تاكيد دوباره معاون وزير بر نفت 80 دلاري
گروه انرژي نسيم بنايي
در نشست خبري ركنالدين جوادي معاون وزير نفت در نمايشگاه بيستم نفت گاز پالايش و پتروشيمي سوال خبرنگار نشريه اوپك جوابي درپي داشت كه تعجب بسياري از خبرنگاران را برانگيخت. مديرعامل شركت ملي نفت ايران در پاسخ خود به سوال اين خبرنگار راجع به قيمت نفت به عدد 80 دلار اشاره كرد. بعد از اعلام اين عدد چهرهها به يكديگر نگاه ميكردند تا مطمئن شوند كه چيزي را اشتباه نشنيدهاند. براي بازار نفت كه اكنون با زور و ضرب روي 60 دلار مانده است رسيدن به 80 دلار اتفاق مهمي محسوب ميشود، بازاري كه وضعيت فعلي آن در تمام تحليلها به عنوان يكي از مبهمترين دوران بررسي ميشود. يكي از مسايلي كه اين ابهام را جديتر ميكند مساله بازگشت ايران به بازار نفت در سطوح قبلي توليد خود قبل از تحريم است. بازگشتي كه ميتواند به يك مناقشه تمام عيار در اوپك تبديل شود. اين ماجرا براي رسانههاي بينالمللي از جذابيت خاصي برخوردار است كه باعث شده تاكنون گزارشهاي متعددي در اين باره تهيه كنند. در تازهترين گزارش رويترز به گفتوگويي كوتاه با ركنالدين جوادي پرداخته است، معاوني كه در ميان مسوولان وزارت نفت ايران يكي از خوشبينترينها نسبت به آينده قيمت نفت تلقي ميشود. جوادي به رويترز گفته است كه احتمال كمي وجود دارد كه اوپك در نشست بعدي خود تصميم بر كاهش توليد بگيرد. ركنالدين جوادي معاون وزير نفت ايران در پاسخ به رويترز در اين مورد كه آيا اوپك در نشست آتي خود در پنجم ژوئن تصميم به كاهش توليد خواهد گرفت، گفت: «من اينطور فكر نميكنم!»
رويترز در ادامه مينويسد: «ايران در كنار ونزوئلا مكررا از اوپك درخواست كرده كه براي بالا بردن قيمت نفت، ميزان توليد خود را كاهش دهد تا عايدي توليدكنندگان نفت دوباره افزايش پيدا كند. اين اظهارات جوادي نشان ميدهد كه اين گروه در زمينه كاهش توليد به توافقي دست پيدا نكرده است؛ به ويژه پس از استراتژي اخير اوپك كه مانع توليد غيراوپكيها شده و سهم اوپك در بازار را دوباره به اين سازمان بازگردانده است.» اوپك به سردمداري عربستان سعودي در نشست ماه نوامبر خود تصميم گرفت ميزان توليد خود را حفظ كند و به اين ترتيب بازار جهان را با مازاد عرضهيي مواجه كند كه براساس آن توليدكنندگان پرهزينه نفت مثل شيل ناگزير به ترك ميدان توليد نفت ميشوند.
جوادي همچنين بيان داشت كه هنوز هم اين امكان وجود دارد كه ايران در ماه ژوئن براي كاهش ميزان توليد و همكاري براي عرضه ميزان درست و مناسب نفت به بازار با اوپك مذاكره كند.
جوادي به يكي از خبرنگاران در حاشيه كنفرانس نفت و گاز آسيايي در كوالالامپور گفت: «اين نشست ميتواند همكاري ميان اعضاي اوپك را تقويت كند زيرا اوپك سازماني است كه ميتواند سياستهاي تعيينكننده براي تغيير قيمت نفت اتخاذ كند.»
ميزان صادرات پس از برداشته شدن تحريمها
وي ميگويد: ايران اميدوار است بلافاصله پس از دستيابي به توافق ميان اين كشور و قدرتهاي جهاني و برداشته شدن تحريمها عليه محمولههاي نفتي اين كشور، بتواند در عرض سه ماه ميزان صادرات نفت خود را به ميزاني كه پيش از تحريمها بوده، برساند.
