این روزها برای فلسطینیها و اسرائیلیها یادآور جنگ کیپور در سال ۱۹۷۳ است. جنگی که مصر و سوریه با غافلگیری تمام در روزی که یهودیها در تطعیلات عید بودند، آغاز کردند و ضربات سنگینی را به صهیونیستها زدند. روز گذشته نیز چنین رخدادی را در خاطره ها زنده کرد. دیروز صبح نیروهای مقاومت فلسطین در میان غافلگیری کامل دشمن طی عملیاتی دقیق و هماهنگ ضمن عبور از مرزهای غزه و ورود به شهرکهای اشغالی، ضربات سنگینی به اشغالگران وارد کردند. بیش از ۱۰۰ کشته، ۱۰۰۰ زخمی، ۵۳ اسیر (تا لحظه تنظیم گزارش) و غنایم جنگی بسیار دست آورد عملیات بی سابقه حماس علیه دشمن صهیونیستی بود.
تصاویر فرار صهیونیستها با لباس شخصی، کشته شدن سربازان مرزی، غنمیت گرفته شدن ماشین و حتی تانکهای اسرائیلی در پاسگاههای مرزی همگی نشان از عمق غافلگیری صهیونیستها دارد. در گذشته معمولا این صهیونیست ها بودند که جنگ را اغاز کرده و مقاومت در موضع دفاع قرار داشت اما پیش دستی مقاومت در عملیات اخیر از تغییر گسترده معادله جنگ به نفع این جبهه حکایت دارد. حملات غافلگیر کننده اخیر همچنین، دولت نتانیاهو را در برابر یک شکست اطلاعاتی و امنیتی قرار میدهد؛ به گونهای که در روزها و ساعات گذشته هیج نشانهای از طرف اسرائیلی دال بر پیش بینی چنین حملهای و به تبع آن آمادگی لازم برای مقابله با آن وجود ندارد.
دلیل حمله مقاومت؟
جنبش مقاومت اسلامی حماس با انتشار بیانیهای تاکید کرد که اهدافی همچون حفاظت از قدس، مسجدالاقصی و توقف طرحهای اشغالگران با هدف یهودیسازی این مناطق، اولویتهای عملیات «طوفان الاقصی» هستند. محمد ضیف فرمانده نیروهای القسام، شاخه نظامی حماس در تشریح این موضوع گفت: «دشمن اشغالگر به مسجد الاقصی دست درازی کرده و به معراجگاه پیامبر اسلام (ص) هتاکی کرد. صدها فلسطینی امسال در نتیجه جنایات اشغالگران صهیونیست شهید و مجروح شدند. دشمن پیشنهاد ما برای مبادله انسان دوستانه اسرا را نپذیرفت و هر روز جنایات آن در کرانه باختری ادامه دارد. او در پیام صوتی اش با اعلام آغاز عملیات "طوفان الاقصی" آورده است: زمان آن فرارسیده که تمام گروههای کشورهای عربی و اسلامی برای پاک کردن لکه اشغالگری رژیم صهیونیستی وارد عمل شوند. امروز هر کس تفنگی در اختیار دارد باید از آن علیه صهیونیستها استفاده کند. پس میتوان خط قرمز مسجدالاقصی (مانند نبرد سیف القدس در رمضان ۲۰۲۱) و عدم تن دادن اسرائیل به تبادل اسرا را از اصلی ترین دلایل شروع نبرد مقاومت دانست. درخواستهای محمد ضیف به خوبی نشان میدهد که دوران جدیدی آغاز شده است و مقاومت به دنبال ضربههای اساسی به رژیم صهیوینستی است. به گفته فرمانده کل کتائب القسام، «در حمله اول عملیات طوفان الاقصی به مواضع دشمن، فرودگاهها و استحاکاماتشان بیش از ۵ هزار موشک و راکت شلیک شد».
