شناسهٔ خبر: 58438173 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ستاره‌صبح | لینک خبر

رابطه ورزش و عملکرد بهتر مغز

صاحب‌خبر -

آیا کم‌تحرکی موجب اختلال در عملکرد مغز می‌شود؟
مطالعه‌ای جدید نشان می‌دهد که کم‌تحرکی می‌تواند باعث اختلال در عملکرد مغز شود. بر اساس یک مطالعه‌ جدید، نادیده گرفتن ورزش و صرف وقت برای فعالیت‌هایی همچون نشستن یا دراز کشیدن با کاهش جزئی حافظه و قدرت تفکر مرتبط است.
جان میچل، سرپرست تیم تحقیقاتی این مطالعه و محقق موسسه‌ی ورزش و سلامت در بریتانیا، می‌گوید: تفاوت‌ها هرچند کوچک نشان می‌دهند که چگونه حتی تغییرات جزئی در سطح فعالیت بدنی می‌تواند بر سلامت فرد از جمله سلامت مغز تأثیر بگذارد.
یافته‌های این مطالعه بر اساس داده‌های مربوط به حدود ۴۵۰۰ نفر بود که از سال ۲۰۱۶ تا سال ۲۰۱۸ مورد پیگیری قرار گرفتند. شرکت‌کنندگان اطلاعاتی در مورد سلامت، پیشینه و شیوه زندگی خود ارائه کردند. همچنین از آن‌ها خواسته شد به مدت یک هفته برای حداقل ۱۰ ساعت متوالی در روز، حتی هنگام خواب و حمام کردن از ردیاب فعالیت استفاده کنند. در طول این مطالعه، شرکت‌کنندگان تحت مجموعه‌ای از آزمایش‌ها قرار گرفتند که توانایی آن‌ها را در پردازش و به خاطر آوردن اطلاعات ارزیابی می‌کرد.
شرکت‌کنندگان، به‌طور متوسط، هرروز ۵۱ دقیقه ورزش متوسط یا شدید انجام دادند. آن‌ها حدود شش ساعت فعالیت سبک مانند پیاده‌روی آهسته و حدود ۹ ساعت بی‌تحرکی، مانند نشستن یا دراز کشیدن داشتند. آن‌ها همچنین به‌طور متوسط حدود هشت ساعت خواب داشتند.
میچل خاطرنشان کرد: فعالیت متوسط تا شدید در این مطالعه، هر آنچه ضربان قلب را بالا ببرد یا باعث احساس گرما در فرد شود، در نظر گرفته شد.
پس از تجزیه‌وتحلیل داده‌های مربوط به فعالیت شرکت‌کنندگان، محققان دریافتند افرادی که ورزش را برای داشتن هشت دقیقه بی‌تحرکی رها کردند، بین یک تا دو درصد کاهش در نمرات مربوط به عملکرد شناختی داشتند. هنگامی‌که افراد ورزش شدید را با شش دقیقه فعالیت بدنی سبک یا هفت دقیقه خواب جایگزین کردند، کاهش مشابهی در عملکرد شناختی مشاهده شد.
برعکس آن نیز صادق بود. انجام ورزش به‌جای نشستن عملکرد شناختی را افزایش داد. این مطالعه نشان داد که جایگزین کردن نشستن یا دراز کشیدن با ۹ دقیقه ورزش شدید با افزایش بیش از یک‌درصدی نمرات در عملکرد شناختی همراه است.
اویروپ بیسواز، استادیار اپیدمیولوژی و استادیار موسسه کار و سلامت در تورنتو، می‌گوید: یافته‌ها باید افراد را تشویق به تحرک بیشتر کند.
وزارت بهداشت و خدمات انسانی به بزرگسالان توصیه می‌کند که حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی متوسط تا شدید در هر هفته علاوه بر دو روز تمرین تقویت عضلانی داشته باشند.
بیسواز گفت که علت ارتباط میان ورزش بیشتر و عملکرد بهتر مغز هنوز مشخص نیست، اما احتمالاً علت آن نتیجه نحوه عملکرد سیستم قلبی عروقی بدن است.
 او افزود: «وقتی فعال هستید، قدرت قلب خود را بهبود می‌بخشید و توانایی قلب برای پمپاژ خون در سراسر بدن و یکی از مهم‌ترین اندام‌ها یعنی مغز بهبود می‌یابد.»
مارک رویگ، پروفسور فیزیوتراپی و کاردرمانی در دانشگاه مک گیل در مونترال، گفت: «وقتی افراد به اندازه کافی ورزش نمی‌کنند، این موضوع به طور بالقوه می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی در سلامتی از جمله مواردی که بر مغز تأثیر می‌گذارند مانند زوال عقل شود.»

 

تولد 60 سالگی ژوزه مورینیو
ژوزه مورینیو سرمربی پرافتخار و نامدار پرتغالی تولد ۶۰ سالگی‌اش را در باشگاه رم جشن گرفت. باشگاه ایتالیایی برای آقای خاص کیکی جذاب با حروف JM و عدد 1 تدارک دیده بود و او هم شمع روی این کیک را فوت کرد و آن را برید. مورینیو که بیش از ۲۰ سال است مربیگری می‌کند، روی نیمکت تیم‌های بنفیکا، پورتو، چلسی، اینتر، رئال‌مادرید، منچستریونایتد و تاتنهام هم نشسته است. او ۲۸ جام تابه‌حال در دوران مربیگری‌اش کسب کرده است. به مناسبت ۶۰ سالگی مورینیو به چند آمار جالب او می‌پردازیم: سرمربی که ۹ سال و ۴۰ روز در بازی‌های خانگی شکست نخورد. او در این مدت با ۱۰۷ سرمربی مواجه شد و در برابر هیچ‌کدام از آن‌ها شکست نخورد. او برای نخستین بار قهرمانی با پورتو را در لیگ قهرمانان اروپا به دست آورد. وی بعد از نیم قرن چلسی را به قهرمانی در لیگ انگلیس رساند. مورینیو تیم اینتر را بعد از ۴۵ سال قهرمان لیگ قهرمانان اروپا کرد.

نظر شما