شناسهٔ خبر: 5280303 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: شفقنا | لینک خبر

سقوط یک شهر و مسئولیت تاریخی یک ملت

صاحب‌خبر -

شفقنا- رئیس جمهوری امریکا طی نشستی با مشاوران تراز اول خود، حمایت کشورش از دولت عراق و نیز مسلح کردن عشایر استان الانبار را اعلام کرد.
روزنامه ایران نوشت: در حالی که اخیراً وزارت دفاع امریکا از آمادگی خود برای همکاری اطلاعاتی و لجستیکی با شبه نظامیان شیعه عراق در جنگ آزادسازی رمادی اعلام کرده، باراک اوباما، رئیس جمهوری امریکا طی نشستی با مشاوران ارشد امنیت ملی خواستار سرعت بخشیدن به تجهیز عشایر محلی به سلاح جهت بازپس‌گیری شهر رمادی شد. سخنگوی شورای امنیت ملی امریکا گفت: باراک اوباما همچنین ضمن حمایت از حیدرالعبادی نخست‌وزیر عراق خواستار هماهنگی وزارت دفاع امریکا با ارتش عراق در نبرد با تکفیری‌ها شد. این نشست با حضور جان کری، وزیر خارجه امریکا، اشتون کارتر، وزیر دفاع، سوزان رایس، مشاور امنیت ملی، جان برنان، مدیر دستگاه اطلاعات مرکزی امریکا و مسئولان ارشد دیگر جهت ارزیابی استراتژی امریکا در خصوص مبارزه با داعش برگزار شد. این در حالی است که ارتش عراق نیز تانک‌های خود را به منطقه گسیل کرده است.  از سوی دیگر از جبهه‌های نبرد به نقل از صباح کرحوت رئیس شورای استانداری الانبار خبر می‌رسد با آغاز درگیری‌ها میان ارتش عراق و داعش نیروهای عراقی موفق به کنترل 30 درصد از شهر الرمادی شده‌اند.  از بیجی نیز خبر می‌رسد که در اثر پیشروی نیروهای عراقی برادرزاده صدام حسین ابراهیم سبعاوی، از رهبران نیروهای امنیتی داعش کشته شده است.  در همین حال فرحان حق، سخنگوی دبیر کل سازمان ملل اعلام کرد اقدامات فوری برای کمک‌رسانی به 25 هزار آواره عراقی که از شهر رمادی گریخته‌اند، اتخاذ می‌کند.  وی گفت: بیشتر آوارگان از شهر رمادی به سمت بغداد می‌روند و تلاش می‌کنند تا از طریق ایست‌های بازرسی وارد پایتخت شوند. هزاران خانواده نیز به منازل خود در رمادی بازگشته‌اند اما وقوع درگیری‌های مجدد آنها را مجبور به فرار می‌کند.

