شناسهٔ خبر: 52763281 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

تهیه پیش‌نویس قطعنامه علیه روسیه /حق وتو به کمک پوتین می آید؟

گرچه این قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل، شامل ۱۵ عضو، تصویب نخواهد شد، چراکه روسیه در آن حق وتو دارد، اما واشنگتن و متحدانش این اقدام را فرصتی می‌دانند که می‌توان در آن روسیه را وادار به توضیح درباره اقداماتش کرد.

صاحب‌خبر -

شورای امنیت سازمان ملل، روز جمعه پیش‌نویس قطعنامه‌ای را به رای می‌گذارد که حمله روسیه به اوکراین را محکوم کرده و از مسکو می‌خواهد عقب‌نشینی کند. این در حالیست که روسیه به عنوان یکی از اعضای دائم این شورا، از حق وتو برخوردار است و می‌تواند از تصویب قطعنامه جلوگیری کند.

به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری رویترز، این قطعنامه که آمریکا پیش‌نویس آن را تهیه کرده، قرار است پس از به رای گذاشته شدن در شورای امنیت ظرف چند روز آینده به مجمع عمومی سازمان ملل با ۱۹۳ عضو برود.

گرچه این قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل، شامل ۱۵ عضو، تصویب نخواهد شد، چراکه روسیه در آن حق وتو دارد، اما واشنگتن و متحدانش این اقدام را فرصتی می‌دانند که می‌توان در آن روسیه را وادار به توضیح درباره اقداماتش کرد و همچنین از آن برای نشان دادن انزوای روسیه در اقدامات اخیرش استفاده کرد. به نظر می‌رسد دست‌کم ۱۱ عضو این شورا رای موافق بدهند، اما آراء چین، هند و امارات متحده عربی هنوز مشخص نیست.

پیش‌نویس این قطعنامه که به دست رویترز رسیده است، «تهاجم» روسیه علیه اوکراین را محکوم کرده و خواستار عقب‌نشینی کامل، سریع و بی‌قید و شرط نیروهای نظامی مسکو از اوکراین شده است. این قطعنامه همچنین از ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، می‌خواهد تا «به رسمیت شناختن دو منطقه جدایی‌طلب دونتسک و لوهانسک» در شرق اوکراین را پس بگیرد.

این متن همچنین بر تعهد شورای امنیت به «حاکمیت استقلال، وحدت و تمامیت ارضی اوکراین» تأکید می‌کند.

به گزارش ایسنا، در شورای امنیت سازمان ملل متحد، روسیه نیز مانند آمریکا، چین، فرانسه و انگلیس، حق وتو دارد.

قطعنامه یادشده، یادآور اقدامی مشابه از سوی این نهاد سازمان ملل به دنبال الحاق منطقه کریمه اوکراین توسط روسیه درسال ۲۰۱۴ است.

در آن زمان، شورای امنیت قطعنامه‌ای در مخالفت با برگزاری همه‌پرسی برای تعیین وضعیت کریمه تهیه کرد و از کشورها خواست همه‌پرسی مذکور را به رسمیت نشناسند. پیش‌نویس آن قطعنامه ۱۳ رای موافق دریافت کرد، در حالی که چین در رای‌گیری شرکت نکرد و روسیه آن را وتو کرد.

پس از آن، مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه‌ای را با ۱۰۰ رای موافق در برابر ۱۱ رای مخالف تصویب و آن همه‌پرسی را نامعتبر اعلام کرد.