شناسهٔ خبر: 52338703 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ایران | لینک خبر

تفاهمنامه احداث خط لوله راهبردی انتقال فرآورده‌های نفتی شرق کشور بین وزارت نفت و اقتصاد امضا شد

امنیت انرژی شرق کشور با انتقال روزانه 150 هزار بشکه فرآورده نفتی

صاحب‌خبر -
تفاهمنامه خط لوله انتقال فرآورده‌های نفتی مسیر شمال شرق کشور دیروز در حضور وزرای نفت و اقتصاد امضا شد؛ بر این اساس خط لوله راهبردی انتقال فرآورده‌های نفتی به شمال شرق کشور از مسیر رفسنجان، بیرجند، تربت حیدریه تا مشهد مقدس احداث می‌شود.
با احداث این خط لوله علاوه براینکه با کاهش هزینه‌ها و مسیر انتقال، روزانه ۱۲ میلیارد تومان صرفه‌جویی اتفاق می‌افتد، در عین حال نشان‌دهنده توان تأمین مالی پروژه‌های نفتی از منابع داخلی آن هم در شرایطی که منابع خارجی دچار تنگنا شده باشد است.
این خط لوله که با عنوان خط لوله تابش (تأمین انرژی بازار شرق) شناخته می‌شود با تأمین مالی بانک ملت و کارفرمایی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران و بانک احداث خواهد شد.
با احداث خط لوله انتقال فرآورده‌های نفتی از رفسنجان تا مشهد مقدس، اهدافی، چون تأمین پایدار سوخت مورد نیاز شرق و شمال شرق کشور (استان‌های خراسان جنوبی، رضوی و شمالی)، کوتاه شدن مسیر انتقال فرآورده، کاهش مصرف سوخت و کاهش هزینه‌های حمل، تسهیل صادرات فرآورده به کشور‌های همجوار، استفاده از خط لوله به‌عنوان جایگزین حمل‌ونقل جاده‌ای و ایجاد کریدور انتقال شمال-شمال شرق و جنوب- شمال شرق محقق خواهد شد.
 تشکیل کنسرسیومی از بانک‌ها برای تأمین مالی پتروپالایشگاه‌ها
جواد اوجی، وزیر نفت در حاشیه این مراسم با اشاره به امضای تفاهمنامه خط لوله انتقال فرآورده‌ها از رفسنجان تا مشهد با ظرفیت روزانه بیش از ۱۵۰ هزار بشکه ادامه‌ داد: این خط لوله ۹۵۰ کیلومتری برای انتقال فرآورده‌های پالایشگاه ستاره خلیج فارس از رفسنجان تا مشهد ساخته می‌شود که با احداث این خط، فرآورده‌های نفتی سه استان را طی می‌کند و از نظر امنیت انرژی حائز اهمیت است. وزیر نفت بیان‌ داشت: با احداث این خط لوله، روزانه از تردد ۸۰۰ تا یک‌هزار تانکر سوخت در کشور جلوگیری خواهد شد. به گفته وی، همه تجهیزات این خط لوله از داخل کشور تأمین می‌شود.
اوجی تأکید کرد: روز پنجشنبه گذشته (۲۳ دی‌ماه) کلنگ احداث پتروپالایشگاه ۶۰ هزار بشکه‌ای میعانات گازی با همکاری بانک پاسارگاد در قشم به زمین زده شد.
وی با اشاره به امضای تفاهمنامه با بانک ملت گفت: با نگاه خوب وزیر اقتصاد، بانک‌ها به رسالت اصلی خود یعنی بانکداری و پشتیبانی از پروژه‌های عمرانی باز می‌گردند.
وزیر نفت با بیان اینکه پروژه‌های دیگری نیز در توسعه میادین نفتی و گازی، خطوط انتقال و پتروپالایشگاه‌ها تعریف شده، افزود: کنسرسیومی از بانک‌ها برای تأمین مالی پتروپالایشگاه‌ها شکل گرفته است و با پشتیبانی وزارت اقتصاد و همکاری مجموعه بانک‌های کشور بخش زیادی از منابع مالی تأمین می‌شود.
 اختصاص بنزین به افراد در مرحله کارشناسی
اوجی با تأکید بر اینکه اختصاص بنزین به افراد به‌جای خودروها در مرحله کار کارشناسی قرار دارد، تصریح‌کرد: به محض اینکه کار کارشناسی به اتمام برسد، تصمیم با دولت خواهد بود که چه زمانی آن را اجرا کند. وی، قیمت مناسب نفت برای مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان در شرایط فعلی را بین ۸۰ تا ۹۰ دلار در هر بشکه اعلام کرد و افزود: اعضای اوپک نیز روی همین قیمت‌ها اتفاق نظر دارند.
وزیر نفت با اشاره به دیدار هفته گذشته با هیأت ترکمنی، ادامه‌داد: تفاهمنامه‌های خوبی با طرف ترکمنی امضا شد که شامل صدور خدمات فنی و مهندسی، فرآورده‌های نفتی و نفت خام می‌شود و امیدواریم در آینده  نزدیک اجرایی شود. وی، مذاکره با ترکیه برای تمدید قرارداد صادرات گاز را یکی از اولویت‌های وزارت نفت عنوان کرد و گفت: در هفته جاری کارشناسان شرکت «بوتاش» ترکیه و شرکت ملی گاز ایران با یکدیگر مذاکره می‌کنند و این قرارداد تا سال ۲۰۲۶ ادامه دارد.
 تأمین مالی پروژه‌های نفتی از منابع داخلی
سید احسان خاندوزی، وزیر  امور اقتصادی و دارایی هم در حاشیه مراسم امضای تفاهمنامه ساخت خط لوله انتقال فرآورده‌های نفتی از رفسنجان به مشهد، در جمع خبرنگاران افزود: همکاری خوبی بین وزارت نفت و وزارت اقتصاد در خصوص تأمین مالی پروژه‌های این صنعت در جریان است. وی ادامه داد: با امضای این تفاهمنامه‌ها نشان می‌دهیم که تأمین مالی پروژه‌های نفتی که از منابع خارجی دچار تنگنا شده بود، از منابع داخلی همچنان میسر است و با سرعت بیشتر انجام می‌شود.
خاندوزی با اشاره به اینکه احداث خط لوله تابش، امروز علاوه بر تأمین امنیت انرژی در شرق، برکات دیگری نیز دارد، گفت: با اجرای این طرح روزانه از تردد هزار تانکر جلوگیری شده و با ضابطه‌مندشدن انتقال فرآورده‌ها، قاچاق سوخت نیز کاهش خواهد داشت.
وی به تأمین مالی پروژه‌های صنعت نفت توسط کنسرسیومی متشکل از بانک‌های کشور اشاره کرد و افزود: در تلاشیم تا در وزارت اقتصاد کاری کنیم تا بانک‌ها درپشتیبانی از تولید و بویژه بخش‌هایی که لکوموتیو اقتصاد به شمار می‌روند، وارد شوند. وی اضافه کرد: درباره ایجاد کنسرسیوم بانک‌ها برای تأمین مالی پروژه‌های صنعت نفت فعلاً ظرفیت تأمین مالی 4 میلیارد دلار فراهم شده است و به‌زودی اخبار بیشتری در این باره اطلاع‌رسانی خواهد شد.
وزیر اقتصاد ادامه داد: این تأمین مالی هم در توسعه پتروپالایشگاه‌ها و هم سایر طرح‌های نفتی انجام خواهد شد. وی گفت: تفاهمنامه ۲۵ ساله ایران و چین باید در هر کدام از بخش‌ها به قراردادهای مشخصی برسد که در ماه‌های اخیر وزارتخانه‌های مختلف درگیر آن بودند و اکنون در حال نهایی‌شدن است. خاندوزی تأکید کرد: در ماه‌های آینده نه در سطح کلیات بلکه در بخش‌های مختلف وارد انعقاد قراردادهایی خواهیم شد.
صرفه‌جویی روزانه ۱۲ میلیارد تومانی با ساخت خط لوله «تابش»
 جلیل سالاری، معاون وزیر نفت هم در مراسم امضای تفاهمنامه خط لوله رفسنجان به مشهد (موسوم به خط لوله تابش) با حضور وزیر نفت و وزیر اقتصاد، افزود: همه خطوط فرآورده‌های نفتی به ری ختم و اگر در این منطقه اتفاقی بیفتد سوخت رسانی در شمال کشور با اختلال مواجه می‌شود.
وی ادامه داد: از سوی دیگر، مناطق شمالی کشور حدود ۴۵ درصد فرآورده کشور را مصرف می‌کند. خط لوله ری به ساری و مشهد ۲۰ میلیون لیتر فرآورده را منتقل می‌کند که ۶ میلیون لیتر آن در مسیر برداشت شده و بقیه به مشهد می‌رسد.
سالاری تأکید کرد: با خط لوله تابش مدیریت بحران اتفاق می‌افتد، همچنین بحث قاچاق فرآورده در این مسیر کنترل شده و این بحران نیز رفع خواهد شد. وی با اشاره به اینکه مصرف فرآورده‌های آن منطقه حدود ۱۵ میلیون لیتر است و یک‌هزار دستگاه نفتکش این میزان فرآورده را جا به جا می‌کند، گفت: ۴۵۰ نفتکش نیز برای صادرات تردد می‌کنند که روزانه هفت میلیارد تومان هزینه مصرف سوخت است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی افزود: تفاوت انتقال فرآورده با خط لوله و نفتکش ۹ به یک است و سه میلیارد تومان اینجا صرفه‌جویی اتفاق می‌افتد. وی اضافه‌کرد: در مجموع و با کاهش هزینه‌ها و مسیر انتقال، روزانه ۱۲ میلیارد تومان معادل ۷۳ میلیون یورو در ۱۸۰ روز صرفه‌جویی اتفاق می‌افتد. سالاری با تأکید بر اینکه این طرح از محل بند «ق» و «ماده ۱۲» اجرا خواهد شد، گفت: خط لوله تابش از نظر امنیت انرژی، کنترل قاچاق و توسعه صادرات به همسایگان شرقی نقش‌آفرین خواهد بود.
به گفته این مقام مسئول، ظرفیت این خط لوله ۲۴ میلیون لیتر در روز است. وی افزود: در حوزه تکمیل زنجیره ارزش و بحث پتروپالایشگاه‌ها، عمده تکمیل زنجیره پتروشیمی خوراک مایع است و این خط لوله می‌تواند مانند خط لوله اتیلن غرب به توسعه صنایع پایین دستی در شرق کشور کمک کند.