهاد تبیین پاسخ به شبهات است.
با جوانان با ابزار جدید صحبت کنید
معاون امور بینالملل دفتر مقام معظم رهبری مساله مهم دیگر امروز جامعه را، توجه به جوانان بیان کرد و گفت: جوانان قوه محرکه جامعه هستند. در هر جامعهای جوانان به میدان بیایند مشکل آن، حل میشود چرا که جوان حقیقتجو و حقیقتطلب است. باید فکری به حال جوانان کنیم. یکی از تغییراتی در ذائقه جوانان ایجاد شده، تغییر در ذائقه فرهنگی است. قبلا جوانان کتاب می خواندند اما الان در شبکههای مجازی مطالعه میکنند. اینان مخالف نیستند که مطالب اسلامی را برایشان بیان کنیم. ضدیتی با اسلام ندارند اما میگویند با ابزار جدید اینها را بیان کنید نه با ابزار سنتی.
وی ادامه داد: در فضای مجازی متناسب با ذائقه آنها باید حرف خود را بگوییم. سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی هم کارهای زیادی کرده است اما تا وضع مطلوب فاصله دارد. شبکههایی با نگاه نو و مدرن ایجاد کنیم اما محتوای آن، تبلیغ دین باشد. جوانان از ما این انتظار را دارند.
حجتالاسلام قمی با تاکید بر اینکه، جوانان فضای مجازی را به عنوان ابزار نگاه نمیکنند بلکه آن را محیط زندگی و زیست بوم میبینند، افزود: باید به این موضوع اعتراف کنیم که اگر یکسری از جوانان به گروهکهایی همچون القاعده و داعش گرایش پیدا کردند به این دلیل بوده است که ادبیات انقلاب اسلامی را برای آنان، درست بیان نکردیم. فلسفه سیاسی اسلام و گفتمان عدالت اسلامی را به خوبی تبیین میکردیم آنان جذب این گروهها نمیشدند.
وی با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری میفرماید که رایزن فرهنگی حامل یک گفتمان و پیام یک انقلاب و یک تمدن بزرگ است، خطاب به رایزنان فرهنگی اظهار کرد: شما به عنوان رایزن فقط یک مدیر موفق نباشید. رایزن هم مدیر و هم اندیشمند باشد. شخصیتی که اهل فکر و دانش و مطالعه است و مسائل جهانی را میفهمد. نباید از رسانه فرار کند بلکه برای آن فکر کند و مطلب داشته باشد. همایشها را شرکت کند و برایش فکر کند. مشورت بگیرد. سخنرانیهایش حاوی پیام انقلاب اسلامی باشد. در موضوع عملی هم این تاکید دارند از لحاظ شخصیت حائز به فرایض دینی باشید و نگذارید حاشیه درست کنند.مساله دارها نزدیک شما نباشند. محیط سالمی را بسازید. آبروی اسلام را در شیوه زندگی حفظ کنید. نخستین اجلاس منطقهای رایزنان فرهنگی جمهوری اسلامی در کشورهای منطقه، از ۱۵ تا ۲۰ مهرماه ۱۴۰۲، با حمایت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به عنوان قرارگاه اقتدار فرهنگی جمهوری اسلامی ایران برگزار میشود.
انتهای پیام