شناسهٔ خبر: 5715108 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه جمهوری‌اسلامی | لینک خبر

پس از نشست عمومی معاونان وزرای خارجه ایران و 1+5 در وین اعلام شد

تمایل جدی ایران و 1+5 برای تسریع در پیشرفت مذاکرات

صاحب‌خبر -

رئیس هیات کارشناسی ایران در مذاکرات هسته‌ای اظهارداشت: معاونان وزرای خارجه ایران و 1+5 روز گذشته در نشست عمومی خود رد وین تمایل جدی خود را برای سرعت دادن به پیشرفت در مذاکرات اعلام کردند.
حمید بعیدی نژاد رئیس هیات کارشناسی ایران در مذاکرات هسته‌ای دیروز در صفحه مجازی خود در اینترنت در باره شروع نشست معاونان وزیران امور خارجه ایران و 1+5 در هتل کوبورگ وین نوشت: در این جلسه کشورهای عضو روند بحثهای روزهای گذشته را مرور و بررسی کردند و تمایل جدی خود را برای سرعت دادن به پیشرفت در مذاکرات اعلام کردند.
بعیدی نژاد افزود: بعد از چند روز جلسات کارشناسی که بدون وقفه از هفته پیش ادامه یافته بود و بعد از جلسات معاونین سیاسی که از چهارشنبه صبح آغاز شده بود، روز جمعه جلسه رسمی ایران و اعضای پنج بعلاوه یک با حضور تمامی هیاتهای عضو تشکیل گردید.
پایان نشست یک و نیم ساعته ایران و 1+5
نشست معاونان و مدیران سیاسی ایران و کشورهای 1+5، که پیش از ظهر دیروز درباره نگارش پیش نویس توافق احتمالی هسته‌ای در وین آغاز شد, پس از یکساعت و نیم پایان یافت. پس از پایان این نشست عمومی , نشست‌های دوجانبه ایران با دیگر کشورهای 1+5 و همچنین نشست‌های کارشناسی انجام شد.
در همین حال معاونان وزیر امور خارجه ایران با نمایندگان سه کشور اروپایی (انگلیس ,فرانسه و آلمان) و همچنین چین و روسیه دیدارهای دوجانبه برگزار کردند. همزمان نشست کارشناسی نیز آغاز شد.
هفتمین دور از گفتگوها به منظور ادامه نگارش پیش نویس متن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) با حضور سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیر خارجه ایران و هلگا اشمید معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که به نمایندگی از کشورهای 1+5 در این مذاکرات حضور دارد از روز چهارشنبه در هتل کوبورگ وین از سر گرفته شد.
تیم هسته‌ای ایران که به ریاست سید عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران روز چهارشنبه وارد وین شد، طی روزهای گذشته نشست‌های دوجانبه و سه جانبه با هلگا اشمید معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وندی شرمن معاون وزیر خارجه امریکا داشت. همزمان نشست‌های کارشناسان فنی ایران و گروه 1+5 نیز به منظور ادامه کار بر روی ضمائم فنی توافق نهایی برگزار شد.
* مسکو: سرعت پیشرفت گفتگوها کند شده است
در این حال معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت: سرعت پیشرفت گفتگوهای هسته‌ای کند شده است. سرگئی ریابکوف گفت: در دور جدید مذاکرات درباره مسائلی که کماکان حل نشده است از جمله نحوه کاهش و برداشتن تحریم‌ها، محدودیت‌های برنامه هسته‌ای ایران و مساله دسترسی به مراکز هسته‌ای گفتگو شده است.
معاون وزیرخارجه روسیه تغییر طراحی برخی از مراکز هسته‌ای ایران را نیز از جمله مواردی خواند که هنوز حل‌نشده باقی مانده است.