نقشه پیشروی نیروهای مقاومت در عمق سرزمین های اشغالی
جنگ ترکیبی و ایذائی
گردانهای عزالدین القسام، شاخه نظامی حماس روز گذشته عملیات مذکور را علیه رژیم اسرائیل در اطراف غزه آغاز کرد که عملیاتی ترکیبی شامل موشکباران اراضی اشغالی و عملیات نظامی زمینی به همراه هلی برن با پاراگلایدر بود که در نوع خود بیسابقه بوده است. بهترین تشریح درباره عملیات ویزه قاومت را می توان از زبان یک مقام صهیونیست شنید. سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی اذعان کرد که نفوذ رزمندگان فلسطینی از طریق دریا، هوا، زمین و تونلهای زیرزمینی صورت گرفته است. وی افزود: قایقهای کوچک از دریا آمدند، پاراگلایدرها از هوا و دهها نیروی جنگجوی فلسطینی نیز از طریق فنسهایی که شهرکهای اسرائیلی را از غزه جدا میکند وارد شدهاند. وی همچنین گفت: این فنسها ابتدا منفجر شده و بعد توسط نیروهای فلسطینی مورد نفوذ قرار گرفته است. سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی اضافه کرد که دیگر نیروهای مقاومت نیز از تونلهای زیرزمینی نفوذ کردهاند.
در ابتدا حماس با عملیات موشکی صهیونیستها را سرگرم کرد و در همان زمان، از غفلت آنها استفاده کرد و عملیات حساب شدهای را ترتیب داد که منجر به نفوذ مقاومت حماس به داخل و عمق اراضی اشغالی فلسطین شد و تاکنون صدها کیلومتر مربع (۹۱۲ کیلومتر مربع تا این لحظه) به کنترل این نیروهای فلسطینی در آمده است. این مساحت تقریبا سه برابر مساحت کل نوار غزه است. منابع رسمی عبری گزارش می دهند که تاکنون ۱۰۰ صهیونیست کشته شده و ۱۰۰۰ نیز صهیونیست در جریان طوفان الاقصی زخمی شدند. یک منبع وابسته به حماس نیز خبر داد که حداقل ۵۳ اسرائیلی شامل چندین نظامی در عملیات نیروهای مقاومت فلسطین اسیر و به نوار غزه منتقل شدند.
نکات ویزه عملیات اخیر مقاومت
عملیات اخیر حماس البته از جهات بسیاری ویزه بوده و مورد توجه قرار گرفته است. نفوذ به پایگاه ارتش اشغالگر در مجاورت غزه و غنیمت گیری از تحولات مهم این جنگ بود. رزمندگان فلسطینی با تصرف چندین پایگاه نظامی رژیم صهیونسیتی، تسلیحات آن را به غنیمت گرفته و پرچم فلسطین را به اهتزاز در آوردند. مرزهایی که رژیم صهیونیستی بین غزه و شهرکهای اشغالی ایجاد کرده بود طبق گزارش های رسیده در حال برچیده شدن هستند. رزمندگان مقاومت ویدئویی منتشر و اعلام کردند که موفق شده اند چهار دستگاه تانک ارتش رژیم صهیونیستی را به غنیمت بگیرند. خوشحالی مردم در جای جای فلسطین اشغالی و همچنین عکس یادگاری فلسطینی ها با تانک منهدم شده ارتش رژیم صهیونیستی و همچنین دیگر تسلیحات به غنیمت گرفته شده هم بسیار جالب بود. سجده شکر رهبران حماس در لبنان پس از شروع عملیات «طوفان الاقصی» از نکات دیگر پر بازدید بود.
تصاویر متعددی هم از فرار جمعی ساکنان برخی شهرکهای صهیونیست در فضای مجازی منتشر شده است. برخی منابع خبری نیز از اسارت ژنرال «نمرود آلونی» فرمانده واحد جنوب ارتش رژیم صهیونیستی و فرمانده لشکر غزه به دست نیروهای مقاومت فلسطین خبر می دهند. تصویری نیز از این ژنرال ارشد نظامی منتشر شده که به نظر میرسد به وقت خواب به اسارت در آمده است. انتشار فیلمی که در آن نیروهای مقاومت با با کوآدکوپتر تانک مرکاوا و چندین مقر و نظامی اشغالگران صهیونیست را هدف قرار می دهند هم از صحنه های جالب تحولات اخیر بود. همزمان با این حملات اخباری از حملات سایبری نیروهای مقاومت فلسطین علیه سامانه گنبد آهنین و از کار افتادن آن حکایت دارد. کانال ۱۳ تلویزیون رژیم صهیونیستی، به نفوذ تکاوران نیروهای مقاومت فلسطین به برخی نقاط و مراکز صهیونیستی اشاره کرد و حمله موشکی صبح روز گذشته مقاومت فلسطین را از سال ۲۰۰۸ بیسابقه و از شدیدترین موشکبارانها توصیف کرد. رسانه های رژیم صهیونیستی گزارش می دهند که نیروهای ذخیره ارتش دستور رفتن به سمت مرز با غزه را رد کرده اند.
واکنش صهیونیست ها به اتفاقات
اسرائیل در پاسخ به حملات حماس از آغاز عملیاتی با نام «شمشیرهای آهنین» خبر داده است. اسکای نیوز نوشت: «افیخای ادرعی با بیان این که ده ها هواپیمای جنگی حملاتی را علیه حماس در نوار غزه انجام داده اند، افزود:« نیروها به منطقه جنوب فراخوانده شده و در جبهه داخلی تا ۸۰ کیلومتر حالت فوق العاده اعلام شده است. بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی هم در نخستین واکنش خود به عملیات طوفان الاقصی گفت: ما اکنون در وضعیت جنگی به سر می بریم. در تلاشیم تا شهرکهای مجاور غزه را که در اختیار نیروهای مسلح (مقاومت فلسطین) هستند را آزاد و کنترل آن را در دست بگیریم. وزیر جنگ رژیم صهیونیستی هم با دستور فرمانی ۱۰ گردان ذخیره ارتش اسرائیل را فراخواند.
همزمان شبکه الجزیره قطر به نقل از منابع بیمارستانی گزارش داد که از صبح دیروز در اثر حملات اسرائیل به نوار غزه، ۱۶۰ نفر از فلسطینیان به شهادت رسیده و بیش از هزار نفر زخمی شده است(تا لحظه تنظیم گزارش). رسانههای صهیونیستی هم بعد از آغاز عملیات طوفان الاقصی توسط مقاومت اسلامی حماس، از وضعیت سرزمینهای اشغالی به «غافلگیری کامل اسرائیل» توصیف کرده و تأکید کردند که ارتش رژیم اشغالگر تاکنون چنین نبردی را تجربه نکرده است. هاآرتص نیز نوشت: ارتش اسرائیل در آشفتگی کامل است، ملت مورد حمله قرار گرفته و ما فلج شده ایم. سایت عبری «واللا» هم با اشره به اوضاع گزراش داد: مقاومت فلسطین عملا در این نبرد پیروز شده است.
ید واحد مقاومت
اما نکته جالب ید واحد مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی و اعلام حمایت انها زا عملیات حماس در مقابل اشغالگران بود. بر این اساس حزب الله لبنان با صدور بیانیهای ضمن حمایت از عملیات گسترده مقاومت فلسطین ضد اشغالگران صهیونیست تاکید کرد که حزب الله با رهبران گروههای مقاومت فلسطین در ارتباط مستمر تاکید کرد عملیات «طوفان الاقصی» حامل پیام مهمی برای سازشکاران است. جنبش های مقاومت رد عراق و یمن نیز همبستگی خود را با حماس اعلام کرده اند. در سوی مقابل نکته جالب ادامه حمایت جبهه غربی از تل اویو بود. ایالات متحده و اتحادیه اروپا با صدور پیام های جداگانه اعلام رکده اند که اسرائیل حق دارد از خود دفاع کند! وزارت خارجه عربستان هم در پیامی از طرفین خواست خویشتنداری خود را حفظ کنند.
این مسئله البته در فضای مجازی هم بازتاب بسیاری داشت. عبدی، کارشناس مسائل فلسطین: امروز شاهد اولین عملیات آفندی فلسطینیها در سرزمینهای اشغالی بودیم که یک شکست دوجانبه را برای صهیونیستها رقم زد؛ شکست در عرصۀ نظامی و عرصۀ اطلاعاتی. صهیونیستها امروز با سیلیِ محور مقاومت از خواب بیدار شدند. محسن فائضی تحلیلگر مسائل فلسطین هم با ارائه آماری نوشت: سال ۲۰۰۵ رژیم صهیونیستی با ۴۸ کشته در ۲۵ سال اخیر رکورددار بود. حالا اما سال ۲۰۲۳ را بخاطر بسپارید. علیرضا تقوی نیا دیگر تحلیگر مسائل بین الملل نوشت: سربسته بگویم عملیات در اسرائیل انجام شد اما پیامش را علاوه بر تل آویو، باکو و ریاض هم گرفتند.