شناسهٔ خبر: 52763515 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: سرپوش | لینک خبر

امنیتی و دفاعی

فرانسه: پوتین بداند که ناتو سلاح اتمی دارد/ واکنش آمریکا به اشاره پوتین درباره زرادخانه هسته‌ای روسیه

وزیر خارجه فرانسه با طفره رفتن از پاسخ به سوالی درباره چرایی عدم اعزام نیروی نظامی ناتو به اوکراین، مدعی شد خفه کردن روسیه از نظر اقتصادی و مالی در دراز مدت، قوی‌تر از هر مداخله‌ای خواهد بود.

صاحب‌خبر -

به گزارش فارس، «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه شامگاه پنجشنبه به‌صورت تلویحی روسیه را به استفاده از سلاح اتمی تهدید کرد.

لودریان در مصاحبه‌ای تلویزیونی گفت «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه وقتی در مورد استفاده از سلاح اتمی تهدید می‌کند، باید درک کند که ناتو نیز یک ائتلاف نظامی هسته‌ای است.

به نوشته خبرگزاری «رویترز»، وی در پاسخ به این سوال که آیا تهدید پوتین مبنی بر اینکه «با چنین پیامدهایی هرگز در تاریخ خود با آن مواجه نشده‌اید» مساوی با تهدید روسیه برای استفاده از سلاح اتمی در مناقشه اوکراین است، گفت: «بله، چنین است».

وزیر خارجه فرانسه ادامه داد: «من فکر می‌کنم که ولادیمیر پوتین نیز باید درک کند که ائتلاف ناتو هم یک اتحاد هسته‌ای است. این تنها چیزی است که در این مورد خواهم گفت».

بر این اساس، لودریان در پاسخ به این سوال که چرا کشورهای عضو ناتو - که در دهه‌های گذشته در کشورهای غیر ناتو مانند افغانستان، لیبی و یوگسلاوی سابق مداخله نظامی کرده‌اند - از اعزام نیرو به اوکراین خودداری می‌کنند، توضیح داد: «این چیزی نیست که اوکراینی‌ها از ما می‌خواهند».

وی اضافه کرد: «اوکراین خواستار کمک‌های بشردوستانه و مالی و همچنین تجهیزات نظامی است که غرب فراهم کرده و خواهد کرد».

به نوشته رویترز، وزیر خارجه فرانسه در پاسخ به این سوال که ناتو چه تسلیحاتی می‌تواند به اوکراین ارائه دهد، اظهار داشت: «آنها لیستی تهیه کرده‌اند و ما در حال بررسی آن لیست هستیم تا در اسرع وقت به درخواست‌های آنها پاسخ دهیم».

لودریان در پاسخ به این سوال که آیا اروپا و ناتو می‌توانند با وجود حضور سربازان روسی در اوکراین و تهدید پوتین به اقدام اتمی، پاسخ نظامی را رد کنند، گفت: «تحریم‌ها کارآمدتر خواهند بود».

وی همچنین افزود: «خفه کردن روسیه از نظر اقتصادی و مالی در دراز مدت، قوی‌تر از هر مداخله‌ای خواهد بود».

***

واکنش آمریکا به اشاره پوتین درباره زرادخانه هسته‌ای روسیه

سخنگوی کاخ سفید در نشست خبری خود با خبرنگاران به سوالات مختلف از جمله درباره بحران اوکراین پاسخ و به اظهارات پوتین درباره زرادخانه هسته‌ای روسیه واکنش نشان داد.

ژان ایو لودریان, وزیر امور خارجه فرانسه

به گزارش مهر به نقل از پایگاه رسمی کاخ سفید، «جن ساکی»، سخنگوی کاخ سفید در نشست خبری خود با خبرنگاران به سوالات مختلف از جمله درباره بحران اوکراین پاسخ داد.

سخنگوی کاخ سفید در جریان نشست مطبوعاتی عصر پنجشنبه خود گفت که ایالات متحده آماده پذیرش پناهندگان اوکراینی است، اگرچه او انتظار دارد که اکثریت قریب به اتفاق آنها در اروپا بمانند.

ساکی در پاسخ به سوالی درباره اشاره پوتین به زرادخانه هسته‌ای روسیه گفت: «در حال حاضر هیچ افزایش تهدیدی در این زمینه مشاهده نمی‌کنیم.»

سخنگوی کاخ سفید در پاسخ به این سوال که بایدن چه زمانی تحریم‌های شدیدتری را علیه روسیه اعمال خواهد کرد، به خبرنگاران گفت که مجازات‌هایی که اعلام شده اند شدید بوده و تأثیرگذار هستند، اما زمان می‌برند. او گفت: «بیایید تا یک ماه دیگر صبر داشته باشیم تا ببینیم آیا تحریم‌ها کار می‌کنند یا خیر.»

خبرنگاری پرسید اما اوکراین یک ماه فرصت ندارد، آیا آمریکا عملاً اوکراین را به روسیه واگذار می‌کند؟ ساکی چنین موضعی را رد کرد و گفت: «هیچ چیزی درباره استراتژی، رویکرد یا رهبری رئیس جمهور در جهان وجود ندارد که نشان دهد او در حال واگذاری چیزی است.»

در پایان جلسه، پس از اینکه ساکی با گذاشتن ماسک نشان داد که جلسه خبری او تمام شده است، یک خبرنگار از او پرسید که آیا ایالات متحده معتقد است روسیه در حال آماده شدن برای حمله به کشورهای دیگر فراتر از اوکراین است؟ ساکی در این ارتباط گفت: «ما مطمئناً فکر می‌کنیم که پوتین جاه طلبی‌های بزرگ‌تری دارد.»

ساکی همچنین گفت که ایالات متحده از گزارش‌ها مبنی بر گروگان گرفتن تعدادی از کارکنان در سایت هسته‌ای چرنوبیل توسط نیروهای روسی خشمگین است. او خواستار آزادی فوری آنها شد.

ساکی درباره اینکه چه زمانی ممکن است تحریم‌ها علیه روسیه اعمال شوند، گفت که این تحریم‌ها در حال حاضر اعمال شده اند. او گفت: «ببینید روبل کجاست.»

ساکی در مورد سوالی درباره محل اختفای زلنسکی اظهار نظر نکرد اما گفت که مقامات دولت آمریکا همچنان با او در تماس هستند. او گفت که ایالات متحده با کشورهای اروپایی همکاری می‌کند تا برای هجوم پناهجویان اوکراینی آماده شود، اما گفت که ایالات متحده نیز آماده استقبال از آنها در اینجا است.

ساکی در پاسخ به این سوال که آیا ایالات متحده اخطار شفاهی پوتین به دشمنان را به عنوان تهدید جنگ هسته‌ای تعبیر می‌کند، گفت که مطمئن نیست او چنین پیامی را می‌خواهد منتقل کند، اما افزود: «در حال حاضر هیچ افزایش تهدیدی در این زمینه مشاهده نمی‌کنیم.»

***

ژاپن تحریم های بیشتری علیه روسیه اعمال می کند

فومیو کیشیدا نخست وزیر ژاپن که در واکنش به برسمیت شناختن دونتسک و لوهانسک توسط روسیه تحریم هایی علیه این کشور اعمال کرده بود، گفت که توکیو بخاطر اقدام نظامی مسکو علیه کی یف تحریم‌های بیشتری علیه مسکو وضع می کند.

به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری کیودو، کیشیدا روز جمعه با اعلام این‌که ژاپن بخاطر حمله روسیه به اوکراین تحریم های بیشتری علیه مسکو اعمال خواهد کرد، به کشورهای تحریم کننده روسیه پیوست. 

وی در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که بسته جدید تحریم ها شامل کنترل صادرات بر نیمه هادی ها و سایر محصولات، مسدود کردن دارایی های موسسات مالی روسیه و تعلیق صدور روادید برای برخی افراد و نهادهای روسی است.

***

دور دوم تحریم های کانادا علیه روسیه

جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا گفت، با تایید عملیات نظامی در دونباس توسط ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه، کانادا دور دوم تحریم ها را علیه مسکو اعمال می کند.

ترودو در یک کنفرانس خبری در اتاوا گفت: "ما در حال اعمال تحریم های شدیدتر هستیم. این تحریم ها ۵۸ فرد و نهاد از جمله اعضای نخبگان روسیه و اعضای خانواده آنها را هدف قرار خواهند داد."

نخست وزیر کانادا گفت، کانادا تمام مجوزهای صادراتی روسیه را گرفته و مجوزهای موجود را به عنوان بخشی از بسته تحریمی بر سر اوکراین لغو می کند. ما بلافاصله همه مجوزهای صادراتی روسیه را ضبط می کنیم و مجوزهای موجود را لغو می کنیم.

***

ماکرون: پوتین نارو زد!