ریابکوف گفت: مدت زمانی که تا ضرب‌الاجل مانده است زیاد نیست و باید هرچه سریعتر گفتگوها را به خط پایان برسانیم. در این میان موضوع جاسوسی رژیم صهیونیستی از مذاکرات هسته‌ای همچنان مورد توجه رسانه‌ها است. به گفته کارشناسان فرانسوی، اسرائیل با آلوده کردن رایانه‌های محل اسکان هیات‌های مذاکره‌کننده کشورهای غربی قصد شنود مکالمات را داشته است.
جف راتکه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پرسش‌های مکرر خبرنگاران درباره جاسوسی رژیم صهیونیستی را بی‌پاسخ گذاشت و از جواب دادن به آنها طفره رفت.
*ورود دادستانی سوئیس و اتریش به پرونده جاسوسی اسرائیل از هتل محل مذاکرات هسته ای
دولت اتریش و سوئیس تحقیقات درباره جاسوسی از مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 از طریق حملات سایبری به هتل‌های محل مذاکرات را آغاز کردند.
یک شرکت روسی فعال درزمینه امنیت اطلاعات کامپیوتری اعلام کرد ازطریق حملات یک ویروس کامپیوتری به نام "دوکو" به سه هتل محل مذاکرات هسته‌ای در سوئیس و اتریش، از این گفتگوها جاسوسی شده است. این شرکت روسی، اسرائیل را متهم اصلی این جاسوسی میداند.
هتل کوبورگ وین یکی از سه هتلی است که گفته می‌شود مورد حمله جاسوسی سایبری قرار گرفته بود.
در واکنش به این خبر، اسرائیل گزارش‌های مربوط به ارتباط با جاسوسی سایبری از مذاکرات هسته‌ای با ایران را رد کرد و چنین خبرهایی را بی‌اساس دانست اما سوئیس و اتریش از آغاز تحقیقات در این باره خبر دادند.
این در حالیست که روزنامه صهیونیستی جروزالم پست در گزارشی به جاسوسی رژیم صهیونیستی از مذاکرات هسته‌ای ایران و غرب، اذعان کرد و نشان داد رژیم صهیونیستی چگونه از جدی شدن احتمال توافق هسته‌ای به وحشت افتاده است.
در این گزارش خاطرنشان شد: اسراییل از طرف‌های گروه 1+5 مذاکره‌کننده با ایران برای ضربه زدن به مذاکرات و جلوگیری از عقد توافق جامع جاسوسی می‌کرده است. در ارتباط با این تحقیقات، ماموران امنیتی در سوئیس با حمله به یک منزل مسکونی در شهر ژنو، یک دستگاه کامپیوتر و تعدادی برنامه و تجهیزات رایانه‌ای ضبط کردند. عمده مذاکرات هسته‌ای میان ایران و گروه 1+5 در دو سال اخیر در هتل‌های لوکس شهرهای سوئیس و اتریش انجام شد.
*آغاز تحقیقات در اتریش
دولت اتریش هم اعلام کرد مقامات این کشور درباره گزارش‌های مربوط به حملات الکترونیک و جاسوسی‌های سایبری از مذاکرات هسته‌ای ایران وگروه 1+5 در وین تحقیق می‌کنند. سخنگوی وزارت کشور اتریش گفت: «دفتر فدرال حمایت از قانون اساسی و مبارزه با تروریسم» اتریش اطلاعات لازم را در دست دارد و در حال بررسی آنهاست.
*واکنش ایران
رضا نجفی نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ایران هم گفت که مذاکرات هسته‌ای دارای دشمنانی است و ما از شنیدن این خبر متعجب نشدیم.
سفیر ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با بیان اینکه مذاکرات هسته‌ای دشمنانی دارد به خصوص رژیم صهیونیستی، گفت: به همین دلیل آنها از هر تلاشی که بتوانند، فرو گذار نیستند و برای ما موضوع جاسوسی غیر منتظره نیست و نبوده است.
رضا نجفی در خصوص فعالیت سازمان‌های جاسوسی از محل مذاکرات هسته‌ای در برخی از کشورهای اروپایی گفت: مذاکرات هسته‌ای دشمنانی دارد به خصوص رژیم صهیونیستی که نمی‌خواهد این مذاکرات موفق شود.
