شناسهٔ خبر: 53537651 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسکانیوز | لینک خبر

۲۶ فروردین در تاریخ چه گذشت؟

امروز ۲۶ فروردین برابر با ۱۵ آوریل تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه فرهنگی ایسکانیوز، امروز ۲۶ فروردین برابر با ۱۵ آوریل تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.

رویداد ها:

۶۹ - «اتو» مدعی امپراتوری روم در جنگ «بدریاکوم» در شمال ایتالیا از نیروهای دولتی شکست خورد و روز بعد خودکشی کرد.

۳۹۹ - یزدگرد یکم: دولت ایران مکلّف به حمایت از پیروان آیین زرتشت در سراسر جهان است

یزدگرد یکم شاه ساسانی ایران پس از آغاز سلطنت، ۱۵ اپریل سال ۳۹۹ میلادی به مسیحیان قلمرو ایران آزادی مذهبی داد و با ارسال پیامی به رُم به دولت و سنای روم یادآور شد که دستور داده است همه تدابیر و عملیات خصمانه بر ضد روم پایان یابد و بازرگانان رومی بتوانند در قلمرو ایران آزادانه به داد و ستد بپردازند و تحت حمایت شهربانان ایران باشند.

یزدگرد در پیام خود تاکید کرده بود که انتظار عمل متقابل ازسوی دولت روم دارد مخصوصا در زمینه آئین زرتشت که دولت ایران مکلّف به حمایت از پیروان آن در سراسر جهان است.

۴۲۲ - پیمان صلح صد ساله ایران و روم که ۲۷ ماه معتبر ماند!

۱۵ اپریل سال ۴۲۲ میلادی (۲۳ سال پس از پیام یزدگرد اول به دولت روم درباره مذهب) میان ایران و روم ــ دو ابر قدرت وقت ــ یک پیمان صلح صد ساله امضاء شد. این پیمان در پی یک جنگ دو ساله میان دو کشور به امضاء رسید. این جنگ را ارتش ایران به فرماندهی ژنرال «مهر نرسی» مازندرانی برنده شده بود و پیشنهاد صلح از سوی رومی ها داده شده بود تا پیشروی ژنرال ایرانی متوقف شود. این پیمان صد ساله تنها دو سال و سه ماه عمر کرد و رومی ها در تابستان سال ۴۲۴ که ایران را در مرزهای شمال شرقی (حوالی بدخشان) درگیر طوایف آن سوی کوههای پامیر دیدند بار دیگر در سوریه نیرو پیاده کردند و جنگ از سر گرفته شد.

۱۸۶۵ - آبراهام لینکلن یک روز پس از مورد اصابت گلوله جان ویلکس بوث قرار گرفتن درگذشت.

۱۹۵۰ - جنجال ازدواج فاطمه پهلوی با یک مرد آمریکایی

اعتراض به ازدواج فاطمه پهلوی خواهر شاه وقت با یک مرد تبعه امریکا، از ۱۵ اپریل ۱۹۵۰ (۲۶ فروردین ۱۳۲۹ هجری خورشیدی) در ایران شدت گرفته بود. این ازدواج در ایتالیا انجام شده بود. اعتراض و مخالفت به این لحاظ بود که ازدواج یک زن مسلمان با مرد غیر مسلمان ممنوع و به علاوه ازدواج یک زن تبعه ایران با یک مرد تبعه کشور دیگر منوط به کسب اجازه قبلی از دولت ایران (وزارت امورخارجه) است که فاطمه پهلوی هر دو مورد را نادیده گرفته بود.

فاطمه پهلوی با این که بعدا شوهرش را وادار به مسلمان شدن «صوری» کرد بر اثر فشار مردم ایران و اعتراض روحانیون، از همه مزایای خود محروم و از بازگشت به ایران که موجب دستگیری و محاکمه او می شد ممنوع شد. فاطمه بعدا از شوهر آمریکایی اش طلاق گرفت و با فرمانده نیروی هوایی ایران که او نیز بعدا در یک تمرین هوایی کشته شد ازدواج کرد.

۱۳۵۱ - در نوار مرزی ایران و عراق بین نیروهای دو کشور زد و خورد شدیدی آغاز شد و مدت پنج روز به طول انجامید. در این نبرد از طرفین عده ای کشته شدند سه ژاندارم ایران نیز به اسارت گرفته شد.

۱۹۶۷ - «ناتو» فرانسه را تخلیه کرد

به تصمیم دولت فرانسه (شارل دوگل)، «ناتو» ۱۵ اپریل سال ۱۹۶۷ همه دفاتر و قرارگاههای نظامی در فرانسه را تعطیل و مقرّ خودرا به بروکسل انتقال داد.

دولت فرانسه همزمان با به آب انداختن نخستین زیردریایی اتمی اش، خودرا از فعالیت های نظامی ناتو (سازمان پیمان دفاعی اتلانتیک شمالی) کنار کشید و اعلام داشت که می خواهد در امور نظامی استقلال کامل داشته باشد. با وجود این، فرانسه از ناتو کاملا خارج نشد و در دهه اخیر بر فعالیت خود در چارچوب ناتو افزوده است.

۱۹۸۶ - حملات هوایی اپریل ۱۹۸۶ آمریکا به لیبی

یک هفته پس از انفجار بمب در یک کلوب شبانه (دیسکوتک) در برلین غربی که پاتوق نظامیان آمریکایی بود و هفتم اپریل ۱۹۸۶ به وقوع پیوست، ریگان رئیس جمهور وقت آمریکا که دشمنی معمر قذافی را به دل داشت، آن رویداد را بهانه قرارداد و دستور حمله هوایی به لیبی را صادرکرد. دولت آمریکا عوامل لیبی را متهم به دست داشتن در این انفجار کرده بودند. در جریان انفجار بمب در دیسکوتک برلین یک نظامی آمریکایی کشته و نزدیک به ۶۰ آمریکایی دیگر مجروح شده بودند. علاوه بر آمریکاییان، در آن انفجار یک زن تبعه ترکیه کشته شده بود و نزدیک به ۱۲۰ مشتری دیگر هم آسیب دیده بودند. چندی پیش از این انفجار نیز در یک هواپیمای آمریکایی که از رم به آتن پرواز می کرد بمبی منفجر شده و چهار تن را کشته بود که باز، عوامل لیبی به دست داشتن در آن متهم شده بودند.

در حمله هوایی به لیبی، هواپیماهای «اف ــ ۱۱۱» نیروی هوائی آمریکا مستقر در انگلستان و هواپیماهای نیروی دریایی وابسته به ناوهای هواپیمابر «کورال سی» و «آمریکا» مستقر در مدیترانه شرکت کرده بودند. در این حملات چند مرکز نظامی و نیز شهرهای ترابلس و بنغازی از جمله چادرهای محل سکونت معمر قذافی رهبر وقت لیبی هدف بمب و موشک قرار گرفته بود.

جمع تلفات لیبی در این حملات ۱۵ کشته گزارش شده بود که یکی از مقتولان دخترخوانده خردسال معمر قذافی بود. شمار مجروحین لیبیایی این حملات زیاد و یکی از آنان شخص معمر قذافی بود. آمریکا نیز یک هواپیمای اف ــ ۱۱۱ و دو خلبان از دست داده بود.

رونالد ریگن رئیس جمهوری وقت آمریکا از این حملات دفاع کرد و گفت: آن چه را که لازم بود کردیم، بازهم اگر لازم باشد انجام می دهیم.

قذافی که در جریان بمباران، از ناحیه سر مختصرا مجروح شده بود در نطقی از تلویزیون لیبی ـ ازدولت فرانسه که اجازه نداده بود از خاک آن کشور برای حمله استفاده شود سپاسگزاری کرد. در لندن، نمایندگان پارلمانی حزب کارگر از بانو مارگارت تاچر نخست وزیر وقت که به آمریکا اجازه داده بود از خاک انگلستان برای حمله به لیبی استفاده کند انتقاد کرده بودند. به علت کوتاه آمدن دولت مسکو (گورباچف) در قبال این بمباران، که ضمن آن یک هواپیمای باری متعلق به شوروی نیز در یک فرودگاه لیبی نابود شده بود، پایان کار این ابر قدرت آغاز شد. سکوت گورباچف در این زمینه حمل برضعف مسکو و تشدید سیاست تهاجمی بلوک غرب (ناتو) شد که مقدمه فروپاشی بلوک شرق بشمار آورده شده است. برغم اینکه قذافی در دهه یکم قرن ۲۱ تغییر سیاست داد، به غرب و بویژه آمریکا نزدیک شد، از ساخت اسلحه کشتار جمعی دست کشید و مواد مربوط را به آمریکا فرستاد، ذخایر ارزی لیبی را به بانکهای آمریکا سپرد ولی رویدادهای سال ۲۰۱۱ [که شرح آنها در این تاریخ آنلاین آمده است] نشان داد که کوتاه آمدنهای قذافی سبب تغییر سیاست غرب نشد و در پی چندین ماه ناآرامی، رژیم قذافی در اکتبر ۲۰۱۱ ساقط و خود او به طرز فجیعی کشته شد. اگر روسیه و چین در شورای امنیت قطعنامه غرب را مبنی بر مداخله نظامی ناتو در لیبی را وتو کرده بودند لیبی به این صورت در نمی آمد. به عبارت دیگر؛ این بار هم ضعف روس ها سبب دگرگونی اوضاع لیبی و پیروزی غرب شد که بعدا چوبش به گوش آنان (روس ها) خواهد خورد.

قذافی پس از روز حمله (اپریل ۱۹۸۶) ـ گزارش شده بود که در جریان بمباران، به قذافی هم از ناحیه سر جراحتی مختصر وارد آمده بود. این عکس پس از حملات هوایی برداشته شده بود.

۱۹۸۲ - خالد اسلامبولی تیرباران شد

خالد شوقی اسلامبولی افسر مسلمان و مبارز مصری در سال ۱۹۵۸م به دنیا آمد. او در مدرسه فرانسوی نوتِردام قاهره تحصیل کرد و سپس به ارتش پیوست و در ۲۰ سالگی با درجه ستوانی در توپخانه ارتش مصر مشغول به کار گردید. وی ضمن این که از افسران لایق ارتش محسوب می‏شد، با جنبش اسلامی جهاد مصر، همکاری مخفیانه داشت. پس از امضای قرارداد ننگین کمپ دیوید که در آن انور سادات رئیس جمهور وقت مصر حکومت غاصب اسرائیل را به رسمیت شناخت، نقشه ترور این خائن به آرمان فلسطین، در ذهن خالد اسلامبولی ترسیم شد. این نقشه در ششم اکتبر ۱۹۸۱م عملی گردید و هنگامی که انور سادات در مراسم رژه نظامی ارتش مصر در سالگرد جنگ اکتبر ۱۹۷۳م شرکت کرده بود، خالد اسلامبولی در لحظه عبور زره‏پوش‏ها و خودروهای نظامی از مقابل جایگاه، همراه با چند تن از نظامیان هم‏رزم خود به سوی سادات آتش گشود. خالد اسلامبولی و گروهی که برای قتل او هم قسم شده بودند. در این زمان در مقابل جایگاهی که سادات و رهبران سیاسی و نظامی مصر در آن نشسته بودند توقف کردند و با سرعت عملی که بیشتر به یک فیلم سینمایی شباهت داشت از خودروی نظامی خود بیرون پریده، با شلیک مسلسل و پرتاب نارنجک به طرف جایگاه سادات پیش رفتند. در این حادثه، هفت تن از مقامات مصری به هلاکت رسیدند. که در جایگاه بودند و سادات نیز ساعاتی بعد در بیمارستانی در قاهره به کام مرگ فرو رفت. پس از این عملیات شجاعانه، خالد اسلامبولی که رهبری آن را بر عهده داشت دستگیر و پس از یک محاکمه طولانی، در ۱۵ آوریل ۱۹۸۲م در ۳۴ سالگی تیرباران شد. وی در جریان محاکمه خود فریاد می‏زد: مردم! من فرعون مصر را کشتم.

۱۹۹۴ - امضای توافق نامه ایجاد سازمان تجارت جهانی

مقدمات تشکیل سازمان تجارت جهانی در جریان جنگ جهانی دوم، توسط امریکا و انگلیس فراهم شد و بر این اساس در سال ۱۹۴۷م، ۲۳ کشور پیشرفته جهان، موافقت‏نامه عمومی تعرفه و تجارت موسوم به گات را امضا کردند. این موافقت نامه مقرر می‏داشت تا مذاکراتی جهت کاهش تعرفه‏های گمرکی، رفع محدودیت‏های بازرگانی و از میان بُردن موانع تجارت آزاد، انجام شود، سرانجام هشتمین دور از این مذاکرات در آوریل ۱۹۹۴ در مراکش خاتمه یافت و براساس سند نهایی این گفتگوها، گات در جهت جهانی شدن تجارت به سازمان تجارت جهانی تغییر نام داد و تعداد زیادی از کشورهای جهان عضو آن شدند. در حال حاضر امریکا و تعداد دیگری از کشورهای غربی از نفوذشان در سازمان تجارت جهانی در جهت منافع خود استفاده می‏کنند. هم‏چنین بسیاری از کارشناسان اقتصادی، از میان برداشتن تعرفه‏های تجاری را به خاطر برتری اقتصادی کشورهای غربی، به نفع این کشورها و به ضرر کشورهای جهان سوم می‏دانند.

۲۰۱۳ - در انفجار بمبی در نزدیکی خط پایان مسابقه دو ماراتون بوستون که در زودپز جاگذاری شده بود ۳ نفر کشته و ۲۶۴ زخمی شدند.

انتهای پیام/

برچسب‌ها:

نظر شما