شناسهٔ خبر: 70945482 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

روزنامه‌های امروز در یک نگاه؛

ترامپ باج‌گیر است نه اهل تعامل

مهم‌ترین عناوین روزنامه‌های امروز _چهارشنبه سوم بهمن ۱۴۰۳_ را در ادامه می‌خوانید.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانه‌های آزاد، روزنامه‌ها و مطبوعات در هر جامعه‌ای از ارکان توسعه و دموکراسی به‌شمار می‌آید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را به‌صورت روزانه در دستور کار خود دارد.

روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «پیشرفت در گرو میدان دادن به بخش خصوصی است» نوشت: حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی، صبح دیروز به مدت دو ساعت و نیم از نمایشگاه «پیشگامان پیشرفت، رویداد ملی توانمندی‌ها و دستاوردهای بخش خصوصی» بازدید کردند.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری، در این نمایشگاه توانمندی‌ها و دستاوردهای بخش خصوصی در بخش‌های ارتباطات و فناوری اطلاعات، تجهیزات ساخت ماهواره‌ای، هوش مصنوعی، ساخت تجهیزات و ابزارآلات تعمیر هواپیما، صنایع معدنی و زمین‌شناسی، صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، صنعت فولاد و آلومینیوم، لوازم خانگی، صنایع دریایی، صنعت فرش، صنعت آب و برق، صنایع نساجی، تجهیزات پزشکی و بیمارستانی و تولید دارو، پژوهشگاه رویان، تولیدات کشاورزی و دامپروری و صنایع دستی و گردشگری ارائه شده بود.

در این بازدید، شرکت‌های مختلف بخش خصوصی دغدغه‌ها و گلایه‌های خود را در زمینه مشکلات و موانعی که بر سر راه بخش خصوصی است، مطرح و رهبر انقلاب خطاب به وزرای حاضر در نمایشگاه تأکید کردند: باید دولت و مسئولان دولتی کاری کنند که گلایه‌های بخش خصوصی برطرف شود زیرا پیشرفت کشور در گرو میدان دادن به بخش خصوصی است و تنها راه پیشبُرد کشور استفاده از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های بخش خصوصی است.

رهبر انقلاب همچنین در بخش صنعت آب و برق بعد از توضیحات وزیر نیرو درباره رفع ناترازی‌ها در بخش برق، گفتند: این حرف‌ها، سخنان خوب و صحیحی است اما باید به مرحله عمل برسند زیرا موضوع ناترازی‌ها و راه‌حل‌های آن در سال‌های اخیر همواره مطرح بوده اما هنوز با نقطه مطلوب فاصله‌ی زیادی وجود دارد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای همچنین در خصوص گلایه شرکت‌های بخش خصوصی از روند طولانی و پیچیده صدور مجوزها خاطرنشان کردند: موضوع مجوزها یک موضوع مهم است که دولت و دستگاه‌های مسئول باید برای برطرف کردن موانع صدور سریع مجوزها، فکر اساسی کنند.

ترامپ باج‌گیر است نه اهل تعامل

روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «بر خلاف ادعای غرب‌گرایان ترامپ باج‌گیر است نه اهل تعامل» نوشت: اظهارات و فرامین اجرایی «ترامپ» در همان اولین ساعات ریاست جمهوری‌اش نشان می‌دهد، بر خلاف ادعای غرب‌گرایان که به «مذاکره» با او دل بسته‌اند، وی نه تغییر کرده، نه اهل تعامل است بلکه، باج‌گیری است که به هیچ توافقی پایبند نیست و دنبال باج‌گیری از نزدیک‌ترین متحدانش هم هست!

شامگاه دوشنبه به وقت ایران «دونالد ترامپ» به عنوان چهل و هفتمین رئیس‌جمهور آمریکا در ساختمان کنگره مقابل مقامات این کشور و صاحبان شرکت‌های بزرگ و غول‌های فناوری سوگند یاد کرد. او همان طور که انتظار می‌رفت اولین ساعات کاری خود را به عنوان رئیس‌جمهور با «شورش علیه همه» آغاز و رسماً دستور کار خود را برای ایجاد آشوب در جهان اعلام کرد. باج‌گیری از دوستان و متحدان آمریکا، کشورگشایی، اخراج میلیون‌ها مهاجر، خروج از توافقات و نهادهای بین‌المللی و البته انتقام‌جویی از مقامات دولت بایدن بخشی از این دستور کار آشوب بود.