رئیس جمهوری فرانسه، روز جمعه با اشاره به گفت‌وگوهای پیشین با همتای روس خود پیش از حمله به اوکراین، گفت: ولادیمیر پوتین همزمان با اینکه پشت تلفن، جزئیات توافقات مینسک را با من بررسی می‌کرده، در حال آماده شدن برای آغاز جنگ بوده است؛ این فریبکاری و نارو زدن است.

امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه پس از نشست اتحادیه اروپا گفت: بله، دورویی اتفاق افتاد؛ انتخابی آگاهانه و عمدی برای آغاز جنگ صورت گرفت، آن هم در زمانی که هنوز می‌توانستیم بر سر صلح مذاکره کنیم.

ماکرون تاکید کرد که فرانسه تحریم‌های مجزای خود را به بسته تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه اضافه می‌کند.

***

تهیه پیش‌نویس قطعنامه علیه روسیه، در شورایی که روسیه حق وتو دارد

شورای امنیت سازمان ملل، روز جمعه پیش‌نویس قطعنامه‌ای را به رای می‌گذارد که حمله روسیه به اوکراین را محکوم کرده و از مسکو می‌خواهد عقب‌نشینی کند. این در حالیست که روسیه به عنوان یکی از اعضای دائم این شورا، از حق وتو برخوردار است و می‌تواند از تصویب قطعنامه جلوگیری کند.

این قطعنامه که آمریکا پیش‌نویس آن را تهیه کرده، قرار است پس از به رای گذاشته شدن در شورای امنیت ظرف چند روز آینده به مجمع عمومی سازمان ملل با ۱۹۳ عضو برود.

گرچه این قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل، شامل ۱۵ عضو، تصویب نخواهد شد، چراکه روسیه در آن حق وتو دارد، اما واشنگتن و متحدانش این اقدام را فرصتی می‌دانند که می‌توان در آن روسیه را وادار به توضیح درباره اقداماتش کرد و همچنین از آن برای نشان دادن انزوای روسیه در اقدامات اخیرش استفاده کرد. به نظر می‌رسد دست‌کم ۱۱ عضو این شورا رای موافق بدهند، اما آراء چین، هند و امارات متحده عربی هنوز مشخص نیست.

پیش‌نویس این قطعنامه که به دست رویترز رسیده است، «تهاجم» روسیه علیه اوکراین را محکوم کرده و خواستار عقب‌نشینی کامل، سریع و بی‌قید و شرط نیروهای نظامی مسکو از اوکراین شده است. این قطعنامه همچنین از ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، می‌خواهد تا «به رسمیت شناختن دو منطقه جدایی‌طلب دونتسک و لوهانسک» در شرق اوکراین را پس بگیرد.

این متن همچنین بر تعهد شورای امنیت به «حاکمیت استقلال، وحدت و تمامیت ارضی اوکراین» تأکید می‌کند.

در شورای امنیت سازمان ملل متحد، روسیه نیز مانند آمریکا، چین، فرانسه و انگلیس، حق وتو دارد.

قطعنامه یادشده، یادآور اقدامی مشابه از سوی این نهاد سازمان ملل به دنبال الحاق منطقه کریمه اوکراین توسط روسیه درسال ۲۰۱۴ است.

در آن زمان، شورای امنیت قطعنامه‌ای در مخالفت با برگزاری همه‌پرسی برای تعیین وضعیت کریمه تهیه کرد و از کشورها خواست همه‌پرسی مذکور را به رسمیت نشناسند. پیش‌نویس آن قطعنامه ۱۳ رای موافق دریافت کرد، در حالی که چین در رای‌گیری شرکت نکرد و روسیه آن را وتو کرد.

پس از آن، مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه‌ای را با ۱۰۰ رای موافق در برابر ۱۱ رای مخالف تصویب و آن همه‌پرسی را نامعتبر اعلام کرد.

***

گوترش: بار دیگر از پوتین می خواهم، عملیات نظامی را متوقف کنید

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد بار دیگر از ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه خواست تا عملیات نظامی در اوکراین را متوقف کند و همه نیروها را به روسیه بازگرداند.

گوترش در بیانیه‌ای گفت: ما شاهد عملیات نظامی روسیه در داخل خاک اوکراین در مقیاسی هستیم که اروپا در دهه‌های گذشته شاهد آن نبوده است. من درخواست خود را از شب گذشته به رئیس جمهور پوتین تکرار می کنم: عملیات نظامی را متوقف کنید. نیروها را به روسیه برگردانید. ما تلفات جنگ را می دانیم.