انتخابات کنگره که شاخهای از دولت فدرال است که قوانین را تعیین میکند که شامل مجلس نمایندگان و مجلس سنا میباشد برندگان انتخابات کنگره بر خلاف انتخابات ریاست جمهوری که توسط رای الکترال کالج است با آرای مردمی صورت میگیرد. انتخابات میان دورهای تعیین میکند که چه حزبی دموکرات یا جمهوریخواه دارای آرای اکثریت در مجلس نمایندگان یا سنا خواهد بود حزبی که دارای اکثریت در یکی از دو مجلس است میتواند در رای گیریهای
قانونگذاری آن مجلس پیروز شود زیرا که قوانین پیشنهادی برای تایید رئیس جمهور به جز قوانین مالی که توسط مجلس نمایندگان تصویب میشود ابتدا باید به تصویب سنا برسد.
اعضای مجلس نمایندگان که 435 نفر هستند در انتخابات میاندوره ای و همزمان با انتخابات ریاست جمهوری انتخاب میشوند هر نماینده باید 25 سال سن و7 سال سابقه شهروندی در آمریکا و ساکن حوزه انتخاباتی خود باشد اما سناتورها که دورهای 6ساله دارند در هردورهای از انتخابات میاندوره ای و انتخابات ریاست جمهوری یک سوم آنها تغییر میکند و حداقل سن آنها30 سال و داشتن 9 سال سابقه شهروندی و سکونت در حوزه انتخاباتی از شرایط آن است برای داشتن اکثریت سنا داشتن 51 کرسی و مجلس نمایندگان 218 کرسی لازم است.
انتخابات میان دورهای کنگره در نوامبر 2022 میتواند سال سرنوشتسازی برای دموکراتها که دارای اکثریت در هردو مجلس هستند و دولت بایدن باشد زیرا همواره تجربه نشان داده داشتن اکثریت در کنگره آمریکا در دست هرکدام از هر دو حزب رئیس جمهور آینده آمریکا را از آن حزب انتخاب نموده است آخرین نظر سنجیها در آمریکا حکایت از کاهش محبوبیت حزب دموکرات و دولت بایدن دارد اما چه عواملی در کاهش این محبوبیت نقش داشته است؟
الف. خروج از افغانستان
با توافق بین طالبان و دولت ترامپ نیروهای آمریکا تصمیم به خروج از افغانستان گرفتند و این امر به صورت تدریجی آغاز گشت. با روی کار آمدن بایدن در ژانویه 2021 این تصور شکل گرفت که شاید بایدن با این تصمیم مخالفت کند اما واقعیت این بود که بایدن نیز در گذشته از حامیان عمده خروج از افغانستان بود. نگاه به گذشته عیان میکند
که بایدن در دهه گذشته نسبت به کاهش نیروها آمریکایی از افغانستان به چند هزار نفر و تمرکز بر حملات هدفمند در برابر تهدیدات شدید برای امنیت منطقهای و آمریکا مصر بوده است. او در مقالهای در فارن افرز در ابتدای 2020 نوشت: (اکنون زمان پایان دادن به جنگهای دائمی است که برای آمریکا هزینه دارد. همانطور که من قبلا استدلال کردم ما باید اکثر نیروهای خود را از جنگها در در افغانستان و خاورمیانه به خانه با گردانیم) خروج یکباره نیروهای آمریکایی از افغانستان در 30 اوت 2021 با پیش زمینه توافق دوحه2020 که بر خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در ازای تعهد طالبان به ممانعت از فعالیت القاعده در نواحی تحت کنترل طالبان بود صورت پذیرفت این خروج یکباره و کشته شدن تعدادی از سربازان آمریکا در فرودگاه کابل سبب انتقاد بسیاری در آمریکا از اقدام بایدن شد. ترامپ رئیس جمهور اسبق آمریکا گفت: (به مرزها نگاه کنید به اقتصاد نگاه کنید به تورم نگاه کنید به خروج از افغانستان نگاه کنید که بسیار رقتانگیز بود. این حتی خروج نبود تسلیم شدن در برابر کسانی بود که حتی سلاح نداشتن و 85 میلیارد دلار و 13 سرباز را از دست دادیم و بسیاری به شدت زخمی شدند. فکر میکنم هرگز در تاریخ کشورمان پایینتر از این نقطه قرار نگرفته ایم) در آن زمان بر طبق نظرسنجیها میزان محبوبیت بایدن به 41 درصد کاهش یافت و تنها26 درصد آمریکاییها گفتند از عملکرد بایدن در خروج از افغانستان رضایت دارند همچنین باید به بحران مهاجران افغان نیز اشاره نمود که زنگ خطری را برای اروپا و آمریکا به صدا در آورد.
ب. ورود مهاجران از مرز مکزیک
در دوره ترامپ او به شدت با ورود مهاجران از طریق visa ban از چند کشور که از آنها به عنوان حامیان تروریست یاد میکرد مخالفت نمود. او سعی کرد با ایجاد دیوار مرزی بین مکزیک و آمریکا از ورود بیرویهی مهاجران غیر قانونی از مکزیک به خاک آمریکا جلوگیری کند. در دوره بایدن او سیاست سهل انگارانهای را در برخورد با مهاجران مکزیکی در پیش گرفت و سبب تشدید ورود پناهجویان به خاک آمریکا شد. به گزارش نیویورک تایمز، اداره گشت مرزی آمریکا اعلام کرد: بیش از 9 هزار مهاجر که اهل هائیتی بودند در اردوگاهی موقت زیر پل دل ریو نگهداری میشدند در پی این سیل مهاجران دولت آمریکا به افزایش نیروهای کنترل مرزی اقدام کرد.
برخی از کارشناسان معتقد بودند که بایدن عمدا سیاست مماشات را در برابر مهاجران پیگیری میکند تا از رای آنها در انتخابات به نفع حزب دموکرات بهره بگیرد.
حضور مهاجران در هر کشوری میتواند سبب مشکلاتی نظیر کمبود شغل برای مردمان آن سرزمین و مشکلات فرهنگی و بزهکاریهای اجتماعی گردد و جمهوریخواهان بر این موج سوار شده و از آن به نفع خود در انتخابات استفاده خواهند کرد.
ج. بحران اوکراین
حمله روسیه به اوکراین در فوریه2022 که ماهها قبل از آن آمریکا آن را قریب الوقوع میدانست صورت گرفت کشورهای غربی و آمریکا نیز به ارسال مهمات جنگی و تسلیحات به اوکراین اقدام کردند در عرصه سیاسی آنها به اعمال تحریمهای شدیدی علیه روسیه دست زدند تا اینکه بایدن فرمان اجرای تحریم نفتی روسیه را امضا کرد در پی این اقدام قیمت نفت به شکل سرسامآوری افزایش یافت و به تبع آن قیمت هر لیتر بنزین از یک دلار و سی سنت در زمان ترامپ به لیتری 10 دلار افزایش یافت و به تبع آن تورم در آمریکا به شدت بالا رفت و نارضایتی از عملکرد بایدن افزایش یافت و این به نوبه خود کاهش محبوبیت او را به شدت رقم زد و طوری که بایدن مجبور شد بخشی از ذخایر استراتژیک نفت آمریکا را که قبلا به سبب تاثیرات زیست محیطی مانع از عرضه آن شده بود برای کنترل قیمت نفت آزاد کند.
نتیجه گیری
بر طبق آنچه که ذکر شد از آغاز دوره ریاست جمهوری بایدن و به دست آوردن اکثریت شکننده مجلس سنا توسط حزب دموکرات که قبلا در دست جمهوریخواهان بود یک سری عوامل باعث کاهش محبوبیت بایدن و حزباش یعنی دموکراتها شده است این عوامل به ترتیب خروج سراسیمه از افغانستان، سیاستهای مهاجرتی دولت بایدن و روانه شدن مهاجران به سمت آمریکا و مهمتر از آن بحران اوکراین و نداشتن استراتژی مشخص در این باره است. به نوشته مجله پولیتیکو مردم آمریکا در ماه نوامبر و انتخابات کنگره دموکراتها را مجازات خواهند کرد پیروزی هر حزب در این انتخابات تا حدودی رئیس جمهور آینده آمریکا را در انتخابات ریاست جمهوری 2024 آمریکا مشخص خواهد کرد آن طوری که به نظر میرسد شاید دموکراتها بازی انتخابات میان دورهای کنگره باشند.
ادریس خسروی
دانش آموخته دکتری روابط بینالملل