عباس عراقچی، معاون حقوقی وزارت خارجه و عضو ارشد هیأت مذاکرهکننده ایران، سفر مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی را «خوب و موفق» ارزیابی کرد.
عراقچی همچنین گفت تهران آماده همكاری با آژانس برای رفع سوءتفاهمها در زمينه «پیامدی» (ابعاد احتمالی نظامی) است.
یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه (11 تیر) برای سفری یک روزه وارد تهران شد و با حسن روحانی، رئیس جمهور و علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران دیدار و گفتوگو کرد.
عراقچی درباره سفر آمانو به ایران گفت: «گزارشهایی که از تهران دریافت کردیم و گزارشهایی که همکاران ایشان دادند نشان میدهد که این سفر، سفری موفق و حرکتی رو به جلو بوده است.»
وی افزود: «بسیار امیدواریم که در حل مساله پیامدی پیشرفت حاصل شود.»
پیامدی موضوع ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران است که در چارچوب مسئله «مطالعات ادعایی» پس از سال 2006 درباره فعالیتهای گذشته هستهای ایران مطرح شده و آژانس درباره آن پرسشهایی دارد.
آژانس در چند مرحله همکاری با تهران درباره پیامدی 18 پرسش مطرح کرد که ایران به 16 مورد آنها پاسخ داد و برای آژانس رفع ابهام شد. دو پرسش دیگر درباره «محاسبات نوترونی» و «انفجارها با قدرت بالا» است که بحث ایران و آژانس درباره آنها همچنان ادامه دارد.
مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران پیامدی را « بحثی قدیمی و مزمن » توصیف کرد که به سالها پیش مربوط میشود.
وی افزود: «آن زمان ادعاهایی نسبت به برنامه هستهای ایران مطرح شد که مبنای فشارها و تحریمها قرار گرفت.»
دیدار آمانو با حسن روحانیمعاون وزیر امور خارجه ایران گفت: «اکنون فرصت خوبی پیش آمده که این مسائل و سؤالات و ادعاهایی که نسبت به گذشته مطرح شده بود درفضایی آرامتر حل و فصل شود. ما هم آماده همکاری با آقای آمانو هستیم تا مشخص شود ادعاهایی که وجود دارد و پروندههایی که علیه جمهوری اسلامی ایران باز شده واهی است و کارنامه سفید برنامه هستهای ایران نشان داده شود.»
ایران میگوید چارچوب همکاری که در آبان 1392 در تهران با آژانس امضا شد، مبنای خوبی برای حل موضوع ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران است.
عراقچی در ادامه گفت:«ما آماده هستیم در موضوع پیامدی با آژانس همکاری کنیم و به این همکاریها سرعت بخشیم تا به یک جمعبندی روشن در این خصوص برسیم تا عدم صحت تمامی آن ادعاها ثابت شود.»
آمانو: در برخی جنبهها تفاهم بهتری حاصل شد
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از سفر به تهران در بیانیهای که صادر کرد گفت در «برخی جنبهها تفاهم بهتری حاصل شده است اما لازم است کار بیشتری انجام شود.»
وی گفت هدف او از سفر به تهران یافتن راه حل برای تمام مسائل باقیمانده درباره برنامه هستهای ایران از جمله «شفافسازی درباره ابعاد احتمالی نظامی هستهای» این کشور بود.
آمانو افزود: «علاوه بر این درباره ادامه رایزنیها میان کشورهای عضو گروه 3+3 و جمهوری اسلامی ایران بر سر برنامه جامع اقدام مشترک و مسئله نظارت و راستیآزمایی آژانس درباره اقدامات در چارچوب این توافق گفتوگو کردیم.»
دیروز هم رضا نجفی، نماینده ایران در آژانس، گفت دو طرف درباره چارچوب حل مسائل مرتبط با فعالیتهای گذشته ایران به «تفاهم کلی» رسیدهاند.
این در حالی است که نشست معاونان و کارشناسان ایران و 1+5 از روز جمعه در وین از سرگرفته شد.
این مذاکرات با حضور عباس عراقچی، مجید تخت روانچی، وندی شرمن و هلگا اشمیت، به مدت شش ساعت از ساعت ۲۱ پنجشنبه تا ۳ بامداد جمعه جریان داشت.
وزیران خارجه فرانسه، انگلیس و آلمان و فدریکو موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، پنجشنبه پس از مذاکراه با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران وین را ترک کردند.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه دیروز به وین نرفت. اکنون وزیران خارجه ایران، آمریکا و چین در وین هستند.
در همین حال، خبرگزاری ایرنا گزارش داد محمد نهاوندیان، رئیس دفتر رئیس جمهور ایران «با مأموریتهای ویژه» و «برای ارائه مشورتهای لازم» به تیم مذاکرهکننده پیوست.
مذاکرات ایران و گروه 1+5 در حالی در وین ادامه دارد که ضربالاجل 9 تیر بدون نهایی شدن توافق به پایان رسید اما دو طرف مهلت دستیابی به توافق جامع هستهای را تا ۱۶ تیرماه تمدید کردهاند.
م ف/ک ا
∎