شناسهٔ خبر: 62308572 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: تابناک | لینک خبر

با تحولات منطقه و جهان

توافق ارمنستان و جمهوری آذربایجان برای بازگشایی کریدور لاچین/ اعلام آمادگی نظامی چین با تحرک ناوهای نظامی آمریکا / دیدار هیات بلندپایه نظامی ایران با مقامات نظامی باکو

توافق ارمنستان و جمهوری آذربایجان برای بازگشایی کریدور لاچین، اعلام آمادگی نظامی چین با تحرک ناو‌های نظامی آمریکا، دیدار هیات بلندپایه نظامی ایران با مقامات نظامی باکو، حملات سنگین روسیه و سوریه به گروه‌های تروریستی در ادلب و آماده شدن فرانسه برای مداخله نظامی در نیجر، از مهم‌ترین خبر‌ها و رویداد‌های منطقه‌ای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.

صاحب‌خبر -

توافق ارمنستان و جمهوری آذربایجان برای بازگشایی کریدور لاچین/ اعلام آمادگی نظامی چین با تحرک ناوهای نظامی آمریکا/ دیدار هیات بلندپایه نظامی ایران با مقامات نظامی باکو

بین الملل تابناک: توافق ارمنستان و جمهوری آذربایجان برای بازگشایی کریدور لاچین، اعلام آمادگی نظامی چین با تحرک ناو‌های نظامی آمریکا، دیدار هیات بلندپایه نظامی ایران با مقامات نظامی باکو، حملات سنگین روسیه و سوریه به گروه‌های تروریستی در ادلب و آماده شدن فرانسه برای مداخله نظامی در نیجر، از مهم‌ترین خبر‌ها و رویداد‌های منطقه‌ای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.

توافق ارمنستان و جمهوری آذربایجان برای بازگشایی کریدور لاچین

دولت جمهوری آذربایجان و نیروهای ارامنه در قره‌باغ درباره بازگشایی دو مسیر مورد مناقشه حمل و نقل از جمله یک مسیر کلیدی موسوم به کریدور لاچین توافق کرده‌اند.

 به نوشته روزنامه گاردین، این اقدام که در ابتدا توسط آژانس خبری دولتی "آرمن‌پرس" ارمنستان منتشر و توسط دولت باکو تایید شده، به نظر می‌رسد، دست کم تا حدی پاسخگوی چندین دهه‌ درخواست ارمنستان برای احیای خطوط حمل و نقل بین جمهوری آذربایجان و قره‌باغ باشد.

قره‌باغ در سطح جهانی به عنوان بخشی از جمهوری آذربایجان به رسمیت شناخته شده است، اما از زمان جنگی که مصادف با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در دهه‌های ۸۰ و ۹۰ میلادی بود، توسط جمعیتی حدودا ۱۲۰ هزار نفری ارامنه کنترل می‌شود.

جمهوری آذربایجان در نبردی در سال ۲۰۲۰ بخش‌های بزرگی از قره‌باغ را تحت کنترل خود درآورد و در ۹ ماهه گذشته نیز با اعمال محدودیت‌هایی در دسترسی ارمنستان از طریق کریدور لاچین به این کشور فشار وارد کرده است.

آرمن‌پرس همچنین از قول مقام‌های قره‌باغ گزارش کرد: آنها تصمیم دارند تا اجازه دسترسی کالاهای روسی را به این منطقه از طریق شهر "آسکران" نزدیک به جمهوری آذربایجان صادر کنند.

این آژانس خبری در این گزارش با اشاره به منطقه‌ای که از طریق آن جاده قره‌باغ به ارمنستان را وصل می‌کند، گزارش کرد: همزمان توافقی برای بازگرداندن محموله‌های بشردوستانه توسط نیروهای حافظ صلح روسیه و کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در امتداد کریدور لاچین حاصل شده است. این اقدام به دلیل مشکلات بشری جدی در منطقه محاصره شده منحرف شده بود.

"حکمت حاجیف"، مشاور سیاست‌گذاری خارجی ریاست جمهوری آذربایجان نیز روز شنبه به رویترز گفته بود که این توافق برای بازگشایی مسیرها بین این کشور و ارمنستان صورت گرفته است.

دولت باکو پیشتر دولت ایروان را به استفاده از این کریدور برای قاچاق سلاح متهم کرده و برای همین پیشنهاد بازگشایی این مسیرها را رد می‌کرد.

این توافق در روزی به انجام رسیده که پارلمان قره‌باغ یک رئیس جدید را برای این منطقه انتخاب کرد؛ اقدامی که باکو آن را غیرقانونی دانست.

اعلام آمادگی نظامی چین با تحرک ناوهای نظامی آمریکا

به دنبال تردد تحریک آمیز ناوهای آمریکا و کانادا از تنگه تایوان، یک مقام ارشد نظامی چین غروب شنبه به وقت تهران واکنش نشان داد.

به گزارش وبگاه شبکه خبری «سی‌جی‌تی‌ان»، «شی یی» سخنگوی فرماندهی شرق چین شنبه گفت که این یگان عبور کشتی‌های جنگی ایالات متحده و کانادا از طریق تنگه تایوان را دنبال و تحت نظر داشت. وی هشدار داد که ارتش چین برای محافظت قاطعانه از حاکمیت و امنیت ملی و حفظ امنیت ملی در حالت آماده باش قرار دارد.

غروب شنبه به وقت تهران، نیروی دریایی آمریکا اعلام کرد که دو فروند کشتی جنگی آمریکا و کاناد امروز از تنگه تایوان عبور کردند؛ این دومین ماموریت مشترک این دو کشور از ژوئن و همزمان با حضور سران هر دو کشور در نشست گروه «جی-۲۰» در هند است.

بر اساس این گزارش، ناوگان هفتم نیروی دریایی آمریکا اعلام کرد که ناوموشک انداز «ی‌اس‌اس رالف جانسون» و «اچ‌ام‌سی‌اس اوتاوا کاناد» از آب‌های بین‌المللی تنگه تایوان مطابق با قوانین بین‌المللی عبور کردند. نیروی دریایی آمریکا اعلام کرد که این ماموریت نشان دهنده تعهد ایالات متحده و متحدان به اقیانوس‌ هند و اقیانوس آرام آزاد و باز است.

تایوان بخشی از چین به شمار می رود که ادعا‌های جدایی‌طلبانه دارد؛ ادعا‌هایی که کشور‌های جهان و سازمان ملل متحد به‌ رسمیت نمی‌شناسند.

ارزیابی اندیشکده معتبر آمریکایی که اخیرا منتشر شد، حکایت از آن دارد که به رغم کمک‌های نظامی آمریکا، ارتش تایوان آمادگی دفاع مقابل ارتش چین را ندارد. ارزیابی اندیشکده «رند» نشان داد تایوان باید اقدامات بیشتری برای مقابله با تهاجم چین انجام دهد. «آلکس ولز-گرین» مقام امنیتی سابق ایالات متحده و مشاور اندیشکده «هریتیج» این ارزیابی را «ویرانگر» خواند.

دیدار هیات بلندپایه نظامی ایران با مقامات نظامی باکو

وزارت دفاع جمهوری آذربایجان در بیانیه‌ای از دیدار هیات نیروهای مسلح ایران با وزیر دفاع این کشور خبر داد و به محورهای گفت‌وگوهای طرفین اشاره کرد.

وبگاه وزارت دفاع جمهوری آذربایجان با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد، «ذاکر حسن‌اف» وزیر دفاع جمهوری آذربایجان امروز (شنبه) از هیات نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به ریاست امیر سرتیپ «محمد احدی» استقبال کرد. این هیأت برای شرکت در نشست کمیته مشترک آذربایجان-ایران به آذربایجان سفر کرده‌ است.

طبق اعلام باکو، وزیر دفاع جمهوری آذربایجان در این دیدار درباره «اقدامات بازسازی که در مناطق آزادشده در قره‌باغ صورت گرفته و وضعیت عملیاتی در مرزهای آذربایجان-ارمنستان و در منطقه اقتصادی قره‌باغ صحبت کرد.»

وزیر دفاع آذربایجان همچنین گفت: «برخی اقدامات تحریک‌آمیز از سوی نیروهای مسلح ارمنستان و گسیل غیرقانونی یگان‌های مسلح ارمنستان در منطقه آذربایجان»، محل استقرار موقت صلح‌بانان روسیه، افزایش یافته است و این تحریکات توسط یگان‌های ارتش جمهوری آذربایجان «فورا و قاطعانه» سرکوب شدند.

امیر سرتیپ احدی نیز در این دیدار، ضمن تشکر از «مهمان‌نوازی» طرف مقابل، سلام سردار سرلشکر «محمدحسین باقری» رییس ستادکل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران را ابلاغ کرد. او با اشاره به این که روابط جمهوری آذربایجان و ایران ریشه‌های تاریخی دارند، بر اهمیت سفرهای دوجانبه به منظور گسترش روابط دوستانه و همسایگی تاکید کرد.

طرفین همچنین در این دیدار درباره چشم‌انداز توسعه همکاری میان دو کشور در حوزه نظامی، مسائل امنیت منطقه‌ای، همچنین درباره دیگر مسائل مرتبط با منافع دوجانبه تبادل‌نظر کردند.

در پایان، وزیر دفاع جمهوری آذربایجان برای کمیته مشترک آذربایجان-ایران در فعالیت‌های پیش‌روی خود آرزوی موفقیت و ابراز امیدواری کرد که این دیدارها کمک موثری به همکاری‌‎های دوجانبه نظامی کند. او همچنین خواستار ابلاغ سلامش به رییس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران شد.

حملات سنگین روسیه و سوریه به گروه های تروریستی در ادلب

وزارت دفاع سوریه در بیانیه‌ای اعلام کرد که یگان‌های نیروهای مسلح این کشور با همکاری نیروی هوافضای روسیه عملیاتی در ریف ادلب و حماه انجام داده است.

