به گزارش گروه دیگر رسانههای خبرگزاری فارس، روزنامه جام جم نوشت: جو بایدن برنامههای نخستین سفر رسمی خود را به عنوان رئیسجمهور دموکرات آمریکا به غرب آسیا طراحی کرده و در یادداشتی برای روزنامه آمریکایی به تشریح چرایی سفر خود به عربستان سعودی پرداخته و گفته که « من به خاورمیانه سفر خواهم کرد تا فصل جدید و امیدوارکنندهتری از تعامل آمریکا را در آنجا آغاز کنم. این سفر در زمان حیاتی برای منطقه انجام میشود و منافع مهم آمریکا را به پیش خواهد برد.» در این میان هم رسانههای اسرائیلی امیدوارند که یکی از فاکتورهای سفر بایدن به خاورمیانه، تاکید دوباره بر تعهد امنیتی آمریکا در قبال رژیمهای متحد با آمریکا در خاورمیانه در مواجهه با تهدیدهای مورد ادعای آنها از سوی ایران باشد. در ادامه این گزارش به برخی نکات پیرامون این موضوع میپردازیم.
جبران عقبماندگیها
باتوجه به پیوستگی شکستهای آمریکا در منطقه و تضعیفشدنش در تمام جهان، بایدن با این سفر قصد دارد به نوعی عقبماندگی دولت خود را در منطقه جبران کند. بنابراین سفر آتی رئیسجمهور آمریکا به غرب آسیا عمدتا ناشی از بحران سیاسی داخلی ایالات متحده بوده که با قیمت انرژی گره خورده است.
تحقق طرح آبراهام
بایدن با این سفر پیش از اینکه به دنبال رسیدن به یک توافق باشد به دنبال تحقق طرح موسوم به آبراهام ـ عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی ـ برای بازگشت رسمی آمریکا با محوریت رژیم صهیونیستی به منطقه است. کمااینکه یائیر لاپید نخستوزیر رژیم صهیونیستی درباره سفر بایدن به منطقه گفته است: «هواپیمای رئیسجمهور آمریکا از اورشلیم به عربستان سعودی پرواز خواهد کرد و او با خود پیام صلح و امید از جانب ما خواهد برد. اسرائیل دست خود را به سوی کشورهای منطقه دراز میکند و از آنها میخواهد تا با ما روابط برقرار کنند.»
تامین نفت
حالا که بازار جهانی انرژی به دلیل حماقت دولت بایدن در تحریم روسیه با چالش روبهرو شده و به نوعی افزایش قیمت و کمبود کالاهایی نظیر نفت و گاز و بنزین تورم بیسابقهای را در اروپا رقم زده، بایدن قصد دارد در این سفر سعودیها را برای افزایش تولید نفت متقاعد کند تا شاید با این ترفند بتواند راه مفری از باتلاق خودساخته ایجاد کند.
فروش سلاح
یکی دیگر از اهداف سفر بایدن تامین کشورهایی برای فروش سلاح آمریکایی است؛ یکی از منابع اصلی درآمد آمریکاییها از کشتار و سلاحهایی است که با این هدف تولید و راهی بازار میشود؛ بازاری که شاید به دلیل از دسترفتن برخی میادین جنگی مثل یمن وضعیت شرکتهای تولیدکننده سلاح در آمریکا را بحرانی کرده و در این شرایط چه کشوری بهتر از گاو شیرده آمریکا. گرچه سفرهای روسایجمهور مختلف آمریکا به غرب آسیا در فرمتها و با اهداف مختلف انجام شده اما سفر جو بایدن به منطقه عمدتا ناشی از بحران سیاسی داخلی ایالات متحده بوده که در این ماهها با مساله اوکراین و قیمت نفت و بنزین در آمریکا گره خورده است.
تداوم ائتلافسازی آمریکا
آن طور که جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید گفته رئیسجمهور آمریکا در سفرش به منطقه به دنبال کار بر روی موضوعاتی نظیر پدافند هوایی جهت مقابله با ایران هم خواهد بود. البته وزیر جنگ اسرائیل ماهها پیش اشاره کرد که توافق آبراهام که اسرائیل با امارات عربی متحده امضا کرد، شامل یک ترتیب امنیتی ویژه است که ظاهرا شامل ادغام دفاع هوایی اسرائیل و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس است. این در حالی است که واشنگتن ۴۰سال است که برای سیستم دفاع هوایی یکپارچه شورای همکاری خلیج فارس فشار میآورد، اما کشورهای عضو هرگز موفق به انجام آن نشدند.
به هرحال بر اساس برنامه اعلامشده، قرار است بایدن هفته آینده به فلسطین اشغالی، کرانه باختری و عربستان سعودی سفر کند. او در سرزمینهای اشغالی با یائیر لاپید، نخستوزیر رژیم صهیونیستی و بنیامین نتانیاهو، رئیس مخالفان دیدار خواهد کرد و بعد از سفر به کرانه باختری به همراه اعضای شورای همکاری خلیجفارس (بحرین، کویت، عمان، قطر، عربستان سعودی و امارات عربی متحده) به همراه مصر، عراق و اردن در اجلاس سران شورای همکاری در جده شرکت خواهد کرد.
انتهای پیام/