هشتمین دور رایزنیهای هستهای در راستای نگارش پیش نویس برنامه جامع اقدام مشترک از روز چهارشنبه 27 خرداد ماه در سطح معاونان در شهر وین در جریان است. در این راستا محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران ظهر شنبه 6 تیرماه به منظور شرکت در مذاکرات جاری هستهای وارد وین محل برگزاری این مذاکرات شد. جان کری وزیر خارجه آمریکا نیز جمعه 5 تیرماه شب وارد وین شده بود.
به گزارش اعتدال، سه شنبه نهم تیرماه، پایان ضرب الاجل خود خوانده مذاکرات هسته ای بود؛ با این حال از آن جا که چندین مسأله کلیدی همچنان حل نشده باقی مانده، مذاکره کنندگان تصمیم گرفتند مذاکرات هسته ای ایران و 5+1 را به مدت هفت روز تمدید کنند تا این مذاکرات به سرانجام خاصی برسد.
در همین حال دیروز نیز مذاکرات به صورت جدی و در سطوح مختلف ادامه داشت به نحوی که صالحی که به تازگی وارد مذاکرات شده همانند سه روز گذشته، روز شنبه نیز رایزنی دو جانبه سخت و فشرده و چندساعته ای با مونیز وزیر انرژی آمریکا داشت.
دیروز نیز از بین وزرای خارجه نیز تنها ظریف و کری در وین حضور داشتند و دو نشست با حضور معاونان و مونیز و صالحی برگزار شد. از اتفاقات مهم این روز می توان به حضور آمانو در محل مذاکرات اشاره کرد که رایزنی های جداگانه ای با وزرای امورخارجه ایران و آمریکا داشت.
عراقچی مقید به زمان نیستیم/ توافق با تایید شورای امنیت شکل رسمی پیدا خواهد کرد
سید عباس عراقچی مذاکره کننده ارشد هسته ای کشورمان در برنامه زنده تلویزیونی گفت: فضای مذاکرات جدی است و همه طرفها عزم جدی دارند. موارد اختلافی و پرانتزها کم شده، اما تمام نشده است.
سید عباس عراقچی افزود: ممکن است ظرف یکی دو روز آینده در سطح معاونین برخی متون نهایی شود.
وی تاکید کرد: در روز توافق تمام تحریم های اقتصادی مالی اروپا و امریکا لغو می شود و اقدامات ما هم از همان روز آغاز می شود.
وی افزود: مشکل همزمانی باید در این مورد یعنی اجرای اقدامات ایران و لغو تحریم ها حل شود. روز توافق تمام تحریم های ذکر شده لغو می شود.
عراقچی تاکید کرد: امضای توافق ، قطعنامه شورای امنیت است. چرا که این یک "برنامه جامعه اقدام مشترک" است که امضای(مکتوب)ندارد. در عین حال هنوز تصمیم گرفته نشده که امضای واقعی صورت می گیرد یا نه.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان با تاکید بر اینکه فضای مذاکرات بسیار جدی است و جلسات به صورت فشرده و گسترده در جریان است گفت: ما خود را اسیر زمان نمیکنیم، ولی معتقدیم تمدید مذاکرات گزینه مطلوبی برای هیچ یک از طرفین نیست.
یازدهمین دیدار ظریف و کری
دیدار وزیران خارجه ایران و آمریکا دقایقی پیش با نیم ساعت تاخیر آغاز شد.
پیش از این اعلام شده بود دیدار دکتر محمدجواد ظریف و جان کری ساعت 12:30 به وقت تهران برگزار میشود که این دیدار با نیم ساعت تاخیر آغاز شد.
این دیدار یازدهمین نشست وزیران خارجه ایران و آمریکا در دور پایانی مذاکرات است.
فضای رسانه های غربی
***چگونگی لغو تحریم ها و مساله ی بازگشت پذیری در «پولیتیکو»
تارنمای خبری- تحلیلی پولیتیکو در مقاله یی در تاریخ بیست و پنجم خردادماه در مورد نحوه ی بر چیده شدن تحریم ها نوشت: مقام های کاخ سفید در حال بررسی چگونگی و سرعت لغو تحریم های ایران هستند. نکته ی مهم در روند رفع تحریم این است که ایران باید نتایج کاهش تحریم ها را احساس کند. اگر سرعت کاهش تحریم ها و کم شدن از فشارها به اندازه ی کافی و دلخواه ایران نباشد، ممکن است این کشور انگیزه یی برای ادامه ی همکاری و اجرای توافق نداشته باشد.
این تارنمای آمریکایی با اشاره به این موضوع که اگر توافق حاصل شود ایران به بیش از یکصد میلیارد دلار از دارایی های بلوکه شده اش دسترسی پیدا می کند نوشت: بر خلاف مقام های کشورهای غربی، مقام های ایرانی بر لغو فوری تحریم های اصلی بعد از دستیابی به توافق پافشاری می کنند.
پولیتیکو همچنین نوشت: ایران توانسته است پس از توافق با قدرت های جهان (توافق اولیه در ژنو) روند تحریم ها را کندتر کند. اکنون هم انتظار می رود بعد از امضای توافق نهایی با بهبود آشکار شرایط اقتصادی روبرو شود.
