شناسهٔ خبر: 6198897 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: اعتدال | لینک خبر

این گزارش تکمیل می‌شود؛

پایان روز دهم مذاکرات هسته ای وین

هشتمین دور مذاکرات در وین در حالی با پایان ضرب الاجل و تمدید هفت روزه مذاکرات به اوج خود رسیده که اخبار رسانه های بین المللی از حصول پیشرفت در مذاکرات حکایت دارند. علیرغم اینکه هتل کوبورگ در چند روز گذشته روزهای آرامی را سپری کرد، اما همانگونه که انتظار می رفت با پیوستن وزرای خارجه فرانسه، آلمان، انگلیس،چین، روسیه و مسوول سیاست خارجه اتحادیه اروپا به مذاکرات، امروز مذاکره کنندگان روز پر مشغله ای داشتند و نشست وزیران خارجه ایران و 1+5 دو بار برگزار شد.

صاحب‌خبر -

سه شنبه نهم تیرماه، پایان ضرب الاجل خود خوانده مذاکرات هسته ای بود؛ با این حال از آن جا که چندین مسأله کلیدی همچنان حل نشده باقی مانده بود، مذاکره کنندگان تصمیم گرفتند مذاکرات هسته ای ایران و 5+1 را به مدت هفت روز تمدید کنند تا این مذاکرات به سرانجام خاصی برسد.

به گزارش اعتدال، هشتمین دور رایزنی‌های هسته‌ای در راستای نگارش پیش نویس برنامه جامع اقدام مشترک از روز چهارشنبه 27 خرداد ماه در سطح معاونان در شهر وین در جریان است. نه روز از مذاکرات هسته‌ای در حالی گذشت که شاهد 13 دور مذاکرات وزرای خارجه ایران و آمریکا و نیز مذاکرات دو جانبه ایران با طرف‌های چینی، روسی، انگلیسی، فرانسوی، آلمانی و نیز مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بودیم.

 

مذاکرات هسته‌ای با نزدیک شدن به 16 تیرماه پس از یک هفته تمدید بعد از 10 تیر به روزهای پایانی خود رسیده است؛ هرچند مذاکره‌کنندگان کشورمان تاکید دارند که توافق خوب را فدای زمان نمی‌کنیم.



محمد جواد ظریف دیشب پس از مراسم شب احیا در جمع خبرنگاران گفت: برخی اختلافات باقی است از همه مردم درخواست داریم دعا کنند تا ان شاالله هر چه صلاح کشور، اسلام و مسلمین و مردم خوب ماست در این شب مقدر شود. نتیجه کار هنوز معلوم نیست داریم تلاش می‌کنیم.

 

یک دیپلمات ایرانی نیز گفت: ضمیمه فنی ۷۰ درصد و سایر ضمیمه‌ها ۹۰ درصد پیشرفت داشته است.

این دیپلمات ایرانی بامداد روز دوشنبه گفت که ضرب الاجل نهایی مذاکرات چهارشنبه آخر شب یا بامداد پنجشنبه است.

وی گفت که در برخی مسایل مشکلات جدی و اساسی باقی است که باید حل شود.

 

 

 

هاموند وارد کوبورگ شد

«فیلیپ هاموند» وزیر خارجه انگلیس دقایقی پیش وارد محل مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ شد.





سرگئی لاوروف وارد هتل کوبورگ شد

وزیر امور خارجه روسیه «سرگئی لاوروف» دقایقی پیش و در آستانه فرا رسیدن مهلت هفتم جولای٬ وارد هتل کوبورگ شد تا به مذاکره هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ بپیوندد.

 

 


وزیر خارجه چین نیز وارد کوبورگ شد

«وانگ یی» وزیر خارجه چین  دقایقی پیش وارد هتل کوبورگ شده و به این ترتیب تمامی وزرای خارجه ۱+۵ در حال حاضر در وین حضور دارند.

وی در بدو ورود به هتل کوبورگ گفت که در دو روز آینده باید تصمیم بگیریم.

وانگ با بیان این که پیشرفت‌های جدیدی حاصل شده است، گفت که توافق قابل دستیابی است.



 

انتظار آلمانی‌ها برای لغو تحریم‌های ایران

خبرگزاری رویترز در گزارشی با اشاره به احتمال حصول توافق هسته‌ای میان ایران و گروه 1+5 که لغو تحریم‌ها را در پی خوهد داشت، نوشت: صادرکنندگان آلمانی چشم انتظار قراردادهای پرسود پس از تحریم‌های ایران هستند.


به گزارش رویترز، بسیاری از صادر کنندگان آلمانی در انتظار قراردادهای پرسود پس از لغو تحریم‌ها علیه ایران به سر می‌برند که پس از حصول یک توافق هسته‌ای با تهران ممکن خواهد شد. با این حال، اغلب مدیران شرکت‌های آلمانی نسبت به منافعشان در ایران محتاط هستند. چون نگران محدودیت‌هایی هستند که آمریکا بیش از اروپا برای روابط تجاری با ایران قرار داده است.

