به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حجت الاسلام والمسلمین محمدجواد حاج علی اکبری خطیب جمعه تهران در خطبههای نماز جمعه امروز تهران درباره مسئولیت اجتماعی؛ مسئولیت ناشی از زندگی در جامعه و ارتباط با دیگر انسان ها، اظهار کرد: آزادیهای انسانی در روابط اجتماعی مشروط به رعایت اصل اصیل حقوق دیگران است. موضوع بحث ما در باب مسئولیت اجتماعی است، مسئولیت اجتماعی ناشی از زندگی در جامعه و ارتباط با دیگر انسانها مسئلهای اساسی است.
* مهمترین دلیل و فلسفه تشکیل حکومتها در تاریخ بشریت، تامین سلامت و امنیت در روابط انسان هاست
وی افزود: همه زیست اجتماعی ما براساس این قائده اساسی استوار شده است، یک حق الناس فراگیر و عمومی است و همه آحاد بشر و آحاد جامعه اسلامی حق دارند از جانب دیگران در سلامت و امنیت باشند و این مسئله شاید مهمترین دلیل، حکمت و فلسفه تشکیل حکومتها باشد.
خطیب جمعه تهران ادامه داد: تامین و برقراری سلامت و امنیت در روابط بین انسانها به طور مطلق، مشروط به رعایت حقوق دیگران و آسیب و ضرر نرساندن به آنها و حفظ امینت و حقوق آنهاست. این معنای ویژهای است از تقوایی که همه هفته ما در خطبههای نماز جمعه واجب است به آن سفارش کنیم و به عنوان نکتهای اساسی، واجب است به آن تذکر بدهیم و رعایت کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین علی اکبری تصریح کرد: در فرهنگ اسلامی نکته جالب و بسیار مهم این است که بعد از شهادتین و اعلام مسلمانی، ورود در آیین اسلام و تحقق هویت مسلمانی، کاملا وابسته به این اصل قویم است. قبلاً از زبان پیامبر عظیم الشان شنیده اید که حضرت فرموده اند المسلم من سلم المسلمون من یدهی و لسانه، به این فرمایش ایشان از زبان امیر المومنین در خطبه ۱۶۷ نهج البلاغه نیز پرداخته شده است که در اوایل خلافتشان آن را ارائه فرموده اند. امام علی (ع) فرموده اند مواظب واجباتتان باشید که اگر آنچه که خداوند بر شما فرض و واجب کرده است را ادا کنید مسیری است که شما را به بهشت خواهد برد.
وی اضافه کرد: امام علی (ع) فرموده اند خداوند هم حرامها و هم حلالها را به روشنی برای شما تعیین کرده اند. محترم ترین چیزی که خداوند مشخص کرده حرمت انسان مسلمان است که از همه احترامات در نزد خداوند محترمتر است. حرمتی که انسانهای مسلمان نسبت به دیگران دارند خداوند آن را به توحید و اخلاص گره زده و تضمین و محکم کرده است.
خطیب جمعه تهران اظهار کرد: مسلمان آن کسی است که دیگر مسلمانان از زبان و از دست او در امان و به سلامت باشند که این قیدی و تبصرهای دارد به معنای اینکه بارتان را از حقوق دیگر مسلمانان سبک کنید، نگذارید در کوله بار شما حقی از دیگر مسلمانان باشد که اگر بر گردنتان حق الناس باشد و نزد خداوند بروید، گرفتارید.
حجت الاسلام و المسلمین حاج علی اکبری با بیان اینکه ۷۰ درصد روابط اجتماعی ما روابط کلامی است، اضافه کرد: زبان در روابط اجتماعی تعیین کننده است و در حفظ حقوق دیگران و سلامتی رابطه اجتماعی ما دارای اهمیت ممتاز است.
وی همچنین با تسلیت سالروز شهادت امام حسن عسکری (ع) ادامه داد: امیدواریم زندگی ما بر اساس شیوه و روش زندگی این امام بزرگ استوار شود. ورود به عصر غیبت و آماده سازی برای عصر ظهور کار دشوار و بزرگی بود که این امام شهید، مجاهد و مظلوم در عمر کوتاه و ایام بسیار سخت زندگی خود، انجام دادند و از ثانیه ثانیههای این دوران در حبس طولانی استفاده کردند و امت اسلامی از همین سفره امام حسن عسکری (ع) بهرهمند شده است.
خطیب جمعه تهران همچنین با اشاره به حضور مردم در راهپیمایی اربعین حسینی اظهار کرد: از عظمت اربعین متحیریم؛ طلوع خورشید هدایت حسینی از افق اربعین، اعجاز بزرگ عصر پیش روی ماست که شکوه و معنویت خاصی داشت. برای امت اسلامی این لطف بزرگی است و این فرصت را مغتنم میشماریم، در اقتدای به رهبر عالی قدرمان و مسئولان نظام که از ملت شریف عراق تشکر کردند بنده هم به نمایندگی از شما، از مردم و مقامات و سازمان مردمی (حشد الشعبی) عراق تشکر میکنم. امسال توسعه محبتها و خدمات در اربعین، بسیار واضح و روشن بود.
حجت الاسلام و المسلمین حاج علی اکبری همچنین با اشاره به آغاز هفته دفاع مقدس، گفت: امروز روز حساس و فراموش نشدنی در تاریخ انقلاب اسلامی است. ملت ما توانستند با رهبری امام راحل از این جنگ تحمیلی جهانی، دفاع مقدس ۸ سالهای بسازند که نقطه عطفی برای کشور ما، منطقه و جهان محسوب میشود.
* دفاع مقدس ما مردمیترین دفاع و جنگ تاریخ بود
وی با اشاره به دیدار رهبر انقلاب با پیشکسوتان دفاع مقدس در روز چهارشنبه اظهار کرد: رهبر مجاهد و عزیزمان بزرگ رزمنده جهان اسلام، چهار زاویه را برای تحلیل این واقعه عظیم گشودند که جای کار فراوان دارد که اهل فن این زوایا را جدی بگیرند این سخنان شرح حال گذشته ما نبود بلکه وضعیت امروز و فردای ما را مشخص میکند.
خطیب نماز جمعه تهران اضافه کرد: دفاع مقدس ما مردمیترین دفاع و جنگ تاریخ بود که پشت سر گذاشتیم؛ وجهه اجتماعی این دفاع فوق العاده است.
حاج علی اکبری اظهار کرد: در دفاع مقدس نام لشگرها، تیپ ها، گردانها و پادگانها همه به نام اسلام، پیامبر (ص) و اهل بیت علیهم السلام و بنام ارزشها و عاشورا بودند و حال و هوایی عجیبی داشت.
وی افزود: ترکیب نیروها و لشگرها یک فضای زیست اجتماعی کاملا مبتنی بر هویت ملت عزیز ایران داشت و مظهر انسجام ملی و صفحه بزرگ رنگارنگ از تجلی هویت اسلامی و ایرانی بود که باید به این مساله توجه کرد.
خطیب جمعه تهران با بیان اینکه سهم جوانان در حضور دفاع مقدس فراوانتر بود گفت: در محور عملیات و در پادگانها و شبهای عملیات یک ایران بزرگ را میدیدید که در خط مقدم است. این مسیر را با مردم طی کردیم و با هدایت الهی و آسمانی امام راحل و این امام حاضر حکیم با موفقیت به پایان رساندیم.
* فرهنگ دفاع مقدس؛ نرم افزار فتح قلهها
حجت الاسلام والمسلمین حاج علی اکبری ادامه داد: ملت ما قلههایی را فتح کرده و در آستانه فتح قلههای بزرگتر قرار گرفته است و رفتن این مسیر با تکیه بر این میراث بزرگ و نقشه راه، میسر است.
وی با بیان اینکه سخن گفتن از دفاع مقدس سخت است اظهار کرد: دفاع مقدس میدان تجلی استعدادهای ملت ایران، مظهر وحدت ملی ایرانیان و کارگاه تربیت کادر انقلاب و میدان تربیت انسانهای عارف و مومن رشید بود و مردمیترین دفاع تاریخ را پیش روی ملت گذاشت و به شناسه هویتی ما تبدیل شد.
خطیب نماز جمعه تصریح کرد: نرم افزار دستیابی به ایران قوی و فتح قلهها فرهنگ دفاع مقدس ماست. همه بخشهای کشور ما از جمله، اقتصاد، مدیریت، صنعت، دیپلماسی داخلی و خارجی باید یک پیوست دفاع مقدسی داشته باشند، این راه ماست و باید نسخه مقاومتی در آن باشد.
* رئیس جمهور صدای رسای ملت ایران و جهان اسلام و مستضعفان در سازمان ملل بود
حاج علی اکبری با بیان اینکه همه بخشهای کشور ما باید پیوست دفاع مقدسی داشته باشد، تاکید کرد: مقاومت تربیتی در پرتو تربیت مقاومتی امکان پذیر است و ما فرهنگ مقاومتی و اقتصاد مقاومتی میخواهیم. یک نمونه آنرا همین هفته تجربه کردیم و آن هم سفر رئیس جمهور به نیویورک بود که نمونه موفقی است و همان دیپلماسی مقاومتی است. رئیس جمهور ما در قامت نماینده ملت ایران با آن عزت و صلابت در برابر ملتهای عالم قرار گرفت و صدای رسای ملت ایران و جهان اسلام و مستضعفان بود که در سازمان ملل شنیده شد و مرگ استکبار را در قلب استکبار اعلام کرد.
خطیب جمعه تهران ادامه داد: رئیس جمهوری سخن از قرآن کریم گفت و قرآن را بدست گرفت و اهانتهای اخیر به قرآن را بیان کرد و گفت که نسخه نجات بشریت، قرآن است.
حجت الاسلام والمسلمین حاج علی اکبری افزود: دیپلماسی مبتنی بر مقاومت و فرهنگ دفاع مقدس و انقلاب ناب اسلامی این چنین چیزی است. همین دیپلماسی است که آزادسازی منابع ملت ایران را به ارمغان آورد، نه دیپلماسی التماسی. همین دیپلماسی مقاومتی است که آزادی زندانیان و میراث فرهنگی کشور را در پی داشته است. دیدید که چگونه آن صهیونیست عکس آن خانم را در دست گرفت و بعد از اجلاس اخراج شد. بدبختها در جلوی درب سازمان ملل چه رسوایی ایجاد کردند. فلک زدگی، بیچارگی و آوارگی، وضعیت امروز ضدانقلاب است. این نسخه جواب میدهد.
وی ادامه داد: امروز رژه نیروهای مسلح در حرم امام (ره) را هر چه نگاه میکردید، صف رژه روندگان تمام نمیشد. همین نسخه دفاع مقدس باید در علم و دانش هم ادامه یابد و پیش برود. فرهنگ عمومی از نسخه دفاع مقدس فاصله دارد و باید در این زمینه کار کنیم.
خطیب جمعه تهران در پایان اضافه کرد: فردا اولین روز بازگشایی مدارس است و نسخه تربیت شایسته، نسخهای است که از این دفاع مقدس استخراج شود و مبتنی بر این نسخه است که میتوانیم نسل آینده را برای ایران تربیت کنیم، ما به این نسخه نورانی که معجونی از عقلانیت و بصیرت است نیاز داریم.
نظر شما