پولیتیکو به مقام های غربی به ویژه آمریکایی ها هشدار می دهد اگرچه رفع تحریم ها باید برای ایران پیامدهای مثبتی داشته باشد اما باید دقت داشته باشند که بازگرداندن روند تحریم ها به حالت پیشین، بسیار سخت تر از آن چیزی است که «باراک اوباما» رییس جمهوری آمریکا و متحدانش بیان می کنند.
*** نگاه «بلومبرگ» به سیاست های اشتباه آمریکا
«تریتا پارسی» و «رایان کاستلو» از شورای روابط ایران و آمریکا در واشنگتن باور دارند که هر نکته یی که رییس جمهور آمریکا در مورد شکست سیاست های آمریکا در مورد کوبا گفته است در مورد سیاست های این کشور در قبال ایران نیز صدق می کند.
هیچ دلیلی وجود ندارد که انتظار داشته باشیم فشار و انزوایی که آمریکا علیه ایران در چند دهه ی گذشته اعمال کرده است باعث تسلیم نظام ایران در برابر آمریکا شود؛ حتی اگر این فشارها 35 سال دیگر هم طول بکشد.
*** هشدار «واشنگتن پست» به اعضای کنگره ی آمریکا
روزنامه ی واشنگتن پست بیست و پنجم خردادماه در گزارشی خواستار آن شد که کنگره ی آمریکا واقعیت های مربوط به گفت وگوهای هسته یی را بپذیرد. این گزارش با اشاره به برخی سخنان نمایندگان کنگره در تقابل با توافق، به بخش هایی از سخنان «جیمز جفری» از نمایندگان کنگره استناد کرد که گفته بود: برقرار کردن تحریم های بین المللی بسیار دشوار خواهد بود. ...در هر صورت آمریکا باید سناریوهایی را برای خود داشته باشد. ادامه ی تحریم ها و محدودیت های بین المللی مانند راه های دیگر مشکلاتی را با خود دارد.
*** هافینگتون پست؛ تردید در کارایی تحریم ها و ضرورت دستیابی به توافق
تارنمای آمریکایی هافینگتون پست تصریح کرد که جهان دیگر از تحریم علیه ایران حمایت نمی کند.
در این مقاله آمده است: جهان در عمل آماده نیست تا بر ایران فشار بیاورد و از انتقال کالا و سرمایه به ایران خودداری کند. اعمال محدودیت نیازمند هزینه های بسیار زیادی در زمینه ی محدودسازی زمینی و دریایی ایران خواهد بود. به علاوه هزینه ی استفاده از نیرو برای فشار بر این کشور بسیار زیاد است زیرا وسعت آن 2 و نیم برابر ایالت تگزاس آمریکا است.
دیگر نمی توان تحریم ایران را به طور کامل به اجرا در آورد زیرا هنوز برخی کشورهای آسیایی به وارد کردن نفت از ایران وابسته هستند. از طرف دیگر بازار ایران به حدی بزرگ است که بسیاری از شرکت های بزرگ و کوچک علاقه ی فراوانی دارند تا به آن بپیوندند. بنابراین، هرچه زمان تحریم ها بیشتر شود بر میزان علاقه مندی و انگیزه ی شرکت ها برای پیدا کردن راهی برای ورود به ایران افزوده می شود. همین موضوع از تاثیرگذاری تحریم ها بر ایران کم می کند.
تارنمای شبکه خبری «سی.بی.اس.نیوز» آمریکا نوشت: اکنون اشتیاق کمی برای بیشتر کردن تحریم های وضع شده از طرف سازمان ملل متحد و اتحادیه ی اروپا وجود دارد. به تدریج که شرکت های سراسر جهان خود را برای بازگشت به بازار پر زرق و برق و توسعه نیافته ی ایران آماده تر می کنند، پایه های تحریم ها نیز سست تر می شود. «پیتر وست ماکوت» سفیر انگلیس در آمریکا ماه گذشته اظهار کرد: ما در فاصله ی چندان زیادی از اوج تحریم ها علیه ایران قرار نداریم. به عبارتی فرصتی برای تحریم بیشتر وجود ندارد و حتی با شکست گفت وگوها فرسایش تحریم ها دور از دسترس نیست.
به نظر کارشناسان، دولت اوباما گفت وگوهای هسته یی را در اولویت خود قرار داده است زیرا آن را جایگزین خوبی برای مخاصمه می داند و این نشان از واقع بینی وی دارد. هافینگتون پست در همین رابطه نوشت: طرف ها باید تلاش کنند تا مذاکرات به شکست منجر نشود زیرا هیچ جایگزینی برای آن ندارند. حتی گزینه های سختی که ایالات متحده از آن سخن می راند نیز حمایت کننده یی را با خود ندارد.
وزیر خارجه اتریش: امیدواریم مذاکرات هستهای به نتیجه برسد
مهمانی وزیر خارجه اتریش برای خبرنگاران ایرانی و خارجی که برای پوشش مذاکرات هستهای در وین به سر میبرند، برگزار شد.
سباستین کورتس در ابتدای این مراسم گفت: از آنجایی که مدتی است در آن چادر (محل استقرار خبرنگاران مقابل هتل کوبورگ محل مذاکرات هستهای) در عمل گیر کردهاید فکر کردیم استراحتی به شما بدهیم.
وی افزود: امیدواریم مذاکرات هستهای هر چه سریعتر به نتیجه برسد.
مذاکرات ایران و 1+5 از شنبه هفته گذاشته با حضور وزیران خارجه دو طرف به طور جدی وارد فاز نهایی خود شده است.
نشست صالحی و مونیز مجددا آغاز شد
همزمان با پایان نشست ظریف و کری٬ نشست صالحی و مونیز مجددا آغاز شد.
دومین نشست علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان و ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا٬ بعد از ١٥ دقیقه مجددا آغاز شد
همچنین معاونان وزرای خارجه٬ از ساعت ۱۴ به وقت محلی (۱۶:۳۰ به وقت تهران) با یکدیگر دیدار خواهند داشت.
نشست صالحی و مونیز به پایان رسید
نشست «علیاکبر صالحی» رییس سازمان انرژی اتمی ایران و «ارنست مونیز» وزیر انرژی آمریکا دقایقی قبل به پایان رسید.
نشست صالحی و مونیز ساعت ۱۳ و ۳۰ دقیقه به وقت محلی (۱۶ به وقت تهران) به پایان رسید.
ظریف امشب در مراسم احیا حضور مییابد
وزیر خارجه کشورمان امشب(یکشنبه شب) در مراسم احیای مرکز اسلامی امام علی (ع) وین شرکت میکند. حدود یک سال پیش نیز مذاکرات هسته ای در ماه رمضان در وین برگزار شد.
وزرای خارجه 5+1 امشب در وین
وزیران خارجه سه کشور اروپایی امشب بار دیگر به وین سفر میکنند.
قرار است وزیر خارجه چین نیز روز دوشنبه به وین سفر کند اما هنوز از زمان حضور سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه خبری منتشر نشده است.
سرگئی ریابکوف، نماینده روسیه در گروه 1+5 پنجشنبه هفته گذشته وین را ترک کرده است و رسانه های روسی اعلام کردند که هر زمان به توافق نزدیک شویم وزیر خارجه روسیه خود را به وین میرساند.
ایران و 1+5 در آستانه یک توافق تاریخی هستند
یک نشریه ارگانی حزب حاکم چین در تحلیلی نوشت: ماراتن طولانی گفت و گوهای هسته ای خط پایان را تجربه می کند و 1 +5 و ایران که یک بار در لوزان بیانیه ای منتشر کردند، حالا در آستانه یک توافق تاریخی هستند.
روزنامه گلوبال تایمز خاطر نشان کرده است که شاید به جرات بتوان گفت که ایران بزرگترین برنده توافق هسته ای است و مزایای آن بیش از هر طرفی متوجه این کشور خواهد بود.
این رسانه چینی اضافه کرد که مذاکرات قبلی که توافقاتی را در پی داشت، باعث شد ایران هفت میلیارد دلار از دارایی هایش را دوباره بدست آورد.
به نوشته این روزنامه، حالا اما ایران در آستانه رفع تمامی تحریم ها است. این در حالی است که این کشور برنامه هسته ای صلح آمیز خود را نیز تثبیت کرده و در حال پیش بردن آن است.
گلوبال تایمز ادامه می دهد: طبیعی است که آمریکا بخواهد تجارت گسترده تری با ایران داشته باشد و در این منطقه بیش از گذشته فعالیت های اقتصادی انجام دهد. این توافق به آمریکا چنین امکانی می دهد، امکانی که سالها از آن بی بهره بوده است.
افزون بر این، روزنامه چینی نوشت که آمریکا به نسبت اروپا که محتاط است با جسارت بیشتری با ایران گفت و گو می کند و علاقه بیشتری به توافق نشان می دهد، زیرا میراث گرانبهایی از دولت باراک اوباما رئیس جمهور آن کشور بر جای مانده و یک توافق تاریخی شکل می گیرد که تبعات منطقه ای و جهانی وسیعی خواهد داشت.
واشنگتن پست: نام کری و ظریف در کتب تاریخی جهان ثبت خواهد شد
' کارول موره لو' مقاله نویس روزنامه واشنگتن پست، تحلیلی را به ارزیابی دیپلماسی شخصی وزرای امور خارجه ایران و آمریکا در فرآیند گفت وگوهای هسته ای ایران اختصاص داد و نوشت: اگر توافق هسته ای ایران بدست آید، نام 'جان کری ' و ' محمد جواد ظریف' و رییسان جمهوری دولتهای متبوعشان در کتب تاریخی جهان ثبت خواهد شد .
مقاله نویس روزنامه واشنگتن پست افزود: 'کری و ظریف دارای ابعاد شخصیتی متناقضی هستند. از حیث ظاهر در توصیف این دو می توان ابراز کرد، کری مردی بلند قامت با مویی نقره ای رنگ ، پیراهن راه راه و کراوات و کفش هایی نوک تیز؛ به زیبایی چهره یک دیپلمات نجیب زاده آمریکایی را به تصویر می کشد .'
این روزنامه آمریکایی ادامه داد: ظریف نیز مردی است کوتاه قامت، قوی هیکل با سری کم مو و پیراهنی ساده و سفید رنگ به تن که طبق عرف دیپلماتیک ایران بدون یقه بوده و دکمه هایش تا زیر گردن بسته است و کفش هایی به رنگ مشکی به پا دارد.
واشنگتن پست ادامه داد: تفاوت این دو منحصرا در تصویر ظاهر آنها نیست؛ شخصیت آنها نیز کاملا مغایر با یکدیگر است. از حیث رفتار و اخلاق، کری اصولا فردی است که معمولا هیجانات خود را در انظار عموم کنترل می کند، اما حس خوشحالی ظریف همواره علنی است .
نویسنده واشنگتن پست نوشت: ' این دستاورد در حالی بدست می آید که این دو هر یک نماینده دو کشوری هستند که چندین دهه است بین شان خصومتی عمیق و بعضا خونین حاکم است و تقریبا در همه موضوعات جهانی کاملا در نقطه مقابل یکدیگر جای می گیرند .'
این روزنامه آمریکایی در عین حال مدعی شد: 'نظر دیپلماتها این است تا زمانی که میان دو کشور ایران و آمریکا رابطه ای گرم برقرار نشود، توافق هم نتیجه بخش نخواهد بود.'
نشانههای توافق از هر زمان دیگری پررنگتر است
یک منبع رسانهای غربی گفت: احتمال اینکه توافق طی روزهای آینده حاصل شود، بسیار بالا است.
این منبع غربی در با تاکید بر اینکه توافق قابل دسترس است، گفت که شواهد حاکی است که هر دو طرف با جدیت در حال تلاش هستند.
وی افزود که طی ساعات آینده بار دیگر شاهد ورود وزرای خارجه ۱+۵ و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به وین خواهیم بود و همین مساله نشان میدهد مذاکرات وارد مرحله حساسی شده است.
این منابع رسانهای با بیان اینکه تنها چند گام با توافق نهایی فاصله داریم، گفت نشانههای توافق از هر زمان دیگری پررنگتر است.
رییس عدم اشاعه اتحادیه کنترل تسلیحاتی:توافق ایران و 1+5 قطعی است
رییس بخش عدم اشاعه اتحادیه کنترل تسلیحاتی در واشنگتن با تاکید بر اینکه « نباید اجازه داد، سرمایه گذاری های بزرگی که روی مذاکرات هسته ای انجام شده است، از بین برود» ، گفت: ما قطعا یک توافق خواهیم داشت.
خانم «کلسی داونپورت» (kelsey davenport ) افزود: حضور وزیر خارجه ایران در مذاکرات هسته ای، موجب تحرک سیاسی رو به جلو شده است تا ابهامات باقی مانده را برطرف و راه حل هایی برای موضوعات باقیمانده پیدا کنیم .
روانچی:زمان تصمیم گیری سیاسی فرارسیده است
مجید تخت روانچی دستیابی به توافق را نیازمند تصمیمات سیاسی دانست و گفت: به نظر می رسد اکنون زمان این کار فرارسیده است.
عضو تیم مذاکره کننده ایران در مصاحبه با خبرگزاری اتریش بر لزوم انعطاف پذیری غرب تاکید کرد و گفت: غرب باید انعطاف بیشتری ازخود نشان دهد.
ایران تاکنون به حد کافی انعطاف از خود نشان داده است.
روانچی اظهار داشت: اگر اکنون توافقی حاصل نشود بدان معنا نیست که دنیا به آخر رسیده است. یک توافق خوب و پایدار نیازمند تصمیمات سیاسی است که اکنون وقت آن رسیده است.
معاون وزیر امور خارجه تاکید کرد: ما نسبت به زیاده خواهی غرب سرنخواهیم کرد آن هم به صرف اینکه می خواهیم به یک توافق برسیم.
وی بر این باور است که توافق نهایی در دسترس است اگر طرف مقابل دست از زیاده خواهی بردارد.
عضو تیم مذاکره کننده ایران گفت که مذاکره کنندگان ایرانی و وزیر خارجه ایران بدنبال قهرمان شدن نیستند، هدف آنها اعتلای کشورشان است و اینکه چگونه و به بهترین وجه منافع کشورشان را حفظ کنند.
روانچی در پاسخ به این سوال که سفر اشتون به وین نشانه توافق محسوب می شود، گفت: در حال حاضر این موضوعیت ندارد چون همه طرفین تمرکز خود را بر مذاکرات گذاشته اند.
وزیر خارجه اتریش: توافق هستهای افقهای جدیدی برای همکاری تهران و اروپا باز میکند
وزیر خارجه اتریش گفت: حصول یک توافق هستهای فرصتی جدید برای همکاریهای بهتر میان ایران و اروپا است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، سباستین کورتز، وزیر امور خارجه اتریش روز یکشنبه با اشاره به مذاکرات ایران و 1+5 که هم اکنون در وین پایتخت این کشور در جریان است گفت: حصول یک توافق در خصوص برنامه هستهای ایران افقهای جدیدی را برای همکاری میان تهران و اتحادیه اروپا به ویژه در حوزه اقتصادی باز میکند.
وزیر امور خارجه اتریش با بیان اینکه برداشته شدن تحریم بخشی از مذاکرات کنونی در وین است ، تاکید کرد: کاهش تحریمها امکان همکاری با ایران را افزایش میدهد.
کورتز افزود: ما همه امیدواریم که مذاکرات هستهای با ایران با موفقیت به پایان برسد چون بر این باوریم که این اتفاق نه تنها برای منطقه سودمند است بلکه صلح ،ثبات و امنیت را برای جهان به همراه دارد.
موگرینی و وزیران خارجه اروپا و روسیه امشب به وین می ایند
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه ، لوران فابیوس ، فیلیپ هاموند و فرانک والتر اشتاین مایر وزیران خارجه فرانسه، انگلیس و آلمان و فدریکا موگرینی هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا امشب وارد وین می شوند.
وانگ یی وزیرخارجه چین فردا صبح به مذاکره کنندگان در وین خواهد پیوست.
گفته می شود که وزیران 1+5 قصد تشکیل نشستی داخلی برای دستیابی به اجماع را دارند.
دومین دور مذاکرات امروز ظریف و کری/ هنوز پرانتزهایی درباره تحریمها باقی است
وزیران خارجه ایران و آمریکا برای دومین بار در روز یکشنبه با یکدیگر دیدار کردند.
همزمان با وزیران خارجه دو کشور، علیاکبر صالحی و ارنست مونیز مذاکرات خود را جداگانه از سر گرفتند.
یک منبع نزدیک به هیات مذاکره کننده ایران اظهار کرد که «اگر چه پرانتزهای متن توافق به طور قابل توجهای کاهش یافته و اکنون متن خیلی تمیز شده است اما هنوز برخی پرانتزها به ویژه در بحث "تحریمها" باقی است که از نظر ایران تا این مسایل حل نشود توافقی در کار نخواهد بود.»
جان کری تا دقایقی دیگر در مورد مذاکرات سخن می گوید
یک مقام ارشد آمریکا اعلام کرد که جان کری وزیر خارجه این کشور ساعت 14 و 30 دقیقه روز یکشنبه به وقت گیرینویچ (19 به وقت تهران) در مورد مذاکرات هسته ای با خبرنگاران سخن می گوید.
به گزارش خبرگزاری رویترز از وین، این مقام آمریکایی درحالی که خواست نامش فاش نشود، گفت: جان کری ساعت 16 و 30 دقیقه به وقت وین در مقابل هتل کوبورگ درمورد مذاکرات ایران سخنانی ایراد می کند.
جان کری:هیچ وقت تا این اندازه به توافق نزدیک نبودهایم
جان کری با حضور در جمع خبرنگارانی که مقابل هتل کوبورگ ایستاده بودند٬ به برخی پرسشها پاسخ داد.
وزیر خارجه آمریکا با بیان اینکه فکر میکردم گمانه زنیها زیاد شده است و نیاز به شفافسازی وجود دارد، گفت: طی روزهای گدشته پیشرفت کلی داشتهایم اما همچنان برخی مسائل مهم باقی مانده است.
کری ادامه داد: این مذاکرات چندین سال است که ادامه داشته است و در روزهای گذشته پیشرفت زیادی داشتیم اما هنوز جایی باید باشیم، نیستیم.
وی به فعالیتهای فشرده طرفین مذاکره اشاره کرد و افزود: تیمهای ما هر روز ساعات زیادی کار میکنند. همان طور که «باراک اوباما» رییسجمهوری آمریکا اشاره کرده است، فقط خواستار یک توافق خوب هستیم.
این مقام آمریکایی ادامه داد که مذاکرات به صورت فشرده ادامه دارد و تلاش میکنیم مذاکرات را تا هفتم جولای به نتیجه برسانیم.
جان کری با بیان اینکه وزرا برای رایزنیهای بیشتر به وین میآیند، ادامه داد: هیچوقت به این اندازه به توافق نزدیک نبودهایم اما اگر نتوانیم به نتیجه برسیم، آمریکا مذاکرات را ترک خواهد کرد.
معاونان مدیرکل آژانس امشب به تهران میآیند
یک مقام ارشد ایرانی از آغاز مذاکرات فنی میان ایران و آژانس برای حل مسایل گذشته خبر داد.
این مقام ارشد ایرانی با اشاره به سفر یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس به تهران و گفتوگوهای صورت گرفته اعلام کرد که در مذاکرات دو طرف به چارچوبی برای حل موضوعات باقی مانده مربوط به ابعاد نظامی احتمالی دست یافتهاند که چارچوبی مورد نظر میان ایران، گروه 1+5 و آژانس است.
وی تصریح کرد که ما آمادگی خود را برای حل مسال باقی مانده به شکلی که آژانس بتواند در چارچوب ملاحظاتش این مساله را حل و فصل کند اعلام کردهایم و در همین چارچوب گروهی از معاونان و کارشناسان آژانس امشب راهی تهران میشوند تا این موضوعات را هم بتوانیم حل و فصل کنیم.
این مقام ارشد ایرانی با تاکید بر موضع ایران مبنی بر این که ادعاهای آژانس درباره فعالیتهای گذشته هستهای ایران واهی و نامعبر است از این اسناد به عنوان "پول تقلبی" نام برد و گفت: آژانس هنوز سندی معتبر و قابل اثبات برای ادعاهایش درباره برنامه هستهای ایران ارایه نکرده است.
ایران و 1+5 به پیشرفتهای چشمگیری دست یافتهاند
یک منبع نزدیک به مذاکرات از دستیابی طرفهای مذاکره کننده به پیشرفتهای قابل توجه پس از دیدار ظریف و کری خبر داد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک به گفته این منبع نشستی که امروز میان جان کری و ظریف و نیز با حضور ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا و علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی ایران برگزار شد دارای جو بسیار مثبتی بوده است.
این منبع در این مورد اظهار کرد: مذاکرات با پیشرفتهای قابل توجهی روبرو بوده است و بیشتر موارد برنامه جامع اقدام مشترک مورد توافق قرار گرفته است.
مذاکرات ظریف و کری امشب ادامه مییابد
محمد جواد ظریف و علی اکبر صالحی مذاکرات خود را امشب برای سومین بار با همتایان آمریکایی خود از سر می گیرند.
موگرینی: اگر قرار است توافقی شود وقت آن فرا رسیده است
فدریکا موگرینی هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا جو مذاکرات هسته ای را مثبت ارزیابی کرد و گفت: اراده سیاسی را در طرفین برای دستیابی به یک توافق می بینم.
هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا عصر یکشنبه پیش از ورود به هتل کوبورگ به خبرنگاران گفت: در قسمت پایانی یک ماراتن طولانی هستیم. پیام امروزمن این است که اگر قرار است توافق شود وقت آن فرارسیده است.
وی افزود: در دیداری که با وزیران خارجه خواهیم داشت ارزیابی می کنیم ایا توافق حاصل می شود یا نه. انچه اکنون مطرح است این است که ایا طرفین قادر خواهندبود در این مورد تصمیم سیاسی بگیرند؟
موگرینی در پاسخ به این سوال که اگر توافق حاصل نشود برنامه ای دیگر در دستور کارخواهد بود، گفت: خیر برنامه دیگری نداریم.
هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا اظهار داشت: از اول هم قانونمان این بود که اگر روی طرح الف کار می کنیم باید به آن پایبند باشیم. اکنون
شرایط برای این امر مهیا است.
وی اظهار داشت: طرفین مذاکرات بسیار مذاکرات فشرده ای داشتند که طی ساعت ها و روزهای اینده ادامه خواهد داشت. اکنون وقت ان رسیده است. ما به یک توافق بسیار نزدیک هستیم . جو مذاکراتی مثبت و خوب است و من اراده سیاسی را همچنان برای یک توافق می بینم.
موگرینی در عین حال گفت که در زمینه های فنی کار باید ادامه یابد.
برای مرحله نهایی مذاکرات به وین بازگشتهام
فابیوس دقایقی پیش به جمع مذاکرهکنندگان هستهای در هتل کوبورگ وین پیوست.
وی در جمع خبرنگاران گفت که برای مرحله نهایی مذاکرات به وین بازگشتم.
فابیوس همچنین گفت که مذاکرات از ۱۲ سال پیش آغاز شد و اکنون در ساعتهای پایانی است.
وزیر خارجه فرانسه گفت که اکنون تمام کارتها روی میز است. مساله اصلی این است که آیا طرف ایرانی میتواند برای مسائلی که پاسخ روشنی برای آنها وجود نداشته است، راهحلی پیدا کند یا خیر.
فابیوس افزود: «خواهان آن هستیم که این توافق برای صلح باشد.»
کمالوندی: سفر مقامات آژانس به تهران در ادامه رایزنیهای آمانو است
بهروز کمالوندی، معاون امور بین الملل و سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اعلام اینکه امشب دو هیات از آژانس بینالمللی انرژی اتمی به صورت جداگانه وارد تهران میشوند گفت: این هیاتها شامل ترو واریانتا، معاون مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، سروتا رییس دفتر و دستیار مدیرکل آژانس و آپارو از مقامات سطح بالای آژانس میباشد.
وی با بیان اینکه در سفر مقامات آژانس به تهران درباره جزئیات مسائلی که در سفر آمانو و دیدارش با مقامات کشورمان درباره کلیات آنها توافق شد بحث و رایزنی میشود، گفت: مقامات آژانس با بنده و آقای نجفی، سفیر و نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی و همچنین تعدادی از مسئولان شورای عالی امنیت ملی کشورمان دیدار خواهند داشت.
وی با بیان اینکه بحث و بررسی درباره موضوعات گذشته بین ایران و آژانس و نحوه ادامه همکاریهای ایران و آژانس از موضوعات گفتوگوهای ما با مقامات آژانس است خاطرنشان کرد: هیاتهای آژانس بامداد امشب وارد تهران میشوند و فردا شب نیز تهران را ترک خواهند کرد.
سیزدهمین دیدار ظریف و کری آغاز شد
سیزدهمین دیدار کری و ظریف و همچنین «علیاکبر صالحی» رییس سازمان انرژی اتمی ایران و «ارنست مونیز» وزیر انرژی آمریکا از ساعت ۲۰ به وقت محلی (۲۲ و ۳۰ دقیقه به وقت تهران) آغاز شده است.
تکلیف 70 درصد ضمیمه فنی روشن شده است
یک مقام ارشد ایرانی گفت که تکلیف بیش از 70 درصد از ضمیمه فنی متن توافق جامع روشن شده و مذاکره کنندگان امیدوارند سرنوشت بخش باقی مانده هم طی مذاکرات امروز و فردا مشخص شود.
این مقام ارشد روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگاران خاطرنشان کرد که ضمیمه فنی 22 تا 23 صفحه است که شامل مواردی همچون فردو، اراک، تحقیق و توسعه، نطنز و ماشین های تولید ایزوتوپ های پایدار است.
به گفته این منبع ، تقریبا همه موارد بررسی و در مورد بخش عمده ای از آن نتیجه حاصل شده است. نسخه جدیدی از ضمیمه فنی نوشته شده که هنوز چند مورد برای رفع اختلاف در آن وجود دارد.
وی مواردی در فردو، متالورژی سوخت ، بازفرآوری، سانتریفیوژهایی برای ایزوتوپ های پایدار و سانتریفیوژ هایی که اورانیوم به انها تزریق نمی شود ولی تا حد تست مکانیکی قابل استفاده هستند را از جمله مواردی عنوان کرد که بحث در مورد انها همچنان ادامه دارد.
این مقام ارشد ایرانی در مورد بحث انتقال سوخت گفت: سه امکان وجود دارد که روی هر سه انها کار می کنیم؛ اول این که رقیق کنیم که غیرمنطقی است؛ دوم این که سوخت غنی شده را بفروشیم و به ازایش سوخت طبیعی بگیریم و سوم به مجتمع سوخت تبدیل کنیم.
این مقام ارشد ایرانی در مجموع نسبت به دستیابی به توافق در این زمینه ها « با احتیاط » ابراز خوش بینی کرد و گفت: بنیان مذاکرات را روی این اصل گذاشته ایم که هیچ فعالیت هسته ای ما متوقف نشود و نشاط هسته ای ما کماکان برقرار باشد.
وی اظهارداشت: اگر توافق انجام شود نه تنها این محقق خواهد شد بلکه در خیلی ازمواردهمچون در ساخت نیروگاه ها و کاربرد فناوری هسته ای در رشته های مختلف نظیر سلامت و صنعت و کشاورزی رشد ما شتاب بیشتری خواهد گرفت.
این مقام ارشد درباره سفر امانو به تهران هم گفت: اژانس از چند سال پیش بهانه ای را تحت عنوان مطالعات ادعایی اظهارکرد و مدعی است بر اساس اطلاعاتی که از منابع غیررسمی دریافت کرده اند ایران روی کلاهک های موشکی که قابلیت حمل سلاح هسته ای دارد کارمی کند. البته این مساله ربطی به اختیارات اژانس ندارد ولی ادعایی است که مطرح می کنند.
وی اضافه کرد: اتهامی مطرح کردند بدون انکه مستندات حقیقی داشته باشد. تا به حال نتوانسته اند اسناد قابل اتکا و موثقی رانشان دهند اما چون می خواهیم مساله را حل کنیم ایران امادگی خود را اعلام کرد به ترتیبی که اژانس بتواند در چارچوب ملاحظاتش این مساله را حل کند، کمک های لازم را بکند.
این مقام ارشد ایرانی از سفر معاون امانو به تهران خبر داد و گفت: این تیم به منظور می رود تا هرچه زودتر این موضوع را حل کنیم. ازنظر ما موضوع سختی نیست چون ابهام و نگرانی ندارد اما نباید باب ادعاهای واهی را باز بگذاریم.
وی اضافه کرد: تفاهم کلی شده که در چارچوب آن آژانس بتواند به نتیجه مورد نظر خود برسد و جمهوری اسلامی ایران هم در چارچوب قواعدی که دارد عمل کند.
اشتاین مایر: به دنبال دستیابی به توافق با ایران به هر قیمتی نیستیم/ امشب به وین می روم
"فرانک والتر اشتاین مایر"، وزیر امور خارجه آلمان در گفتگو با روزنامه "تاگس اشپیگل"، به مسئله مذاکرات هسته ای ایران پرداخته و گفت: من در هفته گذشته سه بار برای شرکت در مذاکرات هسته ای در وین بودم که آخرین مرحله آن پنج شنبه گذشته بود. امروز هم برای شرکت در دور نهایی مذاکرت در روزهای آینده به وین می روم. ما یک فرصت تاریخی برای حل این مناقشات خطرناک داریم. راه حل این مناقشات در دسترس است. ما حالا سست نخواهیم شد، هر گونه تلاش را در پیش می گیریم حتی اگر مراحل نهایی یک بار دیگر نیاز به تلاش های بیشتری داشته باشد.
اشتاین مایر در بخش دیگری از این گفتگو در پاسخ به این پرسش که آیا ایران اجازه دارد نظارت بر تاسیسات نظامی خود را از لیست نظارت های بین المللی در توافق نهایی حذف کند گفت: خیر، ما با بیشترین دقت به این مسئله توجه داریم که توافقی را به دست آوریم که از توسعه و ایجاد آشکار و مخفی سلاح های هسته ای توسط ایران جلوگیری کند. بنابراین بازرسان باید به همه تاسیساتی که احتمال سر و کار داشتن آن ها با مواد هسته ای وجود دارد دسترسی داشته باشند.
وی درباره موضع گیری های اسرائیل درباره توافق احتمالی با ایران نیز گفت: ما به دنبال دستیابی به توافق با ایران به هر قیمتی نیستیم. این توافق نباید تنها یک مناقشه را روی برگه پایان دهد بلکه ما می خواهیم امنیت تمام منطقه را افزایش دهیم. تا زمانی که هیچ توافقی وجود ندارد ایران می تواند توانایی های هسته ای خود را افزایش دهد و موجودی مواد شکاف پذیر ایران سریع تر رشد می کند. این روند تنها با طرح توافقی ژنو در نوامبر 2013 می تواند متوقف شود. در لوزان سوئیس (که این توافق شکل گرفت) ایران برای اولین بار محدودیت های طولانی مدت و گسترده در برنامه هسته ای خود را پذیرفت. اگر ما موفق شویم مفاد توافق ژنو را در یک توافق جامع بگنجانیم برای همسایه های ایران همچنین اسرائیل در دراز مدت امنیت بیشتری ایجاد می شود.
وزیر خارجه آلمان در بخش دیگری از این گفتگو تصریح کرد که امید من این است که موفقیت مذاکرات هسته ای ایران انگیزه و محرکی برای حل مناقشات دیگر در منطقه را ایجاد کرده و من بخصوص به درگیری های داخلی در سوریه می اندیشم.
لاوروف وارد وین شد/ جلسه هماهنگی معاونان 5+1
تاکنون وزیر خارجه فرانسه و روسیه و نیز فدریکا موگرینی وارد وین شده اند.
معاونان سیاسی 1+5 در جلسه هماهنگی به بررسی آخرین تحولات و نتایج پرداختند تا جمع بندی به دست آمده را در اختیار وزیران خارجه خود قرار دهند.
قرار است فرانک والتر اشتاین مایر و فلیپ هاموند نیز تا امشب به وقت محلی وارد وین شوند.
تیم مذاکره کننده در مراسم احیای شب قدر شرکت کرد
تیم مذاکره کننده ایران و محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در مراسم احیای شب قدرشرکت کرد.
این مراسم در مرکز امام علی (ع) وین برگزار شد.
تیم مذاکره کننده ایران سال گذشته نیز در وین مراسم احیای شب نوزدهم ماه مبارک رمضان را در وین برگزار کرد.
اشتانمایر در وین: یا همه میبریم یا همه میبازیم
وزیر خارجه آلمان گفت: اگر توافق شود همه با هم میبریم و اگر نرسیم همه با هم شکست میخوریم.
فرانک اشتاین مایر پس از ورود به محل مذاکرات در جمع خبرنگاران افزود: در این مرحله پیشرفتهای زیادی شده ولی هنوز برخی مسائل باقی مانده است. فرصتی عالی پیش رو داریم که بعد از 12 سال طولانی این مناقشه را حل کنیم که این مستلزم شجاعت و امادگی برای یک مصالحه است بویژه از طرف تهران.
وی گفت: با توافق یک نقطه بحران در خاورمیانه از بین میرود و به خاورمیانه امن کمک میکند.
وزیر خارجه آلمان ادامه داد: هدف ما این است که ایران دسترسی به سلاح هستهای نداشته باشد و از این نظر خیال ما راحت باشد.
ضرب الاجل نهایی آخر شب چهارشنبه یا بامداد پنجشنبه است
یک دیپلمات ایرانی گفت: ضمیمه فنی ۷۰ درصد و سایر ضمیمهها ۹۰ درصد پیشرفت داشته است.
این دیپلمات ایرانی بامداد روز دوشنبه به خبرنگاران گفت که ضرب الاجل نهایی مذاکرات چهارشنبه آخر شب یا بامداد پنجشنبه است.
وی گفت که در برخی مسایل مشکلات جدی و اساسی باقی است که باید حل شود.
ظریف: برخی اختلافات باقی است، همه مردم دعا کنند
محمد جواد ظریف گفت: برخی اختلافات باقی است از همه مردم درخواست داریم دعا کنند تا ان شاالله هر چه صلاح کشور، اسلام و مسلمین و مردم خوب ماست در این شب مقدر شود.
محمد جواد ظریف پس از مراسم شب احیا در جمع خبرنگاران گفت: نتیجه کار هنوز معلوم نیست داریم تلاش میکنیم.