شناسهٔ خبر: 6276325 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

نیویورک‌تایمز: ایران رفع تحریم تسلیحاتی را نشانه تغییر رویکرد در قبال خود می‌داند

روزنامه نیویورک‌تایمز با اشاره به اختلاف نظر بر سر تحریم‌های تسلیحاتی در مذاکرات هسته‌ای، نوشته است که از دید ایران رفع این تحریم‌ها مسئله اقدامات متقابل و همچنین نشان تغییر رویکرد در قبال خود است.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، روزنامه نیویورک‌تایمز جمعه شب در گزارشی با موضوع اختلاف نظر ایران و غرب بر سر وضعیت تحریم‌های تسلیحاتی در توافق هسته‌ای احتمالی،‌ نوشته است که از دید ایران برداشته شدن این تحریم‌ها به معنی تغییر رویکرد در قبال ایران و پذیرش تهران به عنوان یک قدرت منطقه‌ای است.

نویسندگان این مطلب با اشاره به اینکه مسئله تحریم‌های تسلیحاتی به یکی از موضوعات اصلی باقی‌مانده در مذاکرات هسته‌ای بدل شده است، نوشته‌اند که آمریکا و متحدانش نگران هستند که با رفع این تحریم‌ها، نفوذ تهران در منطقه افزایش یافته و متحدان منطقه‌ای ایران نیز بیش از پیش تقویت شوند.

نیویورک‌تایمز می‌افزاید: «اما از دید ایرانی‌ها، بحث اقدامات متقابل و غرور ملی مطرح است. به گفته آن‌ها، تحریم‌ها به خاطر برنامه هسته‌ای ایران اعمال شده‌اند و بنابراین باید ذیل توافق، رفع شوند. فراتر از این، این امر روشن می‌کند که آیا توافق هسته‌ای بدان معناست که دیگر با ایران مانند یک کشور منزوی برخورد نشده و به عنوان قدرتی بزرگ در منطقه پذیرفته می‌شود یا نه.»

دیوید سنگر و مایکل گوردون در ادامه مدعی شده‌اند که تهران از مسئله تحریم‌های تسلیحاتی برای ایجاد اختلاف داخل گروه 1+5 و جدایی انداختن میان روسیه و چین با دیگر کشورهای این گروه استفاده کرده است.

در روزهای گذشته مقامات روس بارها تاکید کرده‌اند که تحریم‌های تسلیحاتی ایران باید پس از توافق هسته‌ای برداشته شوند. سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه دیروز گفته بود این تحریم‌ها باید جزو اولین تحریم‌هایی باشند که برداشته می‌شوند. به نوشته نیویورک‌تایمز مسکو و پکن امیدوار هستند با برداشته شدن این تحریم‌ها، قراردادهای پرسودی با ایران امضا کنند.

تحریم‌های تسلیحاتی اولین بار در سال 2006 ذیل قطعنامه شورای امنیت که به بهانه مقابله با برنامه هسته‌ای ایران اعمال شد. نیویورک‌تایمز نوشته است که از دید ایران، این تحریم‌ها، تحریم‌های «مرتبط با هسته‌ای» هستند و باید پس از توافق برداشته شوند.

با این حال دولت باراک اوباما از یکسو مدعی است که برداشته شدن این تحریم‌ها موجب می‌شود تا تهران از نظام سوریه حمایت بیشتری انجام دهد و از سوی دیگر نگران آن است که رفع تحریم‌های تسلیحاتی موجب مخالفت کنگره با کل توافق شود.

در ادامه گزارش دو روزنامه‎نگار آمریکایی می‌خوانیم: «محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران همچنین به دنبال استفاده از موضوع لغو تحریمهای تسلیحاتی برای چند دسته کردن ائتلاف ۶ کشور در حال مذاکره با تهران است».

در ادامه این مطلب آمده است: «برای آقای ظریف تحریمهای تسلیحاتی از قبیل تحریمهای اعمال شده بر فناوری موشکهای بالستیک بخشی از تحریمهای مرتبط با هسته‌ای است. برای مقامات آمریکایی، تحریمهای تسلیحاتی موضوع جدیدی نیست البته آنها فکر می‌کردند این مساله در دور مذاکرات قبلی در لوزان سوئیس حل شده بود».

در این گزارش ادعا می‌شود: «بر اساس گزاره برگ توصیفی آمریکا از بیانیه لوزان که حاوی موضوعات کلی توافق نهایی بود، توافق هسته‌ای به خودی خود ادامه تحریمهای تسلیحاتی را تصریح نخواهد کرد بلکه یک قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که مفاد توافق نهایی را تایید خواهد کرد محدودیتهای مهمی بر تسلیحات متعارف و موشکهای بالستیک ایران اعمال خواهد کرد. البته گزاره برگ درباره اینکه برای چه مدت ممنوعیت تسلیحاتی پابرجا مانده و یا یا تحت چه شرایطی برداشته خواهد شد، چیزی نگفت».

در ادامه این مطلب به اظهارات ژنرال مارتین دمپسی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا اشاره شده که در آن وی گفته بود: «تحت هیچ شرایطی ما نباید فشار را بر ایران بر سر توانمندیهای موشکی و تبادل تسلیحات برداریم».

در همین ارتباط، رابرت آیهورن دیپلمات سابق وزارت خارجه آمریکا و عضو کنونی اندیشکده بروکینگز در این باره گفت: «این یک موضوع بسیایر سختی است و سازش بر سر آن از سوی هر دو سوی آمریکا و ایران بسیار سخت است».

دولت آمریکا تاکنون با حربه «احتمال مخالفت کنگره» تلاش کرده است تا امتیازاتی از ایران بگیرد، از جمله پذیرش تعلیق به جای لغو تحریم‌ها و به نظر می‌رسد در مسئله تحریم‌های تسلیحاتی نیز همین بهانه یکی از اصلی‌ترین توجیهات واشنگتن برای خودداری از رفع آن‌ ها باشد.

انتهای پیام/ق

 

عضویت در خبرنامه ایران در جهان