طی روزهای گذشته بسیاری از غرب‌گرایان وطنی با توصیه به دولت دکتر پزشکیان از وی خواستند که بلافاصله پس از استقرار ترامپ در کاخ سفید وارد مذاکره با وی شود چرا که «ترامپ تغییر کرده و اهل تعامل و معامله است» (!) اما اقدامات و اظهارات ترامپ در ساعات اولیه شروع کارش در کاخ سفید به‌خوبی و به‌وضوح نشان داد ترامپ همان ترامپ سابق است و هیچ اعتقادی به تعامل آن هم از موضع برابر ندارد و بیشتر به دنبال باج‌گیری و تحقیر است تا مذاکره. ترامپ در جریان سخنرانی مراسم تحلیف و بلافاصله پس از این مراسم با صدور فرامین اجرایی جنجالی، دوستان و متحدان آمریکا را کنار دشمنانش قرار داد و به وضع تعرفه‌های سنگین تهدید کرد مگر اینکه کاری را بکنند که او می‌خواهد!

او در جریان سخنرانی خود در مراسم تحلیف، گفت: «ما قوی‌ترین ارتشی که دنیا تا حالا به خود دیده را خواهیم ساخت که نه تنها تمام جنگ‌ها را ببریم بلکه خود را وارد جنگ نکنیم.» این تعبیر ترامپ از صلح رئالیستی‌ترین تعبیر است که صلح، محصول حداکثرسازی قدرت است نه مذاکره!

ترامپ باج‌گیر است نه اهل تعامل

روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «تجربه روحانی، سخنرانی ترامپ و چاره پزشکیان» نوشت: توئیت آقای روحانی در سالگرد برجام که «من از آبرو و حیثیت و اعتبار و سوابقم گذشتم تا توافق برجام انجام شد» تناقض آشکاری دارد و عجیب است این‌گونه سخن‌گفتن. اگر برجام، دستاوردی آبرومند و معتبر است و در نظر خدا و خلق، «اقدام» در دستیابی به آن، عملی شایسته بوده است، چرا باید آن را «گذشتن از آبرو و حیثیت» خود بدانید، برعکس باید به آبرو و حیثیت شما افزوده باشد؛ و اگر آن سوابق و اعتبار گذشته را با ارزش می‌دانید، نمی‌توانید اکنون نگران آن سوابق باشید و برای از دست‌دادن آنها به اعتبار برجام ناراحت باشید، مگر آنکه اقدام شما در رسیدن به برجام و آنچه به دست آمد یا نیامد، آبرویی نداشته باشد. نمی‌توان از یک اعتبار آبرومند در گذشته (سوابق‌تان) به یک اعتبار آبرومند در آینده (برجام) رسید، اما این‌چنین مغبون بود و آن آبرو را از دست رفته دانست. یا آن آبرو، آبرو نبوده یا این برجام آبرویی نیاورده است.

این‌قدر مسئله را شخصی کردن هم، عیب دیگر این حرف تناقض‌آمیز است. گویی مسئله یک فرد در مقابل سرنوشت ملک و ملت اهمیتی دارد و حالا باید به این آبرو پرداخت و درباره آن سخنوری کرد، آن‌هم با این تناقض عجیب.

آن کس که برجام را پاره کرد دیروز بازگشت. البته قبل از او این اوباما بود که برجام را پاره کرد. وقتی که چند ماه از برجام و اجرای تعهدات ایران نگذشته بود که رئیس بانک مرکزی گفت دستاورد ما از برجام «تقریباً هیچ» است. مدتی گذشت و معاون وزیر خارجه وقت نیز همین را تکرار کرد. اوباما گفت ما برجام را امضا کرده‌ایم ولی ما کشوری آزاد هستیم و من نمی‌توانم شرکت‌های امریکایی را مجبور به کار با ایران کنم! با آنکه شرکت‌های اروپایی را هم در خفا مجبور کرده بود و به همین دلیل به ایران بازنگشتند. اگر به این دلیل که نتوانستید رفتار پسابرجام اوباما و آمریکا را تشخیص دهید و نتوانستید پیش‌بینی پاره‌شدن برجام را بکنید، اکنون آبروی خود را از دست‌رفته می‌بینید، احساسی درست دارید، اما اگر می‌خواهید بی‌خاصیت‌شدن برجام را که اکنون وزیر خارجه ایران و اروپا و آمریکا همگی بر آن متفق‌القول هستند، به گردن دیگران بیندازید، بدانید که این کارها دیگر جواب نمی‌دهد و مردم از این بحث‌ها عبور کرده‌اند.

