صاحبخبر - تهران / واحد مرکزی خبر / سیاسی 93/05/01
اسوشیتدپرس در گزارشی از بیت المقدس نوشت :
اعلام روز چهارشنبه آمریکا در مورد اینکه مذاکرات به منظور میانجیگری و آتش بس بین اسرائیل و مبارزان حماس با پیشرفت هایی روبرو بوده است باعث شد نخستین روزنه های امید درخصوص برقراری آتش بس در غزه به وجود آید حتی اگر توقف بیش از دو هفته کشتار در غزه خیلی نزدیک نباشد.
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در بیت المقدس گفت :« ما گام هایی را به جلو برداشته ایم اما هنوز کارهای زیادی وجود دارد که باید انجام شود.»
کری که برای دومین نشست خود با بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد طی یک هفته گذشته در بیت المقدس به سر می برد به جزئیات درباره این پیشرفت های به دست آمده اشاره نکرد.
آمریکا ، اسرائیل و اتحادیه اروپا همگی حماس را یک سازمان تروریستی می دانند اما سازمان ملل متحد چنین تصوری ندارد و بان کی مون گفت وی و کری به طور مشترک در حال رایزنی با مقامات در منطقه هستند تا بتوانند حماس و اسرائیل را متقاعد کنند هر چه سریعتر آتش بس برقرار کنند.
بان کی مون پیش از نشست با کری در مصاحبه با خبرنگاران افزود :« ما وقت زیادی برای منتظر ماندن نداریم.»
کری و بان کی مون هیچکدام در مصاحبه کوتاه خود ، به سوال های خبرنگاران پاسخ ندادند.
وزیر امور خارجه آمریکا همچنین قرار است با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل و محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز دیدار کند. این مذاکرات بخشی از تلاش های آمریکا برای برقراری آتش بس در غزه به شمار می رود اما با این حال مقامات آمریکایی می گویند نمی توان انتظار داشت آتش بسی فوری و پایدار بین اسرائیل و حماس برقرار شود.
در درگیری بین اسرائیل و حماس بیش از 630 فلسطینی و حدود 30 اسرائیلی کشته شده اند. اسرائیل می گوید نیروهای اسرائیلی صدها نفر از افراد مسلح حماس را کشته اند و مقامات غزه نیز می گویند اکثر کشته های حملات اسرائیل را غیر نظامیان تشکیل می دهند و بسیاری از آنها کودکان هستند.
اسرائیل و آمریکا از پیشنهاد آتش بس بدون قید و شرط که مصر ارائه کرده است حمایت می کنند. اسرائیل و مصر تحرکات حماس را در داخل و خارج از غزه به شدت محدود کرده اند.
اما حماس پیشنهادهای مکررآتش بس مصر را رد کرده است. حماس با حمایت متحدان خود یعنی قطر و ترکیه اعلام کرده خواستار تضمین هایی درخصوص لغو محاصره غزه پیش از توقف حملات خود است.
مصر همیشه خود را موثرترین میانجیگر در مناقشه بین اسرائیل و فلسطین تلقی کرده است.
مصر همچنین در حال مذاکرات با مقامات حماس بوده است اما روابط بین دو طرف پس از آنکه مصر اخوان المسلمین را یک گروه ممنوعه اعلام کرد ، رو به وخامت نهاد.
این بار قاهره در واکنش به جنگ در غزه کند عمل کرده است و زمانی که طرح آتش بس خود را ارائه کرد ، ظاهرا هدف از آن منزوی کردن حماس بود ، نه کمک به توقف فوری کشتار در غزه.
رهبران حماس گفتند مصر پیش از ارائه این طرح آتش بس ، با آنها رایزنی نکرده و در آن به درخواست های حماس توجهی نشده است.
حماس که از هفت سال قبل کنترل غزه را در اختیار دارد خواستار تضمین های بین المللی است مبنی بر اینکه محاصره این منطقه توسط اسرائیل و مصر به طور قابل توجهی کاهش یابد و اسرائیل نیز زندانیان فلسطینی را آزاد کند.
مصر می گوید مقامات حماس با اخوان المسلمین که قاهره آن را یک گروه تروریستی معرفی کرده است ، در ارتباط هستند. آمریکا و اسرائیل نیز حماس را یک سازمان تروریستی می دانند و همین مسئله باعث می شود برقراری تماس های مستقیم با این گروه غیر ممکن شود.
ارتش مصر یک سال قبل محمد مرسی را که از رهبران اخوان المسلمین و همچنین از متحدان نزدیک حماس است از سمت ریاست جمهوری برکنار کرد. ارتش مصر پس از آن سرکوب شدید اسلامگرایان را در داخل آغاز کرد.
نیروهای امنیتی مصر صدها نفر از اعضای اخوان المسلمین را در خیابان های این کشور کشتند و هزاران نفر دیگر را نیز زندانی کردند.
یک مقام بلندپایه مصر گفت :« با توجه به تاریخچه ای از بی اعتمادی و تردید ، چگونه می توان تصور کرد که ما درهای خود را به روی حماسی ها باز کنیم و با آنها مانند حاکمان مشروع رفتار کنیم و این در حالی است که هر آنچه که از آنها دیده ایم ، تروریسم بوده است.»
وی افزود :« اما مصر نمی توانست بی تفاوت بنشیند و نظاره گر کشتار در غزه باشد. بنابراین ما نیاز داشتیم ابتکاری را پیشنهاد کنیم تا نشان دهیم که وجود داریم و به دنبال پایان دادن به این کشتار هستیم.»
کری علاوه بر مذاکرات با مقامات مصر ازجمله عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور این کشور ، روز سه شنبه چند مرتبه با احمد داود اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه و خالد العطیه وزیر امور خارجه قطر گفتگو کرد.
نتانیاهو اوایل این هفته با بیان اینکه جامعه بین المللی باید حماس را مسئول خشونت های اخیر بداند گفت خودداری این جنبش از موافقت با آتش بس مانع از توقف سریعتر این درگیری شد. وی همچنین حماس را متهم کرد خواستار راه حل دو کشور نیست.
برخی دیپلمات ها می گویند مذاکرات آتش بس فرصتی برای احیای مذاکرات صلح به بن بست رسیده بین اسرائیل و مقامات فلسطینی است. کری در میانجیگری برای مذاکرات صلح اسرائیل و فلسطینیان نیز نقش پیشتاز داشت اما تلاش های وی در این زمینه راه به جایی نبرد و با شکست روبرو شد.
بان کی مون و سامح شکری وزیر امور خارجه مصر هر دو در تلاش برای مذاکراتی گسترده تر از مذاکرات آتش بس هستند. شکری روز سه شنبه تلاش برای تحرک بخشیدن به روند صلحی را برای پایان دادن به مناقشه موجود بین فلسطینیان و اسرائیلی ها خواستار شد که کری در گذشته فعالانه هدایت آن را به عهده داشت. مذاکرات صلح بین اسرائیلی ها و فلسطینیان ماه آوریل گذشته پس از حدود نه ماه دیپلماسی رفت و برگشت کری با بن بست روبرو شد. با این حال کری از حمایت از دور جدید مذاکرات صلح خودداری کرده است.
161/104
∎