بین الملل تابناک: زمین لرزه مخربی به بزرگی و شدت ۷.۸ ریشتر در ساعت ۰۴:۱۷ دقیقه بامداد روز دوشنبه، ۱۸ بهمن ماه ۱۴۰۱ مناطق وسیعی در جنوب ترکیه و شمال سوریه را لرزاند که در جریان آن تلفات و خسارات زیادی وارد شد.
بیشتر بخوانید
برآورد کنفدراسیون شرکتها و تجارت ترکیه (TÜRKONFED) حاکی از آن است که ۷۲ هزار نفر در زلزله اخیر ترکیه کشته شده اند.
طبق این برآورد، ۸۴ میلیارد دلار هم زیان به اقتصاد این کشور وارد شده است.
۷۰ میلیارد دلار از این رقم، مربوط به بناهای تخریب شده و آسیب دیده است.
۱۰میلیارد دلار نیز ضرر مالیاتی و ۳ میلیارد دلار زیان ناشی از دست دادن نیروی کار برآورد شده است.
کارشناسان به خطر فزاینده شیوع بیماریهای واگیردار در مناطق زلزله زده در منطقه جنوب شرقی ترکیه که حدود ۱۳ میلیون نفر در آن ساکن هستند، اشاره کردهاند.
وبگاه «دووار» روز یکشنبه در مطلبی نوشت، عدم دسترسی منظم به مواد غذایی، محصولات بهداشتی، سرویسهای دستشویی، جمعآوری زباله و امکانات بهداشتی خطر شیوع بیماریهای واگیر را در ۱۰ استان آسیبدیده از زلزله موجب شده است.
بر اساس این گزارش، بخش پزشکی استانبول از وزارت بهداشت ترکیه خواسته که واحدهای مراقبتهای بهداشتی اولیه برای ارائه خدمات ضروری در مناطق زلزله زده ایجاد کند تا از خطر بیماریهای مسری که می توانند بین بازماندگان سرایت کنند، جلوگیری شود.
بخش پزشکی استانبول اعلام کرده که به دلیل خطر بیماریهای مسری مانند آنفولانزا، سرخک یا گال که میتواند در چادرهای شلوغ منتشر شود، اقدام فوری لازم است.
انجمن متخصصان بهداشت عمومی ترکیه نیز با انتشار بیانیهای توجه را به خطر شیوع بیماریهای واگیردار ناشی از وخامت زیرساختها، نبود آب آشامیدنی و بهداشتی سالم، ناتوانی در حذف زبالهها، اختلال در خدمات ایمنسازی و هوای سرد اعلام کرده است. این انجمن اعلام کرده که باید به افراد مبتلا به بیماری های مزمن، کودکان، زنان و کسانی که از مشکلات روانی و اجتماعی رنج می برند توجه ویژه شود.
رئیس اتاق پزشکی منطقه «شانلی اورفا» در جنوب شرقی ترکیه اظهار داشت که چادرها سازماندهی مناسبی برای توالت، دفع فاضلاب و جمع آوری زباله و همچنین دسترسی به مواد غذایی ندارند.
رئیس اتاق پزشکی منطقه «شانلی اورفا» ادامه داد: « اینکه افراد برای گرم نگه داشتن خود هر آنچه را که در داخل چادرها پیدا میکنند میسوزانند، باعث مسمومیت با گاز کربن مونوکسید میشود.»
بحران کمکهای بشردوستانه در استان «هاتای» یکی دیگر از استانهایی که به شدت تحت تاثیر زلزله قرار گرفته نیز خود را نشان داد. برنامه ریزی برای فعالیت های کمکرسانی در این استان وجود ندارد و اطراف چادرها به دلیل عدم نظافت به زباله دانی تبدیل شده است.علاوه بر این، از آنجایی که اکثر اجساد زیر آوار هنوز ماندهاند، بوی شدیدی در برخی مناطق شروع به پخش شدن کرد. حتی اگر برخی اجساد از زیر آوار بیرون کشیده شده باشند، برای مدت طولانی در پتو پیچیده مقابل ساختمانهای تخریب شده نگهداری می شوند زیرا خدمات تشییع اجساد ناکافی است.
این در حالی است که «فخرالدین کوجا» وزیر بهداشت ترکیه اعلام کرده که دولت در تلاش است تا بر مراقبت های اولیه تمرکز کند. وی گفت: «ما در حال ایجاد یک شبکه در محل برای حل مشکل توزیع واکسن و دارو برای مراقبت ای اولیه هستیم.»
مردم در مناطق زلزله زده ترکیه از کم کاری گروههای امدادی «آفاد» (مرکز مقابله با حوادث غیرمترقبه در ترکیه) در جمع آوری آوارهای برجای مانده از زلزله اخیر در جنوب این کشور خبر میدهند.
وبگاه «بیانت» روز یکشنبه در مطلبی در این زمینه به نقل از یک شهروند ترکیهای نوشت: «ما روزها مقابل آوارها منتظریم. آفاد هیچ کاری نمیکند، میگویند باید صدایی بشنویم.»
این شهروند ترکیهای که به نام او اشارهای نشده، ادامه داد: «آفاد چند روز بعد آمد. "آنتاکیا" خراب است نه جرثقیلی و نه کاروری وجود دارد. آنها میگویند ما نمی توانیم کاری انجام دهیم، هیچ وسیله نقلیهای وجود ندارد. اینجا مردم، بستگان خود را از آوار بیرون کشیدند.»
این شهروند ترکیهای ادامه داد: «همه چیز خیلی کند است. کار نجات باید سریعتر انجام شود. شاید صدها هزار نفر در زیر خرابهها باشند. آنها به چه فکر می کنند؟ آیا مردههای ما را همراه با آوار دور میاندازند؟ چرا گروههای بیشتری به آنتاکیا اعزام نمیشوند؟»
در ادامه این مطلب آمده است، شهر «هاتای» در آنتاکیا یکی از مناطقی است که بیشترین آسیب را در زلزله اخیر دیده است. تقریبا هیچ ساختمانی در این منطقه وجود ندارد که فرونریخته باشد. ساختمانها غیرقابل استفاده هستند و ورود به آن خطرناک است. در ورودی شهر کیلومترها وسایل نقلیه وجود دارد. با این حال، کار جستجو و نجات هنوز به سرانجام نرسیده است.
گیر پدرسون فرستاده سازمان ملل متحد در امور سوریه برای اطلاع از وضعیت مناطق زلزله زده وارد دمشق شد.
به گزارش رسانه های عربی، فرستاده سازمان ملل در بدو ورود به پایتخت سوریه گفت: سفر من به سوریه پیش از وقوع زلزله برنامه ریزی شده بود اما اکنون وقت کار است.
پدرسون افزود: به ملت سوریه به خاطر این فاجعه تسلیت می گویم و تاکید می کنم که نهادهای سازمان ملل تمام تلاش خود را برای کمک رسانی به همه نیازمندان بکار می گیرند.
وی اضافه کرد: ما اکنون تلاش می کنیم از همه کمک ها و پشتیبانی ها و حمایت های مالی ممکن استفاده کنیم زیرا اکنون زمان همبستگی و تلاش مشترک برای حمایت از ملت سوریه است.
فرستاده سازمان ملل در امور سوریه گفت: هم اکنون به بازبودن همه گذرگاه های داخلی و مرزی سوریه و کمک های بیشتر نیازمندیم و به همین خاطر من با همه نهادهای زیرمجموعه سازمان ملل برای پشتیبانی از این تلاش ها هماهنگی می کنم و این مهمترین پیام من به سوریه است.
رئیس مرکز مدیریت حوادث اضطراری ترکیه (آفاد) آخرین آمار جانباختگان زلزله سحرگاه روز دوشنبه هفته گذشته در ۱۰ استان جنوبی این کشور را ۲۹ هزار و ۶۰۵ نفر اعلام کرد.
یونس سزر همچنین با اشاره به تداوم بی وقفه تلاش برای امداد و نجات در هفتمین روز از این زمین لرزه اعلام کرد که تاکنون ۱۴۷ هزار و ۹۳۴ نفر از مصدومان و زلزله زدگان ۱۰ استان قهرمانمارش، کیلیس، دیاربکر، آدانا، عثمانیه، غازیانتپ، شانلیاورفا، آدیامان، مالاتیا و هاتای در جنوب ترکیه به مناطق دیگر این کشور منتقل شدهاند.
وی از وقوع ۲ هزار و ۴۱۲ پس لرزه در طول هفت روز اخیر در مناطق زلزله زده ترکیه خبر داد و گفت: هم اکنون ۲۳۳ هزار و ۳۲۰ نفر نیروی امدادی و ۱۲ هزار و ۳۲۲ دستگاه ماشین آلات و تجهیزات آواربرداری و امدادی در مناطق زلزله زده مشغول به کار هستند.
رئیس مرکز مدیریت حوادث اضطراری ترکیه (آفاد) اضافه کرد: برای مدیریت بحران زلزله از ۶۷ کشور نیروی امدادی به ترکیه اعزام شده و هم اکنون ۹ هزار و ۳۶۹ نیروی امداد و نجات خارجی در مناطق فاجعه زده ترکیه مشغول انجام خدمات امداد و نجات هستند.
وی افزود: برای عملیات امداد و نجات و مدیریت بحران زلزله در جنوب ترکیه، ۷۰ فروند هواپیما، ۱۶۷ فروند بالگرد، ۲۴ فروند کشتی، ۴۵ پهپاد کوچک و ۹ پهپاد بزرگ به همراه ۳۱۹ آشپزخانه سیار، ۸۶ وسیله نقلیه پذیرایی، ۸۳ واحد حمام در مناطق زلزله زده فعال شده است.
سزر همچنین با اشاره به اعزام ۲ هزار و ۵۵۲ نیروی روانشناس و مددکار اجتماعی با ۳۸۴ دستگاه خودرو به مناطق زلزله زده برای خدمات حمایتی روانی و اجتماعی اظهار کرد: خسارت و تخریب زلزله در ۱۰ استان جنوبی ترکیه و حجم تخریبات آن در مساحت ۵۰ کیلومتری خط زلزله بسیار عمیق و زیاد است.
اولین کاروان کمک های بشردوستانه حزب الله لبنان با شعار «رحماء» راهی مناطق زلزله زده سوریه شد.
این محموله شامل کمک های بهداشتی و غذایی است و مقصد آن استان لاذقیه خواهد بود.
مسئولان حزب الله اعلام کردند که کاروان های بعدی راهی استان حلب و دیگر مناطق زلزله زده سوریه خواهد شد.
کاروان حزب الله تحت نظارت سید هاشم صفی الدین رئیس شورای اجرایی حزب الله از منطقه الحدث واقع در ضاحیه جنوبی بیروت به سمت مرز سوریه حرکت کرد.
وی در سخنانی به این مناسبت گفت که ایستادگی لبنان و مشخصا مقاومت در کنار ملت سوریه در مشکلات و بحران ها امری طبیعی است.
سید هاشم صفی الدین در بخشی از اظهارات خود گفت که غربی ها فرهنگ خود را نشان دادند و ثابت کردند که شعارهای آن ها در دفاع از حقوق بشر دروغین است.
یک کودک هفت ماهه در هفتمین روز از زلزله مهیب ترکیه و پس از ۱۴۰ ساعت از وقوع این حادثه مرگبار، زنده از زیر آوار خارج شد.
پلیس ترکیه دستکم ۱۲ نفر را در رابطه با ساختمانهای فروریخته در استانهای جنوبی «قاضی انتپ» و «شانلی اورفه» در پی زمینلرزه مهیب در ترکیه بازداشت کرد.
خبرگزاری دمیرورن ترکیه گزارش کرد، بازداشتشدگان شامل پیمانکاران ساختمان میشود. دستکم ۶ هزار ساختمان در پی وقوع زمینلرزه ۷.۸ ریشتری در ترکیه فروخت و بیش از ۲۵ هزار نفر تاکنون جان خود را از دست دادهاند که همین مسئله خشم عمومی را از کیفیت نامناسب ساختمانها در ترکیه برانگیخته است.
بر اساس این گزارش، «فؤاد اکتای» معاون رئیسجمهور ترکیه اواخر شب گذشته (شنبه) در جمع خبرنگاران تصریح کرد که دادستانهای ترکیه حکم بازداشت 113 نفر را در رابطه با ساختمانهای فروریخته در ترکیه صادر کردهاند.
طبق این گزارش، یکی از افرادی که شب گذشته بازداشت شد، پیمانکار ساختمانی در قاضی انتپ بوده که پلیس استانبول او را بازداشت کرده است.
در پی زمینلرزه فاجعهبار ترکیه، موجی از تحقیقات و بازرسیها در استانهای زلزلهزده از جمله قهرمان مرعش که مرکز زمینلرزه اولیه 7.8 ریشتری دوشنبه هفته گذشته در ترکیه بود، آغاز شده است.
وزارت دادگستری ترکیه به دادستانهای 10 استان ترکیه دستور داده است تا دفاتر ویژه تحقیقات جرایم مرتبط با زمینلرزه راهاندازی کنند.
روز جمعه هفته گذشته،پلیس ترکیه پیمانکار یک بلوک از آپارتمانهای مجلل بلند را که در استان هاتای واژگون شده بود، دستگیر کرد. وی در فرودگاه استانبول در حالیکه تلاش میکرد از کشور فرار کند، بازداشت شد.
تدروس ادهانوم رئیس سازمان جهانی بهداشت در رأس یک هیأت، شامگاه امروز یکشنبه به دیدار بشار اسد رئیس جمهور سوریه رفت و اسد بر اهمیت سفر این هیأت در شرایط کنونی تأکید کرد.
خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) گزارش داد، بشار اسد گفت که اهمیت این سفر بدین دلیل است که سازمان بهداشت جهانی از نیازهای پزشکی و انسانی برای رسیدگی به زلزلهزدگان آگاه خواهد شد.
وی ضمن قدردانی از تلاشهای این سازمان برای حمایت از بخش درمان سوریه، افزود: سوریه به دنبال همکاری فعال با سازمان جهانی بهداشت است؛ به نحوی که مبتنی بر یک دیدگاه فراگیر باشد که واقعیت بخش درمان را ارزیابی کند و هدف از آن، جبران کمبودها در تجهیزات و دارو باشد.
رئیس جمهور سوریه همچنین گفت که چنین سفری باید در راستای رفع نیازهای پزشکی مردم سوریه برای مقابله با بیمارهای خطرناک و مزمان مانند سرطان باشد.
تدروس ادهانوم هم به نوبه خود گفت که بازدید روز گذشته وی از شهر حلب، فرصتی برای تعیین نیازمندیها در زمینه پزشکی و انسانی بود. لذا کمکهای پزشکی فوری به این شهر ارسال شد و محمولههای بعدی هم ارسال خواهد شد.
اعضای این هیأت تأکید کردند که سازمان بهداشت آماده است تا برای مقابله با پیامدهای جنگ و زلزله، با سوریه همکاری کند.
پیش از این هم عبدالله بن زاید آل نهیان وزیر خارجه امارات و هیأت همراه او در دمشق با بشار اسد دیدار و درباره آثار زلزله در سوریه گفتوگو کردند. بن زاید همدردی خود را با خانوادههای قربانیان زلزله اعلام و برای زخمیهای این حادثه آرزوی شفای عاجل کرد.
وی بر ایستادگی امارات در کنار سوریه و تداوم ارائه کمکها به مردم زلزلهزده این کشور تأکید کرد. اسد در این دیدار گفت که امارات در صدر کشورهای کمککننده به زلزلهزدگان سوریه قرار دارد و ملت سوریه قدردان امارات و کمکهای آن است و این امر عمق روابط و پیوندهای دوجانبه را نشان میدهد.
شمار قربانیان زمینلرزه در ترکیه و سوریه در حال نزدیک شدن به مرز ۳۰ هزار تن است. تعداد جانباختگان ترکیه به بیش از ۲۴ هزار و ۶۰۰ تن رسیده و این آمار در سوریه، بیش از ۴ هزار و ۵۰۰ تن است.
گزارشها نشان میدهد، پس از زلزله مرگبار ۱۷ بهمن، در ترکیه و سوریه بیش از ۲ هزار و ۳۰۰ پسلرزه ثبت شده است. از سوی دیگر، گروههای امداد اتریشی و آلمانی به دلیل درگیری میان گروههای امداد دیگر در شهر «هاتای» ترکیه، عملیات خود را موقت متوقف کردند.
به نوشته الجزیره، «فؤاد اُکتای» معاون ریاستجمهوری ترکیه بامداد امروز (یکشنبه، ۱۲ فوریه)، با حضور مقابل دوربین رسانهها، در مقر سازمان مدیریت حوادث غیرمترقبه ترکیه در آنکارا گفت، تلفات زلزلهای که هفته پیش در استان قهرمانمرعش روی داد و به ۹ استان دیگر هم آسیب رساند، به ۲۴ هزار و ۶۱۷ کشته و بیش از ۸۰ هزار مصدوم افزایش یافته است.
وبگاه شبکه المیادین نیز به نقل از مقامات مسئول رسمی و پزشکی سوریه، شمار قربانیان این زلزله در سراسر سوریه را ۴ هزار و ۴۸۷ کشته و بیش از هفت هزار زخمی اعلام کرد؛ اما الجزیره، صبح امروز شمار قربانیان زلزله در سوریه را ۴ هزار و ۵۴۸ کشته و بیش از ۷ هزار زخمی اعلام کرد.
پیشتر اعلام شد که نیروهای امنیتی ترکیه هشت پیمانکار برجهایی را که به دلیل ساخت و ساز غیراصولی در جریان زلزله روز دوشنبه به کلی ویران شدهاند، بازداشت کردهاند.
پیش بینی سازمان ملل از تلفات 55 هزار نفری زلزله
«مارتین گریفیتس»، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور بشردوستانه و امداد اضطراری، روز گذشته (شنبه) وارد شهر جنوبی «قهرمان مرعش» ترکیه، کانون اولین زمینلرزه ۷.۸ ریشتری بامداد دوشنبه هفته گذشته شد که زندگی میلیونها را تحت تأثیر قرار داده است.
بنا بر گزارش وبگاه «عاروتص شِوَع»، گریفیتس پیشبینی کرد که شمار تلفات زمینلرزه شدید ترکیه و سوریه «دو برابر یا بیشتر» از سطح کنونی ۲۸ هزار قربانی خواهد شد.
وی در مصاحبه با شبکه «اسکاینیوز» در این خصو ص گفت: «فکر میکنم برآورد دقیق آن دشوار است، زیرا باید زیر آوار برویم اما اطمینان دارم که تلفات دو برابر یا بیشتر خواهد شد. واقعاً شروع به شمارش کشتهها نکردهایم.»