شناسهٔ خبر: 6083724 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

فرانس پرس / ظريف در هنگام بازگشت به وين برگ هاي برنده خود را رو نکرد

صاحب‌خبر - تهران/خبرگزاری صدا و سیما /سیاسی 1394/04/09
خبرگزاری فرانسه در گزارشی از وین به قلم« فیلیپ شواب» و« سیاوش
قاضی» نوشت محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران سه شنبه صبح پس از رایزنی هایی در تهران به وین بازگشت بدون آنکه در عین حال برگ های برنده خود را پیش از دیدار با جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در خصوص پرونده هسته ای، رو کند.
وی در هنگام ورود به پایتخت اتریش فقط گفت :« گفتگوها به مرحله حساسی رسیده است. تنها توافقی که ملت ایران خواهد پذیرفت توافقی عادلانه ،‌متوازن که به عظمت و حقوق ملت ایران احترام بگذارد.»
همتایان وزیر امور خارجه ایران در قدرت های بزرگ ،بازگشت ظریف را به تهران در یکشنبه شب پس از چند روز گفتگوهای دیپلماتیک در وین به عنوان نشانه مثبت یا منفی تلقی نکردند.
هیچ کس در عین حال تردیدی ندارد که او برای رایزنی با مقامات ایرانی و به ویژه آیت الله علی خامنه ای رهبر معظم ایران به تهران بازگشته بود.
ظریف به همراه علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی و حسین فریدون برادر و فرستاده ویژه حسن روحانی رئیس جمهوری ایران به وین بازگشت .
یک چیز در این مجموعه گفتگوها که 20 ماه پیش آغاز شده است قطعی به نظر نمی رسد : مهلتی که در ابتدا برای رسیدن به توافقی تاریخی تعیین شده بود یعنی این سه شنبه 30 ژوئن ( نهم تیرماه) پایان می یابد. هیچ تاریخ دیگری تعیین نشده است هرچند که تمدید بلند مدت گفتگوها ظاهرا مردود به نظر می رسد.
اما نتیجه گفتگوها نامشخص باقی مانده است . درحالی که درباره نکات اساسی گفتگوها هنوز راه حلی به دست نیامده است ، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا دوشنبه هشدار داد :« برای قضاوت خیلی زود است .»
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه حدود ظهر به کری وظریف خواهد پیوست و پس از آن تا یک هفته دیگر ،‌دیگر وزیران امور خارجه کشورهای عضو گروه پنج بعلاوه یک ( آمریکا ،‌انگلیس ، روسیه ،‌چین ،‌فرانسه و آلمان ) وارد خواهند شد.
ایران و کشورهای پنج بعلاوه یک از 20 ماه پیش گفتگوهای فشرده ای را در تلاش برای حل وفصل پرونده بسیار پیچیده و فنی ایران که در عین حال پیامدهای بین المللی زیادی دارد آغاز کرده اند .
چارچوب توافقی اوایل آوریل به سختی در لوزان به دست آمد و کارشناسان همه طرف ها از آن زمان بی وقفه برای نهایی کردن مفاد متنی قطعی تلاش می کنند.
جامعه بین المللی می خواهد مطمئن شود که برنامه هسته ای ایران هدفی کاملا غیر نظامی دارد و تهران برای دستیابی به بمب اتمی تلاش نمی کند . در مقابل تحریم های بین المللی که اقتصاد ایران را در تنگنا قرار داده است لغو خواهد شد.
کری دوشنبه با یوکیا آمانو رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی دیدار کرده بود . این نهاد وابسته به سازمان ملل نقشی کلیدی در بررسی اجرای توافقنامه در صورتی که این توافقنامه به دست آید ،‌ایفا می کند.
بازرسی از مراکز مشکوک ایران از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی یکی از اساسی ترین نکات گفتگوها است .
آژانس پیش از این به مراکز هسته ای اعلام شده ایران دسترسی داشته است اما می خواهد این امکان را به دست آورد که دامنه بازرسی های خود را به مراکز نظامی گسترش دهد.
درخواستی که آیت الله علی خامنه ای رهبر معظم ایران و کسی که حرف آخر را درخصوص پرونده هسته ای می زند اساسا چندین بار با این مسئله مخالفت کرده است .
یک مقام بلندپایه آمریکایی که خواست نامش فاش نشود اذعان کرد :« طرح این نیست که ما باید به همه مراکز نظامی دسترسی داشته باشیم زیرا خود آمریکا هم به کسی اجازه نمی دهد که به همه مراکز نظامی این کشور دسترسی داشته باشد.»
این مقام افزود :« اما در شرایط توافق ،‌در صورتی که آژانس بین المللی انرژی اتمی فکر می کند دلیلی وجود دارد که به (‌برخی مراکز ) دسترسی داشته باشد ،‌باید براساس روندی ،‌اجازه این بازرسی را داشته باشد.»
وی گفت :« قدرت های بزرگ این روند را تعیین کرده اند.»
اما باید منتظر بود و دید آیا تهران این روند را خواهد پذیرفت .
مسایل کلیدی دیگری باید حل وفصل شود که از آن جمله می توان به دوره توافق اشاره کرد . جامعه بین المللی می خواهد برنامه هسته ای ایران به مدت دست کم 10 سال مهار شود اما آیت الله خامنه ای هفته گذشته محدودیت زمانی طولانی مدت را در ظرفیت های ایران رد کرد .
لغو تحریم ها نیز گره مهمی است ،‌تهران تدابیری فوری را می خواهد درحالی که پنج بعلاوه یک لغو تدریجی و مشروط این تحریم ها را می خواهد.
129/153