شناسهٔ خبر: 6188489 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ایران | لینک خبر

توافق‌ها و شکاف‌های «وین» به روایت عراقچی

بسیاری از مسائل در بحث تحریم ها حل شده است

صاحب‌خبر -

سید عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد هسته‌ای ایران شنبه شب با حضور در برنامه زنده تلویزیونی «نگاه یک» که از وین پخش می‌شد، به تشریح آخرین جزئیات قابل انتشار مذاکرات وین پرداخت.
عراقچی در این گفت‌وگو با اعلام اینکه  برخی متون توافق ممکن است ظرف یکی دو روز آینده در سطح معاونان نهایی شود، گفت: ما خود را اسیر زمان نمی‌کنیم، ولی معتقدیم تمدید مذاکرات گزینه مطلوبی برای هیچ یک از طرفین نیست. وی  با بیان اینکه در روز توافق تمام تحریم‌های اقتصادی مالی اروپا و امریکا لغو می‌شود و اقدامات ما هم از همان روز آغاز می‌شود، به مشکل همزمانی در مورد اجرای اقدامات ایران و لغو تحریم‌ها اشاره کرد و افزود: روز توافق تمام تحریم‌های ذکر شده لغو می‌شود. امضای توافق همان قطعنامه شورای امنیت است. زیرا این یک «برنامه جامع اقدام مشترک» است که امضای (مکتوب) ندارد.
در عین حال هنوز تصمیم گرفته نشده که امضای واقعی صورت می‌گیرد یا خیر.  عراقچی درباره احتمال سفر ظریف به تهران برای انجام هماهنگی و اخذ دستورالعمل‌ها گفت: طبق دستورالعمل‌ها عمل می‌کنیم ولی قرار نیست آقای ظریف از وین به تهران بازگردد. بلکه به طور مستمر از شیوه‌هایی که هست با تهران در تماس هستیم و گزارش‌های خود را رد و بدل می‌کنیم و فکر نمی‌کنم به نقطه‌ای برسیم که نیاز به سفر آقای ظریف به تهران باشد.
طولانی شدن را به نفع مذاکرات نمی دانیم
به گزارش ایسنا، عراقچی در این گفت‌و‌گو فضای مذاکرات را بسیار جدی توصیف کرد و افزود: خود را اسیر زمان نمی‌کنیم و به دنبال توافق خوب و منصفانه هستیم که خواسته‌های ما را محقق کند. البته طولانی شدن مذاکرات را نیز به نفع مذاکرات نمی‌دانیم و تمام تلاش‌مان این است که در این فاصله زمانی مشخص شده به نتیجه برسیم.   
توافق جامع یک مرحله‌ای را دنبال می‌کنیم
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران با بیان اینکه توافق نهایی حدود 20 صفحه است و  در مجموع با 5 ضمیمه مختلف  دارای متنی 70 الی 80 صفحه‌ای خواهد بود، گفت: ما به دنبال رسیدن به توافق جامع در یک مرحله هستیم که در این توافق تمام جزئیات در متن اصلی و ضمیمه‌ها مشخص شود.
در بحث تحریم‌ها بسیاری از مسائل حل شده است
عراقچی با بیان اینکه در بحث تحریم‌ها بسیاری از مسائل حل شده و 5-4 مسأله وجود دارد که یکی از مسائل مهم موضوع همزمانی و متناظر بودن اقدامات طرفین است، توضیح داد: یک مشکل فنی خاصی در این میان وجود دارد، زیرا کاری که ما از نظر فنی در این مورد باید انجام بدهیم، دو سه ماه طول می‌کشد ولی کار آنها یعنی طرف مقابل از نظر فنی طولی نمی‌کشد و کار آنها دادن یک دستور یا بیانیه است. این دو موضوع از نظر متناظر کردن کمی مشکل است البته راه حل وجود دارد و پیشنهادهایی در این زمینه شده است.
این عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران با تأکید بر اینکه امیدواریم به یک راه حل مقبول برسیم و اصل متناظر بودن اقدامات دو طرف حل شود، ادامه داد: در حوزه هسته‌ای نیز برخی از موضوع‌های مهم مانده است. البته در مورد برخی از مسائل کلان و جزئی راه حل پیدا شده است.
یکی از ضمیمه‌ها درباره همکاری صلح‌آمیز با ایران است
عراقچی در ادامه از وجود ضمیمه‌ای در توافق خبر داد که مربوط به همکاری صلح‌آمیز با ایران است و نه تنها کشورهای 1+5 بلکه کشورهای دیگر را نیز ترغیب می‌کند با ایران در زمینه‌هایی همچون رآکتورهای قدرتی، رآکتورهای تحقیقاتی، آب شیرین‌کن و همکاری‌های پزشکی و... همکاری داشته باشند. وی  با بیان اینکه  بودن این ضمیمه در توافق نشان می‌دهد برنامه هسته‌ای ایران که زمانی از نظر شورای امنیت غیرقانونی قلمداد می‌شده به یک برنامه قانونی از نظر شورای امنیت تبدیل خواهد شد، تصریح کرد: تثبیت و شناسایی بین‌المللی فعالیت‌های هسته‌ای ایران یکی از دستاوردهای این مذاکرات است.