تصرف شهر رمادی پایتخت استان الانبار در غرب عراق به دست گروه تروریستی داعش در واپسین روزهای هفته گذشته آه از نهاد مقامات عراقی و امریکایی که ماه‌هاست برای سرکوب این گروه تروریستی تلاش می‌کنند، برآورد. هرچند سقوط این شهر مؤید ضعف ائتلاف متحدان امریکا و ارتش عراق در رویارویی با داعش بود، اما این سؤال را به وجود آورد که چرا سلطه دوباره تروریست‌های داعش در رمادی تا این حد حائز اهمیت است؟
موقعیت جغرافیایی- استراتژیک
براساس گزارشی که تیم خبرنگاران دیلی‌تلگراف تهیه کرده است، وسعت رمادی به‌اندازه موصل است. این شهر در حاشیه رود فرات قرار دارد و شاهراه ارتباطی  بغداد به مناطق مرزی سوریه و اردن محسوب می‌شود. از همه مهمتر رمادی 110کیلومتری غرب بغداد واقع شده است. در واقع این شهر تنها شهر مهم در تصرف داعش است که مسیر این گروه تروریستی را به پایتخت عراق هموار خواهد کرد. به همین دلیل نگرانی‌هایی مبنی بر اینکه آیا داعش از رمادی برای پیشروی به سوی بغداد استفاده خواهد کرد یا آیا رمادی به یکی دیگر از دژهای نظامی داعش تبدیل خواهد شد، وجود دارد.
رمادی، شهری با اکثریت غیرشیعه
رمادی یکی از شهرهای سنی‌نشین عراق است و در این شهر قبایل گوناگون سنی از گذشته‌های دور شکل گرفته است. رمادی زمانی مرکز اپوزیسیون ضددولتی بویژه در دوره نخست وزیری نوری المالکی در سال‌های 2012 و 2013 بود زیرا رهبران قبیله‌ای رمادی همواره از دولت مرکزی نارضایتی‌هایی داشتند و مدعی بودند، دولت با آنها مانند بیگانه‌ها برخورد می‌کند.  در حال حاضر نیز بسیاری از مردم رمادی از سقوط شهر خشمگین هستند و دولت عراق و نیروهای ائتلاف به رهبری امریکا را مقصر می‌دانند و معتقدند از مردم که به مدت چند ماه در حال مقاومت و جنگ با داعش  بودند، حمایت کافی نشده است.  در حالی که احتمال حمله داعش به رمادی در ماه آوریل هر روز تقویت می‌شد.
بر کسی پوشیده نیست که ارتش عراق در روزها و ماه‌های گذشته با مشکل جذب فرماندهان رده بالا مواجه بود اما عامل دیگری در ماجرای سقوط این دژ مهم نقش دارد که کمتر ازآن سخن به میان می‌آید و آن حضور وسیع افسران کهنه‌کار بعثی است که الرمادی را به قرارگاه اصلی آنها در جنگ با دولت تبدیل کرده است.
رمادی، شهر نمادین برای امریکا
رمادی تنها یک شهر نمادین و مهم برای عراق نیست بلکه برای واشنگتن هم حائز اهمیت است زیرا در دوران اشغال عراق به دست امریکا یکی از پرهزینه ترین‌ جنگ‌های امریکا در عراق بازپس‌گیری فلوجه و رمادی بود که تلفات انسانی چشمگیری برای ارتش امریکا داشت. این شهر همچنین به نماد ضعف ائتلاف متحدان امریکا در جنگ با داعش تبدیل شده است.
برنامه ریزی برای ضد حمله
گذشته از تمام کاستی‌ها و ضعف‌ها آنچه در حال حاضر مهمترین مسأله است، مدیریت ضدحمله‌های بعدی برای آزاد کردن رمادی است. قبایل سنی خسته شده‌اند. شهر بدون حمایت کافی از سنی‌ها آزاد نخواهد شد. دولت عراق هم به تنهایی قادر به حمایت از سنی‌ها نیست. موفقیت‌های ائتلاف نیز به دو دلیل بسیار ناچیز است: یکی اینکه شهر خیلی بزرگ با بافتی پیچیده است و دوم اینکه امکان حملات هوایی گسترده و موفق به دلیل احتمال بروز خسارات انسانی و زیربنایی جدی به شهر، وجود ندارد. در چنین شرایطی یک کمپین زمینی جدی در کنار حملات هوایی ائتلاف لازم است. العبادی، نخست‌وزیر عراق از شبه نظامیان شیعه عراق برای آزادسازی رمادی طلب کمک کرده است اما گسیل شبه نظامیان به این منطقه نیز خطر بروز تنش‌های فرقه‌ای را به دنبال دارد. برخی رهبران سنی رمادی که گرایش‌های سلفی دارند به حضور شبه نظامیان شیعه در میدان نبرد این شهر دیدگاه مثبتی ندارند. این در حالی است که در این شرایط همکاری نظامی شیعه و سنی برای باز پس‌گیری شهر بسیار حائز اهمیت است.
مسلم است که عقب راندن داعش از رمادی و الانبار و شکست این گروه تروریستی امری حیاتی است اما این کار بدون همکاری مشترک ارتش عراق، شیعیان و سنی‌ها و هماهنگ شدن با حملات هوایی امکان‌پذیر نخواهد بود. اما آزمون واقعی رمادی این است که آیا دولت عراق قادر به حفظ این شهر پس از آزادی خواهد بود.


ترجمه و گردآوری: کبری آکیش

انتهای پیام

http://www.shafaqna.com/persian/

برچسب‌ها: