شناسهٔ خبر: 62584450 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

وزیر جهاد کشاورزی:

خودکفایی در تولید ۵ محصول اساسی، اولویت وزارت جهاد کشاورزی است

تهران- ایرنا- وزیر جهاد کشاورزی گفت: خودکفایی ۱۰۰ درصدی پنج محصول اساسی شامل گندم، برنج، جو، پنبه و شکر در بحث تامین امنیت غذایی کشور، در اولویت برنامه های وزارت جهاد کشاورزی در سال زراعی جدید ۱۴۰۳ - ۱۴۰۲ قرار گرفت.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «محمدعلی نیکبخت» امروز (سه شنبه) در مراسم آغاز سال زراعی جدید ۱۴۰۳ - ۱۴۰۲ در جمع مسوولان و خبرنگاران که به صورت حضوری و وبیناری با استانداری ‌های سراسر کشور برگزار شد، افزود: سال گذشته کشاورزان با همه سختی ها، خشکسالی ها و مشکلاتی که پیش رو بود، به‌ویژه در تولید محصول استراتژیک گندم کارهای خوبی انجام دادند.

وی بیان‌داشت: مطابق پیش بینی‌های انجام شده، در پاییز و زمستان بارندگی های مناسبی خواهیم داشت که اگر در بهار هم شرایط مناسب باشد، می‌توانیم با همکاری یکدیگر در سال زراعی ۱۴۰۳ - ۱۴۰۲ افزایش تولید نسبت به سال زراعی گذشته داشته باشیم.

وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: امنیت غذایی و تامین غذای سالم برای مردم و تامین معیشت، جزو تاکیدات رهبر معظم انقلاب است، بر این اساس باید مسیر را به گونه ای انتخاب کنیم که در محصولات استراتژیک به‌ویژه پنج محصول راهبردی گندم، برنج، جو، پنبه و شکر خودکفایی ۱۰۰ درصدی ایجاد کنیم، در بخش دیگر محصولات متعهد شدیم که از همه ظرفیت های موجود کشور استفاده کنیم تا ضریب خودکفایی را افزایش بدهیم.

وی تصریح‌کرد: در این محصولات اساسی، مطابق اسناد بالادستی و سیاست های ابلاغی رهبر معظم انقلاب و سند انتظار رییس جمهوری، مقرر شده در این محصولات به خودکفایی ۹۰ درصدی برسیم.

نیکبخت با تاکید بر اینکه امنیت غذایی کشور کمتر از امنیت نظامی نیست، گفت: با تاکید رهبر معظم انقلاب و رییس جمهوری، دو موضوع مهم همکاری و کمک دستگاه های دولتی از جمله مجلس شورای اسلامی، سایر قوا و دستگاه های داخل کشور در کنار وزارت جهاد کشاورزی و با توجه به محدودیت منابع پایه کشاورزی دانش بنیان و افزایش بهره وری در اولویت برنامه ها قرار دارد.

وی با بیان اینکه ما در بحث آب و زمین محدودیت داریم، افزود: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) باید به صورت جدی تر به این موضوع بپردازد، به‌طوری که علم و دانش را با توجه به ظرفیتی که در سازمان تات وجود دارد به مزارع منتقل و در اختیار بهره‌برداران قرار دهد.

این عضو کابینه دولت سیزدهم اظهار داشت: اکنون ۲ هزار محقق و پژوهشگر، همچنین دانشگاه ها و دانشکده های کشاورزی زیادی داریم و به نظر می رسد برای انتقال دانش به مزارع باید مراکز خدمات کشاورزی ما به مراکز ترویج و آموزش کشاورزی تبدیل شوند تا محققان ما در مراکز خدماتی حضور پیدا کنند.

وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه تولید ما با میزان تولید کشاورزان پیشرو کشور فاصله زیادی دارد، گفت: تولید کشور ما با رکوردهای کشاورزان نخبه و پیشرو فاصله زیادی دارد که باید سعی کنیم تا سطح تولید متوسط را به این رکوردها نزدیک کنیم، در برخی مناطق عملکرد گندم ۱۱ تا ۱۲ تن در هکتار و در برخی مناطق ۱.۵ تا ۲ تن در هکتار است که باید این فاصله را با کمک کشاورزی دانش بنیان کاهش بدهیم.

وی ادامه‌داد: همچنین حدود ۱۸ میلیون هکتار زمین زراعی قابل کشت داریم که ۶ درصد این اراضی کلاس یک و دو هستند که باید در حفظ کاربری این اراضی دقت کنیم. تاکید من به استانداران این است که با کمک به سازمان جهاد کشاورزی، سازمان منابع طبیعی و سازمان امور اراضی استان ها، تغییر کاربری را به حداقل برسانیم.

نیکبخت افزود: اراضی کشاورزی به عنوان ثروت و سرمایه در اختیار ما قرار دارد، بنابراین حیف است که آنها را تغییر کاربری بدهیم و به سمت سایر استفاده ها و کاربری های غیرکشاورزی ببریم.

تغییر کاربری و خرد شدن اراضی کشاورزی وراثتی غیرممکن شد

وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: البته با هماهنگی قوه قضاییه و همکاری سازمان ثبت اسناد کشور، صدور سندهای کشاورزی با قید عبارت «کاربری کشاورزی» انجام می شود، بنابراین هرگونه تغییر کاربری و تقسیم اراضی بین وراث غیرممکن شد و این موضوع به طور جدی در دست پیگیری است.

وی اضافه‌کرد: برای دستیابی به خودکفایی و تامین امنیت غذایی کشور باید علاوه بر تامین به موقع  نهاده های کود و بذر به عنوان عوامل اصل تولید، موانع و محدودیت ها از جلوی پای کشاورزان برداشته شود.

نیکبخت گفت: بررسی ها نشان می دهد ما در مسیر سرمایه گذاری بخش کشاورزی مشکلات جدی داریم و دستور العمل هایی داریم که باید اصلاح شود تا تولیدکنندگان بخش کشاورزی و کسانی که تمایل دارند در این بخش سرمایه گذاری کنند، بدون کمترین دغدغه، محدودیت و ممنوعیت فعالیت کنند؛ بنابراین تسهیل گری در این بخش باید اتفاق بیفتد.

 تولید برای صادرات، اولویت وزارت جهاد کشاورزی

وزیر جهاد کشاورزی افزود: مورد بعدی به عنوان راهبرد  در بخش کشاورزی تولید برای صادرات است، ما ضمن اینکه تولید را برای تامین نیازهای داخل کشور باید مدنظر قرار بدهیم، باید نگاهی به صادرات داشته باشیم که بازرگانی و تجارت در خدمت تولیدکنندگان قرار بگیرد و جریان تولید مانند یک مسیر رودخانه ادامه پیدا کند.

وی اظهارداشت: به‌طور قطع صادرات علاوه بر ارزآوری برای کشور، باعث دلگرمی تولیدکننده و رشد تولید خواهد شد.

نیکبخت درباره بحث شیلات، صید و صیادی و آبزی پروری، افزود: در کشور از درصد کمی از ظرفیت شیلاتی استفاده می شود، درحالی که پرورش ماهی در قفس و آبزی پروری و تولید ماهیان گرمابی و سردابی از منابع آبی موجود می تواند موجب خلق ثروت شود و این فرصت مناسبی برای سرمایه گذاری، اشتغالزایی، تولید و ارزآوری است.

نیکبخت، از استانداران خواست که شرایط را برای افزایش سرمایه گذاری در این بخش فراهم کنند، زیرا وزارت جهاد کشاورزی همه منابع و ظرفیت خود را بسیج کرده است.

وی، توسعه صنایع تبدیلی و دامپروری را از دیگر اولویت های فعالیت وزارت جهاد کشاورزی برشمرد و گفت: برای رشد تولید و کاهش دغدغه کشاورزان باید صنایع در خدمت تولید باشد تا با فراوری محصول، تولید محصول با کیفیت، بسته بندی، برندسازی و بازاررسانی صادرات خوبی نیز اتفاق بیفتد و در بخش دامپروری واحدهای راکد و نیمه فعال را فعال کنیم.

وزیر جهاد کشاورزی اضافه‌کرد: تولید محصولات گلخانه ای در خارج از فصل و در شرایط بسته و تحت کنترل قابل انجام است. اکنون نزدیک‌به ۲۵ هزار هکتار سطح زیرکشت گلخانه ای داریم اما متقاضیان زیادی داریم که به دنبال سرمایه گذاری در این بخش هستند.

وی در بحث تولید گندم کشور، گفت: کشاورزان برای دستیابی به تولید گندم زحمات زیادی کشیدند و حمایت ‌ها و پشتیبانی هایی نیز انجام گرفت، به طوری که طرح جهش تولید در دیمزارها به افزایش تولید گندم منجر شد.

این عضو کابینه دولت سیزدهم اظهار داشت: تلاش داریم با تامین به موقع نهاده ها مانند کود و بذر، تولید در سال زراعی جدید افزایش پیدا کند و فراتر از رقم فعلی باشد، زیرا دستیابی این رقم برای سال آینده قابل قبول نیست و ما نباید در تولید برگشت به عقب داشته باشیم.

نظر شما