نرگس رزبان معاون دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، در گفتگو با مسیر اقتصاد با اشاره به راهکارهای مقابله با فقر مسکن گفت: یکی از اقداماتی که به کاهش فقر مسکن میانجامد، اجرای سیاستهای درست و مبتنی بر واقعیات جامعه و واقعیات اقتصادی است؛ پذیرش توان و ظرفیت در حوزه اقتصادی و جلوگیری از اجرای سیاستهایی که میدانیم به نتیجهای نمیرسد. اولین ضرورت برای رفع فقر مسکن، این است که بتوانیم برای افراد ایجاد اشتغال کنیم؛ بهطوریکه از یک درآمد حداقلی برخوردار باشند و بتوانند بر مبنای آن به رفع نیازهای اساسی خود بپردازند. همچنین دولت باید در تامین این نیازهای اساسی همکاری کند و زمینههای آن را مهیا کند.
وی افزود: اگر شاخصهایی نظیر نرخ بیکاری و تورم با سرعت و روند کنونی افزایش یابند، شکاف طبقاتی و در نتیجه فقر مسکن تشدید خواهد شد؛ چرا که مسکن نه تنها در ایران بلکه در تمام دنیا ذاتا یک دارایی با دوام است و البته در ایران به دلیل فقدان فضای سرمایهگذاری گسترده، مردم به سمت داراییهای با دردسر کمتر جذب میشوند که بتوانند ارزش پول خود را حفظ کنند؛ بنابراین ممکن است در مقاطعی که پول داغ خیلی در جامعه وجود دارد، در نتیجه سرمایهگذاری در بخش مسکن، افزایش قیمت مسکن از نرخ تورم، بیشتر شود که این اتفاق، مجددا فقر مسکن را تشدید خواهد کرد.
سیاستهای تامین مسکن کمدرآمدها، به نام آنها و به کام دهکهای بالاتر
رزبان بیان کرد: ما چند دهه است که در برنامههای مختلف توسعه، سیاستهای تامین مسکن و کمک به مسکن کم درآمدها را در دستورکار داریم اما واقعیت این است که هیچ یک از این برنامهها، از برنامه دوم که عرضه گسترده زمین بود تا برنامههای دیگر نظیر مسکن مشارکتی و مسکن مهر، گروههای کم درآمد را پوشش نداده است و این به دلیل عدم توجه سیاستگذار به تناقضهایی است که در بخش اقتصاد و مسکن وجود دارد.
این کارشناس اقتصاد مسکن گفت: به اعتقاد من ۸ میلیون ایرانی کم درآمد که بحرانیترین شرایط را دارند و واجبترین اقشار برای رسیدگی هستند، هیچگاه در سیاستهای مسکن جایی نداشتهاند و ما منابع را به نام آنها و به کام افراد دهکهای متوسط و بالاتر هدر دادهایم و تقریبا نتیجه مطلوبی هم در این زمینه نگرفتهایم.
وی ادامه داد: تحلیل من این است که اگر نتوانیم بهبودی در شاخصهای اقتصادی نظیر نرخ اشتغال ایجاد کنیم، هم در آینده نزدیک و هم در آینده دور، بحران مسکن تشدید خواهد یافت. قبلا ما در این زمینه مشکل داشتیم الان به بحران تبدیل شده است و با روند کنونی در آینده به سمت ابر چالش، به ویژه در طبقات پایینتر جامعه پیش خواهد رفت.
انتهای پیام/ مسکن
نظر شما