جوادي كه مديريت شركت ملي نفت ايران را نيز به عهده دارد به رويترز گفت: «اميدواريم بتوانيم به سطح توليدي كه پيش از تحريمها داشتيم بازگرديم.» وي افزود: «اين ميزان حدود 2.5ميليون بشكه در روز است كه اميدواريم در عرضه 3تا6 ماه به آن دست پيدا كنيم.»
براساس تفاهمي كه اخيرا بين ايران و كشورهاي 1+5 صورت گرفت اين امكان وجود دارد كه در يك توافق نهايي در ماه ژوئن، تمامي تحريمها عليه اين كشور برداشته شود. تحريمها عليه اين كشور باعث شده صادرات نفت ايران از سال 2012 تاكنون به يكميليون بشكه در روز برسد كه بيش از نصف ميزان قبلي آن است. اين صادرات بيشتر به آسياست.
جوادي همچنين گفت: ايران اخيرا 10ميليون بشكه از نفت خود را در تانكرها ذخيره كرده است كه ميتواند بلافاصله پس از برداشته شدن تحريمها با توجه به شرايط موجود بازار نفت، روانه بازار كند.
وي گفت: توليدكنندگان اوپك انتظار دارند سهم از دست رفته خود در بازار آسيا و اروپا را دوباره به دست بياورند.
وي با اشاره به اينكه آسيا ميتواند بيش از 50درصد از صادرات ايران را بگيرد، اظهار داشت: «صادرات ما بستگي به شرايط بازار و سطح قيمت دارد، اما به هر حال به ميزان قبلي صادرات خود در بازار باز خواهيم گشت.»
قراردادهاي جهاني بهاي نفت در اوايل ماه مه سال 2015 به بالاترين ميزان خود رسيد، اما اكنون تقريبا حدود نصف پيك خود در ژوئن سال 2014 هستند، پيش از آنكه مازاد عرضه جهاني و تصميم كشورهاي صادركننده نفت (اوپك) مبنيبر حفظ سقف توليد خود منجر به سقوط قيمت نفت شد.
وي گفت: «مذاكرات و صحبتها در اين مورد كه اوپك جايي براي ايران باز كند بستگي به اين دارد كه تحريمها عليه ايران برداشته شود.»
ايران ميگويد كه افزايش توليد نفت از سوي اين كشور منجر به كاهش شديد بهاي نفت نخواهد شد. اين كشور از اعضاي اوپك انتظار دارد براي بشكههاي نفت اضافي جايي باز كند؛ اما تاكنون هيچ علامت مثبتي از سوي ساير اعضاي اوپك مبنيبر تمايل به كاهش عرضه ديده نشده است. فريدون فشاركي نيز در صحبتهايي كه «تعادل» به پوشش كامل آنها پرداخت به اين مساله اشاره كرد كه كشورهايي نظير عربستان و عراق درحال حاضر ميزان توليد نفت خود را افزايش ميدهند تا بعدا از موضع بالا با ايران وارد مذاكره شوند.
به گزارش «تعادل» طبق گزارش ماه آوريل سازمان كشورهاي صادركننده نفت خام، كشورهاي عراق و عربستان سعودي در اقدامي بيسابقه در اين ماه كه مصادف با تفاهم هستهيي ميان ايران و غرب بود هر يك توليد خود را در حدود 400هزار بشكه در روز افزايش دادند كه صحهيي بر اظهارات فشاركي ميگذارد. اما يكي از بازوهاي جديد ايران براي بازاريابي نفت قراردادهاي جديد نفتي است.
جوادي به رويترز گفت كه ايران قصد دارد در ماه سپتامبر در لندن كنفرانسي براي جذب سرمايهگذاران در بخش اكتشاف و توليد نفت ايران برگزار كند. معاون وزير نفت بيان در اين گفتوگو نيز بيان كرد انتظار دارد تا پايان سال 2016 بهاي نفت به حدود 80 دلار در ازاي هر بشكه افزايش پيدا كند.
وي در حاشيه كنفرانس نفت و گاز آسيا در كوالالامپور گفت: «اگر از نگاه اقتصادي به وضعيت موجود نگاه كنيم، بهاي امروز نفت بايد ادامه داشته باشد و به تدريج افزايش پيدا كند.» وي افزود: «اما اين امر به شرايط سياسي و آنچه در خاورميانه و كشورهاي عربي رخ ميدهد بستگي دارد.»