صاحبخبر - تهران/خبرگزاری صدا و سیما /سیاسی 1394/03/06
خبرگزاری فرانسه در گزارشی از بغداد به قلم ژان مارک موژون نوشت نیروهای عراقی چهارشنبه با پشتیبانی شبه نظامیان شیعه، تلاش کردند نیروهای داعش را در رمادی به محاصره خود در آوردند و سپس پیش از آغاز عملیات اصلی در این شهر راهبردی ، چندین بخش اطراف این شهر را باز پس گرفتند .
این عملیات سه شنبه با هدف محاصره داعش در استان غربی الانبار که رمادی مرکز آن است، آغاز شد اما انتخاب نام این عملیات که یک مفهوم مذهبی دارد به مذاق آمریکا ، از متحدان حکومت عراق ، خوش نیامد.
مقامات عراقی وعده داده اند رمادی ،مرکز بزرگترین استان عراق ، را که هفدهم فوریه پس از خروج شتابزده نظامیان و نیروهای پلیس از شهر به تصرف داعش در آمد ، بازپس گیرند.
از دست دادن این شهر شکست بزرگی برای دولت عراق بود و بغداد و واشنگتن را به بازنگری در راهبردی مبارزه با داعش وادار کرد .
داعش اکثر بخش های استان الانبار را که از ژانویه 2014 در آن ریشه دوانده است ، در اختیار دارد .
در واقع داعش پنج ماه پیش از آغاز حمله رعدآسایی که به این گروه امکان داد دیگر مناطق گسترده شرق و شمال بغداد را به تصرف خود در آورد در الانبار حضور داشت.
در چارچوب عملیاتی که سه شنبه آغاز شد ،حدود 4000 نیرو شامل نظامی ، نیروی پلیس و شبه نظامیان شیعه و اعضای قبایل سنی مشارکت دارند . این نیروها از جنوب استان صلاح الدین به سمت استان مرزی الانبار حرکت کرده اند و از آنجا به سمت رمادی به پیش رفته اند.
درگیری هایی بین نیروهای عراقی و داعشی ها در دو بخش در طرف دیگر جاده اصلی که از داخل رمادی عبور می کند ، به وقوع پیوست .
یک سرهنگ ارتش اعلام کرد:« درگیری ها نیروهای داعش را وادار به فرار کرد و نیروهای عراقی و شبه نظامیان شیعه کنترل کامل محله های الطاش و الحمیره را به دست گرفتند.»
آنها همچنین توانستند وارد دانشگاه شوند اما هنوز باید آن را آزاد سازند.
به گفته رجا العیساوی عضو شواری استانی الانبار ، بازپس گیری این دو بخش در جنوب شهر برای قطع خطوط تدارکاتی داعش اهمیت داشت.
شمار دیگری از واحدهای نظامی عراق در چند کیلومتری شرق شهر موضع گرفتند ودیگر واحدها از شمال به سمت رمادی پیشروی می کنند. هدف محاصره کردن داعشی ها پیش از حمله به این شهر است .
پیش از آغاز این عملیات ،نیروهای عراقی موفق شده بودند بخشی از مناطق شرق رمادی را بازپس بگیرند و از سمت غرب پیشروی کنند.
داعش احتمالا درحال تقویت مواضع دفاعی خود با کارگذاشتن مواد منفجره در داخل رمادی است .این گروه در هرشهری که به تصرف خود در می آورد این کار را انجام می دهد.
حیدر العبادی نخست وزیر عراق برای کمک به بیرون راندن داعش از رمادی که در حدود 100 کیلومتری غرب بغداد واقع است، یگان های بسیج مردمی (حشد الشعبی)، نیروهای شبه نظامی عمدتا شیعه را که پیش از این به ارتش در برابر داعش کمک کرده ، فراخوانده است.
درحالی که تنش های فرقه ای در عراق به شدت بر اوضاع امنیتی در این کشور تاثیر گذاشته است ، دولت عراق پیشتر تصمیم گرفته بود برای عصبانی نکردن جامعه سنی ها از این نیروها در الانبار استفاده نکند .
علاوه بر این ،انتخاب نام این عملیات یعنی « لبیک یا حسین» از سوی ائتلاف شیعیان پیش ازاین پنتاگون را عصبانی کرده است.
پنتاگون اعلام کرد:« ما فکر می کنیم این کار هیچ کمکی به اوضاع نکند.»
وزارت دفاع آمریکا افزود:«کلید پیروزی و اخراج داعش از عراق ، یکپارچگی عراق است که از شر اختلافات طائفه ای آزاد شود.»
کاخ سفید پیشتر تلاش کرده بود تنش ها با بغداد را کاهش دهد . چند روز قبل اشتون کارتر وزیر دفاع آمریکا مدعی شد عراقی ها اراده جنگ با داعش را ندارند.
هرچند حکومت عراق از اتهامات آمریکا عصبانی شده است ، بخشی از علت خروج شتابزده نظامیان از رمادی ضعف های فرماندهی نظامی و امکانات ضعیف ارتش این کشور اعلام شده است.
حملات ائتلاف بین المللی تحت فرماندهی آمریکا از سال 2014 به مواضع داعش در عراق و سوریه مانع از پیشروی داعش در این دو کشور به ویژه در الانبار که در نزدیکی مرز با سوریه قرار دارد ، نشده است .
داعش که دهها هزار نیرو دارد از جنگ داخلی در سوریه برای به دست گرفتن کنترل بخش های گسترده ای ازخاک این کشور استفاده کرد و بنابراعلام دیده بان حقوق بشر سوریه ، این گروه اکنون نیمی از خاک سوریه را در اختیار دارد.
داعش در عین حال همچنین در سوریه تحت فشار قرار دارد . در این کشور نیروهای کرد پس از 10 روز درگیری جنگجویان داعشی را از 14 روستای مسیحی آشوری در جنوب شرقی سوریه بیرون راندند.
129/153
∎