شناسهٔ خبر: 5249984 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: اقتصاد آنلاین قدیمی | لینک خبر

تاکید دوباره معاون وزیر بر نفت 80 دلاری

اوپک باید بر سر بازگشت ایران مذاکره کند

در نشست خبری رکن‌الدین جوادی معاون وزیر نفت در نمایشگاه بیستم نفت گاز پالایش و پتروشیمی سوال خبرنگار نشریه اوپک جوابی درپی داشت که تعجب بسیاری از خبرنگاران را برانگیخت. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در پاسخ خود به سوال این خبرنگار راجع به قیمت نفت به عدد 80 دلار اشاره کرد.

صاحب‌خبر -

بعد از اعلام این عدد چهره‌ها به یکدیگر نگاه می‌کردند تا مطمئن شوند که چیزی را اشتباه نشنیده‌اند. برای بازار نفت که اکنون با زور و ضرب روی 60 دلار مانده است رسیدن به 80 دلار اتفاق مهمی محسوب می‌شود، بازاری که وضعیت فعلی آن در تمام تحلیل‌ها به عنوان یکی از مبهم‌ترین دوران بررسی می‌شود. یکی از مسایلی که این ابهام را جدی‌تر می‌کند مساله بازگشت ایران به بازار نفت در سطوح قبلی تولید خود قبل از تحریم است. بازگشتی که می‌تواند به یک مناقشه تمام عیار در اوپک تبدیل شود. این ماجرا برای رسانه‌های بین‌المللی از جذابیت خاصی برخوردار است که باعث شده تاکنون گزارش‌های متعددی در این باره تهیه کنند. در تازه‌ترین گزارش رویترز به گفت‌وگویی کوتاه با رکن‌الدین جوادی پرداخته است، معاونی که در میان مسوولان وزارت نفت ایران یکی از خوش‌بین‌ترین‌ها نسبت به آینده قیمت نفت تلقی می‌شود. جوادی به رویترز گفته است که احتمال کمی وجود دارد که اوپک در نشست بعدی خود تصمیم بر کاهش تولید بگیرد. رکن‌الدین جوادی معاون وزیر نفت ایران در پاسخ به رویترز در این مورد که آیا اوپک در نشست آتی خود در پنجم ژوئن تصمیم به کاهش تولید خواهد گرفت، گفت: «من اینطور فکر نمی‌کنم!»

 رویترز در ادامه می‌نویسد: «ایران در کنار ونزوئلا مکررا از اوپک درخواست کرده که برای بالا بردن قیمت نفت، میزان تولید خود را کاهش دهد تا عایدی تولیدکنندگان نفت دوباره افزایش پیدا کند. این اظهارات جوادی نشان می‌دهد که این گروه در زمینه کاهش تولید به توافقی دست پیدا نکرده است؛ به ویژه پس از استراتژی اخیر اوپک که مانع تولید غیراوپکی‌ها شده و سهم اوپک در بازار را دوباره به این سازمان بازگردانده است.» اوپک به سردمداری عربستان سعودی در نشست ماه نوامبر خود تصمیم گرفت میزان تولید خود را حفظ کند و به این ترتیب بازار جهان را با مازاد عرضه‌یی مواجه کند که براساس آن تولیدکنندگان پرهزینه نفت مثل شیل ناگزیر به ترک میدان تولید نفت می‌شوند.

جوادی همچنین بیان داشت که هنوز هم این امکان وجود دارد که ایران در ماه ژوئن برای کاهش میزان تولید و همکاری برای عرضه میزان درست و مناسب نفت به بازار با اوپک مذاکره کند.

جوادی به یکی از خبرنگاران در حاشیه کنفرانس نفت و گاز آسیایی در کوالالامپور گفت: «این نشست می‌تواند همکاری میان اعضای اوپک را تقویت کند زیرا اوپک سازمانی است که می‌تواند سیاست‌های تعیین‌کننده برای تغییر قیمت نفت اتخاذ کند.»

   میزان صادرات پس از برداشته شدن تحریم‌ها

وی می‌گوید: ایران امیدوار است بلافاصله پس از دستیابی به توافق میان این کشور و قدرت‌های جهانی و برداشته شدن تحریم‌ها علیه محموله‌های نفتی این کشور، بتواند در عرض سه ماه میزان صادرات نفت خود را به میزانی که پیش از تحریم‌ها بوده، برساند.

