شناسهٔ خبر: 54021607 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: تابناک | لینک خبر

چرا انریکه مورا بعد از بازگشت از سفر تهران در آلمان بازداشت شد؟

در حالی که مذاکرات هسته ای اخیرا با بن بست مواجه شده و انریکه مورا معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سفر به تهران به دنبال تلاش برای خارج کردن مذاکرات از بن بست بوده، در اتفاقی او و دو تن از همکارانش توسط پلیس آلمان در فرودگاه فرانکفورت به صورت مشکوکی بازداشت و توقیف شدند.

صاحب‌خبر -

چرا انریکه مورا بعد از بازگشت از سفر تهران در آلمان بازداشت شد؟

بین الملل تابناک: در حالی که مذاکرات هسته ای اخیرا با بن بست مواجه شده و انریکه مورا معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سفر به تهران به دنبال تلاش برای خارج کردن مذاکرات از بن بست بوده، در اتفاقی او و دو تن از همکارانش توسط پلیس آلمان در فرودگاه فرانکفورت به صورت مشکوکی بازداشت و توقیف شدند.

انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حساب توییتری خود از بازداشت او و دو همکارش در فرودگاه فرانکفورت در مسیر بازگشت از تهران خبر داد. 

چرا انریکه مورا بعد از بازگشت از سفر تهران در آلمان بازداشت شد؟

در حالی که پیتر استانو، سخنگوی سرویس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در توضیحی به یورونیوز گفت که اتفاق پیش آمده در فرودگاه فرانکفورت، مسئله خاصی نبوده و مورا توانسته سفر خود را طبق برنامه پی بگیرد. 

مورا که پس از چندین روز حضور در ایران در حال بازگشت به بروکسل بوده، گفته است که پلیس آلمان صبح روز جمعه ۱۳ مه، بدون ارائه هیچ‌گونه توضیحی او را بازداشت کرده است. 

او در ادامه می‌نویسد: «پلیس آلمان در فرودگاه فرانکفورت بدون حتی یک توضیح ساده، یک مقام رسمی اتحادیه اروپا را در یک ماموریت رسمی با گذرنامه دیپلماتیک اسپانیایی بازداشت کرد.» 

او همچنین اضافه کرد که پلیس پاسپورت و گوشی‌های او را هم ضبط کرده است. 

هنوز مشخص نیست ضبط تلفن‌ها و پاسپورت این مقام اروپایی چه مدت طول کشیده ؟ آیا با نیت خاصی صورت گرفته یا صرفا یک سوتفاهم ساده بوده؟

مورا دقایقی بعد و در حالی که ظاهرا همچنان مشکل او در فرودگاه فرانکفورت آلمان حل نشده، در توییت دیگری نوشته که در تهران بر لزوم توقف اعدام احمدرضا جلالی، شهروند ایرانی سوئدی که جمهوری اسلامی به اتهام جاسوسی او را دستگیر و زندانی کرده، تاکید کرده است.
 معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین گفته که از مقام‌های تهران خواسته آقای جلالی را به دلایل بشردوستانه آزاد کنند. 

دقایقی بعدتر آقای مورا در سومین توییت خود مرتبط با این اتفاق خبر داده که بالاخره به همراه دو همکار دیگرش آزاد شده است. او با اشاره به اینکه سفیر اتحادیه اروپا در سازمان ملل در وین و همچنین رئيس گروه ویژه ایران سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا همراه با او آزاد شده‌اند، اضافه کرده که پلیس آلمان این افراد را جدا از یکدیگر نگه داشته بوده است. 

معاون جوزپ بورل در ادامه گفته است نیروهای آلمانی بدون هیچ گونه توضیحی اقدام به بازداشت و آزادی او کرده‌اند. رفتاری که به باور او «نقض کنوانسیون وین» بوده است. 

هنوز مشخص نیست علت واقعی این مسئله چه بوده و انریکه مورا هم دیگر اظهار نظری در این رابطه نداشته است. رخ دادن چنین اتفاقی به حدی غیرمنتظره بود که در ابتدای انتشار این توییت برخی از کاربران در فضای مجای این گمانه را مطرح کردند که شاید حساب توییتر آقای مورا هک شده باشد. 

بعد از افزایش چنین تردیدهایی، لارا روزن، خبرنگار مشهور آمریکایی که روی برنامه هسته‌ای ایران متمرکز است در حساب توییتری خود نوشت که یکی از همکاران آقای مورا، صحت اتفاقاتی را که برای معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افتاده، تایید کرده است. 

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که در نشست وزرای خارجه گروه ۷ به سر می‌برد در گفتگو با خبرنگاران تاکید کرده که با سفر مورا بن‌بست ایجاد شده در مذاکرات هسته‌ای ایران شکسته شده و گفتگوها بار دیگر از سر گرفته می‌شود. آقای بورل هم اشاره‌ای به ماجرای رخ داده برای مورا در فرودگاه فرانکفورت نکرده است.

در همین رابطه، ابراهیم باقری کارشناس مسائل اروپا در گفتگو با تابناک گفت: توقیف یک مقام ارشد اتحادیه اروپا در فرودگاه فرانکفورت آلمان به هیچ عنوان موضوعی عادی و تصادفی نیست.

وی افزود: قطعا یک عامل یا دلیل سیاسی یا امنیتی منجر به توقیف و همکارانش شده است. عاملی که بی تردید بی ارتباط با سفر او به تهران و تلاش برای احیای مذاکرات هسته ای نیست.

این کارشناس مسائل اروپا در ادامه افزود: اتفاقی که برای آقای مورا به وجود آمد کم سابقه بوده است و به یاد نداریم یک مقام ارشد اتحادیه اروپا توسط پلیس یکی اعضای اتحادیه بازداشت یا توقیف شده است.

باقری ادامه داد: براساس پیمان وین درباره روابط سیاسی، دارندگان گذرنامه‌های سیاسی از مصونیت برخوردارند و حین ماموریت‌ها و سفرهای کاری نباید تحت تعقیب قضایی قرار گیرند یا بازداشت و زندانی شوند. به همین جهت می توان گفت این اقدام پلیس آلمان عجیب و غیرمنتظره بوده است.

آنچه می‌توان از بازداشت انریکه مورا در فرودگاه بروکسل برداشت کرد، افزایش تحرکات برخی دشمنان مذاکرات هسته ای در مراحل پایانی مذاکرات ایران و ۴+۱ است، از کنگره امریکا و گفتگو با دموکرات‌ها تا فشار به اروپا به بهانه پرونده‌هایی چون احمد جلالی و افزایش این تحرکات یک پیام واضح دارد، اینکه به مرحله نهایی مذاکرات احیای برجام خیلی نزدیک شده‌ایم.