شناسهٔ خبر: 55357487 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ابتکار | لینک خبر

پارلمان در تسخیر طرفداران مقتدی صدر

صاحب‌خبر - گروه بین الملل - عصر روز چهارشنبه گذشته صدها نفر از طرفداران جریان صدر عراق در اعتراض به پیشنهاد «محمد شیاع السودانی» برای منصب نخست‌وزیری عراق به میدان «التحریر» بغداد آمدند و سپس به سمت منطقه سبز بغداد حرکت کرده‌اند.
الجزیره در این باره گزارش داد که معترضان عراقی که عمدتا از طرفداران جریان صدر عراق هستند، وارد منطقه سبز بغداد محل استقرار نهادهای دولتی و مقرهای دیپلماتیک در بغداد شدند.
این معترضان که به نامزدی محمد شیاع السودانی اعتراض داشتند، بدون هیچگونه مقاومت نیروهای امنیتی وارد این منطقه حفاظت شده، شدند.
در ادامه شبکه خبری المیادین نیز گزارش داد که تظاهرات‌کنندگان وارد مقر پارلمان عراق در منطقه سبز بغداد شدند
این اعتراضات در حالی برگزار می‌شود که همزمان با توافق و اجماع گروه‌های سیاسی شیعه عراق بر سر نخست وزیر پیشنهادی، گزارش‌هایی مبنی بر آمادگی برخی طرف‌ها بر اعتراضات خیابانی برای مقابله با تشکیل دولت منتشر شده است.
از طرفی، مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق خواستار مسالمت‌آمیز بودن اعتراضات و خروج معترضان از منطقه سبز بغداد شده است. مقتدی صدر نیز گفته است: اگر معترضان خواستار خروج از منطقه سبز هستند من به تصمیم‌شان احترام می‌گذارم. او ورود به الخضراء را پیامی «مسالمت آمیز» و «اصلاح‌طلبانه» برشمرده است!
پس از این مانور قدرت رهبر جریان صدر با انتشار توئیتی ضمن حمایت از تظاهرات و ورود به پارلمان، از طرفداران خود(معترضان) خواست که به خانه‌های خود بازگردند.
به گزارش ایسنا، سید مقتدی صدر، رهبر جریان صدر عراق چهارشنبه شب در صفحه توئیتر خود دستور عقب‌نشینی معترضان از پارلمان عراق و بازگشت به خانه‌هایشان را داد و نوشت: «فاسدان را به وحشت انداختید». وی در ادامه توئیت خود نوشت: «دو رکعت نماز بخوانید و سالم به خانه‌هایتان بازگردید». به دنبال انتشار این رشته توئیت‌ها، طرفدارانش صحن پارلمان و منطقه سبز را ترک کردند.
چارچوب هماهنگی بر نظر خود ایستاده است
چارچوب هماهنگی شیعیان عراق نیز در واکنش به تحولات منطقه سبز بغداد و یورش معترضان به صحن پارلمان، بر لزوم هشیاری و داشتن آمادگی در برابر فتنه‌ها در عراق تاکید کرد. چارچوب هماهنگی شیعیان عراق خطاب به ملت عراق گفت: پس از این که نیروهای چارچوب هماهنگی اقدامات عملی برای تشکیل دولت خدمات ملی را به پایان رساندند و به اتفاق آراء با معرفی یک شخصیت ملی معروف به کارآمدی و درستکاری خود موافقت کردند، از دیروز تحرکات و فراخوان‌های مشکوکی را که حاکی از هرج و مرج، دامن زدن به نزاع و اعتصاب بود، رصد کرده است.
در این رابطه، یکی از رهبران چارچوب هماهنگی شیعیان عراق اعلام کرد که اعتراضات دیدگاه این چارچوب درباره نامزدی محمد شیاع السودانی برای نخست وزیری را تغییر نداده است. عامر الفائز، رئیس ائتلاف “عزم” در پارلمان عراق و از رهبران چارچوب هماهنگی شیعیان گفت: موضع ما درباره ادامه تلاش‌ها برای تشکیل دولت ثابت است و نمی‌توانیم کشور را تعطیل کنیم. محمد شیاع السودانی، نامزد ما برای نخست وزیری است و ما نظرمان را تغییر نداده‌ایم.
در این راستا، روز گذشته مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق در بیانیه رسمی تاکید کرد که حوادث پیاپی در کشور در سایه اختلافات سیاسی در آنچه به ثبات و مسالمت اجتماعی مربوط می‌شود به مرحله نگران‌کننده‌ای رسیده در حالی که دولت کنونی از زمان بر سر کار آمدن در مه ۲۰۲۰ برای تثبیت و تقویت این ثبات تلاش بسیار کرد.
این بیانیه افزوده که دولت طی دو سال گذشته در آرامش و با رویکردی ملی برای حل بحران‌های سیاسی تلاش کرد و منافع عمومی را بر منافع شخصی اولویت داد و تلاش خود را بر امنیت و منافع ملت متمرکز و از وارد شدن به نزاع‌های سیاسی اجتناب کرد.
به گزارش میدل ایست نیوز، نخست‌وزیر عراق تاکید کرد که با توجه به این رویکرد، تلاش‌ها برای کشیدن پای دولت در جزئیات بحران‌های سیاسی حتی در وضعیت ورود دولت به مرحله پیشبرد امور را موجب شگفتی می‌داند به خصوص که دولت از فردای اجرای انتخابات همه اقدامات لازم برای انتقال قدرت و مسئولیت بر اساس ساختارهای قانونی را انجام داد.
الکاظمی از همه نیروهای سیاسی خواسته که دولت را درگیر بحران‌های سیاسی نکنند و با گفت‌وگوی سازنده برای حل اختلافات و خارج کردن کشور از بن‌بست سیاسی تلاش کنند و وضعیت حساس امروز عراق را درک کنند و در شرایط پیچیده منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای، کشور را درگیر بحران امنیتی و اجتماعی نکنند.
وی افزوده که عراق پس از تحمل دوره‌های سخت در حال بهبود است و همه باید برای حفظ دستاوردهای تحقق‌یافته تلاش و از دولت و نهادهای آن و نیروهای امنیتی و نظامی کشور حمایت کنند.
نخست‌وزیر عراق تاکید کرد که شعارش همواره سکوت و خودداری از وارد شدن به نزاع‌های سیاسی و اجتناب از پاسخ‌گویی به اتهامات و تخریب‌ها بوده و در رقابت‌های سیاسی و انتخابات استقلال دولت را حفظ کرده تا هیچ گونه اتهامی متوجه دولت نشود اما با وجود این، تبلیغات رسانه‌ای برای تخریب وجهه دولت به فعالیت خود ادامه داد و دولت را به جانبداری از این و آن متهم کرد بدون آنکه هیچ مدرکی در این باره ارائه کند. وی از همگان خواست که با روحیه گفت‌وگوی ملی زیر سایه میهن یکپارچه برای حل بحران‌ها و اختلافات بکوشند و در تفسیر حوادث خردمندانه عمل کنند و از اتهام‌زنی‌های بی پایه بپرهیزند.
ایران در نامزدی السودانی دخالتی نداشت
از سوی دیگر در حالی که تدابیر شدید امنیتی در بغداد بر قرار شده است، روز گذشته سید عمار حکیم، رهبر جریان حکمت ملی عراق در گفت وگو با بخش عربی شبکه بی بی سی در پاسخ به سوالی درخصوص ارتباط “چارچوب هماهنگی”(ائتلاف جریان‌های شیعی عراق) با ایران و ادعای فشار ایران بر این ائتلاف مبنی بر توافق بر سر انتخاب محمد شیاع السودانی به عنوان نامزد نخست وزیری گفت: این امر بر هیچ کس پنهان نیست که برخی نیروهای چارچوب هماهنگی با جمهوری اسلامی ارتباط دارند و آن را به طور علنی می گویند و به آن افتخار هم می کنند، همانطور که ما در عراق نیروهایی داریم که به روابطشان با کشورهای دیگر مانند ترکیه، کشورهای خلیج فارس، کشورهای عربی و غیره افتخار می کنند. بخشی از این روابط به نفع عراق است و بخشی نیز از حد منافع ملی عبور می کند بنابراین روابط تمام احزاب سیاسی باید به یک شکل ارزیابی شود.
به گزارش ایسنا، وی تاکید کرد: خیانت کار خواندن دیگران و متهم کردن آن ها باید برای همه، حد و مرز و اساس منطقی داشته باشد. درخصوص اینکه ایران در انتخاب نامزد نخست وزیری دخالت داشته است من بر این باورم که هر ناظر منصفی اذعان می کند که این اولین مرحله انتخاباتی و تشکیل دولت در عراق است که طرف های خارجی و بین المللی کمترین دخالت را در آن داشته اند.
عمار حکیم در پاسخ به این سوال که آیا سردار اسماعیل قاآنی روز پنجشنبه به بغداد آمد خاطرنشان کرد: آقای قاآنی همانند نمایندگان دیگر کشورها هر چند وقت یک بار به عراق می آید و با مسئولان دولتی و سیاسی دیدار و مشورت و تبادل نظر می کند.
رهبر جریان حکمت ملی عراق در پاسخ به این سوال که آیا اعتراضات اخیر عراقی ها ارتباطی با سفر سردار قاآنی دارد تاکید کرد: به هیچ وجه، این سفر هیچ ارتباطی با اعتراضات ندارد. او گاهی اوقات سفرهایش را علنی می کند و گاهی اوقات به دلایل امنیتی سفرش را به طور علنی اعلام نمی کند اما در هر صورت در این چند روز هیچ سفری که با اعتراضات مرتبط باشد انجام نشده است.

برچسب‌ها: