شناسهٔ خبر: 6048014 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

فارن پالسي/مذاکرات هسته اي ايران بعد از ضرب الاجل ادامه خواهد يافت

صاحب‌خبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی 1394/04/08
پایگاه اینترنتی فارن پالسی در گزارشی به قلم دیوید فرانسیس نوشت:
وقتی که صحبت از توافقنامه هسته ای ایران است، ضرب الاجل معنایی ندارد و واقعاً یک ضرب الاجل نیست.
مذاکره کنندگان آمریکایی در وین، در آستانه ضرب الاجل 30 ژوئن که برای امضای توافقنامه هسته ای نهایی با ایران تعیین شده است، اعلام کردند گفتگوها بعد از سه شنبه تمدید خواهد شد. محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران برای رایزنی با دولت درباره مذاکرات به ایران بازگشته است.
این دومین بار در ماههای اخیر است که دیپلمات ها ضرب الاجل تعیین شده برای نهایی کردن توافقنامه فراگیر را از دست می دهند. آنان ضرب الاجل سی ام مارس برای دستیابی به توافق چارچوب توافقنامه نهایی را از دست دادند، و چند روز بعد از پیشرفت در مذاکرات خبر دادند.
از دست دادن این ضرب الاجل ممکن است توافقنامه ای را که هدف از دستیابی به آن محدود کردن توانایی ایران برای تولید سلاح های هسته ای است، تحت تاثیر منفی قرار دهد. بر اساس شرایط لایحه پیشنهادی باب کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا - که ماه آوریل تصویب شد-، کاخ سفید باید توافقنامه (احتمالی) را تا نهم ژوئیه برای بررسی 30 روزه در اختیار کنگره قرار دهد. اگر کاخ سفید این کار را نکند، نمایندگان کنگره 60 روز فرصت خواهند داشت تا توافقنامه ای را که حتی با مخالفت هایی از سوی نمایندگان دموکرات از جمله رابرت منندز، سناتور ایالت نیوجرسی رو به رو شده است، بررسی و - احتمالاً رد کنند.
به موجب مفاد توافقنامه چارچوب، اگر ایران به ناظران بین المللی اجازه دسترسی به تاسیسات هسته ای خود به منظور راستی آزمایی درباره عدم تلاش برای ساخت سلاح بدهد، با کاهش تدریجی تحریم های اقتصادی رو به رو خواهد شد. به نظر می رسد در حال حاضر بزرگترین مانع دستیابی به توافق نهایی، میزان دسترسی این ناظران به تاسیسات مزبور است.
مسعود جزایری، معاون ستاد کل نیروهای مسلح ایران روز یکشنبه گفت غرب تلاش می کند «با استفاده از فشار تحریم ها درباره سال ها فعالیت نظامی ایران اطلاعات کسب کند.» فرانک-والتر اشتاینمایر، وزیر امور خارجه آلمان که او نیز در وین است، گفت: « فعالیت های هسته ای ایران در هر مکانی که باشد، باید مورد نظارت قرار گیرد.»
منتقدان این توافقنامه، همچون یووال اشتاینیتز Yuval Steinitz، وزیر امور راهبردی اسرائیل و تام کاتن، سناتور جمهوریخواه ایالت آرکانزاس آمریکا معقتدند امضای این توافقنامه موجب دسترسی ایران به وجوه نقد کلان به مبلغ حدود 40 میلیارد دلار می شود. کاخ سفید می گوید تهران تنها در طول زمان، و صرفاً در صورت تبعیت از مفاد توافقنامه، از مزایای اقتصادی بهره مند خواهد شد، و اگر به تعهدات خود در توافقنامه پایبند نباشد، تحریم ها خود به خود بار دیگر علیه این کشور اعمال خواهد شد.
یک مقام آمریکایی در گفتگو با بی بی سی گفت دوره تمدید مذاکرات طولانی مدت نخواهد بود.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل که به شدت با امضای این توافقنامه با ایران مخالف است، در آستانه ضرب الاجل 30 ژوئن، توافقنامه هسته ای را «توافقنامه ای بد» توصیف کرد که تا روز ضرب الاجل به توافقنامه بدتر تبدیل خواهد شد.
وی در نشست هفتگی دولت اسرائیل در بیت المقدس گفت: « ما هم اکنون شاهد عقب نشینی ناخوشایند از خط قرمزهایی هستیم که قدرت های جهان خودشان همین اواخر به طور علنی ترسیم کرده بودند.»
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا هم اکنون برای ادامه مذاکرات در وین است. بنا بر اعلام وزارت امور خارجه آمریکا، وی یکشنبه با ظریف و نمایندگان دیگر اعضای گروه پنج به علاوه یک دیدار کرد.
171/125