شرق: 9 سال پیش وقتی شبهنظامیان تروریست به رمادی تاختند، هرجومرج بهسرعت مابقی عراق را فراگرفت. حالا یکبار دیگر مرکز استان انبار بهدست نیروهای تروریستی افتاده، اینبار رمادی زیر سلطه داعش است و فاجعه افزونتر. وقتی 10 روز پیش رمادی سقوط کرد، در صحنهای که یادآور افتادن موصل به دست داعشیها بود، حدود هزار سرباز و افسر عراقی همه تجهیزات جنگی را رها کرده و از شهر گریختند. این بزرگترین پیروزی داعش بود؛ آنهم زمانی که خبرها مدعی افول قدرت داعش در سایه حملات هوایی پیدرپی نیروهای ائتلاف و آمادگی نیروهای عراقی پس از آموزش مستشاران آمریکایی بودند.
رمادی که در کنار رود فرات واقع شده و شاهراه متصلکننده بغداد به مرزهای اردن و سوریه است، مرکز ثقل جنگ و شورشهای 12 سال اخیر بوده که در یکسال اخیر رقابتی تنگاتنگ میان نیروهای دولتی و شبهنظامیان داعش برای تصرف این شهر بیشازپیش بالا گرفته است.
رهبران قبایل سنی، ابزار مهمی در حفاظت از این شهر بودهاند، همانطور که در سال 2006 علیه دولت اسلامی عراق- گروهی که داعش از آن پدید آمد- بهپا خاستند و با حمایت نیروهای زمینی آمریکا، آنها را از شهر بیرون راندند. اما از آن زمان، برخی از اهالی سنت شهرهای رمادی و فلوجه مدعی شدند اولین دولت عراق پس از حمله آمریکاییها، سیاستهای فرقهای را پیش گرفت که بهنفع اکثریت شیعیان این کشور بوده است. آنطور که شیخمحمد صالح البحاری، یکی از رهبران قبیلهای استان انبار، میگوید، سقوط این شهر بازتابی از یک دهه غفلت دولت مرکزی عراق و رهبران تبعیدی قبایل سنی است. مردم استان انبار میگویند علیه نیروهای شیعه
حشد شعبی نمیجنگند، اما از لحاظ احساسی علیه آنها هستند، بااینهمه، عملیات نیروهای شیعه برای بازپسگیری این استان استراتژیک روز گذشته و پس از حواشیهای بسیار، آغاز شد.
به گزارش گاردین، تلویزیون دولتی عراق دیروز از آغاز عملیات نظامی نیروهای امنیتی عراق با پشتیبانی نیروهای مردمی شیعه و سنی خبر داد اما جزئیات بیشتری ارائه نکرد. احمد الاسدی، یکی از سخنگوهای نیروهای مردمی، با گفتن اینکه عملیات طولانی نخواهد بود، اعلام کرد نیروهای عراقی از سه جبهه، رمادی مرکز استان انبار، را تحت محاصره قرار دادهاند. او که یکی از اعضای پارلمان عراق هم هست، به خبرنگاران گفت سلاحهای جدیدی در این نبرد مورد استفاده قرار میگیرد که دشمن را غافلگیر خواهد کرد. بااینحال، براساس گزارشها نیروهای داعش نیز در چندروز اخیر بیکار ننشستهاند و مشغول تدارک برای دفع حمله احتمالی نیروهای دولتی و متحدان آن بودهاند.
به گزارش بیبیسی، داعش اطراف رمادی را به صورتی فشرده مینگذاری کرده تا حمله دردستانجام دولت را با مشکل مواجه کند. ایجاد پستهای دفاعی، بخش دیگری از تدابیر داعش بوده است. نیروهای داعش پیشروی به سوی استان انبار را از اوایل سال 2014 آغاز کردند و حدود 10 روز پیش توانستند رمادی، مرکز این استان را به تصرف خود درآورند و با این امر نهتنها به 115 کیلومتری غرب بغداد رسیدند، بلکه مهمات و تجهیزات نظامی بسیاری که با فرار نیروهای عراقی به جا مانده را تصاحب کردند.
سقوط رمادی ضربه بزرگی به استراتژی مورد حمایت آمریکا در برابر داعش بود. روز دوشنبه و یک روز پس از اظهارات جنجالی اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا جو بایدن، معاون رئیسجمهوری آمریکا به حیدرالعبادی، نخستوزیر عراق، اطمینان داد آمریکا از این کشور علیه داعش حمایت میکند. اما کارتر روز شنبه به خبرگزاری سیانان گفته بود: «با وجود اینکه نیروهای عراقی در رمادی از لحاظ تعداد، بیشتر از نیروهای داعش بودند، اما هیچ عزمی برای جنگیدن نداشتند. ما میتوانیم آنها را تجهیز کنیم، اما نمیتوانیم اراده جنگیدن به آنها دهیم».
در پی این حملات لفظی، سخنگوی حیدرالعبادی اظهارات کارتر را بر مبنای اطلاعات نادرست خواند و گفت: «ما نباید همه ارتش را براساس یک اتفاق قضاوت کنیم».
ازاینسو، عراقیها نیز بیتفاوتی و تعلل آمریکا در مبارزه با داعش را به باد انتقاد گرفتند. در همینراستا، نعیم العبیدی، یکی از رهبران گروه «عصائب اهل حق» که زیر پرچم حشد الشعبی فعالیت میکنند، گفت: «رمادی پیشِروی آمریکاییها سقوط کرد و آنها هیچ کاری از پیش نبردند. اما در اربیل، آمریکاییها مداخله کرده و با هرگونه هزینهای، از سقوط اربیل جلوگیری کردند. این اتفاقها به ما میگویند عراقیها خود باید با مشکلاتشان مقابله کنند و برای مبارزه با دشمن متحد شوند».
عملیات بازپسگیری استان الانبار آغاز شد
نبرد بر سر «انبار» استراتژیک
صاحبخبر -