در این بیانیه آمده است که در پاسخ به تجاوزهای تروریست‌ها در محور «الملاجه» در ریف جنوبی ادلب، نیروهای نظامی سوری و روسی عملیات متمرکز و چند روزه علیه گروهک‌های تروریستی انجام داده‌اند.

در بخشی از این بیانیه آمده است، گروه‌های تروریستی که مورد حمایت طرف‌های منطقه‌ای و بین‌المللی هستند، همچنان به روستاها و شهرها و پایگاه ‌های ارتش سوریه در نزدیکی مناطق کاهش تنش در ریف ادلب و حماه تعرض می‌کنند.

در ادامه این بیانیه آمده است که عملیات نیروهای سوری و روسی منجر به نابودی تعداد زیادی از مواضع تروریست‌ها، اتاق‌های عملیات، انبارهای تسلیحاتی، تجهیزات نظامی، پهپادها ‌و دستگاه‌های ارتباطی آنها شد.

در این عملیات همچنین سکوهای شلیک راکت، توپخانه‌ها و دیگر تجهیزات تروریست ها ویران شد.

وزارت دفاع سوریه همچنین اعلام کرد که ۱۱۱ تروریست از جمله چند سرکرده آن‌ها که غالبا از گروهک «انصارالتوحید» وابسته به القاعده و به روستای الملاجه تعرض کرده بودند به هلاکت رسیدند. در این میان بیش از ۸۰ تروریست دیگر نیز زخمی شدند.

به رغم اعتراضات مکرر دمشق، نظامیان متجاوز ترکیه و آمریکا همچنان به بهانه‌های واهی بخش‌هایی از خاک سوریه را در شمال، شمال غرب و شرق سوریه تحت اشغال خود دارند و همچنین با استقرار گروه‌های تروریستی وابسته به خود، تلاش می‌کنند تا جلوی بازگشت آرامش به سراسر خاک سوریه و تحکیم حاکمیت ملی این کشور را بگیرند.

سوریه ادامه حضور نظامیان متجاوز ترکیه و آمریکا در خاک خود را اشغالگری می‌داند و تاکید می‌کند که آمریکا در شرق سوریه منابع نفتی و محصولات زراعی بویژه گندم این کشور را به سرقت می‌برد.

آماده شدن فرانسه برای مداخله نظامی در نیجر

شورای نظامی نیجر، که از ۲۶ جولای (۲۰۲۳) با خلع رئیس‌جمهور و منحل کردن پارلمان، قدرت را در این کشور آفریقایی به دست گرفته است، فرانسه را به استقرار نیرو در تعدادی از کشورهای غرب آفریقا و تدارک برای حمله به نیجر با همکاری شماری از کشورهای عضو جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (اکواس) متهم کرد.

سرهنگ «آمادو عبدالرحمن» از اعضای شورای نظامی نیجر، امروز (یکشنبه، دهم سپتامبر) طی بیانیه‌ای که از طریق تلویزیون ملی نیجر پخش شد، گفت: «فرانسه همچنان به استقرار نیروهای خود در برخی از کشورهای اکواس در چارچوب تدارک و آمادگی برای تجاوز به نیجر که با همکاری جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا برنامه‌ریزی کرده، ادامه می‌دهد.»

شورای نظامی نیجر اعلام کرد که از اول سپتامبر، استقرار «دو فروند هواپیمای ترابری نظامی A-۴۰۰M و یک هواپیمای دورنیه ۳۲۸ در چارچوب تقویت نیروها در ساحل عاج»  و نیز استقرار «دو بالگرد چند مأموریتی سوپر پوما» و «حدود ۴۰ خودروی زرهی» در کندی و مالانویل در بنین را رصد کرده است. 

سرهنگ آمادو عبدالرحمن افزود: «هفتم سپتامبر ۲۰۲۳ نیز یک کشتی نظامی فرانسه در کوتونو (بنین) لنگر انداخت که حامل نیرو و تجهیزات نظامی بود. حدود ۱۰۰ عملیات هواپیماهای باری نظامی و انتقال مقادیر زیادی تجهیزات نظامی در سنگال، ساحل عاج و بنین نیز رصد شده است. همه این مانورها، با هدف موفقیت دخالت نظامی در کشورمان صورت می‌گیرد.»

این در حالی است که شنبه (دیروز، ۹ سپتامبر)، وزارت خارجه فرانسه، حرکت به سوی دخالت نظامی در نیجر را رد و سخنگوی آن اعلام کرد که پاریس از طرح‌های ابتکاری و تلاش‌های منطقه‌ای برای حل بحران و بازگشت قانون به نیجر حمایت می‌کند. 

روابط میان نیجر و فرانسه از زمان کودتای نظامی در نیجر و برکناری «محمد بازوم» رئیس‌جمهور که روابط حسنه‌ای با پاریس داشت، دچار تنش شده است. اکواس از همان ابتدا، به دخالت نظامی و مسلحانه در صورت شکست مذاکرات تهدید کرد؛ گزینه‌ای که فرانسه از آن حمایت نمود. 

 

نظر شما