شناسهٔ خبر: 59186751 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ستاره‌صبح | لینک خبر

واکنش های مثبت به توافق ایران و عربستان

ستاره صبح:توافق بین تهران-ریاض موجی از واکنش های بین المللی و داخلی را در پی داشت.کارشناسان معتقدند آغاز روند توافق بین ایران با عربستان از سفر شی جین پینگ به ریاض و شرکت در اجلاس شورای همکاری خلیج فارس کلید خورد.پس از سفر رئیسی به چین علی شمخانی هم به پکن رفت و 6 روز در آنجا رودر با همتای سعودی خودش گفتگو و مذاکره کرد که نتیجه آن توافق بین دو کشور شد.در ادامه واکنش های بین المللی را نسبت به توافق تهران-ریاض می خوانید:

صاحب‌خبر -

استقبال دمشق از برقراری روابط ایران و عربستان
به گزارش «روسیا الیوم» وزارت خارجه سوریه با انتشار بیانیه‌ای از برقراری روابط ایران و عربستان استقبال کرد.در این بیانیه سوریه تلاش‌های رهبران چین در این باره را ارج نهاد و تأکید کرد که این گام مهم موجب تقویت امنیت و ثبات منطقه و افزایش همکاری‌هایی می‌شود که بازتاب مثبتی برای منافع دو کشور و همه کشورهای منطقه خواهد داشت.

الگو برداری از توافق تهران-ریاض برای مسکو-کی یف
به گزارش رویترز، توافق غافلگیرکننده میان ایران و عربستان سعودی برای احیای روابط دیپلماتیک می‌تواند بیشتر منجر به ایجاد کنجکاوی در آمریکا در مسیر احتمالی مهار برنامه هسته‌ای تهران و یک شانس برای اجرای آتش بس در یمن باشد.رویترز نوشت: این عادی‌سازی همچنین حاوی فاکتورهای اطمینان‌بخشی برای ایجاد ناآرامی در مقام‌های واشنگتن شامل نقش چین به عنوان میانجی در منطقه خاورمیانه، جایی که آمریکا مدت‌هاست نفوذ دارد، شود.این توافق پس از چهار روز مذاکره در پکن میان رقبای خاورمیانه اعلام شد. جان کربی، سخنگوی کاخ سفید در واکنش به این توافق اعلام کرد که در حالی که واشنگتن به طور مستقیم در جریان این توافق حضور نداشت اما عربستان مقام‌های آمریکا را در جریان مذاکرات با ایران قرار داده بود.دنیل راسل، دیپلمات ارشد آمریکا در حوزه آسیای شرقی در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما، درباره میانجی‌گری چین میان ایران و عربستان، گفت: واسطه‌گری چین در ایجاد توافق میان ایران و عربستان سعودی می‌تواند پیامدهای مهمی برای واشنگتن به دنبال داشته باشد.وی افزود: این اقدام که پکن به تنهایی به احیای یک رابطه دیپلماتیک در مناقشه‌ای که خود بخشی از آن نیست، کمک کند، غیرمعمول بود.راسل در ادامه می‌گوید: سوال این است که آیا این شکل از میانجی‌گری چین در آینده نیز تکرار می‌شود و می‌تواند یک مقدمه برای میانجیگری چین میان روسیه و اوکراین باشد؟

عراق:توافق بازتاب مثبت دارد
«قاسم الاعرجی» مشاور امنیت ملی عراق با انتشار توئیتی نوشت که تلاش‌های عراق و عمان و چین را که به توافق تاریخی میان عربستان و ایران انجامید، ارج می‌نهیم.او گفت: نسبت به بازتاب‌های مثبت و بزرگ این توافق بر عراق و منطقه و جهان اطمینان داریم.مشاور امنیت ملی عراق افزود: گفت‌وگوی دیپلماتیک بهترین گزینه برای حل نزاع‌ها و پایان دادن به اختلافات میان دوستان و برادران است.ایران و عربستان روز گذشته توافق کردند که پس از ۷ سال، روابط دیپلماتیک خود را از سر بگیرند.
الاخبار لبنان:توافق ایران و عربستان محاسبات آمریکا را برهم زد
روزنامه الاخبار لبنان در گزارشی با اشاره به توافق تهران و ریاض نوشت: آنچه اتفاق افتاد محاسبات آمریکا که به دنبال ایجاد اتحادهای نظامی شامل اسرائیل و تعدادی از کشورهای عربی برای رویارویی با ایران بود را برهم زد. همچنین واسطه‌گری چین نشان‌دهنده یک تحول بزرگ در مورد وزن پکن به عنوان یک قدرت جهانی در حال رقابت با ایالات متحده و پیشرفت سریع این کشور در منطقه خاورمیانه است.در ادامه این گزارش آمده است: آنچه اتفاق افتاد محاسبات آمریکا که به دنبال ایجاد اتحادهای نظامی شامل اسرائیل و تعدادی از کشورهای عربی برای رویارویی با ایران بود را برهم زد. همچنین واسطه‌گری چین نشان‌دهنده یک تحول بزرگ در مورد وزن پکن به عنوان یک قدرت جهانی در حال رقابت با ایالات متحده و پیشرفت سریع این کشور در منطقه خاورمیانه است.از سرگیری روابط ایران و عربستان به معنای حل تمامی مشکلات میان دو کشور نیست چراکه در گذشته نیز روابط میان دو کشور قطع و سپس از سرگرفته شده بود اما این بار، این اتفاق در سایه بحران در روابط میان آمریکا و عربستان سعودی رخ داده است. دلیل این بحران نیز به گفته ناظران، عدم تمایل و توانایی آمریکا برای ادامه سیاست نفت در مقابل امنیت است که روابط آمریکا و عربستان ۸۰ سال بر پایه آن بنا شده و ادامه یافته بود.

وزیر خارجه عربستان:ریاض با رویکرد «ترجیح گفت‌وگو» با ایران توافق کرد
به گزارش ایلنا به نقل از العربیه، بن فرحان در «توئیتر» نوشت که توافق برای از سرگیری روابط دیپلماتیک میان عربستان سعودی و ایران، از دیدگاه سعودی و اولویت دادن آن به راه‌حل‌های سیاسی و گفت‌وگو و عزم جدی ریاض برای پیشبرد این دیدگاه در منطقه سرچشمه می‌گیرد.وزیر خارجه سعودی افزود که وحدت سرنوشت و فصل مشترک‌ها، عامل همگرایی کشورهای منطقه هستند که تشریک مساعی به منظور ایجاد الگویی از رفاه و ثبات برای برخورداری ملت‌های منطقه را ضرورت می‌بخشد.

پاکستان:توافق ایران و عربستان یک پیشرفت مهم دیپلماتیک است
وزارت امورخارجه پاکستان با صدور بیانیه‌ای در واکنش به توافق احیای روابط ایران و عربستان از این توافق استقبال کرد.پاکستان در این بیانیه این توافق را یک پیشرفت مهم دیپلماتیک خواند که به صلح و ثبات در منطقه و فراتر از آن کمک خواهد کرد.وزارت خارجه پاکستان همچنین از میانجی‌گری چین در این توافق استقبال و تاکید کرد که اسلام آباد به ایفای نقش سازنده در خاورمیانه و منطقه ادامه خواهد داد.

استقبال اتحادیه اروپا از احیای روابط ایران و عربستان
به گزارش ایلنا، اتحادیه اروپا در این بیانیه تاکید کرد که از سرگیری روابط دوجانبه تهران و ریاض می‌تواند به ثبات کل منطقه کمک کند.در این بیانیه همچنین آمده است که اتحادیه اروپا منتظر اجرای این توافق است و از سرگیری روابط دوجانبه آنها می‌تواند به ثبات کل منطقه کمک کند.اتحادیه اروپا همچنین در بیانیه خود آورده است که ارتقای صلح و ثبات و دستیابی به تنش‌زدایی در خاورمیانه از اولویت‌های کلیدی اتحادیه اروپا است.

سفیر ایران در چین:توافق ‎ایران و ‎عربستان حاصل یک کار فشرده دیپلماتیک است
 محمد کشاورززاده در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: توافق ‎ایران و ‎عربستان با وساطت ‎چین حاصل یک کار فشرده دیپلماتیک است که ظرف این هفته با حضور آقای شمخانی و هیئت سعودی به اوج خود رسید.وی ادامه داد: ده‌ها ساعت مذاکره دو طرف که تا پاسی از شب ادامه داشت، امروز به نتیجه رسید. از دولت و مردم چین برای میزبانی سخاوتمندانه و با حسن نیت تشکر می‌کنیم.

توییت یک دیپلمات ایرانی حاضر در مذاکرات تهران و ریاض در یکن
 رضا زبیب با انتشار عکسی از حضور خود در مذاکرات ایران و عربستان در چین، در حساب کاربری خود در توییتر خود نوشت: دیپلماسی نیازمند گذر از چالش‌ها در بستر افق‌های بلند است. خدای بزرگ را شاکرم که دیپلماسی ‎ایران عزیز گامی ارزنده در مسیر حکمت و اقتدار برداشت.پایانی خوش بر دوره خدمت در این حوزه.به پایان آمد این دفتر، حکایت همچنان باقی است.

استقبال انصارالله از عادی‌سازی روابط ایران و عربستان
 انصارالله یمن از عادی‌سازی روابط میان تهران و ریاض استقبال کرده است.«محمد عبدالسلام» مذاکره‌کننده ارشد انصارالله در توییتر نوشت:‌ «منطقه به ازسرگیری روابط عادی کشورها نیاز دارد تا امت اسلامی بتواند امنیتی را که به واسطه مداخلات خارجی از دست داده است، احیا کند».
استقبال حماس از توافق ایران و عربستان برای از سرگیری روابط
جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) از توافق ایران و عربستان استقبال کرد.به گزارش مرکز اطلاع‌رسانی فلسطین، «خلیل الحیه» عضو دفتر سیاسی جنبش حماس تاکید کرد که ما از احیای روابط ایران و عربستان استقبال می‌کنیم و آن را گامی مهم در مسیر وحدت امت و تقویت امنیت و تفاهم بین کشورهای اسلامی و عربی و تحقق ثبات و آرامش در منطقه می‌دانیم. الحیه تصریح کرد که ما این اقدام مهم را به نفع قضیه فلسطین و حمایت از پایداری ملت فلسطین در مقابله با دشمن اشغالگر و جنایات بی‌وقفه آن علیه ملت، سرزمین و مقدسات آن می‌دانیم.

سید حسن نصرالله:از سرگیری روابط ایران و عربستان به نفع مردم منطقه است
«سیدحسن نصرالله» دبیرکل حزب‌الله لبنان با استقبال از تصمیم ایران و عربستان برای از سرگیری روابط، آن را در راستای منافع مقاومت دانست.وی افزود: «این تحول خوبی است. دلیل رضایت ما از این اتفاق این است که اطمینان داریم که این تحول به ضرر مردم منطقه نیست، بلکه به نفع آنها خواهد بود».نصرالله ادامه داد: «بدون شک روابط سالم این دو کشور نه تنها به سود ما، که به سود مردم یمن و سوریه، و در کل به نفع نیروی مقاومت نیز خواهد بود.»

اسرائیل:از سرگیری روابط ایران و عربستان نشانه ضعف بایدن و دولت سابق اسرائیل است
یک مقام ارشد دولت «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی با ابراز نگرانی از تصمیم ایران و عربستان برای از سرگیری روابط، این امر را ناشی از ضعف دولت آمریکا و دولت سابق اسرائیل دانست. وی افزود: «آمریکا و دولت قبلی اسرائیل ضعف نشان دادند و این مساله باعث شد عربستان سعودی به کانال‌های دیگر روی آورد».این مقام صهیونیست ادامه داد: «گفت‌وگوهای ریاض و تهران در سال ۲۰۲۱ در زمان تصدی دولت سابق اسرائیل و زمانی که واشنگتن مصمم به ورود مجدد به توافق هسته‌ای ایران بود، آغاز شد».وی افزود: «در نتیجه، عربستان سعودی به چین به عنوان وزنه تعادلی در برابر ایالات متحده روی آورد و پکن زمینه میانجی‌گری توافقی که روز جمعه اعلام شد را فراهم کرد».

برچسب‌ها: