شناسهٔ خبر: 6240439 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

لغو تحریم‌های تسلیحاتی؛موفقیت واقعی برای ایران

صاحب‌خبر -
یک اندیشکده آمریکایی در گزارشی نوشت در صورتی که تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران برداشته شود این موضوع یک موفقیت واقعی برای ایران بشمار می‌آید.
پایگاه اینترنتی اندیشکده"امریکن اینترپرایز" در گزارشی نوشت که در آخرین دور از گفت‌وگوهای هسته‌ای میان ایران و گروه 1+5، روسیه به دنبال برداشته شدن تحریم تسلیحاتی متعارف علیه ایران به عنوان بخشی از توافق هسته‌ای است.
به گزارش تسنیم، سازمان ملل در مارس 2007 و به عنوان بخشی از تحریم‌های برنامه هسته‌ای ایران، این تحریم‌ها را در قطعنامه 1747 شورای امنیت قرار داد.
در این گزارش آمده است: برداشته شدن این تحریم‌ها می‌تواند تاثیر منفی بسزایی در موازنه قوا میان ایران و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس داشته باشد چون به ایران اجازه می‌دهد که بسرعت تجهیزات نظامی تقریبا قدیمی و ناتوان خود را به روز رسانی کند. همچنین در صورتی که تحریم‌های آمریکا و اتحادیه اروپا بر تامین فناوری موشکی ایران کاهش یابد، این موضوع دوچندان خواهد شد.
نیروهای مسلح ایران در مبارزه با داعش در عراق و سوریه به تجهیزات هوایی و زمینی بهتری نیاز دارند و ایران احتمال به آرامی در حال پیگیری این موضوع در مذاکرات است.
روز دوشنبه ایران خواستار لغو تحریم تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل شده است. این یک اقدام عاقلانه از سوی ایران بوده است. روسیه یکی از اعضای 1+5 هم اکنون تحت تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا به خاطر الحاق کریمه به خاک خود قرار دارد. روسیه دومین صادر کننده بزرگ تسلیحات جهان به شمار می رود. و لغو تحریم تسلیحاتی به نفع روسیه خواهد بود و به همین مسکو از لغو این تحریم ها حمایت می کند. سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه تاکید کرده است که تحریم در شرایط کنونی تنها مشکل بزرگ در مذاکرات است.
مهمتر از این، ایران مشاهده کرده است که 1+5 در طول مذاکرات از بخشی از مواضع اصلی خود از جمله حق غنی سازی اورانیوم، فعالیت تاسیسات غنی سازی فردو عقب نشینی کرده است. حتی در زمان اجرای طرح اقدام مشترک، ایران اجازه داشت تا صادرات نفت خود را بدون جریمه و مجازات بین المللی ادامه دهد.
ایران روز دوشنبه همچنین خواستار لغو تحریم های اعمال شده علیه برنامه موشک های بالستیک شده است. برخی کارشناسان بر این باورند که داخل کردن بحث موشک های بالستیک در مذاکرات هسته ای تنها موجب دور شدن 1+5 از هدف خود برای مسدود کردن مسیرهای ایران به دستیابی به یک بمب واقعی خواهد شد.
البته مساله موشک های بالستیک به طور مستقیم با برنامه هسته ای ایران مرتبط است. مایکل آیزنستات از موسسه واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک اعلام کرده است که ایران برخی از موشک های شهاب خود را برای استفاده از قابلیت های هسته ای، آماده کرده است.
گرچه مذاکره کنندگان ایرانی بر این مساله اصرار دارند که مساله موشک های بالستیک و تحریم تسلیحاتی را به طور خاص به مذاکرات هسته ای مرتبط نمی کنند ولی این واقعیت که این درخواست ها در طول مذاکرات هسته ای مطرح شده تنها موجب پیچیده تر شدن مذاکرات آن هم در شرایطی می شود که چند روز تا پایان ضرب الاجل تعیین شده باقی نمانده است.
تهران همچنین بر این باور است که لغو تحریم ها به نفع اقتصاد وابسته به صادرات نفت خواهد بود. بر اساس اعلام سیتی بانک، دولت ایران پس از لغو محدودیت های صادرات نفت، در راستای افزایش تولید و صادرات نفت خود گام برخواهد داشت.
البته سیتی بانک بر این باور است که ایران قادر نخواهد بود به هدف افزایش یک میلیون بشکه ای تولید نفت در روز 7 ماه پس از لغو تحریم ها دست یابد ولی این احتمال وجود دارد که تولید نفت ایران شش ماه پس از لغو تحریم ها به میزان 600 هزار بشکه در روز افزایش یابد و تولید نفت این کشور به بیش از 4.2 میلیون بشکه در روز برسد.