 

 

رسانه های غربی و مذاکرات هسته ای وین

برخی از این رسانه ها سخنان وزیر امور خارجه آمریکا را پاسخی به دیپلماسی رسانه ای 'محمد جواد ظریف' وزیر امور خارجه ایران ارزیابی کرده اند.

***رویترز- 5 جولای: کری، ایران را به 'انتخاب های دشوار' ترغیب کرده و می گوید که آمریکا آماده کنارکشیدن است.


*** گاردین در گزارشی از تهران- 5 جولای: با نزدیک شدن گفتگوهای هسته ای به خط پایان، ایرانی ها آماده فصل تازه ای می شوند.

بسیاری را امید بر این است که اقتصاد ایران و چه بسا سیستم پیچیده سیاسی اش با کاهش تحریم ها و مناسبات تازه با غرب، دچار دگرگونی شود.

*** گاردین از وین- 5 جولای: جان کری می گوید که گفتگوهای هسته ای ایران می تواند به مسیرهای مختلفی برود.

وزیر امور خارجه آمریکا می گوید نیاز است تا تصمیمات سختی به سرعت اتخاذ شود تا بتوان این هفته به یک توافق بر سر برنامه هسته ای ایران دست یافت.

***بی بی سی- 5 جولای: جان کری: گفتگوهای هسته ای می تواند به هر سو برود

وزیر خارجه آمریکا می گوید که گفتگوهای جاری در وین، به پیشرفت های واقعی دست یافته اما هنوز دستیابی به توافق قطعی نیست.

***بی بی سی- 4 جولای (جیمز روبین از وین): چرا متوقف کردن ایران تا این اندازه اهمیت دارد...

منظور از همه نشانه های متناقضی که از گفتگوهای بین المللی در وین به بیرون درز می کند، خاتمه دادن به همه دشمنی ها بین قدرت های مهم جهان و ایران بر سر برنامه هسته ای شدیدا مناقشه برانگیز این کشور است. هم سخن از شکست گفتگوها می شود و هم پیشرفت آن.

چرا متوقف کردن ایران، تا به این اندازه مهم است؟ من این پرسش را از جان ساورز پرسیدم، فردی که مذاکره کننده اصلی انگلستان با ایران بین سالهای 2003 تا 2007 بود و بعد از آن هم نماینده انگلستان در شورای امنیت بوده است زمانی که تحریم ها علیه ایران وضع می شد.

 

در حال حاضر، این منازعه است که به پیشرانی برای خاورمیانه تبدیل شده است، منازعاتی که بیشترشان حول محور شیعه سنی شکل می گیرد و اگر ما بتوانیم این امکان را ایجاد کنیم که سعودی ها و ایرانی ها بتوانند با هم گفتگو کنند، در آن صورت امکان شکل گیری خاورمیانه دیگری بوجود خواهد آمد.



گزارشگر بی بی سی می افزاید: بنابراین، بدگمانی در دو طرف همچنان به قوت خود باقی خواهد بود. در چند روز آینده هر اتفاقی بیفتد، ایجاد و حفظ اعتماد بین ایران و قدرت های کلیدی جهان، بویژه ایالات متحده، همچنان سخت ترین چالش ها خواهد بود.

*** نیویورک تایمز(میشائیل گوردون از وین)- اواخر وقت یکشنبه 5 جولای:

تماس تلفنی باب کروکر با جان کری

سناتور باب کروکر جمهوریخواه از ایالت تنسی که ریاست کمیته روابط خارجی سنا را برعهده دارد، جان کری را متهم کرد که برای دستیابی به یک توافق عجله می کند تا بتواند آن را به گونه ای تسلیم کنگره کند که دوره مجاز کنگره برای مرور این موافقتنامه از سی روز به شصت روز افزایش نیابد.



***ان. بی. سی نیوز- اواخر وقت یکشنبه 5 جولای: دیپلمات ها در وین می گویند که تا اواخر دوشنبه، توافق حاصل می شود.

دیپلمات ها هنوز باید مشخص کنند که اگر ایران به الزاماتش در چارچوب توافق عمل نکرد، چه باید کرد. آمریکا خواهان یک ساز و کار خودکار برای بازگشت تحریم های سازمان ملل است که نیازی به رای شورای امنیت نداشته باشد.

همچنین درباره چگونگی دسترسی ناظران هسته ای به سایت های حساس ایران شکاف وجود دارد و نیز درباره اینکه چگونه و چه زمانی به تهران اجازه داده می شود که پژوهش های هسته ای پیشرفته اش را از سر بگیرد. مقامات رسمی روز یکشنبه گفتند که دست کم تا دوشنبه شب، توافق حاصل خواهد شد. اگر چنین شود، جان کری باید تا پنج شنبه یک گزارش رسمی کتبی را تسلیم کمیته روابط خارجی سنای آمریکا کند.

***فاکس نیوز- یکشنبه 5 جولای: سناتور دن کواتز جمهوریخواه می گوید که این توافق به همان سرانجامی خواهد رسید که توافق کلینتون با کره شمالی.

هیچ دلیلی برای اینهمه شتاب وجود ندارد. ایران شایسته اعتماد آمریکا و جامعه بین الملل نیست. ما این توافق را بررسی می کنیم و اگر شرایط خوبی نداشته باشد، آن را رد می کنیم اما نگرانی ما این است که در آنصورت با وتوی ریاست جمهوری مواجه شویم. ما عمیقا نگران هستیم که دولت اوباما برای میراث شخصی خود بر حصول این توافق تاکید دارد. هیچ دلیلی برای این کار وجود ندارد. هرچند ما نمی دانیم که پیامدهای شکست این گفتگوها برای جهان چه خواهد بود اما به یقین می دانیم که اگر ما تحریم ها را ادامه دهیم، ایران به میز گفتگو باز می گردد و بر اساس شرایط ما با ما توافق خواهند کرد. آنها نمی توانند برای همیشه تحریم ها را تحمل کنند.

 

 

نشست کوتاه ظریف و کری به پایان رسید

نشست «محمدجواد ظریف» وزیر خارجه ایران و «جان کری» همتای آمریکایی وی دقایقی پیش به پایان رسید. دیدار ظریف و کری که ساعت ۱۱ به وقت وین (۱۳ و ۳۰ دقیقه به وقت تهران) آغاز شده بود، دقایقی (ساعت 14 به وقت تهران) پیش به پایان رسید.

این چهاردهمین نشست ظریف و کری طی روزهای گذشته بود.

برخی گزارش‌ها نیز حاکی از آن است که وزرای خارجه ایران و ۱+۵ امروز طی نشستی با یکدیگر رایزنی می‌کنند.

 

 

نشست داخلی وزیران 1+5

 

وزیران خارجه گروه 1+5 از روز یکشنبه وارد وین شدند و در نشستی داخلی آخرین جمع بندی‌ها را بررسی می کنند.

 

 

خبر یورونیوز از احتمال طولانی تر شدن مذاکرات

شبکه تلویزیونی یورونیوز با توجه به نزدیک شدن به پایان مهلت اضافه تمدید شده مذاکرات هسته ای ایران با گروه 1+5 در وین گفت برخی مسائل حل نشده می تواند زمان مذاکرات را طولانی تر کند.


خبرنگار این شبکه تلویزیونی روز دوشنبه از هتل 'کوبورگ' ، محل مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 در وین پایتخت اتریش گزارش داد: آمدن وزرای خارجه کشورهای درگیر دراین مذاکرات به وین، فضای چانه زنی های هسته ای داغ تر از قبل شده است.

یورونیوز افزود این چانه زنی های بخصوص در روزهای پایانی باقی مانده تا مهلت تعیین شده همچنان ادامه خواهد داشت.

این شبکه خبری در ادامه گزارش داد: مذاکره کنندگان از پیشرفت های چشمگیر خبر می دهند، اما درعین حال تاکید می کنند برخی پرسش های بی پاسخ و مسائل حل نشده بسیاری باقی مانده است که می تواند زمان مذاکرات را طولانی تر کند.

 

 

احتمال برگزاری نشست عمومی ایران و1+5

تا این زمان مشخص نیست که نشست عمومی ایران و 1+5 برگزار می شود یا نه ولی یک منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده ایران گفت که برنامه ریزی هایی برای نشست عمومی ایران و 1+5 در حال انجام است.

برنامه ای که تاکنون به خبرنگاران اعلام شده، دیدارهای دوجانبه وزیر امور خارجه با همتایانش در 1+5 است ولی گفته می شود ممکن است این برنامه ها تغییر کند.

تمامی وزیران خارجه 1+5 در حال حاضر در کوبورگ سرگرم رایزنی ها و هماهنگی های داخلی هستند.

 

 

نشست وزیران و معاونان 1+5 برای هماهنگ کردن مواضع

وزیران خارجه 1+5 و معاونانشان پیش از ظهر دوشنبه نشستی عمومی برگزارکردند تا مواضع خود را در روزهای واپسین مذاکرات در مقابل ایران هماهنگ کنند.


سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه، وانگ یی وزیر خارجه چین، فرانک والتراشتاین مایر ، لوران فابیوس و فیلیپ هاموند وزیران خارجه آلمان ، فرانسه و انگلیس به همراه معاونانشان در این نشست حضور داشتند.

هدایت این نشست را فدریکا موگرینی هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا بر عهده داشت که به همراه معاونش هلگا اشمید در این مذاکره شرکت کرده بود.

 

 

احتمال تمدید دو روزه مذاکرات هسته‌ای

یک منبع آگاه غربی با توجه به حساسیت مذاکرات از احتمال تمدید دو روزه گفت‌و‌گوهای هسته‌ای خبر داد.

این منبع غربی گفت: با توجه به حساسیت موضوع و اینکه برخی مسائل مهم همچنان حل‌نشده باقی مانده، امکان تمدید دو روزه مذاکرات تا نهم جولای وجود دارد.

وی تاکید کرد که این موضوع به اندازه‌ای اهمیت دارد که تغییر بازه زمانی به مدت چند روز، قابل چشم‌پوشی‌ و صرف‌نظر باشد.

این منبع غربی گفت: تمامی طرف‌ها به تلاش خود ادامه می‌دهند و این‌که اکنون تمامی وزرای خارجه ۱+۵ در محل مذاکرات حضور دارند، نشانه بسیار مثبتی است.

 

 

نشست داخلی وزرای ۱+۵ به پایان رسید

نشست داخلی وزرای خارجه ۱+۵ و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دقایقی قبل به پایان رسید.

 نشست داخلی وزرای خارجه ۱+۵ و موگرینی که ساعت ۱۱ و ۱۵ دقیقه به وقت وین (۱۳ و ۴۵ دقیقه به وقت تهران) در هتل کوبورگ برگزار شده بود، ساعت ۱۲ و ۴۰ دقیقه به وقت وین (۱۵ و ۱۰ دقیقه به وقت تهران) به پایان رسید.

این نشست به ریاست مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار شده بود.

 

 


تعیین زمان حل PMD تا پایان سال ۲۰۱۵ به نفع ایران است

یک منبع آگاه نزدیک به تیم مذاکره هسته‌ای کشورمان تعیین زمان حل PMD تا پایان سال ۲۰۱۵ را به نفع ایران دانست.

این منبع آگاه مذاکره کننده  درباره برآیند سفر «یوکیا آمانو» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران گفت: PMD مساله‌ای است که ایران هیچ وقت آن را معتبر ندانسته  و حتی در بیانیه لوزان هم از آن به فعالیت های گذشته تعبیر شده است.  با این حال موضوعی است که باید حل شود و نمی بایست آن را حل نشده باقی گذاشت. زمانی که تیم جدید روی کار آمد، این مساله و به عبارتی همان ۱۲ سوال معروف روی میز بود و به هر حال مساله‌ای است که برای یک توافق پایدار باید این پرونده بسته شود. حرف‌های اخیر آمانو نیز حرف‌های مثبتی در مقایسه با سخنان قبلی وی بود. معنی حرف‌های وی این بود که دو طرف مصمم هستند این پرونده را طی یک فرایند توافق شده، ببندند.

این منبع آگاه افزود: «ایران و آژانس نوامبر ۲۰۱۲ توافقنامه‌ای را امضا کردند. ایران پیش از این اعلام کرده بود که این توافق می‌تواند چارچوبی برای کار باشد.»

وی درباره صحبت‌های آمانو درباره لزوم تعیین تکلیف مسائل تا پایان سال ۲۰۱۵ میلادی گفت: این موضوع قطعا مثبت است٬ هر چند بهتر بود اصلا چنین پرونده‌ای روی میز وجود نداشت، ولی علیرغم خواسته ما این موضوع به عنوان موانع یک توافق پایدار است و ما می‌خواهیم این پرونده هر چه زودتر بسته شود٬ چراکه اهمیت این پرونده می‌تواند به توافق جامع  لطمه بزند. PMD مساله‌ای است که برخی ادعا می‌کردند ممکن است حل آن تا ۱۵ سال طول بکشد. این‌که قرار است تا آخر ۲۰۱۵  و طی شش ماه کارهای مربوط به آن انجام شود، مساله مثبتی است.»


این منبع ادامه داد که که از مشکلاتی که با آژانس داریم این است که همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند نمی‌توان به قضاوت و عدالت آژانس اعتماد کرد. مثلا این‌که آژانس اعلام کند که ایران هیچ فعالیت اعلام‌نشده‌ای ندارد، به هیچ عنوان این قضاوت های کیفی مورد پذیرش ایران نیست و نمی شود سرنوشت مذاکرات را به آن گره زد. ولی در مسایل شکلی و عددی  راستی‌آزمایی مثل این که قرار است سه هزار سانتریفیوژ به هزار سانتریفیوژ کاهش پیدا کند، این وظیفه آژانس است که این تغییرات را تایید کند. به عبارت دیگر تبدیل قضاوت‌های کیفی آژانس که در مورد آن بیشترین شک و تردید وجود دارد به راستی‌آزمایی‌های کمی که روال مشخص و معینی دارند، یکی از دشوارترین بخش‌های مذاکرات فشرده ماه‌های قبل بوده است. در مورد PMD هم این که بتوان درباره فرمول‌های مشخص و عملی توافق کرد که در پایان این شش ماه آژانس صرفا انجام آنها را تایید کند، می‌تواند این پرونده را برای همیشه ببندد.

 

 

لاوروف پس از دیدار با ظریف کوبورگ را ترک کرد


«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه دقایقی پیش هتل کوبورگ را ترک کرد.

لاوروف و هیات روس که امروز وارد محل مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ شده بودند، دقایقی پیش هتل کوبورگ را ترک کردند.

لاوروف ساعت ۱۴ به وقت محلی (۱۶ و ۳۰ دقیقه به وقت تهران) با «محمدجواد ظریف» همتای ایرانی خود دیدار کرده بود.

 

 

کری: وضعیت مذاکرات را با همکارانم بررسی کردیم

وزیر امور خارجه آمریکا در پیامی نوشت: به منظور بررسی وضعیت مذاکرات هسته‌ای با همکارانم در گروه 1+5 و اتحادیه اروپا در وین دیدار کردم.

جان کری وزیر امور خارجه آمریکا روز دوشنبه پس از دیدار با دیگر وزرای امور خارجه 1+‌5 در پیامی در صفحه توییتر خود نوشت: با همکارانم در گروه 1+5 و اتحادیه اروپا برای گفت‌وگو و بررسی وضعیت مذاکرات هسته‌ای با ایران در وین دیدار کردم.

 

 

دیدار ظریف و کری پس از دیدار وزیران 1+5

وزیران خارجه ایران و آمریکا برای دومین بار در روز دوشنبه دیدار کردند.

‎دیدار ظریف و کری برای دومین بار در روز دوشنبه در حالی انجام می شود که وزیر خارجه آمریکا از نشست داخلی وزیران خارجه 1+5 می‌آید.

 

 

احتمال ادامه مذاکرات تا پنجشنبه

 

محمد دریایی یکی از مقامات وزارت خارجه کشورمان که تیم مذاکره کننده هسته‌ای را همراهی می‌کند در صفحه توییتر خود نوشت: ما به مذاکرات حتی بعد از 9 جولای (18 تیر) ادامه می‌دهیم.

هم چنین دوشنبه شب یک دیپلمات ایرانی به خبرنگاران گفت که مذاکرات به احتمال قوی تا چهارشنبه شب یا بامداد پنجشنبه ادامه می‌یابد.

 

 

مسائل مربوط به تحریم ها تقریبا حل شده

 

یک مذاکره کننده ارشد ایران گفت: تمامی مسائل مربوط به تحریم ها «تقریبا» حل شده است.وی با اشاره به برخی اختلافات موجود اظهار داشت: یکی از موارد باقی مانده و مورد بحث، مسئله ی عبارات به کار رفته در متن توافق است.این مذاکره کننده ارشد ایران اضافه کرد: هم اکنون بر سر هیچیک از موارد مورد اختلاف به بن بست نخورده ایم و گفتگوها بر سر مسائل باقی مانده ادامه دارد.وی تصریح کرد: با این اوصاف، احتمال تمدید مذاکرات هسته ای تا نهم جولای زیاد است.

همچنینیک مقام ایرانی دیگر روز دوشنبه با اشاره به بحث کشورهای غربی درباره بازگشت پذیر بودن تحریم ها در صورت عدم پایبندی تهران به توافق احتمالی هسته ای گفت ایران معتقد است بحث بازگشت پذیر بودن امری دو طرفه است.این مقام در ادامه افزود : «اگر ما مسائلی داریم که برای مثال به لغو تحریم ها مربوط می شود ، چنین روندی باید برای خود آن مسائل هم قابلیت اعمال شدن داشته باشد.» وی تصریح کرد : «به بیان کلی تر، «بازگشت پذیری» چیزی است که باید برای همه طرف های مذاکره در نظر گرفته شود نه فقط یک طرف».این مقام ایرانی تاکید کرد : «ایران پیشتر امتیازهایی داده است و ما انعطاف زیادی از خود نشان داده ایم. به نظر من همه چنین کاری انجام داده اند»وی اظهار داشت هیئت ایرانی «حتی درباره احتمال تمدید مذاکرات صحبت هم نکرده چرا که اگر بخواهیم صادقانه بگوییم، این کار به سود هیچ کس نیست»این مقام با این حال در پایان خاطر نشان کرد : «اگر بخواهیم چند روز بیشتر در وین بمانیم و اینجا وقت صرف کنیم بهتر از آن است که به خانه برویم و سپس دوباره برگردیم».

کمیسیون نظارت بر اجرای توافق هسته‌ای با مشارکت اتحادیه اروپا

یک منبع از یکی از هیئت های مذاکره کننده غربی به اسپوتنیک گفته است تشکیل کمیسیونی برای نظارت بر اجرای توافق هسته‌ای با حضور اعضای از کشورهای 1+5، ایران و اتحادیه اروپا یکی از گزینه‌های است که در مذاکرات هسته‌ای بررسی شده است.

برخی رسانه ها گزارش داده بودند که ایران و گروه 1+5 برای تشکیل کمیسیون نظارت بر اجرای توافق هسته‌ای موافقت کرده اند.

این منبع گفته است ایجاد کمیسیون نظارت یکی از گزینه هاست اما هنوز این باره چیزی مورد توافق قرار نگرفته است. یک منبع دیگر نزدیک به مذاکرات گفته است که آمریکا نمی‌خواهد نماینده‌ای از اتحادیه اروپا در این کمیسیون عضو باشد.

 

 

مشارکت روسیه برای توسعه مرکز علمی در فردو


به گزارش خبرگزاری تاس، یک منبع آگاه در هیات غربی تصریح کرد که طرف روسی در توسعه مرکز علمی و تحقیقاتی در تاسیسات هسته ای فردو بر اساس توافق تهران و قدرت های جهانی، مشارکت خواهد کرد.

این منبع آگاه در مصاحبه با خبرگزاری تاس افزود: این پروژه در صورت توافق نهایی بر سر جزییات، توسط شرکت روس اتم اجرا خواهد شد.

یک منبع آگاه غربی روز گذشته تاکید کرد که ایران و گروه 1+5 به توافقی برای حل و فصل مسائل مربوط به رآکتور اراک و تاسیسات فردو دست یافته اند. یک دیپلمات ایرانی نیز بعدا گفت که چین ممکن است سهم مهمی در کنسرسیوم بازسازی رآکتور آب سنگین اراک داشته باشد. بر اساس توافقنامه لوزان بین ایران و قدرت های جهانی، حدود هزار سانتریفیوژ در تاسیسات فردو نصب خواهد شد.

 

 

یک مقام ایرانی: به هر قیمتی خواهان توافق نیستیم/ پیشرفت‌ خوبی درتمام مسائل داشته‌ایم

 یک مقام ارشد ایرانی در جمع گروهی از خبرنگاران حاضر در وین درباره روند مذاکرات هسته‌ای که هم اکنون در پایتخت اتریش در جریان است گفت:‌ ما هیچ ضرب الاجلی را قطعی نمی‌بینیم . ما مطلع‌ایم که برخی ملاحظات از سوی دولت آمریکا وجود دارد اما این بدین معنی نیست که همه پذیرفته‌اند که یک ضرب الاجل وجود دارد. حتی با در نظر گرفتن موضع آمریکا در مورد این ضرب‌الاجل اگر ما نهم ژوییه را از دست بدهیم پایان جهان نخواهد بود و مدت زمان جدیدی برای ادامه کار تعیین خواهد شد.

او تاکید کرد:‌ منظور ما این نیست که در مذاکرات جدی نیستیم. ما هر آن چه که در توان‌مان است را برای دستیابی به یک توافق به کار گرفته‌ایم اما نمی‌توانیم بگوییم که چه اتفاقی در روزهای آینده خواهد افتاد.

این دیپلمات ایرانی که خواست نامش فاش نشود تاکید کرد: ما خواهان یک توافق هستیم اما نه به هر قیمتی و این موضعی است که ما از همان ابتدا اتخاذ کرده‌ایم. ما در مذاکرات جدی هستیم و مایلیم تا به طور جدی روی آن کار کنیم. ما آماده‌ایم تا زمان بیش‌تری را صرف کنیم اما این بدین معنی نیست که ناامید هستیم.

وی تصریح کرد: ما نیازمند توافقی هستیم که شامل یک تغییر اساسی در رویکرد شورای امنیت سازمان ملل در قبال ایران باشد. این مسأله از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و پایان مذاکرات باید منجر به یک دگرگونی اساسی در رویکرد شورای امنیت شود.

این مقام ایرانی درباره عملکرد شورای امنیت در قبال تهران گفت:‌ ما بر این باوریم که پرونده ایران از همان ابتدا نباید به شورای امنیت ارجاع داده می‌شد.

موضع ما این است که تحریم تسلیحاتی شورای امنیت نباید بخشی از توافق هسته‌ای باشد. این یکی از موضوعات مهمی است که ما درباره آن رایزنی می‌کنیم و من نمی‌توانم آن را در حال حاضر به اشتراک بگذارم اما تاکید می‌کنم که این موضوع هیچ ارتباطی به مسأله هسته‌ای ندارد. بنابراین طبیعی است که ما فکر کنیم نتیجه مذاکرات باید به این‌گونه باشد؛ موضع ما این است که محدودیت‌های تسلیحاتی نباید بخشی از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) باشند.

ما تقریبا بر سر تمام مسائل به پیشرفت‌های خوبی دست یافته‌ایم. زمانی که این دور از مذاکرات را آغاز کردیم در مقایسه جایی که هم اکنون در آن قرار داریم پیشرفت زیادی داشته‌ایم. برخی مسائل از سطح کارشناسی به سطح معاونان منتقل شد که موضوعات سخت هستند.

روی تمدید متمرکز نشده‌ایم و بر حل مسائل و پایان دادن به کار متمرکزیم. تمدید به نفع هیچ کس نیست اما اگر به زمان بیش‌تر نیاز داشته باشیم،‌ بهتر است در وین بمانیم تا این که وقفه‌ای در مذاکرات بدهیم.

وی ادامه داد: من نمی‌توانم این موضوع را تایید کنم که نه ایران،‌ نه آمریکا و نه روسیه از خود انعطاف نشان ندادند. این مذاکرات است؛ پروسه‌ای که در آن بده و بستان وجود دارد. ما امتیازات خوبی به دست آورده‌ایم و انعطاف خوبی نیز از خود نشان داده‌ایم و می‌توانم اطمینان دهم که همه همین طور عمل کرده‌اند چون در غیر این صورت مذاکراتی وجود نخواهد داشت.

او در ادامه درباره متن قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که قرار است در آن توافق نهایی تایید و تحریم‌ها علیه ایران لغو شود، گفت:‌ بله ما روی متن این قطعنامه کار کرده‌ایم اما هنوز نهایی نشده و مسائل حل نشده‌ای باقی مانده است.

این مقام ایرانی خاطرنشان کرد: سه ماه پیش مسائلی مرتبط با موضوع هسته‌ای وجود داشت که هنوز حل نشده بودند و هنوز چند مورد وجود دارد که باید توسط وزیران امور خارجه حل شود. این دلیلی است که تمام وزیران امروز در وین حاضر شدند.

 

 


پایان نشست ظریف و کری

نشست «محمدجواد ظریف» وزیر خارجه ایران و «جان کری» همتای آمریکایی که از ساعت ۱۵ به وقت وین (۱۷ و ۳۰ دقیقه به وقت تهران) آغاز شده بود، دقایقی قبل به پایان رسید.

 

 

 

 دیدار ظریف و موگرینی آغاز شد

دیدار وزیر خارجه کشورمان و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دقایقی قبل در وین آغاز شد.

 

 

نشست عمومی وزیران و معاونان ایران و 1+5 آغاز شد

پس از رایزنی های وزیران خارجه 1+5 و دیدارهای دو جانبه ظریف با برخی از همتایان خود در 1+5 ، نشست عمومی وزیران و معاونان ایران و 1+5 ساعت 17 به وقت محلی - 19 و 30 به وقت تهران - آغاز شد.


این نخستین نشست وزیران خارجه ایران و 1+5 از فروردین به این سو است.

 

 

بیانیه مشترک لاوروف و ظریف: امیدواریم یک راه‌حل فوری حاصل شود

وزیران خارجه ایران و روسیه از تمایل مشترک خود برای دستیابی به یک راه‌حل قابل قبول مشترک در پایان دادن به اختلافات باقیمانده خبر دادند.

به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه و محمدجواد ظریف همتای خود پس از دیدار با یکدیگر ابراز امیدواری کردند که همه اختلافات باقیمانده مربوط به برنامه هسته‌ای ایران در کم‌ترین زمان حل شود.

در این بیانیه مشترک هم‌چنین آمده است دو طرف نظرات خود را در مورد شرایط کنونی مذاکرات و روند آن با یکدیگر در میان گذاشتند و بر تمایل خود برای دستیابی به یک راه‌حل قابل قبول و فوری برای حل اختلافات باقیمانده تاکید کردند.

 

 

ارنست مونیز: استفاده از تجهیزات پیشرفته بازرسی به نفع هر دو طرف است

وزیر انرژی آمریکا با تاکید بر لزوم استفاده از رژیم و تجهیزات پیشرفته در بازرسی از تأسیسات هسته‌ای ایران گفت که این اقدام باعث ایجاد اطمینان از پایبندی ایران به تعهداتش خواهد بود.

ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا پس از دیدار با علی‌اکبر صالحی، وزیر سازمان انرژی اتمی ایران، تاکید کرد: دستیابی به توافق و نیز استفاده از تجهیزات و رژیم‌های پیشرفته بازرسی‌های هسته‌ای به نفع همه خواهد بود؛ چرا که در این صورت به نیروی انسانی کم‌تری نیاز داریم و بازرسی‌ها نیز مطمئن‌تر و موثرتر خواهد بود و نیز باعث ایجاد اطمینان می‌شود که این موضوع برای طرف ایرانی لازم است.

 

 

پایان نشست نخست ایران و 1+5 ؛ احتمال برگزاری نشستی دیگر در امشب

 

نخستین نشست عمومی وزیران خارجه و معاونان ایران و 1+5 عصر دوشنبه پس از حدود یک ساعت پایان یافت تا شاید ساعاتی دیگر از سر گرفته شود.


این نشست ساعت 17 به وقت محلی - 19 و 30 به وقت تهران - آغاز شد و ساعت 18 و 15 به وقت وین پایان یافت.

 

 

یک منبع آگاه از بحث جدی وزیران خارجه ایران و 1+5 در موارد اختلافی خبر داد

یک منبع نزدیک به هیات مذاکره کننده هسته‌ای ایران گفت: در نشست وزیران خارجه ایران و 1+5، طرف‌ها به مرور آخرین وضعیت مذاکرات پرداخته و درباره برخی از مهم‌ترین موضوعاتی که محل اختلاف است، بحث جدی صورت گرفت.

این منبع نزدیک به هیات مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان افزود: دو طرف اعلام کردند که معاونان و سایر اعضای تیم بلافاصله به ادامه کار بر روی متن‌های توافق جامع بپردازند.

او ادامه داد که احتمالا امشب جلسه عمومی دیگری برگزار خواهد شد.

 

 

توضیحات کمالوندی درباره مذاکرات امروز با هیات آژانس در تهران

سخنگوی سازمان انرژی اتمی کشورمان از ادامه مذاکرات فشرده با هیات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در تهران خبر داد.

 کمالوندی گفت: مذاکرات فشرده با این هیات به منظور بررسی جزییات تفاهم‌های به‌دست آمده در سفر اخیر یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران انجام می‌گیرد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی هم‌چنین گفت: گفت‌وگوها و مذاکرات با این هیات که در آن دو تن از دستیاران ویژه آمانو به نام‌های ترو واریانتا و کلنل تروتا نیز حضور دارند از ساعت 10 صبح آغاز شده و پیش‌بینی می شود تا ساعت 22 امشب ادامه یابد.

به گفته سخنگوی سازمان انرژی اتمی کشورمان، هیات پنج نفره آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در سفر یک روزه خود به تهران مذاکراتی با مسوولان سازمان انرژی اتمی کشورمان، نماینده دائمی ایران در آژانس و هم‌چنین مسوولان شورای عالی امنیت ملی دارند.

کمالوندی هم‌چنین اضافه کرد: هیات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بامداد سه شنبه تهران را ترک می‌کند.

 

 

 

وزرای خارجه چین و روسیه فردا وین را ترک می‌کنند

وزرای خارجه روسیه و چین فردا - سه‌شنبه - وین را ترک خواهند کرد.

«وانگ یی» وزیر خارجه چین و «سرگئی لاوروف» همتای روس وی فردا در حالی وین را ترک می‌کنند که پیش از این، روز سه‌شنبه مهلت دستیابی به توافق هسته‌ای اعلام شده بود.

 

 

وزارت امور خارجه آمریکا: تمدید مذاکرات امکان‌پذیر است و تلاش می‌کنیم به توافق خوب برسیم

"جان کربی" سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت:ما نسبت به تاریخ و ضرب الاجل بی توجه نیستیم اما می خواهیم توافق خوب حاصل شود.

وی تاکید کرد:ما تلاش می کنیم به توافق خوب برسیم.ما نسبت به تاریخ و ضرب الاجل بی توجه نیستیم اما می خواهیم توافق خوب حاصل شود.

وی گفت:این که تمدید بار دیگر امکان پذیر است، مطمئنا چنین است اما اکنون نمی خواهم در این زمینه صحبت کنم.

 

 

 

جاش ارنست: آمریکا تلاش می‌کند به توافق هسته‌ای دست یابد

کاخ سفید با اعلام این که مقامات آمریکایی تلاش می‌کنند تا پیش از ضرب الاجل 7 ژوییه به توافق هسته‌ای با ایران دست یابند مدعی شد که آمریکا هنوز هم آماده است تا در صورت دست‌نیافتن به یک توافق خوب میز مذاکرات را ترک کند.

جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه با حضور در کنفرانس خبری در این باره اظهار کرد: هم اکنون همه تلاش خود را خواهیم کرد تا پیش از ضرب الاجل 7 ژوییه به توافق دست یابیم. ضرب الاجل اولیه هفته گذشته بود که به دلیل حل نشدن اختلافات باقیمانده تا تاریخ 7 ژوییه تمدید شد. این در حالی است که امروز برخی از مقامات مذاکره کننده از احتمال ادامه مذاکرات تا 9 ژوییه نیز خبر داده بودند.

او از پرداختن به موضوعات اصلی مورد اختلاف دو طرف خودداری کرد اما تاکید کرد که همان‌طور که جان کری روز گذشته اظهار کرد آمریکا آمادگی دارد تا در صورت دستیابی به یک توافق بد روند مذاکرات را متوقف کند.

سخنگوی کاخ سفید هم‌چنین مدعی شد اگر ایران به الزاماتی که در تفاهم سیاسی لوزان در ماه آوریل به دست آمد پایبند نباشد به خصوص در مورد دسترسی به سایت‌های حساس هسته‌ای ایران قادر نخواهیم بود تا به یک توافق جامع هسته‌ای دست یابیم.

 

 

دومین نشست وزیران و معاونان ایران و 1+5 در یک روز

 

وزیران خارجه و معاونان ایران و 1+5 دومین نشست خود را ساعت 22 و 30 به وقت محلی (یک بامداد به وقت تهران) آغاز کردند.

 

 

نشست وزیران خارجه ایران و ١+٥ پایان یافت

دومین نشست وزیران خارجه ایران و 1+5 پس از یک ساعت و نیم پایان یافت و جلسات معاونان و کارشناسان پس از این نشست ادامه یافت.

 یک منبع نزدیک به هیات مذاکره کننده ایران به خبرنگاران اعلام کرد مذاکرات وزیران خارجه صبح سه‌شنبه ادامه می‌یابد.

بعد از نشست دوم وزیران خارجه، رایزنی ظریف و موگرینی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ادامه دارد.

پس از پایان این نشست، وزیران خارجه روسیه و چین هتل محل مذاکرات را ترک کردند.