وی افزود: به همین خاطر آنها از هر تلاشی که بتوانند، فرو گذار نیستند و برای ما غیرمنتظره نیست و نبوده است.
نجفی با تاکید بر اینکه مذاکره کنندگان در طول مذاکرات همه اقدامات احتیاطی را اتخاذ کرده و می‌کنند، گفت: موضوع جاسوسی مطرح شده برای ما غیر منتظره نبود.
همچنین یک عضو تیم مذاکراتی ایران نیز گفت: صرفنظر از اخبار منتشر شده اخیر در مورد ویروس رایانه ای، مذاکره کنندگان ایران همواره احتمال بالا و ریسک استراق سمع و جاسوسی را در نظر داشته و محتاط بوده‌اند.
* سوئیس: حمله ماموران به یک خانه و ضبط کامپیوتر
دادستان سوئیس اعلام کرد مقامات این کشور یک منزل مسکونی در شهر ژنو را بازرسی و یک دستگاه کامپیوتر و برنامه‌ها و تجهیزات رایانه‌ای را ضبط کردند.
این اقدام در راستای تحقیقات درباره جاسوسی الکترونیکی از مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 در این شهر صورت گرفت.
دفتر دادستانی کل در شهر برن سوئیس در بیانیه‌ای اعلام کرد: در عملیات ماموران سوئیسی، یک منزل مسکونی بازرسی و کامپویتر و برنامه‌های رایانه‌ای ضبط شدند. هدف از این اقدام دست یابی به اطلاعاتی مرتبط و ویروس به کار رفته بود. عملیات اهمیت خاصی برای تحقیقات داشت که بدانیم آیا این ویروس سامانه‌های فناوری را آلوده کرده یا خیر.
دادستانی سوئیس تاکید کرد: پرونده تحقیقات جنایی درباره ظن عملیات جاسوسی سیاسی در دادستانی سوئیس باز شد.ورود دادستانی سوئیس براساس گزارش رسمی از سوی دستگاه اطلاعاتی امنیتی این کشور انجام شد.تلویزیون سوئیس هم اعلام کرد که سه هتل محل مذاکرات هسته‌ای به ویروس جاسوسی آلوده شده‌اند.
* آمریکا:‌ از سری باقی ماندن مذاکرات مطمئن هستیم
در همین حال آمریکا هم اعلام کرد به سری بودن مذاکرات هسته‌ای میان ایران و قدرت‌های بزرگ اطمینان دارد.
"جفری راثکی" سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که واشنگتن از تحقیقات سوئیس و اتریش در این باره اطلاع دارد و سه کشور دارای روابط کاری نزدیک و قابل اطمینان هستند.
وی افزود: برای اینکه جزئیات محرمانه و حساس مذاکرات در چارچوب جلسات بسته، سری باقی بماند اقداماتی را به کارگرفته و می‌گیریم.
* روسیه خواستار رعایت تدابیر ویژه در مذاکرات هسته‌ای شد
همچنین در حالی که جاسوسی رژیم صهیونیستی ازمذاکرات هسته‌ای میان ایران وگروه 1+5 محرز شده است، سرگئی ریابکوف مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای روسیه خواستار رعایت تدابیر ویژه ضدجاسوسی سایبری و الکترونی توسط شرکت کنندگان در مذاکرات هسته‌ای شد.
ریابکوف دیروز در وین درگفتگو با خبرنگاران بدون ذکر نام کشوری خاص به جاسوسی از مذاکرات هسته‌ای میان ایران و گروه 1+5 اشاره کرد.
مذاگره‌کننده ارشد هسته‌ای روسیه گفت: طرف‌های شرکت‌کننده در مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5 باید اصول امنیتی لازم را رعایت کنند.
وی افزود: عجیب است که این مساله (جاسوسی از مذاکرات هسته‌ای) قبلا افشا نشده بود.
* گزارش تارنمای نیوزلندی از شرکت دخیل در جاسوسی از مذاکرات هسته‌ای
تارنمای «پی.سی ورد» نیوزیلند هم نوشت:شرکت دخیل در جاسوسی سایبری «دوکو»، دستکم دو شرکت ارتباطات راه دور، یک تولیدکننده تجهیزات الکترونیکی، یک شرکت امنیت سایبری و اماکنی که میزبان مذاکرات هسته‌ای ایران بوده را مورد آسیب قرار داده است.
شرکت آنتی ویروس «کاسپراسکای» که در سال‌های گذشته در کارزارهای مخالفت با جاسوسی سایبری شرکت داشته است، اوایل بهار امسال به این نکته پی برد که سیستم‌های داخلی این شرکت با نوعی از نسخه دوکو آلوده شده است.
دوکو یک ویروس رایانه‌ای است که با ویروس «استاکس نت» که پیش از این سانترفیوژهای نظنز را هدف قرار داده بود، مرتبط است.
کاسپراسکای همچنین گزارش کرد علاوه بر آلوده شدن رایانه‌های این شرکت، ویروس دوکو هتل محل انجام مذاکرات هسته‌ای بین ایران و کشورهای غربی را نیز تحت تاثیر قرار داده است.
ویروس «دوکو 2» برخلاف نسخه پیشین آن بر روی حافظه رایانه‌های آلوده می‌نشیند و محصولات امنیتی جدید نیز قادر به شناسایی آن نیستند.
یک شرکت ایمنی با تجزیه و تحلیل به این نکته پی برده است که این ویروس در آمریکا، انگلستان، سوئد، هند، هنگ کنگ، اروپا، شمال آفریقا و همچنین جنوب شرق آسیا آلودگی‌هایی ایجاد کرده است. این شرکت امنیتی که سمانتیک نام دارد از اعلام جزئیات شرکت‌هایی که ممکن است با این ویروس آسیب دیده باشند، خودداری کرده است.
سمانتیک اعلام کرد برخی از این سازمان‌ها ممکن است هدف نهایی این ویروس نبوده، اما برای رسیدن به هدف نهایی خود ناچار به حمله به آنها شده است. محققان کاسپراسکای بر این باورند که یک گروه خاص پشت این فعالیت‌ها قرار دارد.
یک مقام آمریکایی پیش از این عنوان کرده بود که رژیم صهیونیستی در پشت ویروس دوکو است و این اقدامات جاسوسی براساس اشتیاق این رژیم به منظور جاسوسی از مذاکرات هسته‌ای ایران انجام شده است.
*آسوشیتدپرس: احتمال توافق هسته‌ای بدون حل ابعاد احتمالی نظامی
یک مقام ارشد غربی روز پنج‌شنبه بیان کرد که احتمال دست‌یابی به توافق در طول سه هفته آینده بیش‌تر از به توافق نرسیدن است.
مقامات غربی به خبرگزاری آسوشیتد پرس گفتند که قدرت‌های جهانی ممکن است بدون حل موضوع ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته‌ای ایران،‌ توافق با ایران را بپذیرند و حل کامل این موضوع را به بعد از توافق جامع هسته‌ای موکول کنند.
به گزارش ایسنا به نقل از آسوشیتد پرس به گفته مقامات مذاکره کننده، این نگرانی‌ها تا ضرب الاجل 30 ژوئن رفع نخواهند شد. اگرچه احتمال دستیابی به توافق زیاد است.
این مقامات غربی هم‌چنین به آسوشیتدپرس گفته‌اند که آمریکا و متحدانش به جای رفع نگرانی‌های مربوط به ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته‌ای ایران تا پیش از توافق بر نگارش اقداماتی که ایران باید در یک دوره 10 ساله پس از توافق هسته‌ای در ازای رفع تحریم‌های غرب انجام دهد متمرکز هستند.

برچسب‌ها: