شناسهٔ خبر: 52721914 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

تکلیف جاماندگان سهام عدالت عقب افتاد

به رغم وعده‌های دو ساله برای اختصاص سهام به جاماندگان سهام عدالت، دیروز نماینده دولت در مجلس آب پاکی را روی دست جاماندگان ریخت و اعلام کرد: «سهامی نداریم که به جاماندگان بدهیم!» این اظهارات در حالی است که رئیس‌جمهور و وزرای مرتبط وعده حل این مشکل را داده بودند

صاحب‌خبر -

به رغم وعده‌های دو ساله برای اختصاص سهام به جاماندگان سهام عدالت، دیروز نماینده دولت در مجلس آب پاکی را روی دست جاماندگان ریخت و اعلام کرد: «سهامی نداریم که به جاماندگان بدهیم!» این اظهارات در حالی است که رئیس‌جمهور و وزرای مرتبط وعده حل این مشکل را داده بودند. از این رو در جریان بررسی لایحه بودجه در مجلس، نمایندگان برای تعیین تکلیف نهایی طرح واگذاری سهام عدالت به جاماندگان را مجدداً به کمیسیون تلفیق ارجاع دادند.
از آزادسازی سهام عدالت بیش از یک سال می‌گذرد، اما بحث جاماندگان سهام، همچنان جزئی از پرسش‌های جاماندگانی است که میل به سهامدار شدن دارند. مجلس شورای اسلامی در طرحی از ارائه سهام عدالت به کسانی که از این سهم محروم هستند، بار‌ها سخن گفته است و کمیسیون اقتصادی مجلس در رایزنی با رئیس‌جمهور و وزرای مرتبط این طرح را آماده کرده و در جریان تصویب بودجه در صحن علنی مجلس قرار بود در خصوص آن تصمیم‌گیری شود.
طبق برآورد‌ها، تعداد کل کسانی که در حال حاضر سهام عدالت دارند حدود ۴۹ میلیون نفر است. برآورد می‌شود ۲۰ میلیون نفر جزو جاماندگان باشند و از خرداد سال ۱۳۹۹ به طور جدی پیگیر گرفتن سهام هستند.
نمایندگان مجلس وعده دادند که درباره ۱۰ میلیون نفر از آن‌ها در سال آینده تعیین تکلیف می‌شود. دولت نیز در اولین ماهی که روی کار آمد بار‌ها گفت مشکل کسانی را که سهام عدالت ندارند، حل می‌کند. ۱۴ شهریور ماه امسال رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اعلام کرد که رئیس‌جمهور با اختصاص سهام برای جاماندگان تا پایان سال و ارجاع موضوع به سازمان برنامه و بودجه موافقت کرده است. وزیر اقتصاد نیز روی حل مشکل جاماندگان تأکید کرد و گفت: «پیگیر رفع این مشکل و همچنین وضعیت جاماندگان از سهام عدالت خواهیم بود.» حتی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز به حل این مشکل تا پایان سال قول مساعد داد. حجت‌الله عبدالملکی در شهریور ماه گفت: «دولت این عزم را دارد که در یک بستر و فرایند قانونی به جاماندگان، سهام واگذار شود و با تصمیم دولت و محوریت وزارت اقتصاد تا پایان سال این واگذاری انجام شود.»

منابع مالی سهام عدالت برای جاماندگان
عسگر توکلی، رئیس هیئت مدیره شرکت‌های تعاونی سهام عدالت معتقد است: «با ۲۲ میلیون نفر جامانده سهام عدالت جامعه هدف سهام عدالت ۷۱ میلیون نفر خواهد شد.» به گفته او، منبع این طرح در لایحه بودجه ۱۴۰۱ نیامده است، اما حدود ۱۱ شرکت سرمایه‌پذیر را دولت قبل از سبد سهام عدالت حذف کرد که با بازگشت این سهام اصلاً نیازی به سهام جدید برای افراد نیست. علاوه بر آن بخشی دیگر نیز از کم شدن سهام یک میلیونی به ۵۳۲ هزار تومانی افراد، طلبی است که دولت باید آن را بپردازد. بر همین اساس پیش‌بینی مجلس این است که بتوانند ۲۲ میلیون نفر را با این منبع پوشش دهند و وجود این منابع سبب شده که دولت اشاره‌ای به سهام عدالت در لایحه بودجه ۱۴۰۱ نداشته باشد.

بررسی واگذاری سهام عدالت در صحن مجلس
روز گذشته در جریان بررسی لایحه بودجه سال آینده نمایندگان در خصوص تعیین تکلیف پیشنهاد ۱۳۰ هزار میلیارد تومانی تلفیق برای واگذاری سهام عدالت به جاماندگان بحث و تبادل‌نظر شد.
نماینده تهران در مجلس با انتقاد از موضع‌گیری‌های دولت در مقابل برخی پیشنهادات نمایندگان گفت: «در برخی پیشنهادات نماینده دولت جوری صحبت می‌کند که ما بر قبری گریه می‌کنیم که در آن مرده‌ای وجود ندارد. اکنون نیز در بحث سهام عدالت نیز این رویه را پیش گرفتند و روز گذشته نیز این مباحث مطرح شد.»

معاون سازمان برنامه و بودجه: وقتی سهام عدالتی نیست، مجلس به مردم وعده ندهد
به رغم موافقت دولت با اعطای سهام عدالت به بخشی از جاماندگان معاون سازمان برنامه و بودجه در صحن مجلس گفت: «کمیسیون تلفیق بودجه ۱۳۰ هزار میلیارد تومانی پیشنهاد کرده تا سهام عدالت به مشمولان تأمین اجتماعی و ایثارگران واگذار شود، اما چنین سهامی وجود ندارد و با دادن وعده به مردم و قانونی کردن آن، نتیجه‌ای جز نارضایتی مشاهده نخواهیم کرد.»
سیدحمید پورمحمدی به عنوان نماینده دولت در صحن علنی مجلس بعد از ارائه
پیشنهاد اعطای سهام عدالت به جاماندگان از سوی نماینده ایلام در مجلس و در مخالفت با آن اظهار داشت: «کمیسیون تلفیق این ارقام را در بودجه پیشنهاد کرده تا سهام عدالت به مشمولان زیرمجموعه تأمین اجتماعی و ایثارگران واگذار شود، اما کسی درباره میزان سهام صحبت نمی‌کند. چنین سهامی وجود ندارد، بنابراین بهتر است تمام میزان سهام قابل واگذار مشخص و در یک سال برای آن
تصمیم‌گیری شود.»
موضوع نبود سهام برای جاماندگان در دولت روحانی نیز مطرح شد، اما مجلسی‌ها در آن زمان گفتند که مرکز پژوهش‌های مجلس اعلام کرده است که سهام‌های برگشتی همچنان وجود دارد. در واقع بین مجلس دولت دوازدهم برای بود و نبود سهام اختلاف وجود داشت. اما نکته قابل توجه این است که دولت سیزدهم در ابتدا حل مشکل جاماندگان را پذیرفت ولی حالا می‌گوید سهامی وجود ندارد.

قالیباف: دفتر مقام معظم رهبری پیگیر جاماندگان سهام عدالت است
بعد از اظهارات پورمحمدی رئیس مجلس گفت: «کمیسیون اقتصادی بیش از یک سال است که به موضوع تعیین تکلیف جاماندگان سهام عدالت پرداخته است و حتی دفتر مقام معظم رهبری هم پیگیر بوده‌اند.» محمدباقر قالیباف تصریح کرد: «بر اساس نکته‌ای که نماینده دولت گفت باید به هر میزان سهام عدالت موجود روشن و جمعیت افراد ذی‌حق و باقی مانده نیز مشخص شود. بنابراین با موافقت نمایندگان پیشنهاد مربوطه را به کمیسیون تلفیق ارجاع می‌دهم تا با هماهنگی کمیسیون اقتصادی و دولت پیشنهاد جامعی به صحن علنی ارائه شود.»
در نهایت نمایندگان با ۱۷۶ رأی موافق، ۳۹ رأی مخالف و ۵ رأی ممتنع از مجموع ۲۳۸ نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند تا این طرح برای تعیین تکلیف نهایی به کمیسیون تلفقیق مجلس ارجاع شود.