به گزارش خبرنگار مهر، سيد عباس عراقچي عضو ارشد تيم مذاکره کننده ايران در برنامه نگاه يک که از شبکه اول رسانه ملي پخش شد، با اشاره به آخرين روند مذاکرات هسته اي ايران و 1+5، گفت: فضاي مذاکرات بسيار جدي و بحثها به صورت فشرده در جريان است.
عضو تيم مذاکره کننده افزود: يک ماه و نيم است به صورت مستمر کارشناسان در وين رايزني داشتند و حدود 20 روز هم هست که ما اينجا هستيم.
عراقچي با بيان اينکه طولاني شدن مذاکرات را مفيد نمي دانيم، گفت: در عين حال خودمان را اسير زمان نمي کنيم و تنها توافق خوب ملاک ما است.
وي افزود: مهلت توافق که از پيش تعيين کرده بوديم، 9 تيرماه بود اما بدليل آنکه هنوز مسائل باقي مانده بود 7 روز ديگر تمديد شد.
وي با بيان اينکه متن توافق تا يکي دو روز آينده در سطح معاونان نهايي مي شود، گفت: بعد از آن متن نهايي در سطح وزرا بررسي خواهد شد.
بيانيه لوزان توافق نبود/ مجموعه اي از راه حل ها بود
وي با تاکيد براينکه در لوزان هيچ توافقي نداشتيم، بيان داشت: در لوزان به مجموعه اي از راه حل رسيديم که براي حل و فصل مسائل بود.
وي افزود: مذاکراتي که در وين در حال انجام است براي رسيدن به توافق جامع در جزئيات است و اين کار را سخت مي کند.
عراقچي با بيان اينکه توافق در 70 تا 80 صفحه به نگارش مي رسد، گفت: تمام جزئيات توسط کارشناسان حقوقي و فني بررسي مي شود و در مجموع فضاي مذاکرات جدي است.
عراقچي با بيان اينکه جلسات در روزهاي آخر بطور فشرده و مستمر ادامه دارد گفت: در مجموع فضا، فضايي جدي است نه مثبت است و نه منفي و همه طرفها عزم رسيدن به توافق را دارند.
وي گفت: اکنون در روزهاي آخر مسائل مختلفي بررسي و پرانتزها کم مي شود تا مواردي اختلافي کمتر شود که البته در بعضي از اسناد جلوتر و در بعضي عقبتر هستيم.
عضو ارشد تيم مذاکره کننده هسته اي کشور افزود: هيچکدام از متون اصلي يا ضمائم هنوز تمام و نهايي نشده و برخي تقريباً در شرف نهايي شدن است و برخي نيز فاصله دارد.
عراقچي گفت: جلسات فشرده و پي در پي ادامه دارد و همزمان جلسات فني، حقوقي و سياسي در جريان است و هر روز يک بار در سطح وزرا جلسه تشکيل مي شود و وزرا کار معاونان و کارشناسان را مرور و براي ادامه کار تصميم گيري و برنامه ريزي مي کنند.
وي ادامه داد: ما اجازه نميدهيم زمان براي ما تصميم بگيرد آنچه براي ما تصميم ميگيرد اصول و چارچوبهاي ماست که توسط بالاترين سطوح کشور به ما ابلاغ شده و ما در آن چارچوب حرکت ميکنيم. قطعاً مذاکرات با توافقي که از نظر ما خوب نباشد پايان نخواهد يافت.
عراقچي با بيان اينکه تمامي تحريم هاي مالي و اقتصادي اتحاديه اروپا، امريکا و شوراي امنيت يکجا در روز توافق لغو خواهد شد، گفت: اين اصل توسط طرفين مذاکره کننده پذيرفته شده است.
عراقچي در پاسخ به اين سوال که تحريمهاي صرفا هستهاي چه بخشي از تحريمها را شامل مي شود گفت: بانک مرکزي و بقيه بانک هاي ما به خاطر موضوع هسته اي در ليست تحريم ها هستند و فقط يک بانک به بهانه واهي تروريسم در ليست تحريم هاست. همچنين تحريم نفتي يک تحريم کاملا هسته اي است. تحريم پتروشيمي، گاز و تحريم هاي مربوط به بيمه و کشتيراني و بسياري از تحريم هاي اصلي در حوزه اقتصادي، تحريم هاي هسته اي هستند.
عضو ارشد تيم مذاکره کننده تحريم هايي را که کنگره آمريکا تصويب کرده است را يکي از بخش هاي سخت مذاکرات ناميد و گفت: از نظر ما بخش اعظمي از تحريم ها که مرتبط با هسته اي هستند در اثر توافق هستهاي برداشته خواهند شد.
امضاي توافق، قطعنامه شوراي امنيت است
وي همچنين در مورد امضاي توافق نيز توضيح داد: امضاي توافق همان قطعنامه شوراي امنيت است که انرا تائيد مي کند.
عضو ارشد تيم مذاکره کننده هسته اي گفت: زمان اعلام قطعنامه شوراي امنيت هنوز در مذاکرات مورد بحث است ولي ترجيح طرفها بر روزي است که توافق اعلام مي شود ولي انروز روز توافق نيست، روز توافق روزي است که روال قانوني در کشورهاي مربوط طي شده باشد البته شوراي امنيت طبق قرار قبلي احتمالا در همان روز قطعنامه خود را صادر خواهد کرد و اين توافق را مورد تأييد قرار خواهد داد.
عضو ارشد تيم مذاکره کننده هسته اي با بيان اينکه تمديد مذاکرات گزينه مطلوب هيچيک از طرفها نيست تصريح کرد: تلاش همه اين است که در اين دوره کار به سرانجام برسد اما اينکه اين اتفاق ميافتد هنوز قابل پيش بيني نيست.
اگر تا 16 تير به خواسته مان نرسيم ترجيح مي دهيم دست خالي تهران بازگرديم
وي افزود: اگر تا 16 تير به آنچه خواستمان است برسيم توافق خواهيم داشت و در غير اين صورت ترجيح ميدهيم دست خالي به تهران بازگرديم.
عراقچي همچنين در مورد نحوه توافق گفت: اگر به توافق برسيم و همه اسناد نهايي شود، آيا با رسيدن به آن ميتوان گفت که توافق داريم که جواب منفي است. بايد مراحل قانوني در کشورها طي شود مثلا آمريکا کنگره خواسته که اين توافق را بررسي کند و مجلس ما نيز در مصوبه اخير خود خواسته است که توافق به اين نهاد ارائه شود.
مجلس مي تواند مخالفت خود را با توافق اعلام کند/خانه ملت ملزم به اجراي قطعنامه شوراي امنيت نيست
عراقچي تاکيد کرد: وجود قطعنامه شوراي امنيت مصوبه اي نيست که مجلس ما ملزم به اطاعت باشد لذا مجلس شوراي اسلامي هم روال قانوني خود را طي خواهد کرد اگر نظر مخالفي داشته باشد مي تواند اعلام کند.
برنامه جامع اقدام مشترک معاهده نيست که نياز به امضا داشته باشد
عضو ارشد تيم مذاکره کننده، گفت: برنامه جامع اقدام مشترک يک معاهده نيست که امضا زير آن داشته باشد. توافق اعلام مي شود هر زمان امضاي شوراي امنيت پاي توافق امد به کشورها اعلام مي شود تا امادگي اجراي انرا اعلام کنند.
مکانيزم سه مرحله اي اجراي توافق
وي با اشاره به مکانيزم سه مرحله اي اجراي توافق، گفت: روز اول يا مرحله اول روزي است که به جمع بندي مي رسيم که احتمالا 16 تيرماه خواهد بود و سپس شوراي امنيت قطعنامه خود را صادر مي کند.
عراقچي ادامه داد: سپس مراحل قانوني توافق در کشورها طي مي شود و ايران نيز در اين مدت تعهدات و اقدامات خود را مبني بر کاهش سانتريفيوژ انجام مي دهد. بعد از انکه کشورها آمادگي خود را اعلام کنند آن روز از نظر ما روز توافق است. وقتي که روز توافق اعلام شود طرفهاي مقابل بايد تحريمهاي خود را لغو کنند و ايران هم اقداماتي را که بايد اجرا کند را شروع مي کند.
تلاش براي رسيدن به فرمول اصل متناظر
وي با اشاره به اصل متناظر بودن اقدامات طرفين گفت: يک فاصله بين روز توافق و اجرايي شدن آن وجود دارد که ما بايد به يک فرمولي براي اقدامات متناظر طرفين برسيم و ما انتظار داريم طرف مقابل به تعهدات خود عمل کند.
وي با تاکيد براينکه در روز اجرايي شدن توافق، تحريمها لغو خواهد و اقدامات نظارتي و شفاف ساز از آن روز انجام خواهد شد، گفت: مشکلي که هنوز حل نشده اين است که ما بايد به فرمولي دست يابيم که قبل از اينکه به انجام کارهاي خود اقدام کنيم، تحريمها لغو شود. البته طرف مقابل نيز انتظار دارد آماده سازي ما انجام شود و بعد آنها تحريمها را لغو کنند. اين يکي از موضوعات مهمي است که هنوز در مذاکرات محل بحث است.
معاون وزير خارجه در پاسخ به اين سؤال که اگر اين سه مرحله به ترتيب طي شود به نظر ميرسد طرف غربي رفع تحريمها را به راستي آزمايي آژانس منوط کنند؟ گفت: هنوز جمع بندي نهايي در اين زمينه وجود ندارد. وقتي جمع بندي شد اطلاع رساني ميکنيم.
عراقچي با بيان اينکه ما يک روز توافق و يک روز اجرايي شدن داريم، گفت: آژانس در طول اجراي توافق نهايي نقش ويژهاي در راستي آزمايي اقدامات ايران خواهد داشت.
وي با بيان اينکه اطمينان صد در صد نسبت به رفتار آژانس نداريم، گفت: ما تجربه خوبي از همکاري با آژانس نداريم، اما در طول دوره اجراي توافق ژنو آژانس به خوبي به وظايف خود عمل کرده است.
عضو ارشد تيم مذاکره کننده همچينن در مورد سفر ظريف به تهران، گفت: قرار نيست آقاي ظريف به تهران بازگردد چراکه به طور مستمر با تهران در تماس هستيم و گزارشات خود را رد و بدل ميکنيم، فکر نميکنم به نقطهاي برسيم که نياز به سفر آقاي ظريف به تهران باشد.
نظر شما