در حالی که مذاکرات ایران و 1+5 پس از پایان ضرب الاجل برای رسیدن به توافق همچنان در وین ادامه دارد، رییس جمهور آمریکا بازهم ضمن دخالت در امور داخلی کشورمان، با وقاحت تمام از ترک میز مذاکرات در صورت نرسیدن به خواستههایش سخن گفت.
«باراک اوباما» رئیسجمهور آمریکا سهشنبه شب و در بحبوحه آخرین روزهای مذاکرات هستهای که با هدف دستیابی به توافق جامع دنبال میشود، از وضعیت شهروندان این کشور در ایران عمیقا ابراز نگرانی کرد. به نوشته رویترز، وی که در یک کنفرانس خبری مشترک با «دیلما روسف» همتای برزیلی خود سخن میگفت، افزود که جدا از مساله هستهای، مساله شهروندان آمریکایی در ایران را پیگیری خواهد کرد.اوباما چارچوب توافق به دست آمده با ایران را چارچوبی دانست که میتواند این کشور را از دستیابی به سلاح هستهای منع کند. ادعای اوباما در حالی مطرح میشود که ایران همواره تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای را تکذیب کرده است.وی هشدار داد که اگر ایران به چارچوب مزبور پایبند نباشد، در روند مذاکرات مشکل ایجاد خواهد شد و تاکید کرد که هدف از مذاکرات، رسیدن به راههایی است که قابل راستیآزمایی بوده و ایران را از دسترسی به سلاح اتمی بازدارد.رئیس دولت آمریکا همچنین مدعی شد که تن دادن ایران به بازرسیهای سخت بینالمللی آزمایشی برای آن خواهد بود که آیا آمریکا و 5 کشور دیگر عضو 1+5 می توانند با ایران به توافق دست یابند یا نه؟
وی همچنین ادعا کرده است که در صورت مطرح بودن یک توافق بد، آمریکا از مذاکرات خارج خواهد شد. رئیسجمهور آمریکا به روابط تهران-واشنگتن هم اشاره کرد و گفت «اختلافنظرهای عمیقی با ایران داریم؛ این اختلافات یک شبه حل نمیشود.»
این سخنان اوباما در حالی مطرح میشود که مذاکرات هستهای ایران و 1+5 تا سهشنبه 16 تیر تمدید شده و طرفین امیدوارند تا آن تاریخ به توافق جامع دست پیدا کنند.
تمدید چند روزه
در خصوص علت تمدید چند روزه مذاکرات هم سید عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان گفت: چون مذاکرات به پایان نرسیده، تصمیم همه این است که برای هفت روز بیشتر در وین بمانند و این مذاکرات را به سرانجام برسانند.
وی تصریح کرد: مذاکرات در این چند روز ادامه پیدا خواهد کرد تا انشاء الله به سرانجام برسد، اما ما هنوز در موقعیتی نیستیم که به صراحت بگوییم این مذاکرات قطعاً به سرانجام نهایی خودش به عنوان یک توافق یا عدم توافق میرسد.
عراقچی که با خبرگزاری صداوسیما مصاحبه میکرد، افزود: بعضی مسائل اختلافی هنوز وجود دارد که در مورد آنها توافق حاصل نشده و بعضی از متون هست که هنوز نوشته نشده، در حقیقت داریم شبانهروزی روی آنها کار میکنیم.
وی گفت: همه هیئتها و ایران دارند با جدیت روی این متون کار میکنند همه جدی هستند، فضای مثبتی بر این مذاکرات حاکم است، روحیه رفتن به جلو در همه هیئتها وجود دارد ولی این معنایش این نیست که هیئتها از جمله خود ما حاضر هستیم به هر قیمتی توافق کنیم.
این عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای ایران گفت: توافق حتماً باید یک توافق خوب باشد و توافق خوب توافقی است که اصول و چارچوبها و خطوط قرمزی که به ویژه توسط مقام معظم رهبری ترسیم شده در آن رعایت شود و در آن صورت است که به توافق رضایت خواهیم داد.
پایگاه آمریکایی «فارین پالیسی» نیز در خصوص مذاکرات هسته ای در یادداشتی اذعان کرد: علی رغم وجود تحریم ها با نگاه کلی به منطقه میتوان قدرت و توان امروزی ایران را دید. ایران به طرز موفق و عمیقی بر منطقه تاثیر گذار است.
نویسنده در ادامه این مطلب بازگذاشتن راه مذاکره و گفتو گو با ایران را توصیه می کند و می نویسد؛ هر چند سخت به نظر میرسد آنکه غرب باید کانال باز برای مذاکره با ایران را حفظ کند. اگر توافقی رضایتبخش برای برچیدن و یا حداقل کاهش قابل توجه برنامه هستهای ایران حاصل شود، این یک موضوع خوبی است.
سفر آمانو به تهران
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران هم روز چهارشنبه گفت ضربالاجلی برای مذاکرات هستهای تعیین نشده است.
خبرنگار شبکه سیبیاس نوشته است که وی پس از دیدار با جان کری وزیر خارجه آمریکا در وین، گفته است: «ما ضربالاجلی تعیین نکردهایم.»
وی افزود: «ما پیشرفت داشتهایم، به پیشرفت ادامه میدهیم و از هر فرصتی برای پیشرفت استفاده میکنیم.»وزیر امور خارجه همچنین به سفر یوکیا آمانو مدیر کل آژانس به تهران نیز اشاره کرده وگفته است که او برای رایزنی با مقامات، به ایران دعوت شده است. او در این رابطه گفته است: «ما آقای آمانو را به ایران دعوت کردیم تا با مقاماتمان در مورد نحوه ادامه کار صحبت کند.»آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز سفر مدیرکل این نهاد به ایران را تایید کرد.آژانس در بیانیه ای اعلام کرد یوکیا آمانو برای دیداری با حسن روحانی رئیس جمهور و دیگرمقامات ایران در روز پنج شنبه عازم تهران شد.بر اساس این بیانیه انتظار میرود در این گفت وگوها به همکاری ایران و آژانس پرداخته شود، از جمله این مباحث “چگونگی تسریع در حل و فصل همه موضوعات باقی مانده مرتبط با برنامه هسته ای ایران از جمله شفاف سازی ابعاد احتمالی نظامی(پیامدی)” را شامل
می شود.
براساس گزارش های ارسالی از وین هم ششمین نشست وزرای خارجه ایران و آمریکا در هشتمین دور مذاکرات روز گذشته برگزارشد. در این نشست صالحی و مونیز نیز حضور داشتند.
همچنین رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان و وزیر انرژی آمریکا جداگانه دیدار کردند.
تهیه متن توافق احتمالی با پرانتزهای موجود
یک منبع نزدیک به هیات مذاکره کننده ایران هم از پایان کار نگارش متن توافق احتمالی در سطح کارشناسی خبر داد.این منبع در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما در وین گفت :متن توافق احتمالی با پرانتز ها و اختلافات موجود قرار است در سطح معاونان بررسی شود تا پس از آن برای تصمیم گیری در اختیار وزرای خارجه کشورهای ۵+۱ با ایران قرار گیرد.انتظار میرود پنجشنبه وزرای خارجه فرانسه و چین به وین بیایند و فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به جمع مذاکره کنندگان بپیوندد.
هرچند درباره ورود وزیر خارجه انگلیس به وین خبری منتشر نشده اما گفته می شود قرار است امروز جلسه ای در سطح وزرای خارجه ایران و ۵+۱ برگزار شود.
اوباما مدعی شد در صورت مطرح بودن توافق بد، میز مذاکره را ترک میکنیم
جنگ روانی آمریکا در گام آخر مذاکرات هستهای
صاحبخبر -
∎