سازمان انرژی اتمی ایران از قطع فعالیت دوربینهای فراپادمانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی خبر داده و این تصمیم را واکنشی نسبت به اقدامات اخیر آژانس قلمداد کرده است.
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، در حاشیه نشست امروز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، در این مورد گفت که امروز اطلاعیهای از سوی سازمان انرژی اتمی ایران صادر شد مبنی بر «قطع فعالیت دوربینهای فراپادمانی» که این اقدام «به خاطر رفتار ناشایست آژانس انرژی اتمی است.»
آقای کمالوندی افزوده است که «ایران تاکنون تعامل بسیار خوبی را با آژانس انرژی اتمی داشت اما طرف مقابل بر خلاف این حسن نیت ایران عمل کرده و دست به اقدامات خلاف تعامل زده است.»
وی گفت که سازمان انرژی اتمی، همکاریها فراتر از پادمان خود با آژانس را قطع کرده و توضیح داد که این همکاریها «جزو تعهدات ما نبود و تنها بر مبنای حسن نیت این کارها را انجام میدادیم، مثل ضبط برخی از فعالیتها توسط دوربینهای آژانس، سنجش غنای برخط یا فلومتر که دستور داده شد که فعالیتشان متوقف شود.»
سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود که پیش از این هم قرار بود براساس قانون «اقدام راهبردی» برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران، اطلاعاتی که از این راه گردآوری میشد نه به صورت خودکار بلکه تنها در صورت اجازه ایران در اختیار آژانس قرار بگیرد. با تصمیم امروز، این نوع اطلاعات ضبط هم نخواهد شد و بنابراین، سوابقی از آن وجود نخواهد داشت.
اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران چیست؟
طرح دو فوریتی نمایندگان مجلس شورای اسلامی با عنوان "اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران" طی سه روز به قانون لازمالاجرا بدل و در نهایت در آذرماه دو سال پیش (۱۳۹۹) برای اجرای به دولت ابلاغ شد.
این قانون دولت ایران را مکلف به چند اقدام بنیادی کرد:
- ۱- بلافاصله اقدامات لازم برای تولید اورانیوم غنی شده با خلوص ۲۰ درصد را آغاز کند و سالانه هم به میزان ۱۲۰ کیلوگرم از آن را ذخیره نگه دارد.
- ۲- پس از ابلاغ قانون، تولید اورانیوم غنی شده که خلوص آن به طور مشخص تعیین نشده را ماهانه ۵۰۰ کیلوگرم افزایش دهد و این تولید را به ذخایر اورانیوم کشور اضافه کند.
- ۳- حداکثر تا نیمه اسفند سال جاری یعنی ۱۳۹۹ خورشیدی حداقل ۱۰۰۰ ماشین غنیسازی اورانیوم از نسل دوم این دستگاه ها را نصب و عملیات غنی سازی اورانیوم با آن را آغاز کند.
- ۴- دولت ایران موظف است تا نیمه اسفند سال ۹۹ خورشیدی ۱۶۴ ماشین غنیسازی از نوع آیآر۶ که پیشرفته ترین ماشین غنیسازی ایران است را نصب و با آن عملیات غنیسازی انجام دهد و تا اسفند ۱۴۰۰ هم تعداد آن را به ۱۰۰۰ دستگاه برساند.
- ۵- جدول زمانی ساخت یک راکتور آب سنگین ۴۰ مگاواتی جدید با هدف تولید رادیو ایزوتوپ بیمارستانی را تا ۱۲ دی ۱۳۹۹ به مجلس شورای اسلامی تحویل دهد.
- ۶- در صورتی که کشورهای باقی مانده در برجام یعنی فرانسه، آلمان، بریتانیا، چین و روسیه از خرید نفت و مراوده بانکی که منجر به بازگشت عواید مالی صادرات نفت می شود خودداری کنند، اجرای پروتکل الحاقی را دو ماه پس از ابلاغ این قانون یعنی از ۱۲ بهمن ۱۳۹۹ متوقف کند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران در عین حال تاکید کرد که «بیش از ۸٠ درصد از دوربینهای موجود آژانس در مراکز اتمی ایران دوربینهای پادمانی هستند که کمافیالسابق فعالیت این دوربینها ادامه خواهد یافت.»
آقای کمالوندی صراحتا «رفتار ناشایست آژانس» را شرح نداده اما روز گذشته گزارش شد که همزمان با برگزاری نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، آمریکا و سه کشور اروپایی آلمان، بریتانیا و فرانسه پیشنویسی در «نکوهش» ایران به آژانس دادهاند.
این سه کشور ایران را به عدم همکاری متهم کردند و خواستار پاسخگویی ایران درباره یافت شدن آثار مواد رادیو اکتیو در پارچین، تورقوزآباد و مریوان شدند.
پیش از آن هم، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در یک نشست خبری در حاشیه نشست شورای حکام آژانس گفته بود «ایران برای یافتههای آژانس در سه سایت هستهای اعلام نشده خود توضیحات قانع کنندهای نداده و باید هر چه زودتر درباره چگونگی ادامه این مسیر فکر کنیم.»
آقای گروسی چند روز پیشتر در سفری به اسرائیل، با نخست وزیر آن کشور دیدار کرد که انتقاد رسانههای دولتی ایران را درپی آورد. در پی این دیدار، بعضی رسانهها در اسرائیل گفتند که در این سفر، اسرائیل اطلاعاتی را که در مورد «فعالیتهای اتمی مخفی» ایران به دست آورده، در اختیار دبیرکل آژانس قرار داده است.
انتقاد رئیس سازمان انرژی اتمی ایران
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، هم گزارش اخیر رئیس آژانس بینالمللی در مورد کاستیهای همکاری ایران با این نهاد را مردود دانسته و گفته است که «جمهوری اسلامی ایران هیچ فعالیت هستهای پنهان و نانوشتهای ندارد و هیچ سایت و فعالیت معرفی نشدهای هم وجود ندارد». وی مستندات آژانس در مورد این نوع فعالیتها را مردود دانست و گفت «این اسناد کذایی، یک حرکت سیاسی برای تداوم فشار حداکثری است.»
آقای اسلامی پیشنویس قطعنامه سه کشور اروپایی و آمریکا را هم «یک حرکت سیاسی در راستای فشار حداکثری» توصیف کرد که «اهداف اصلی آن با پشتوانه فکری و رهبری رژیم صهیونیستی دنبال میشود.»
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت که موارد اتهامی طی بیست سال گذشته علیه ایران مطرح بوده و اظهار داشت که «اگر ایران برجام را پذیرفت به این دلیل بود که این اتهامها رفع شود و اعتمادسازی صورت بگیرد اما حالا با این قطعنامه به اول خط برگشتهایم و دوباره همان داستانهاست.»
این مقام ایرانی هشدار نخست وزیر اسرائیل در مورد اقدام احتمالی علیه برنامه اتمی ایران را محکوم کرد و گفت «رژیم صهیونیستی با عملیات تروریستی و تخریبی و با زیادهگویی و یاوهگویی کشور را تهدید میکند که اگر دیپلماسی برنامه هستهای ایران را متوقف نکنید ما متوقف میکنیم! مگر قانون جنگل است؟!» نخستوزیر اسرائیل گفته بود که اگر جامعه جهانی برنامه اتمی ایران را متوقف نکند، اسرائیل خود این کار را خواهد کرد.
اسرائیل حکومت ایران را متهم کرده که در صدد دستیابی به تسلیحات اتمی است و برمبنای خصومت این حکومت با موجودیت اسرائیل، این برنامه را تهدیدی برای بقای خود دانسته است.
آقای اسلامی اقدامات اخیر اسرائیل و کشورهای غربی را «حرکتی روانی و فشار بر مردم ایران» توصیف کرد و گفت که «ما دقیقا بر اساس ضوابط آژانس کار میکنیم و هیچ گونه فعالیت ما نیست که تحت نظارت آژانس نباشد.» وی تاکید کرد که «ما در چارچوب پادمان حرکت میکنیم نه یک کلمه کمتر و نه بیشتر و آنچه که در قالب برجام تعریف شده بود، بخاطر حسن نیت بوده است.»
دور جدید مذاکرات وین برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ (برجام) که از آذر سال گذشته خورشیدی آغاز شده بود، از اوایل فروردین امسال متوقف مانده است. ایران برنامه هستهای خود را صلحآمیز توصیف میکند و تلاش برای دستیابی به تسلیحات هستهای را رد کرده است.
بیشتر بخوانید: