به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ پنجمین روز از حمله نظامی روسیه به اوکراین در حالی آغاز شده که دیوان بینالمللی دادگستری شکایت اوکراین علیه مسکو را پذیرفته است. در همین راستا، دیوان بینالمللی دادگستری در لاهه هلند در بیانیهای مطبوعاتی اعلام کرد که اوکراین درخواستی را به این دادگاه تسلیم کرده و روسیه را به نقض کنوانسیون ۱۹۴۸ در مورد پیشگیری و مجازات جنایت نسل کشی متهم کرده است.
افزون بر این، اخیراً شورای امنیت سازمان ملل متحد رأی به تشکیل مجمع عمومی در ارتباط با بحران اوکراین رأی داد. در نشست شورای امنیت اما روسیه مانع تصویب پیشنویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا درباره جنگ اوکراین شد و «واسیلی نبنزیا» نماینده روسیه در این نشست موضوع حمله به زیرساختهای غیرنظامی در اوکراین را رد کرد. علاوه بر رأی منفی روسیه، کشورهای چین، هند و امارات نیز به این پیشنویس رأی ممتنع دادند، هرچند در نهایت برگزاری نشست مجمع عمومی رأی آورد.
جنگ اوکراین در حالی ادامه دارد که کانادا نیز اعلام کرده است تجهیزات نظامی برای ارتش اوکراین ارسال میکند. پیش از این نیز دولتمردان انگلیس اعلام کردند که لندن جزو اولین طرفهایی بود که اقدام به ارسال سلاح برای اوکراین کرد. حمایتهای تسلیحاتی از اوکراین در حالی است که روز گذشته وزارت دفاع روسیه اعلام کرد: از آغاز عملیات نظامی تاکنون ۱۰۷۶ پایگاه نظامی اوکراین را منهدم کردهایم.
۱۰:۵۴ رئیس هیئت مذاکره کننده روسیه در بلاروس: مسکو به دستیابی به توافق با اوکراین در اسرع وقت اهتمام می ورزد
۰۹:۲۳ ترکیه درخواست اوکراین برای بستن «بسفر» و «داردانل» را بررسی میکند
«ان تی وی» ترکیه از جلسه امروز کابینه دولت آنکارا به ریاست رجب طیب اردوغان رئیس جمهور این کشور برای بررسی درخواست ولودیمیر زلنسکی همتای اوکراینی مبنی بر بستن راه ورودی دریای سیاه به روی شناورهای نظامی روسیه، خبر داد.
تحت کنوانسیون «مونترو» مورخ سال ۱۹۳۶ میلادی، ترکیه کنترل تنگههای بسفر و داردانل که دریای مدیترانه را به دریای سیاه متصل میکند، در اختیار دارد و در زمان بروز جنگ یا تهدیدهای دیگر، میتواند مانع از عبور کشتیهای جنگی از این دو آبراه شود.
نیروی دریایی روسیه از دریای سیاه، سواحل جنوبی اوکراین را هدف قرار میدهد.
۰۹:۱۲ بلاروس امروز به اوکراین نیرو اعزام میکند
واشنگتن پست به نقل از یک مقام دولت آمریکا مدعی شد که بلاروس در تدارک اعزام نیرو در حمایت از اقدام نظامی روسیه در اوکراین است.
ادعا شده که اعزام نیروهای بلاروس از امروز دوشنبه آغاز میشود.
۰۸:۵۴ پاسخ «آری» مردم بلاروس به انصراف از وضعیت «غیر هستهای»
گزارشها حاکی از آن است که مردم بلاروس طی همه پرسی که روز یکشنبه برگزار شد، به اصلاحات قانون اساسی رای مثبت دادهاند. مهمترین این اصلاحات به انصراف از وضعیت غیرهستهای کشور منجر میشود که راهگشای استقرار تسلیحات هستهای روسیه در خاک بلاروس خواهد بود- اقدامی که از زمان فروپاشی شوروی سابق به این سو، بی سابقه تلقی میشود.
۰۸:۲۴ بایدن با شرکای واشنگتن قرار گفتگوی تلفنی گذاشت
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا قرار است صبح امروز دوشنبه با متحدان واشنگتن درباره وضعیت اوکراین و واکنش هماهنگ به اقدام نظامی روسیه، رایزنی کند.
به گفته کاخ سفید تماس بایدن و شرکا در ساعت ۱۱:۱۵ صبح به وقت محلی آمریکا انجام میشود.
۰۸:۱۱ واشنگتن پست مدعی شد: بلاروس امروز به اوکراین نیرو اعزام میکند
واشنگتن پست به نقل از یک مقام دولت آمریکا مدعی شد که بلاروس در تدارک اعزام نیرو در حمایت از اقدام نظامی روسیه در اوکراین است.
ادعا شده که اعزام نیروهای بلاروس از امروز دوشنبه آغاز میشود.
این در حالی است که امروز شهر «گومل» بلاروس میزبان مذاکرات هیئتهای روسیه و اوکراین است حال آنکه طرف اوکراینی مدعی شده که امیدی به نتیجه گفتگوها ندارد.
گفته میشود که «الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهور بلاروس در تماس تلفنی روز گذشته با همتای اوکراینی متعهد شده در ساعاتی که کشورش میزبان مذاکرات است، تمامی هواپیماها، بالگردها و موشکهای مستقر در خاک بلاروس روی زمین باقی بمانند.
۷:۵۰ زاخارووا: گروه ۷ ابتدا اقدامات خودش را ارزیابی کند
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه در یک گفتگوی تلویزیونی اعلام کرد که کشورهای عضو «گروه ۷» (G۷) ابتدا باید خسارتهایی را که به دنیا وارد کردهاند، مورد ارزیابی قرار دهند.
زاخارووا در اظهار نظر در مورد بیانیه گروه ۷ مبنی بر اینکه روسیه مسئول هر گونه خسارت وارده به اوکراین، اتباع اوکراین و سازمانهای بینالمللی است، گفت که آنها باید اول از خودشان شروع کنند. وی در این باره گفت: وقت آن رسیده است که G۷ خساراتی را که اعضای آن طی ۲۰ تا ۲۵ سال گذشته به جهان وارد کردهاند، ارزیابی کند و آن را با پول خود جبران کند نه با پول دیگران.
۰۶:۵۰ کانادا هم تجهیزات نظامی برای ارتش اوکراین ارسال میکند
کانادا اعلام کرده است که تجهیزات نظامی حفاظتی غیر کشنده مانند کلاه ایمنی و جلیقه ضد گلوله را برای ارتش اوکراین ارسال خواهد کرد. کانادا در عین حال اعزام نیرو به اوکراین برای نبرد با نیروهای روسی را رد کرده است.
در همین ارتباط نیز، «ملانی جولی»، وزیر امور خارجه کانادا روز یکشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که نیروهای اوکراینی به جلیقه ضد گلوله، کلاه ایمنی، ماسک ضد گاز و تجهیزات دید در شب نیاز دارند.
جولی گفت که این کمکها ۲۵ میلیون دلار کانادا (۱۷.۶ میلیون یورو) خواهد بود و تأکید کرد که این درخواست را «مستقیماً» از معاون نخستوزیر اوکراین دریافت کرده است. همچنین «آنیتا آناند»، وزیر دفاع کانادا هم تکرار کرد که این کشور یک مأموریت جنگی را در دست اجرا برای اوکراین ندارد.
کانادا در ۱۴ فوریه نیز اعلام کرده بود که برای اولین بار اسلحه و مهمات را همراه با وام ۵۰۰ میلیون دلاری به اوکراین خواهد فرستاد. «جاستین ترودو»، نخست وزیر کانادا نیز در توئیتی ارسال تجهیزات نظامی به اوکراین را تائید کرد و نوشت: «برای کمک به مردم اوکراین در دفاع از خود، ما تجهیزات نظامی بیشتری را که درخواست شده است، از جمله عینک دید در شب، جلیقه ضدگلوله، ماسک گاز و کلاه ایمنی ارسال میکنیم.»
۶:۱۰ به دنبال بسته شدن حریم هوایی اروپا؛ وزیر خارجه روسیه نمیتواند در نشست سازمان ملل شرکت کند
«ماریا زاخارووا»، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفته است که سازمان ملل نمیتواند شرایطی را برای ورود یک هیئت روسی به رهبری سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه به ژنو برای نشست کمیسیون خلع سلاح سازمان ملل و شورای حقوق بشر سازمان ملل ایجاد کند.»
او گفت: «دبیرکل سازمان ملل اعلام کرده که این سازمان نمیتواند شرایطی را برای ورود هیئت روسی به ژنو برای نشست کمیسیون خلع سلاح و شورای حقوق بشر ایجاد کند.»
ین مشکل را با توجه به بسته شدن حریم هوایی اروپا به روی روسیه عنوان کرده و گفته است: «با توجه به اینکه کشورهای اروپایی همسایه ما حریم هوایی خود را به روی هواپیماهای روسی بستهاند، پروازی که هیئت روسی قصد داشت برای سفر به ژنو برای بحث در مورد مسائل مبرم مربوط به خلع سلاح و حقوق بشر انجام دهد، نمیتواند وارد اروپا شود و سفر لاوروف منتفی است.»
۵:۳۰ بریتیش پترولیوم قصد دارد سهام خود در «روس نفت» را بفروشد
شرکت انگلیسی بریتیش پترولیوم قصد خود را برای فروش سهامش در شرکت روسی «روس نفت» به دلیل عملیات نظامی روسیه در اوکراین اعلام کرد. شرکت «بی پی» تأیید کرد که قصد دارد ۱۹.۷۵ درصد سهام خود در «روس نفت» را بفروشد.
روزنامه «فایننشال تایمز» به نقل از منابع آگاه نوشت که «بی پی» به دلیل آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین مورد انتقاد گسترده قرار گرفته و برخی از سیاستمداران انگلیسی خواستار فروش سهام خود در «روس نفت» شدند. بریتیش پترولیوم با قبول زیان احتمالی ۲۵ میلیارد دلاری فعالیت در صنعت نفت روسیه را پایان خواهد داد.