تعادل|
در جریان طرح استیضاح رضا فاطمیامین، وزیر صمت یک نماینده مجلس مدعی تحویل خودروهای شاسیبلند به برخی نمایندگان مجلس شده است. افشاگری نماینده تبریز، بازتاب رسانهای منفی در افکار عمومی داشته و دولت و مجلس را در معرض اتهام پرداخت رشوه و دریافت رشوه قرار داده است؛ البته خود وزیر صمت این ادعا را در حاشیه جلسه هفته گذشته هیات دولت تکذیب کرد و درنامه به دادستان خواهان برخورد با خطاکاران شد.
هیات نظارت بر رفتار نمایندگان و برخی نمایندگان نیز راه میانه را در پیش گرفتند و تأکید کردند ضمن بررسی موضوع باید صحت و سقم ماجرا مشخص شود تا اگر تخلف و جرمی اتفاق افتاده روشن شود. با همه تهدیدها و فشارها اما علیرضا بیگی نماینده تبریز از موضوع خود عقب ننشست و دست به افشاگری جدیدی زد. بنابه گفته او، این 75 دستگاه خودروی فیدلیتی و دیگنیتی در ماجرای استیضاح قبلی وزیر صمت از سوی شرکت بهمنخودرو و با مباشرت معاون اجرایی مجلس برای انصراف از استیضاح به نمایندگان اهدا شده است. از آنسو، سیاهکلی، نماینده مجلس هم دست به یک افشاگری زده وگفته است: از طرف دولت با من هم تماس گرفتند که از استیضاح وزیر صمت عقبنشینی کنم!
دو افشاگری جدید
استیضاح وزیر صمت، 27 فروردین سال جاری در کمیسیون صنایع تصویب شد. البته این نخستینباری نیست که پای رضا فاطمیامین به استیضاح باز میشود و آبان سال گذشته نیز اولین استیضاح او در مجلس انجام شد. اما درجریان استیضاح وزیر صمت، ششم اردیبهشت ماه برخی سایتهای خبری اظهاراتی از قول علیرضا بیگی نماینده تبریز و احمد رسولینژاد، عضو کمیسیون صنایع و معادن درباره اعطای حواله ۷۰ تا ۷۵ خودروی شاسیبلند به نمایندگان مجلس در شب قبل از استیضاح قبلی وزیر صمت منتشر کردند.
هرچند این اظهارات از سوی دولت تکذیب شد، اما علیرضا بیگی نماینده تبریز بر این ادعا تاکید دوبارهای کرده و از ورود حراست مجلس به این موضوع خبر داده است. نماینده مردم تبریز افشاگری کرده که این 75 دستگاه خودروی فیدلیتی و دیگنیتی در ماجرای استیضاح قبلی وزیر صمت توسط شرکت بهمن خودرو و با مباشرت معاون اجرایی مجلس برای انصراف از استیضاح به نمایندگان اهدا شد. او به خبر نمایندگان گفته است: در ماجرای استیضاح قبلی وزیر صنعت، معدن و تجارت مشاهده کردیم که تعدادی خودروی فیدلیتی و دیگنیتی در پارکینگ مجلس پارک شده است.
وقتی موضوع را مورد پیگیری قرار دادیم متوجه شدیم که شرکت بهمن خودرو برای انصراف نمایندگان از استیضاح وزیر صمت این خودروها را با مباشرت و همراهی معاون اجرایی مجلس به نمایندگان اهدا کرده است. او در ادامه توضیحات خود آورده است: وقتی موضوع را از هیاترییسه مجلس جویا شدیم آنها نیز این مساله را تایید کردند و گفتند که با معاون اجرایی مجلس برخورد لازم صورت میگیرد اما هیات رییسه عنوان کرد که زمانی متوجه این مساله شده است که خودرو به نمایندگان اهدا شده و کار از کار گذشته است. به گفته این نماینده افشاگر، این خودروهای فیدلیتی و دیگنیتی در حوزههای انتخابیه توسط مردم زیر پای نمایندگان مشاهده شده است و آنها نیز مشاهدات عینی خود را بیان کردهاند.
تماس از دولت برای عقبنشینی از استیضاح
از آنسو، سیاهکلی دیگر نماینده مجلس و از موافقان استیضاح وزیر صمت در پاسخ به پرسشی مبنی براینکه آیا ممکن است در جلسهای که وزیر صمت در استیضاح قبلی با نمایندگان داشت، اهدای خودرو مطرح شده باشد، در گفتوگو با سایت دیده بان ایران دست به افشاگری زده وگفته است: «ایشان همین الان هم این کار را میکنند. امروز هم با من تماس گرفتند، ولی آن شخصی که تماس گرفت، نمیدانست من محور استیضاح هستم. به من گفت از طرف دولت ماموریت داریم که با شما صحبت کنیم تا از استیضاح کوتاه بیایید یا رای اعتماد دهید. شاید هم به این امر نتوان ایراد گرفت، چون دولت مایل است وزیرش را حفظ کند، اما این نمایندهها هستند که وکیل مردماند و باید به وظایفشان عمل کنند.»
نامهنگاری فاطمی امین با دادستان!
معاون پارلمانی رییسجمهور ادعای دریافت ۷۵ ماشین شاسیبلند در ازای رای منفی به استیضاح وزیر صمت را تکذیب کرد. سید محمد حسینی در گفتوگویی اظهار کرد: این ادعا پیش از آنکه تخریب دولت باشد، تخریب خود مجلس و نظام است. ببینید دشمن چقدر از این ادعا سوءاستفاده کرد. وی افزود: درست است که نمایندگان در اظهارنظر آزاد هستند اما نباید تهمت و افترا برنند. هیات نظارت بر رفتار نمایندگان به این موضوع ورود کند. این ادعا باید ثابت شود. وزارت صمت هم ادعای نماینده تبریز مبنی بر اینکه در جریان منتفی شدن استیضاح قبلی فاطمی امین ۷۰ تا ۷۵ خودروی شاسی بلند در اختیار مجلس قرار گرفته است را قویاتکذیبکرد. اما پس از جنجالی که خبر اهدای 75 شاسی بلند به مجلس در فضای رسانهای و فضای مجازی ایجاد کرد، سیدرضا فاطمی امین وزیر صنعت، معدن و تجارت با ارسال نامهای خطاب به محمدجعفر منتظری دادستان کل کشور از وی خواست به ادعای رشوه خودرویی رسیدگی کند.
او این ادعا را «خبر نادرست» خوانده است. دادستان کل کشور در پاسخ به نامه وزیر صمت برای پیگیری ادعای رشوه خودرویی این وزارتخانه، تاکید کرده که این مساله را تا رسیدن به نتیجه نهایی پیگیری خواهد کرد، دادستان کل کشور گفته است: ادعای یکی از نمایندگان مجلس در خصوص وزیر صمت تا رسیدن به نتیجه نهایی پیگیری میشود. انتظار داریم هیات نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس بررسی این موضوع را در دستور کار قرار دهند و مساله را به صورت جدی پیگیری کنند. در همین حال، سخنگوی هیات رییسه مجلس هم در یک اقدام فوری و فوتی در واکنشی عجولانه به ادعاها درمورد اعطای رشوه وزیر صمت به نمایندگان، گفت: در پی ادعای یک نماینده مبنی بر واگذاری ۷۵ خودروی شاسیبلند به نمایندگان مجلس در جریان استیضاح سال گذشته وزیر صمت، این موضوع از سوی حراست قوه مقننه مورد بررسی قرار گرفت و کذب بودن آن مشخص شد. او افزود: بر این اساس، هیات نظارت بر رفتار نمایندگان نیز با قید فوریت به این مساله ورود کرده و طرح این اتهام از جانب نماینده مذکور را مورد رسیدگی قرار خواهد داد.
کنترل قیمت خودرو برای فرار از استیضاح!
آشفتگی بازار کشور، رشد بیسابقه قیمت خودرو و ناتوانی وزارت صمت در ساماندهی صنعت خودرو از جمله دلایلی به شمار میرود که وزیر محبوب رییسی را بار دیگر در آستانه خروج از کابینه قرار داده است. سال گذشته قیمت خودرو همواره با افزایش چشمگیری همراه بود و این روند در سال جاری نیز ادامه یافت و تا روزهای پایانی فروردین بازار انفجار قیمتی را تجربه کرد. اما پس از امضای نمایندگان پای برگه استیضاح رضا فاطیامین بهناگاه ترمز بازار خودرو کشیده شد و خودرویی مانند دنا تا ۷۰ میلیون تومان افت قیمت را تجربه کرد.
در حال حاضر این پرسش مطرح میشود که وزارت صمت چگونه طی ماههای اخیر اقدامی برای کاهش قیمتها انجام نداده است و حال به فکر کنترل بازارها افتاده است؟ همانطور که اشاره شد، رشد قیمتها تا زمان تصویب استیضاح وزیر صمت ادامه داشت، اما حال رشد قیمتها متوقف شده است. درحالی که پیش از این کارشناسان و فعالان حوزه صنعت خودرو معتقد بودند که هیچ عاملی برای کاهش قیمت در بازار وجود نداشته است. بدینترتیب به نظر میرسد فاطمیامین در صورت اخذ سومین رای اعتماد مجلس در روز دهم اردیبهشت، مجدداً دست از کنترل قیمت خودرو در بازار آزاد بکشد و بازار خودرو با موج مجدد گرانی مواجه شود.
گرچه وزارت صمت وعده پیشین خود در رابطه با کاهش قیمت خودرو را پس گرفت و اعلام کرد به جز عرضه چشمگیر خودرو، هیچ ابزاری برای کنترل بازار ندارد، اما بررسیها نشان میدهد که از زمان تصویب استیضاح فاطمیامین در کمیسیون صنایع، روند افزایش قیمت خودرو متوقف شد. گویا وزیر فارغ از طرح واردات خودروهای کارکرده و دست دوم، راهکار جدیدی را برای فرار از استیضاح به کار گرفته است.
آنطور که تجارت نیوز گزارش کرده، بررسیهای میدانی نشان میدهد، قیمت خودرو از روز تصویب استیضاح رضا فاطمیامین توسط کمیسیون صنایع، 27 فروردین 1402 تا آخرین روز کاری هفته جاری، یعنی چهارشنبه، ششم اردیبهشت 1402 با تغییرات قابل توجهی همراه شده است. گرچه در خودروهای اقتصادی نظیر پراید، کوئیک یا پژو ۲۰۷ قیمتها همچنان افزایشی ماند، اما سرعت رشد آنها به شکل محسوسی کاهش یافت. اما مدلهای بالاتر نظیر رانا و دنا افت محسوسی را تجربه کردند.
ابتدا باید به سراغ اقتصادیترین و ارزانترین خودروی این روزهای بازار رفت. پراید 111 از آغاز کار بازار در سال جدید 360 میلیون تومان قیمت داشت. این خودرو در کمتر از یک ماه رکوردهای جدیدی را ثبت کرد و به 380 میلیون تومان رسید. اما این روند افزایش قیمت ادامهدار نبود و هفتهها این خودرو در بازه 380 میلیون تومان ثابت مانده است. در این میان، خودروهایی نیز بودند که با کاهش قیمت همراه شدند. دنا پلاس اتوماتیک که 27 فروردین یک میلیارد و 100 میلیون تومان قیمت داشت، طی 10 روز، 70 میلیون تومان ارزان شد و به یک میلیارد و 30 میلیون تومان رسید. یعنی بهطور متوسط این خودرو روزانه هفت میلیون تومان ارزان شده است.
رانا پلاس نیز از 628 میلیون تومان به 575 میلیون تومان در مدت مشابه رسیده و بهطور میانگین، روزانه پنج میلیون و 300 هزار تومان با کاهش قیمت همراه شده است. باید این نکته را یادآور شد که خودروهایی هم در بازار وجود داشتند که روند صعود قیمتی خود را حفظ کردند. برای مثال، پژو 207 دندهای طی 10 روز 93 میلیون تومان گران شد و به 790 میلیون تومان رسید. به نظر میرسد مدلهای مختلف پژو 207 تحت تاثیر خبر توقف تولید پژو 206 در بازار همچنان در حال افزایش قیمت هستند.