تاکنون فرصتهای سه و چهار ماهه بسیاری به ما داده شده است و بالاخره تا یک سال، دو سال تا چهار سال این موضوع طول کشید. امروز و در آخرین جلسه اعلام کردند که بهمنماه پایان کار است. اگر ما این سد را رد نکنیم، مانند تیر خلاص به سیستم بانکی کشور است که به علت تحریمها بهشدت آسیب دیده است.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه به بیان اظهاراتی صریح درباره ضرورت تصویب FATF پرداخت.
غلامرضا انصاری در گفتوگو با روزنامه «اعتماد» گفت: یکی از هشدارهایی که وزارت خارجه در جلسات مختلف داده است، بحث FATF است. مانند این است که شما از من سوال کنید نظر شما در مورد سفرکردن چیست؟ من میگویم سفرکردن کار بسیار خوبی است، ولی مخالف گرفتن پاسپورت هستم. کسی که میخواهد از مرزهای کشور خود خارج شود، یک شرط مورد توافق بینالمللی، داشتن پاسپورت است. امروز FATF یعنی داشتن پاسپورت. اگر سیستم بانکی ایران میخواهد با سیستم بانکی جهان اعم از کوچک یا بزرگ آن هر نوع ارتباطی را برقرار کند، شرط آن FATF است.
وی یادآور شد: امروز FATF و مقررات آن شرط حضور سیستم بانکی ما در بیرون از مرزهاست. خواه این بانک در افغانستان، سوریه و چین باشد یا در اروپا. متاسفانه به این مفهوم توجه نشده است.
به گفته انصاری اگر ما نتوانیم به سلامت از این وضعیت عبور کنیم، سیستم بانکی کشور بهطور کامل فلج خواهد شد. یعنی شما حتی امکان حضور در کشورهای دوست و همسایه را در حوزه بانکی نخواهید داشت.
معاون دیپلماسی اقتصادی ظریف تصریح کرد: اگر در این چند ماه که به ما فرصت داده شده نتوانیم FATF را بگذرانیم، مطمئن باشید که سیستم بانکی کشور با یک بحران جدی روبهرو خواهد شد.
انصاری ادامه داد: به ادعای همه واحدهای اطلاعاتی کشور، بیشترین اطلاعات از طریق موبایلها به خارج از کشور منتقل میشود. این شامل همهچیز است اعم از جزئیات، کلیات، عکس، تصویر، اطلاعات و ... . خوشبختانه همیشه سازمانهای اطلاعاتی ما دستور دادهاند که علیالخصوص از این موبایلهای پیشرفته استفاده نکنید زیرا عکس، صدا، تصویر و حتی رفتار شما در این موبایلها قابل رصد و ارسال است. آن کسانی که میگویند FATF باعث میشود که اطلاعات کشور بیرون برود، آیا حاضرند موبایلهای خود را تحویل بدهند؟
این مسئول گفت: در آخرین جلسهای که وزارت خارجه برای توجیه داشت، همه نظرات خود را بیان کردم. FATF شرط نیست بلکه ضرورتی برای ادامه کار است. کشورهایی که حتی از چین هم با ما دوستتر هستند به ما اعلام کردهاند که پس از عبور از این ضربالاجل نمیتوانند هیچگونه نقل و انتقال بانکی با ما انجام دهند اعم از اینکه بانکی در تحریم باشد یا نباشد.
وی یادآور شد: ما ننشستهایم که ببینیم آنها (آمریکا) به چه چیزی اصرار میکنند، بعد بگوییم نمیخواهیم. یا مورد دیگری هم آنها بگویند نمیخواهند انجام بشود و ما بگوییم ما میخواهیم این کار انجام شود. ما باید به سرنوشت و قوانین خودمان نگاه کنیم. مشاهده کنید که اکنون در FATF چند کشور عضوند. همه جهان عضوند. حتی یک یا دو کشور باقیمانده هم برای عضویت التماس میکنند.
انصاری تصریح کرد:بحث FATF بسیار مهم است. البته سازمانهای دیگر باید به صورت کارشناسی این موضوع را باز کنند. وزارت امور اقتصادی و دارایی، بانک مرکزی، سازمانهایی که به صورت تخصصیتر گرفتاری کاری آنها خواهد بود.