شناسهٔ خبر: 5714935 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ایران | لینک خبر

پیگیری جاسوسی اسرائیل، دستور کار سوئیس و اتریش

اسرائیل با بد افزار «دو کو» از هتل های محل مذاکرات هسته ای جاسوسی کرده است

صاحب‌خبر -





بعد از انتشار خبری که از جاسوسی اسرائیل از هتل‌های اروپایی میزبان چندین دور مذاکرات هسته‌ای ایران و کشورهای گروه 1+5، خبر می‌داد، سوئیس و اتریش اعلام کردند که به تحقیق و بررسی درباره ابعاد جاسوسی اسرائیل از محل‌های برگزاری گفت‌و‌گوهای هسته‌ای خواهند پرداخت.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، کارل هاینز گراندبوئک، سخنگوی وزارت کشور اتریش با اشاره به هتل پله کوبورگ این کشور که میزبان بسیاری از مذاکرات هسته‌ای بوده، گفته که تحقیقات درباره عملیات جاسوسی اسرائیل را به جریان انداخته است.  این تحقیق و بررسی‌ها پس از آن آغاز شده است که هفته گذشته روزنامه امریکایی وال استریت ژورنال به نقل از شرکت روسی «کاسپرسکی» که تولیدکننده نرم افزارهای امنیت رایانه‌ای است، اعلام کرد که ٣ هتل مجلل اروپایی که محل مذاکرات هسته‌ای بوده، هدف جاسوسی رایانه‌ای قرار گرفته‌اند. بر مبنای این خبر، «ویروس رایانه ای» که برای این جاسوسی مورد استفاده قرار گرفته «دو کو» نام دارد و در گذشته از سوی جاسوس‌های اسرائیلی مورد استفاده قرار گرفته است. به نوشته این رسانه امریکایی، مقام‌های امریکایی و بسیاری از کارشناسان سایبری گفته‌اند که ویروس دوکو برای حساس‌ترین عملیات اطلاعاتی اسرائیل طراحی شده‌ است. شرکت روسی «کاسپرسکی» در گزارش‌اش تصریح کرده که ویروس «دوکو» شباهت‌های زیادی با ویروس «استاکس نت» دارد که در سال‌های ۲۰۱۰- ۲۰۰۹ علیه برنامه هسته‌ای ایران به کار گرفته شد و به نابودی هزاران دستگاه سانتریفیوژ ایران منجر گشت.
تکذیب تل آویو
انتشار چنین خبری با تکذیب مقامات اسرائیل رو به رو شده است. به گزارش خبرگزاری آلمان، الی بن داهان، معاون وزیر دفاع اسرائیل گزارش‌های مربوط به جاسوسی این کشور از هتل‌های محل مذاکرات اتمی با ایران را رد کرد و آن را خبری ساختگی دانسته است.
تزیپی هاتوولی، معاون وزارت امور خارجه اسرائیل نیز با تکذیب این مسأله، به رادیو ارتش این کشور گفته است: «گزارش‌های بین‌المللی درباره دخالت اسرائیل در این موضوع بی‌پایه‌ است. چیزی که بسیار مهمتر است این که ما جلوی یک توافق بد را با ایران بگیریم».
با وجود تکذیب مقامات اسرائیلی، خبرگزاری فرانسه گزارش داده است که دفتر دادستانی کل سوئیس مجوز رسمی دولتی برای انجام تحقیقات را دریافت کرده و تجهیزات کامپیوتری برخی هتل‌ها را «به ظن عملیات سرویس‌های جاسوسی غیر قانونی در سوئیس» توقیف کرده است.
ایران ریسک استراق سمع
و جاسوسی را در نظر داشته است
منابع دیپلماتیک کشورمان در واکنش به انتشار خبر این جاسوسی به خبرگزاری‌ها گفته‌اند که «صرفنظر از اخبار منتشر شده اخیر در مورد ویروس رایانه‌ای، مذاکره کنندگان ایران همواره احتمال بالا و ریسک استراق سمع و جاسوسی را در نظر داشته و محتاط بوده‌اند» موضوع جاسوسی اسرائیل از گفت‌و‌گوهای هسته‌ای در حالی منتشر شده است که پیش از این شهرهای ژنو، لوزان، مونترو، مونیخ و وین، میزبان گفت‌و‌گوهای هسته‌ای بوده است. طی چند دور گفت‌و‌گو، مقام‌های ارشد اسرائیلی اعلام کردند با استفاده از منابع مختلف از جمله نشست‌های اطلاعاتی و اطلاعات دریافت شده از متحدان، از موضوعات مطرح شده در این گفت‌و‌گوها آگاهی دارند. اسفند سال گذشته بود که رسانه‌های رژیم صهیونیستی مدعی شده بودند امریکا سطح همکاری‌های اطلاعاتی با تل‌آویو درباره مذاکرات هسته‌ای ایران را از بیم درز اطلاعات کاهش داده است.
زیر سایه چنین تهدیداتی بود که وزیران خارجه ایران و امریکا سال گذشته در یکی از مذاکرات دوجانبه در ژنو لازم دیدند که امکان شنود مکالمات خود را از طرف سرویس‌های امنیتی دیگر به حداقل برسانند و در اقدامی از پیش اعلام نشده، با پیاده روی در یکی از خیابان‌های ژنو، فرصتی را برای بحث کردن بر سر مهم ترین نکات و ارائه نکات تأثیرگذار بر نهایی کردن توافقات رسمی خود انتخاب کنند. تلاشی که با هدف جلوگیری از کارشکنی برخی بازیگران خارجی از جمله اسرائیل که خواستار اشراف بر جزئیات توافق و گرفتن امتیازات مد نظر خود در حین مذاکرات بودند، صورت گرفت.