شاخص فلاکت یکی از شاخصهای اقتصاد کلان است که اولین بار محسن رضایی آن را رسانهای کرد و امروز در دولتی که معاون اقتصادی است، رکود این شاخص شکسته شد.
به گزارش اقتصاد ۱۰۰، آخرین آمارهای بیکاری مربوط به تابستان سال ۱۴۰۱ فرصت محاسبه شاخص فلاکت را که از مجموع نرخ تورم و بیکاری محاسبه می شود را فراهم کرده است، این شاخص در بالاترین میزان خود از سال ۷۶ قرار گرفته و به رقمی معادل ۵۲.۹ رسیده است.
شاخص فلاکت از دهه 70 میلادی در میان اقتصاددانان شناخته شده است و هدف از محاسبه آن ایجاد یک مقدار عددی برای میزان فلاکتی است که افراد یک جامعه در اثر ناتوانی در کسب درآمد و کاهش قدرت خرید خود احساس می کنند.
براساس ارزیابیهای کارشناسی این شاخص باید در یک اقتصاد سالم رقمی معادل ۶ تا ۷ را شامل شود در حالی که طی چند دهه اخیر در ایران این رقم به خاطر تورم لجامگسیخته همیشه بالای ۲۰ بوده است و در رکورد تاریخی خود در تابستان سال جاری به رقم ۵۲.۹ رسیده است.
اما قصه این شاخص در ادبیات رسانهای ایران متفاوت است و با نام محسن رضایی از چهرههای سیاسی کشور گره خورده است.
نخستین بار در سال ۸۸ و طی مناظرات انتخاباتی بین کاندیداهای ریاستجمهوری این شاخص از سوی محسن رضایی در مناظرهاش با محمود احمدینژاد مورد استناد قرار گرفته و بسیار مورد توجه عموم قرار گرفت که البته بیشتر از مفهوم آن شاخص توجه عمومی به خاطر اسم خاص آن یعنی «فلاکت» به این شاخص جلب شد و در سالهای بعد از آن بسیاری از کارشناسان و روزنامهنگاران به این شاخص مراجعه کردند.
اما امروز بعد از گذشت حدود ۱۳ سال از آن تاریخ در سالهایی که محسن رضایی نه به عنوان رئیسجمهور بلکه به عنوان معاون اقتصادی رئیسجمهوری در دولت سیزدهم حضور پیدا کرده شاهد رکورد شکنی تاریخی این شاخص هستیم.
لازم به ذکر است که از دهه 60 تا امروز تنها در سال ۷۴ این شاخص از رقم امسال آن فراتر رفته است یعنی در سالی که طرح تعدیل در دولت محروم هاشمی رفسنجانی اجرا و به دلیل مشکلات اجتماعی که در پی آن رخ داد نیمه کاره رها شد، البته بسیاری از کارشناسان اقتصادی منتقد طرح تعدیل این موضوع را قبول نداشته و تورم لجامگسیخته چند دهه اخیر را ناشی از تداوم همان تفکر در بدنه اجرایی دلت میدانند.
به هر شکل به نظر میرسد دوباره این شاخص در نقطه حساسی قرار گرفته است و با توجه به شرایط بغرنجی که کشور در آن قرار دارد، مدیریت این شاخص و ارقامی که از آن تبعیت میکند یعنی بیکاری و تورم به طور حتم حساسیتهای بیشتری نسبت به گذشته میطلبد و میتوان با قاطعیت گفت اینکار بزرگترین آزمون برای محسن رضایی پس از فرماندهی در جنگ تحمیلی در عرصه جنگ اقتصادی تلقی شود.
نظر شما