ترامپ باج‌گیر است نه اهل تعامل

روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «ترامپ‌تر!» را برگزید و نوشت: همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد، نخستین روز دونالد ترامپ در بازگشت به کاخ سفید با سیلی از فرمان‌های اجرایی همراه شد که تصویری آشکار را از تغییر سیاست‌های مجدد و شدید طی چهار سال آتی در مقایسه با دوران بایدن ترسیم می‌کند. ترامپ ساعاتی پس از ادای سوگند به عنوان چهل و هفتمین رئیس‌جمهور ایالات متحده، به جای رفتن به کاخ سفید، بعدازظهر دوشنبه از ساختمان کنگره به ورزشگاه سرپوشیده کپیتال‌وان واشنگتن رفت؛ جایی که هوادارانش برای مراسم رژه ریاست‌جمهوری جمع شده بودند. سپس در همان‌جا نخستین فرمان‌های اجرایی دوره دوم ریاست‌جمهوری خود را امضا کرد. پس از چند ساعت او به اتاق بیضی کاخ سفید نقل مکان کرد و همزمان با پاسخ دادن به پرسش‌های خبرنگاران تا شامگاه دوشنبه، نزدیک به ۲۰۰ فرمان اجرایی و سند حکومتی را امضا کرد که بحث‌برانگیزترین آنها فرمان عفو متهمان پرونده شورش ششم ژانویه ۲۰۲۱ (حمله ترامپیست‌ها به ساختمان کنگره)، خروج از توافق اقلیمی پاریس و اعلام وضعیت فوق‌العاده در مرزهای جنوبی بود.

از دیگر فرمان‌های ترامپ، صدور دستور به همه نهادهای دولتی برای در نظر گرفتن هزینه‌های معیشتی، فرمان توقف هرگونه استخدام یا تصویب آئین‌نامه در نهادهای دولتی تا زمان استقرار کامل دولت جدید، لغو کامل دورکاری کارمندان فدرال و دستور به بازگشت فوری همه آن‌ها به کار بود.

ترامپ در فرمانی حدود ۱۵۰۰ تن از متهمان پرونده حمله به ساختمان کنگره را عفو کرد، همچنین از دادستان کل ایالات متحده خواست حدود ۴۵۰ پرونده کیفری علیه این متهمان را لغو کرده و حکم مجازات ۶ نفر از محکومان این پرونده را کاهش دهد. او همچنین ۷۸ فرمان اجرایی سلف خود جو بایدن را هم لغو کرد.

نانسی پلوسی، رهبر پیشین دموکرات‌های کنگره که در جریان غائله ششم ژانویه رئیس خانه نمایندگان آمریکا بود، این فرمان ترامپ را «توهین زننده به نظام قضائی ما و به قهرمانانی که در حین حفاظت از کنگره و قانون اساسی دچار زخم‌های جسمی و آسیب‌های روحی شدند» توصیف کرد.

ترامپ باج‌گیر است نه اهل تعامل

روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «ایران و ایلان» برگزید و نوشت: از شامگاه دوشنبه و با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، نقش و جایگاه چهره‌هایی مانند ایلان ماسک در دولت جدید آمریکا بیش از پیش مورد توجه قرار خواهد گرفت. مالک شرکت‌هایی مانند تسلا، اسپیس ایکس و شبکه اجتماعی ایکس توئیتر، سابق مشخصاً تاکنون دو بار نامش با ایران گره خورده است. در حالی اواخر آبان ماه انتشار خبر مذاکره و دیدار ایلان ماسک با امیرسعید ایروانی سفیر ایران در سازمان ملل به یک حاشیه رسانه‌ای و دیپلماتیک بدل شد که اکنون برخی گزارشات از نقش دوباره ثروتمندترین فرد جهان در آزادی خبرنگار ایتالیایی از ایران حکایت دارد؛ موضوعی که خود ایلان ماسک هم به نوعی آن را تأیید کرده است. در پیوست این نکته و به نوشته مهر این سرمایه دار آمریکایی در شبکه اجتماعی «ایکس» و در پاسخ به یک کاربر که پرسیده بود آیا گزارش‌ها درباره نقش او در آزادی این خبرنگار ایتالیایی درست است صرفاً به بیان همین جمله بسنده کرد که من نقش کوچکی داشتم. اشاره ماسک به آزادی چچیلیا سالا خبرنگار ایتالیایی است که اوایل دی ماه به اتهام نقض قوانین جمهوری اسلامی در ایران بازداشت و سرانجام ۱۹ دی ماه آزاد شد. پیش از این روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی به نقل از منابع آگاه مدعی شد که ایلان ماسک در تماس با امیر سعید ایروانی سفیر ایران در سازمان ملل موجب آزادی این خبرنگار ایتالیایی شده است. این روزنامه آمریکایی در گزارش خود مدعی شده بود «هنگامی که روزنامه نگار ایتالیایی در ماه دسامبر در ایران بازداشت شد همسرش نگران بود که چچیلیا سال‌ها در زندان باقی بماند؛ بنابراین در میانه مذاکرات مقامات ایرانی و ایتالیایی بر سر مبادله زندانیان دو طرف همسر سالا تصمیم گرفت پیامی را از طریق یک واسطه برای فردی که احتمالاً می‌توانست در این زمینه نقش آفرینی کند ارسال کند. نام آن فرد ایلان ماسک بود به گفته دو مقام ایرانی که از شرایط مبادله این زندانی ایتالیایی اطلاع داشتند. ماسک طی تماس با امیر سعید ایروانی سفیر ایران در سازمان ملل به آزادی سالا کمک کرد».این منابع درخواست کردند که اسامی آنها منتشر نشود؛ زیرا در مورد یک موضوع حساس بحث می‌کنند.

ترامپ باج‌گیر است نه اهل تعامل

روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «رهنمودهای رهبری برای تقویت اقتصاد مردمی» را برگزید و نوشت: حضور حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در رویداد ملی «پیشگامان پیشرفت» و بازدید ایشان از نمایشگاه دستاوردهای بخش‌خصوصی، نشان‌دهنده نگاه عمیق و حمایت مستمر مقام معظم رهبری از بخش خصوصی در مسیر توسعه اقتصادی کشور است.

یکی از دغدغه‌های اصلی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای (مدظله العالی) در عرصه اقتصاد، تاکید بر «مردمی بودن اقتصاد» است. ایشان همواره بر اهمیت تقویت نقش مردم در فرآیندهای اقتصادی تاکید داشته‌اند و این امر به‌ویژه در شرایط فعلی که کشور با چالش‌های اقتصادی روبه‌رو است، بسیار حائز اهمیت است. بخش خصوصی به‌عنوان بازوی اجرایی این امر، توانایی جذب مشارکت بیشتر مردم را دارد و توسعه پایدار کشور از این طریق محقق می‌شود.

بخش خصوصی افزون بر توسعه تولید و اشتغال، می‌تواند در تسهیل شرایط کسب‌وکار و ارتقای سطح رقابت‌پذیری نیز نقش‌آفرینی کند. این امر زمانی محقق می‌شود که فضای کسب‌وکار بهبود یابد، سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی تسهیل شود و موانع موجود در مسیر تولید برطرف شود. همکاری نزدیک دولت و بخش خصوصی در این مسیر ضروری است و باید با نگاه مشترک به حل چالش‌ها و بهبود شرایط اقتصادی کشور پرداخته شود.

رهبر انقلاب اسلامی در دیدارهای سالانه خود با فعالان اقتصادی، همواره بر لزوم تقویت همکاری میان بخش خصوصی و دولت و همچنین ارتقای شفافیت و اطلاع‌رسانی در خصوص دستاوردهای این بخش تاکید داشته‌اند. ایشان معتقدند که مردم باید از پیشرفت‌ها و توانمندی‌های داخلی آگاه شوند تا اعتماد عمومی به بخش خصوصی و امید به آینده افزایش یابد. این اعتماد افزون بر اینکه موجب تقویت بخش خصوصی می‌شود، در نهایت به بهبود وضعیت اقتصادی کشور و افزایش جایگاه ایران در مناسبات اقتصادی منطقه‌ای و جهانی منجر خواهد شد.

ترامپ باج‌گیر است نه اهل تعامل