شناسهٔ خبر: 6277653 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: شبستان | لینک خبر

تندی واکنش های داخلی ایران به دبه های کری

خبرگزاری شبستان: روز گذشته تریبون های رسمی کشورمان واکنش های تندی به اظهارات اخیر وزیر خارجه آمریکا داشتند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، روزپنجشنبه جان کری وزیر خارجه آمریکا بعد از دیدارهای خود با وزیر خارجه ایران و دیگر همتایان خود در گروه 1+5، بیانیه ای را مقابله خبرنگاران قرائت کرد و گفت: ما اینجا نیامدیم که صرفاً فقط مذاکره کنیم بلکه آمده‌ایم تا یک توافق جامع داشته باشیم. همانطور که بارها گفتم و شب گذشته نیز درباره آن با رئیس جمهور اوباما بحث کردم، قرار نیست که ما تا ابد در میز مذاکره بنشینیم.

وی با اینحال ادامه داد: ما با اینحال معتقدیم که نباید تنها به این دلیل که ساعت نیمه شب به پایان می رسد، میز مذاکره را به این سادگی رها کنیم. من تأکید می کنم با توجه به اینکه کاری که در اینجا در حال انجام است بسیار فنی است و خطرات آن بسیار بسیار بالا است، ما شتابزده نیستیم و نباید عجله کنیم و بهتر است در هیچ جنبه ای از این موضوع عجله نکنیم.

وزیر خارجه آمریکا ضمن تأکید بر اهمیت کیفیت توافق هسته ای ایران و 1+5 گفت: همه ما بر کیفیت یک توافق مبتمرکز هستیم و این چیزی است که در کار نهایی خود نیز بر آن متمرکز هستیم. اگر در نهایت بتوانیم به توافق برسیم، باید توافقی باشد که برای همه زمان ها خوب باشد و توافقی نباشد که برای روزها، هفته ها و ماهها خوب باشد بلکه برای چندین دهه خوب باشد. این هدفی است که ما آن را دنبال می کنیم.

کری ادامه داد: حقیقت ساده این است که علیرغم پیشرفت های واقعی که در مذاکرات به دست آوردیم، هنوز برخی از موضوعات دشوار به صورت حل نشده باقی مانده است.

وزیر خارجه آمریکا تصریح کرد: ما می دانیم که گرفتن تصمیمات سخت همیشه ساده نیست اما به هرحال این تصمیمات سخت باید هرچه سریعتر اتخاذ شود. به همین دلیل است که تمامی هیأت ها اینجا در وین به سختی تلاش می کنند و به همین دلیل است که برخی از همتایان من شب گذشته به وین بازگشتند و بنابراین ما می توانیم روی موضوعات سخت باقیمانده کار کنیم تا ببینیم آیا رسیدن به توافقی که به سختی بر روی آن کار می کنیم امکانپذیر است یا خیر. این چیزی است که ما بر روی آن کار می کنیم و به کار بر روی آن ادامه می دهیم.

وزیر خارجه آمریکا تأکید کرد: همانطور که گفتم مذاکرات نامحدود نیست. همانطور که رئیس جمهور اوباما اعلام کرد که ما نمی توانیم تا ابد منتظر اتخاذ تصمیمات سخت باشیم. اگر تصمیمات سختی گرفته نشود آماده ایم که میز مذاکرات را ترک کنیم.

در مقابل اما محمد جواد ظریف هم پاسخ جان کری را داد.

محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت که طرفین در مذاکرات هسته‌ای سخت در تلاش هستند اما عجله‌ای ندارند.

اما علاوه بر واکنش ظریف تریبون های رسمی داخلی ایران هم به صدا در آمدند.

علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در سخنان پیش از خطبه نمازجمعه این هفته تهران گفت: شب گذشته وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه خود اعلام کرد که مذاکرات به پیش رفته ولی نمی‌توان تا ابد مذاکرات را ادامه داد. شاید چنین تلقی دارند که علی رغم پیشرفت مذاکرات در بخش پایانی آن اینگونه ژست‌ها چانه زنی بیشتری کنند. باید بدانند که این مسائل کاملاً روشن است و ایرانی‌ها و تیم مذاکره کننده قلب سلیمی دارند ولی ساده لوح نیستند و می‌توانند این مسائل را از هم مجزا کنند.

لاریجانی خطاب به گروه 1+5 گفت: مگر خودتان تقاضای مذاکره نداشتید؟ اینجا میدان آزمون شما است اگر مذاکرات را به بن بست بکشانید این شما هستید که در مقابل انعطاف ایران دچار اشتباه استراتژیک می‌شوید و نتیجه آن هم به نفع شما نخواهد بود چون همه نیروهای فعال در بخش هسته‌ای آمادگی کامل دارند که با سرعت بیشتری فناوری هسته‌ای را شتاب ببخشند. بعد از سه سال مذاکره و وقت‌گیری این گونه حرف‌زدن غیرمسئولانه و چانه زنی بلاوجه است.

همچنین، علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان روز گذشته در حاشیه راهپیمایی روز قدس در جمع خبرنگاران گفت: مؤلفه‌های متعدد تأثیرگذار منفی اجازه نمی‌‌دهد که یک منطق بر مذاکرات هسته‌ای حاکم باشد، لذا جمهوری اسلامی ایران از روز اول که مذاکرات را آغاز کرد آن را مذاکره‌ای می‌دانست که چنانچه حل شود، مناسب است. ولی می‌دانست که طرف مقابل معمولاً با توجه به تجربه‌های قبلی به نوعی ناسازگاری و ناهمسازی خواهد داشت و رفتاری معقول منطقی و مساوی نخواهد داشت که به همین دلیل امروز آثار آنچه که رهبر معظم انقلاب فرمودند که «من به مذاکرات خوش‌بین نیستم»، بیشتر از گذشته در حال نمایان شدن است.

علاوه براین ها، آیت الله احمد خاتمی خطیب موقت نماز جمعه تهران اظهارداشت: از وین متاسفانه خبرهایی می‌رسد که گویای همان حرفهایی است که ما قبلا می‌گفتیم. اینکه آمریکایی‌ها به حرف‌های حتی چند روز قبل خود پایبند نبوده، عقب‌نشینی کرده‌اند و دبه درآورده‌اند.

خطیب موقت نماز جمعه امروز تهران گفت: این حقیقت قرآنی است که آمریکا قابل اعتماد نیست. استراتژی آنها این بود که اگر توافقی حاصل شد اعلام کنند که فشار ما به ایران باعث این مسئله شد و اگر هم توافقی نشد از همین الان به رسانه‌های داخل می‌گویم که خط آمریکا این بود که ایران را مانع توافق اعلام کند. اما شما قهرمانانه وارد میدان شوید و این توطئه آمریکا را افشا کنید، زیرا مانع توافق، زیاده‌خواهی‌های آمریکا و همپیمانان آنها بوده است و اگر توفیقی در توافق حاصل شد به خاطر فشارهای شما نبوده است. شما درخواست مذاکره از ایران را مطرح کردید و خواستید ایران وارد میز مذاکره شود.

آیت‌الله خاتمی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: اگر در این بین توافق خوبی حاصل شد طبیعی است بخشی از مشکلات اقتصادی حل می‌شود. به نظر متخصصان زیر 50 درصد مشکلات اقتصادی ایران حل می‌شود و ملت و دولت ایران با اقتصاد مقاومتی کشور خود را خواهند ساخت. اگر هم توافقی حاصل نشد دنیا به آخر نرسیده است. ایران 36 سال است که ایستاده است و با 3 فرهنگ خستگی‌ناپذیری، تسلیم نشدن، نفرت از استکبار و فرهنگ ذلت‌ناپذیری که ملت ایران را فرزند عاشورا کرده است، به مسیر خود ادامه می‌دهد.

پایان پیام/