با گذشت دو سال از زمانی که مسئله شنود و جاسوسی سازمان NSA آمریکا از مقامات دولت آلمان میگذرد، به تازگی خبرها حکایت از وسعت بیشتر این برنامه های جاسوسی و کشیده شدن آنها به کشورهای دیگری چون فرانسه دارد. امریکا در مسئله شنود و جاسوسی حتی به متحدان دیرین خود در اروپا نیز رحم نکرده و بسیاری از تلفنها و مکاتبات ایمیلی و مجازی مردم و مسئولان در کشورهای اروپایی مورد بررسی سازمانهای اطلاعاتی آمریکا قرار گرفته است. روز گذشته اما سایت ویکی لیکس اعلام کرد که این شنودها و جاسوسیها تنها مرتبط به تلفن شخصی آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان نبوده و در طی این مدت مسئولان و روسای جمهور فرانسه نیز مورد جاسوسی قرار گرفتهاند. به نوشته نشریه فرانسوی «لوپوئن»، سایت افشاگر ویکی لیکس بامداد روز گذشته با صدور بیانیه ای از جاسوسی آمریکا از دستکم سه رئیس جمهور اخیر فرانسه خبر داد.بنا بر اعلام این سایت، آژانس امنیت ملی آمریکا طی سالهای 2006 تا 2012 میلادی از ژاک شیراک، نیکلا سارکوزی و فرانسوا اولاند روسای جمهور اسبق، سابق و کنونی فرانسه جاسوسی کرده و به شنود مکالمات دولتی و رصد مکاتبات آنها پرداخته است. ویکی لیکس همزمان با انتشار این خبر، هزاران سند که برخی از آنها «فوق سری» هستند، از ارتباطات دولتی فرانسه در مجموعه ای تحت عنوان «جاسوسی از الیزه» منتشر کرده است. آمریکا در این مدت علاوه بر روسای جمهور، از وزرا، مقامات ارشد دولتی و همچنین سفیر فرانسه در واشنگتن نیز جاسوسی کرده است. جولیان آسانژ پایه گذار ویکیلیکس در این باره تاکید کرد که مردم فرانسه این حق را دارند که بدانند دولت منتخب آنها هدف برنامههای جاسوسی خصمانه یک متحد فرضی قرار گرفته است.اسناد ویکیلیکس شامل خلاصه مذاکرات بین مقامهای دولت فرانسه در خصوص بحران مالی جهان، آینده اتحادیه اروپا، روابط دولت اولاند و دولت مرکل و اختلاف بین دولتهای فرانسه و آمریکا بر سر جاسوسی آمریکا از فرانسه است. این اسناد همچنین شامل شماره تلفنهای مقامهای کاخ الیزه و شماره تلفن مستقیم رئیس جمهوری فرانسه است.
واکنش اولاند
پس از آشکار شدن جاسوسی ایالات متحده از رؤسای جمهوری فرانسه، پاریس سفیر آمریکا را احضار کرد.یک منبع دیپلماتیک فرانسوی اعلام کرد پس از افشاگری سایت ویکیلیکس در مورد جاسوسی ایالات متحده از رئیس جمهوری فرانسه طی سالهای 2006 تا 2012، لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه، سفیر آمریکا نزد این کشور را برای توضیح در مورد این گزارش احضار کرد.استفان لو فول سخنگوی دولت فرانسه، قبل از نشست فوقالعادهای که به درخواست اولاند با مقامهای ارشد امنیتی برگزار شد، تصریح کرد که جاسوسی بین متحدان یک مسئله غیر قابل قبول است.وی افزود: این مسئله سخت است که جاسوسی بین کشورهای متحد را بپذیریم، شاید این نوع فعالیت به خصوص در ارتباط با جاسوسی از رئیس جمهوری و مردم فرانسه وجود داشته باشد.سخنگوی دولت فرانسه گفت: زمانی که در حال مبارزه با تروریسم هستیم، این مسئله سخت است که تصور کنیم یا درک کنیم که انگیزه یک متحد برای جاسوسی از سایران متحدان، چیست. البته این مسئله چیزی نیست که منجر به وقوع یک بحران بزرگ شود. امروز بحرانهای خطرناک به اندازه کافی در جهان وجود دارد.دفتر رئیسجمهور فرانسه نیز در بیانیه ای اعلام کرد اقدام دولت آمریکا در جاسوسی از پاریس «غیرقابل قبول» بوده و فرانسه چنین اقدامی را «تحمل نخواهد کرد.»
دفتر ریاست جمهور فرانسه در بیانیهای اعلام کرد: «فرانسه چنین اقداماتی را که امنیت و حفاظت از منافعش را تهدید میکند، تحمل نخواهد کرد.»پس از این بیانیه اولاند دستور برگزاری نشست اضطراری شورای دفاع فرانسه را صادر کرد و الیزه در بیانیهای اعلام کرد رئیس جمهور تصمیم گرفت صبح چهارشنبه برای بررسی ماهیت اطلاعات منتشر شده از سوی رسانهها و تصمیم گیری در این خصوص شورای دفاع تشکیل جلسه دهد.به نوشته خبرگزاری رویترز، اولاند گفته است که فرانسه اقداماتی را که امنیت این کشور را به خطر بیندازد، «تحمل نخواهد کرد.»
واکنش آمریکا
«ند پرایس» سخنگوی آژانس امنیت ملی آمریکا (NSC) بدون اشاره به جزئیات عملیاتهایی که ممکن است در گذشته صورت گرفته باشد، اعلام کرد: «ما هرگز ارتباطات فرانسوا اولاند را هدف قرار نداده و نخواهیم داد. ما در خصوص تمامی موضوعات و مسائل بینالمللی با فرانسه همکاری تنگاتنگ داریم و فرانسه از شرکای اجتنابناپذیر ما محسوب میشود.»وی افزود: «به طور کلی ما هیچگونه عملیات نظارتی بر فعالیت کشورهای خارجی جز در مواردی که بحث امنیت ملی ویژه و قابل تأملی در ارتباط با آمریکا مطرح باشد، انجام نمیدهیم. این موضوع میتواند شهروندان عادی و حتی رهبران سیاسی را هم در بر گیرد.»
اظهارات این سخنگو در حالی صورت میگیرد که دستگاه اجرایی آمریکا در ابتدای افشای خبر این جاسوسی از سی ویکیلیکس از ارائه هرگونه توضیح یا تکذیب این خبر خودداری کرد.