جوادی که مدیریت شرکت ملی نفت ایران را نیز به عهده دارد به رویترز گفت: «امیدواریم بتوانیم به سطح تولیدی که پیش از تحریم‌ها داشتیم بازگردیم.» وی افزود: «این میزان حدود 2.5میلیون بشکه در روز است که امیدواریم در عرضه 3تا6 ماه به آن دست پیدا کنیم.»

براساس تفاهمی که اخیرا بین ایران و کشورهای 1+5 صورت گرفت این امکان وجود دارد که در یک توافق نهایی در ماه ژوئن، تمامی تحریم‌ها علیه این کشور برداشته شود. تحریم‌ها علیه این کشور باعث شده صادرات نفت ایران از سال 2012 تاکنون به یک‌میلیون بشکه در روز برسد که بیش از نصف میزان قبلی آن است. این صادرات بیشتر به آسیاست.

جوادی همچنین گفت: ایران اخیرا 10میلیون بشکه از نفت خود را در تانکرها ذخیره کرده است که می‌تواند بلافاصله پس از برداشته شدن تحریم‌ها با توجه به شرایط موجود بازار نفت، روانه بازار کند.

وی گفت: تولیدکنندگان اوپک انتظار دارند سهم از دست رفته خود در بازار آسیا و اروپا را دوباره به دست بیاورند.

وی با اشاره به اینکه آسیا می‌تواند بیش از 50درصد از صادرات ایران را بگیرد، اظهار داشت: «صادرات ما بستگی به شرایط بازار و سطح قیمت دارد، اما به هر حال به میزان قبلی صادرات خود در بازار باز خواهیم گشت.»

قراردادهای جهانی بهای نفت در اوایل ماه مه ‌سال 2015 به بالاترین میزان خود رسید، اما اکنون تقریبا حدود نصف پیک خود در ژوئن سال 2014 هستند، پیش از آنکه مازاد عرضه جهانی و تصمیم کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) مبنی‌بر حفظ سقف تولید خود منجر به سقوط قیمت نفت شد.

وی گفت: «مذاکرات و صحبت‌ها در این مورد که اوپک جایی برای ایران باز کند بستگی به این دارد که تحریم‌ها علیه ایران برداشته شود.»

ایران می‌گوید که افزایش تولید نفت از سوی این کشور منجر به کاهش شدید بهای نفت نخواهد شد. این کشور از اعضای اوپک انتظار دارد برای بشکه‌های نفت اضافی جایی باز کند؛ اما تاکنون هیچ علامت مثبتی از سوی سایر اعضای اوپک مبنی‌بر تمایل به کاهش عرضه دیده نشده است. فریدون فشارکی نیز در صحبت‌هایی که به پوشش کامل آنها پرداخته شد به این مساله اشاره کرد که کشورهایی نظیر عربستان و عراق درحال حاضر میزان تولید نفت خود را افزایش می‌دهند تا بعدا از موضع بالا با ایران وارد مذاکره شوند.
طبق گزارش ماه آوریل سازمان کشورهای صادرکننده نفت خام، کشورهای عراق و عربستان سعودی در اقدامی بی‌سابقه در این ماه که مصادف با تفاهم هسته‌یی میان ایران و غرب بود هر یک تولید خود را در حدود 400هزار بشکه در روز افزایش دادند که صحه‌یی بر اظهارات فشارکی می‌گذارد. اما یکی از بازوهای جدید ایران برای بازاریابی نفت قراردادهای جدید نفتی است.

جوادی به رویترز گفت که ایران قصد دارد در ماه سپتامبر در لندن کنفرانسی برای جذب سرمایه‌گذاران در بخش اکتشاف و تولید نفت ایران برگزار کند. معاون وزیر نفت بیان در این گفت‌وگو نیز بیان کرد انتظار دارد تا پایان سال 2016 بهای نفت به حدود 80 دلار در ازای هر بشکه افزایش پیدا کند.

وی در حاشیه کنفرانس نفت و گاز آسیا در کوالالامپور گفت: «اگر از نگاه اقتصادی به وضعیت موجود نگاه کنیم، بهای امروز نفت باید ادامه داشته باشد و به تدریج افزایش پیدا کند.» وی افزود: «اما این امر به شرایط سیاسی و آنچه در خاورمیانه و کشورهای عربی رخ می‌دهد بستگی دارد.»