تا مراحل قانونی در کشورها
طی نشود توافق نخواهیم داشت
معاون وزیر امور خارجه در بخش دیگری از صحبت‌های خود در پاسخ به این سؤال که برخی از رسانه‌های غربی گفته‌اند توافق نهایی درمهلت تعیین شده رونمایی می‌شود ولی امضا نخواهد شد، ادامه داد: اگر به توافق برسیم و بتوانیم مجموعه‌ اسناد موجود را نهایی کنیم و مورد موافقت همه نیز قرار بگیرد تا مراحل قانونی در کشورها طی نشود توافق نخواهیم داشت. وی با بیان اینکه طی مراحل قانونی در هر کشور متفاوت است، گفت: مثلاً در امریکا قرار است کنگره در مورد این توافق نظر بدهد و رأی‌گیری صورت بگیرد یا در کشور خودمان مجلس در مصوبه اخیر خود درخواست کرده که بعد از این که به جمع‌بندی رسیدیم، این توافق به مجلس ارسال شود و آنها نیز نظرات‌شان را بیان کنند. عراقچی افزود: بنابراین اگر در شانزدهم تیر به یک جمع‌بندی برسیم، ولی هنوز توافقی نداریم تا روال قانونی در کشورها طی شود و بعد از آن دولت‌ها و کشورها باید اعلام کنند که ما مراحل را طی کردیم. بعد از طی شدن آن در یک روز مشخص اعلام می‌شود که زمان، روز توافق است و روزی است که مراحل قانونی طی شده باشد. وی افزود: شورای امنیت نیز احتمالاً در آن مرحله قطعنامه خود را صادر می‌کند، البته مذاکرات در این ارتباط ادامه دارد و ترجیح کشورهای طرف مقابل و ما این است که آن روزی که به جمع‌بندی رسیدیم و آن را اعلام کردیم (16 تیر) شورای امنیت همزمان قطعنامه جدید خود را صادر کند.
روز توافق، همه تحریم ها لغو
یا متوقف می شود
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای در بخش دیگری از صحبت‌های خود با بیان اینکه علت طول کشیدن نگارش متن توافق  این است که همه راه‌های احتمالی سوء استفاده بسته شود، افزود: وقتی اعلام شود به عنوان توافقی که به جمع‌بندی رسیده است قابل تغییر نخواهد بود و حتی کنگره امریکا اختیار تغییر در آن را نخواهد داشت و بعد که شورای امنیت هم آن را تأیید کند، محکم‌تر و تبدیل به سند بین المللی خواهد شد. وی همچنین با یادآوری اینکه  روز اجرای توافق هم در قطعنامه شورای امنیت و هم در توافق نهایی مشخص خواهد شد، گفت: در روز توافق همه تحریم‌های اقتصادی و مالی اتحادیه اروپا،‌ امریکا و شورای امنیت یکجا لغو یا متوقف خواهد شد و همزمان اقدامات ما شروع می‌شود.
درباره امضای توافق
تصمیمی گرفته نشده است
عراقچی با بیان اینکه شاید امضا به صورت امضای واقعی در پای توافق را نداشته باشیم، گفت: برنامه جامع اقدام مشترک یک برنامه اقدام و معاهده و پیمانی نیست که زیر آن امضا داشته باشد، همان طور که توافق ژنو هم که برنامه اقدام مشترک بود امضا نداشت ولی آن روزی که به توافق رسیدیم و وزیران آمدند، اعلام کردند و عکس گرفتند به عنوان روز امضا شناخته می‌شود.
وی افزود: در برنامه جامع اقدام مشترک نیز هنوز تصمیم قطعی گرفته نشده است که آیا امضای واقعی روی برگه خواهد بود یا نه، اما از نظر ما موضوع اصلی این است که توافق اعلام شود و امضای شورای امنیت با صدور قطعنامه جدید پای آن بیاید و مراحل قانونی در کشورها طی شود و کشورها اعلام کنند که آمادگی اجرای آن را دارند.
بخش اعظم تحریم ها هسته ای است
وی با تصریح اینکه سعی کرده ایم  راه سوء استفاده از چند منظوره بودن تحریم‌ها را ببندیم، افزود: این موضوع یکی از موارد سخت در مذاکرات هسته‌ای است که بحث‌های تفکیک این موضوع مشخص شود که ان‌شاء‌الله در سند نهایی خواهید دید یک فهرست بلند بالا از قوانین تحریمی امریکا وجود دارد که برخی جاها بسیار ریز شده است.

 

برچسب‌ها: