شناسهٔ خبر: 61344567 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

معاون توسعه راه ها و بزرگراه های کشور:

پاتاوه- دهدشت، ياسوج را به يکي از بزرگترترين شاه‌راههاي کشور تبديل مي‌کند

صاحب‌خبر -
پاتاوه- دهدشت، ياسوج  را به  يکي از بزرگترترين شاه‌راههاي کشور تبديل مي‌کند
خبرگزاری آریا - معاون توسعه راه ها و بزرگراه های کشور گفت: استان کهگیلویه و وبویراحمد به ویژه شهر یاسوج، مرکز آن در گذشته در بن بست بود اما حالا در حال تبدیل شدن به یکی از بزرگترترین شاه‌راههای کشور است.
به گزارش خبرگزاری آریا (کهگیلویه وبویراحمد)، محمدرضا کدخدازاده معاون توسعه راه ها و بزرگراه های کشور روز دوشنبه در حاشیه سفر دوم رئیس جمهور به استان کهگیلویه و بویراحمد در نشست با خبرنگاران گفت: قانون ایجاد 30 هزار کیلومتر راه را به شرکت توسعه راه ها و بزرگراه های کشور تکالیف کرده است که 6500 کیلومتر آن در دست اجرا است.
وی گفت: در استانهایی مثل کهگلیلویه و بویراحمد وظیفه شرکت سنگین تر است چرا که این استان خصوصا مرکز آن در بخش سخت گذر زاگرس قرار دارد.
کدخدازاده درباره جاده پاتاوه دهدشت که فردا با حضور رئیس جمهور افتتاح می شود نیز ادامه داد: این جاده قسمتی از یک کریدور اصلی است که استان اصفهان را به جنوب کشور وصل می کند. پروژه احداث راه اصلی پاتاوه دهدشت به طول 136 بخشی از محور مزبور به صورت کریدور جدید از منطقه صعب العبور و و کوهستانی زاگرس میانی عبور می کند و موجب کوتاه شدن 65 کیلومتر حد فاصل پاتاوه تا بهبهان نسبت به مسیر موجود خواهد شد.
وی گفت: با تکمیل این محور بیش از 400 روستای مناطق محروم حد فاصل پاتاوه تا دهدشت از بن بست خارج شده و موجب ارتباط سریع مردم با مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد می شود.
کدخدازاده یادآوری کرد: در قالب 4 قطعه اجرایی تعریف شده است که قطعه اول آن 26.5 کیلومتر، قطعه دوم 28 کیلومتر، قطعه سوم 63.5 کیلومتر و قطعه چهارم نیز 18 کیلومتر است.
وی گفت: در سنوات گذشته به غیر از قطعه سوم سایر قطعه ها بهره برداری شده بود
کدخدا زاده ادامه داد: این پروژه شامل 12 دستگاه تونل، 5 دستگاه گالری و 13 دستگاه پل خاص است. وی گفت: به زودی راهداری و پلیس راه نیز در این مسیر مستقر می شوند.
وی تصریح کرد: اعتبار هزینه شده این پروژه 28 و نیم هزار میلیارد ریال عنوان کرد و گفت: ارزش به روز ان را معادل 95 هزار میلیارد است.
این مسئول اهداف پروژه را تکمیل شبکه راه و بزرگراهی استان،اصلاح طرح هندسی، با مشخصات استاندارد و رفع نقاط حادثه خیز،،کاهش زمان سفر،صرف جویی در مصرف سوخت،محرومیت زدایی،و تقویت ارتباط و تعاملات اجتماعی منطقه،رونق گردشگری،افزایش و بالا بردن توان ترانزیتی،ایجاد ارتباط مناسب مابین استانهای مرکزی و بنادر جنوب،افزایش ایمنی،توسعه و رونق اقتصادی برشمرد.